Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Jak się mają przepisy art. 31.1. prawa budowlanego w przypadku rozbiórki obiektu budowlanego o wysokości 7,5m położonego wzdłuż drogi publicznej w odległości: 3m od ogrodzenia działki, 4m od krawędzi jezdni oraz 5m od granicy geodezyjnej działki (granica działki przebiega w drodze). Czy rozbiórka takiego obiektu budowlanego wymaga pozwolenia na rozbiórkę czy tylko zgłoszenia. ? :D

Przypomnę, że zgodnie z art. 31. 1. pozwolenia nie wymaga rozbiórka:

1) budynków i budowli – nie wpisanych do rejestru zabytków oraz nieobjętych opieką konserwatorską – o wysokości poniżej 8m, jeżeli ich odległość od granicy działki jest nie mniejsza niż połowa wysokości.

2. Rozbiórka obiektów budowlanych o których mowa w ust. 1. pkt 1, wymaga uprzedniego zgłoszenia właściwemu organowi, ...........

https://forum.murator.pl/topic/46591-wystarczy-zg%C5%82oszenie-czy-wymagane-pozwolenie-na-rozbi%C3%B3rk%C4%99/

Moim zdaniem wystarczy zgłoszenie ze względu na wysokość i odległość od granicy działki. Zgłoszenia dokonałbym już teraz, żeby mieć czas na ewentualne następne kroki.

Widzę bowiem niebezpieczeństwo, że jeśli jest to "stara" droga publiczna, tzn. istniejąca przed 1998 r., to pas Twojej działki zajęty pod nią mógł przejść z mocy prawa na własność właściciela drogi (np. gminy). Pytanie - czy byłby to pas do krawędzi jezdni (w dalszym ciągu tylko zgłoszenie) czy do ogrodzenia (wtedy granica przybliżyłaby się "za bardzo" do budynku do rozbiórki i konieczne byłoby pozwolenie).

Zrobiłem jak mi poradzono i wszystko, załatwione pozytywnie. Ale wydaje mi się, że to zależy od dobrej woli urzędnika. W innym urzędzie miejskim który znam, nie wyglądałoby to tak różowo, choć naczelnym hasłem tego urzędu jest „urząd przyjazny mieszkańcom” ale tylko w nazwie.
  • 7 months później...

Podłączę się do tego wątku z moim pytaniem.

Mam na swojej działce 37 m2 budynek gospodarczy.

Jest na pewno niższy niż 8 m, ale stoi on w odleglości ok. 1 m od granicy działki. Obok mojej działki jest druga.

I jak to będzie w tym przypadku z rozbiórką?

Z góry dzięki za odpowiedź.