Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

malowidło w pokoju dziecięcym

śmieszek

Recommended Posts

W pokoiku córki chcę namalować ukochane postacie z bajki - dość duży format, bo na środku ściany. Problem w tym, że nie wiem jak się za to zabrać tzn, jak wyznaczyć granice rysunku. Cały pokoj pomalowany bedzie na groszkowy kolor, a rysunek wiadomo - kolorowy. Lepiej zatem malować go na białej ścianie. Rysunek ma niergularne kształty. Po zakończeniu malowidełka, będę musiała podciągnąć ten groszkowy kolor pod ranty rysunku, no ale na pewno zrobią się mazy... :(

Może ktoś z Was ma już doświadczenie w takim malowaniu.....

ja malowalam dzieciom z serii Kubusia Puchatka. A wszystko zaczelo sie od ozdoby sciennej ktora dostal moj syn w prezencie. Byl to wlasnie Kubus z balonikiem. jak go powiesilam bylo pusto na scianie wiec postaowilam co nieco domalowac. Wiec zrobilam ksero powiekszone prosiaczka z balonikiem i domalowalam odrecznie proste kwiatki i trawke. sciana ma kolor rozowy i nawet wyszlo bardzo fajnie.Ciezko jest namalowac caly pejzaz jak sie nie ma zdolnosci, ale jestem z siebie dumna:)

do malowania konturow uzywalam markera czarnego i olowka a wypelnienie robilam probkami farb chyba firmy dulux - mozna kupic w hipermarketach budowlanych, bardzo wydajne i maja pedzelek.

mysle ze jesli chcesz malowac na bialym tle to do polaczenia krawedzi z tym zielonym powinnas uzyc gąbki, ktora moznaby zrobic takie lekko rozmazane krawedzie co daloby efekt chmurki-mgielki w srodku ktorej jest jakis obrazek.

jak mi sie uda to zamieszcze tutaj zdjecie moich wypocin sciennych :)

Można też wykorzystać rzutnik. Tak chyba najłatwiej odrysować duże kształty. Co do zostawienia białej ściany pod rysunek: groszkowy nie powinien być problemem jako podkład. Spokojnie można nie zostawiać białego miejsca i malować po groszku, farba przykryje.

Ale jeśli dziadek uzdolniony, to ani szablony, ani rzutnik może nie sąmu potrzebne :)

• 5 weeks później...

Jeśli ktoś ma choć trochę zdolności może pobawić się tak, jak na tych stronach. Może to być ciekawe doświadczenie zarówno dla dzieci jak i rodziców. :roll:

http://secure.designerstencils.com/Merchant2/merchant.mvc?screen=CTGY&category_code=Childrens

http://www.walltowallstencils.com/gallery/decorator.php