Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

granulat styropianowy

Recommended Posts

Witajcie! :D

Mam do ocieplenia trudno dostępną przestrzeń (jest to zaułek do którego dostęp jest tylko przez mały otwór (30x40 cm). :( Chodzi o wyscielenie podłogi w tym kącie, wymiary tej podłogi to jakieś 2m x 30cm. A okienko jest z jednej skrajnej strony na wysokości 1,5m. :-?

Czym to zrobić? :roll:

Wymyśliłem, ze moze to być gratulat styropianowy, a czy to dobry pomysł... 8)

Macie może jakieś inne? Chętnie zapoznam się z Waszymi pomysłami!

A jeszcze jedno, jeśli zwycięży granulat styropianowy to wie ktoś może gdzie go kupić w Warszawie w jakichś rozsądnych ilościach (200l-300l)?

Pozdrawiam

Janusz

Grzesiek13

ELITA FORUM (min. 1000)

Wysłany : Pon, 16 Styczeń 2006 13:57 Temat postu :

--------------------------------------------------------------------------------

Znajomy kupował u producenta styropianu, ale koło Krakowa.

Monika i Grzesiek

[email protected]

pytałem Ciebie :)))

Czy taki granulat styropianowy można zastosować w ścianie 3 warstwowej jako ocieplenie ?? Czy taka izolacja była by cieplejsza z gwarancją że nie powstaną mostki termiczne ?? Ktoś z was robił już tak ??

Czy robił. Ja z Wujasem zajmujemy się tym w Trójmieście i okolicach.

Czy się nadaje do ocieplenia ścian 3warstwowych? Jeden facet kiedyś wybudował dom z silikatów (chciał 2warstwowy) ale ściany mu tak krzywo postawili, że dobudował kolejną ścianę i nas poprosił o wypełnienie szczeliny 0d 1 cm do 10 cm takim granulatem. Na zewnątrz ocieplił to jeszcze jedną warstwą styropianu ale już w płytach.

Jak to robimy? Mamy przyczepę ze specjalną pompą przez którą pod niewielkim ciśnieniem wdmuchujemy w szczeliny domów z lat 80-tych bydowanych w technologi ze szczeliną powietrzną. Tą metodą można jeszcze ocieplać podłogi drewniane na legarach bez ich demontarzu, a tawet na ostatniej kondygnacji sufity bloków, kamienic, w których jest tzw. płaski dach (do końca on wcale nie jest płaski a tylko lekko skośny z przestrzenią powietrzną).[/url]

konstancin jeziorna ul mirkowska 43 tel 754 02 49.

B-Bis sp z oo.

Faktycznie!!! :D Dziękuję bardzo za namiar 8)

Mają tam w sprzedaży regranulat styropianowy (zmielone kawałki styropianu) w cenie 69zł za metr sześcienny. A pakowane to mają w worki po 0,4-0,5 metra sześciennego. :D

Niebawem zatem wyruszam na zakupy!

:lol:

Ja z Wujasem zajmujemy się tym w Trójmieście i okolicach.

Dzięki za odpowiedź, szkoda że ja z Łodzi. Powiedź jeszcze jak to wychodzi w praktyce ?? Czy klienci są zadowoleni z takiego ocieplenia ?? Do jakiej głębokości można max pompować, czy w ten sposób da się na dmuchnąć styropian do samych fundamentów mając pompę na strychu ??

To nie jest takie proste jak byś chciał.

Zawsze wdmuchyje się kondygnacjami gdyż gdy są takie szczeliny to przez stropy nie są one ciągnięte. Kolejna sprawa załużmy mamy ścianę bez okien idrzwi więc robimy jeden otwór o średnicy 10 cm np. w lewym górnym rogu a w prawym górnym rogu drugi o średnicy 1 cm. Tym większym wdmuchuje się granulat z powietrzem a tym mniejszym jest wydmuchiwane powietrze. Skuteczność takiej operacji jest bardzo duża. Styropian zostanie wdmuchnięty w każdą szczelinę do 0,5 cm grubości.

Kiedy mamy w takiej ścianie drzwi czy okna to takie pary otworów trzeba robić od narożnika do okna, od okna do okna (drzwi) ...gdyż nadproża zamykają ciąg pustki powietrznej i w takim przypadku mogłyby powstać trójkątne mostki termiiczne (pod względem izolacyjności cieplnej takie miejsca bardzo się różnią.

Na koniec otwory zamurowujemy choć granutal jest wdmuchany pod takim ciśnieniem, że witatr go nie wudmucha (z dużego otworu) ale ptaki mogą wydziobać.

Chyba dobrze wyjaśniłem a w razie jeszcze jakiś pytań to proszę - odpowiem.