rafałek 16.01.2006 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2006 Kalkuluję koszty płotu - boki i tył działki. Do ogrodzenia mam 130mb. Koszt siatki, słupków itp + robocizna ma oscylować około 35 zł. Teraz pozostaje sprawa co dać pod tą siatkę? Wylać beton czy ułożyć duże krawężniki drogowe? Co ciekawe koszty materiałów wychodzą bardzo podobnie - nie wiem jak z robocizną. Nie wiem ku któremu rozwiązaniu się kierować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toomas 16.01.2006 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2006 Ja sie skłaniam ku krawężnikom. Sąsiad u mnie ma zrobione ogrodenie gotowe (chyba Wiśniowski) i pomiędzy słupkami ma właśnie krawężniki (takie wąskie jak przy chodnikach robia). Wyglada to dobrze i racej roboty z tym mniej niż z betonowaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 16.01.2006 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2006 Chyba lepiej beton, gdyż jak kiedyś przyjdzie Ci do głowy zamienić siatkę na np. sztachety lub przęsła metalowe itp podmurówka będzie jak znalazł, nie wspominając o klinkierze i słupkach klinkierowych.Wszystko zależy od planów.Pamiętaj, tylko, że planując fundament pod słupki klinkierow lub podobne trzeba fundament zapuścic głęboko, aby uniezależnić się od ruchów gruntu w przypadku zimy i mrozów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 16.01.2006 13:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2006 Nie planuję klinkierów, to ogrodzenie z sąsiednimi działkami więc nie codzi o to by było wystawne. Drewniane sztachety też nie wchodzą w grę, bo nie są aż tak trwałe, a wizualne sprawę załatwi zywopłot.Jeśli beton to trzeba go bedzie zrobić solidnie, krawężniki zawsze będzie można poprawić, do tego nie trzeba będzie tak głęboko kopać... toomas zastanawiałęm się nad takimi cienkimi krawężnikami o jakich piszesz, ale czy to nie będzie zbyt delikatne? Włąśnie dla tego jestem skłonny bardziej ku solidnym drogowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 17.01.2006 11:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2006 Czyżby dziś nikt nie miał przemyśleń grodzeniowych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toomas 17.01.2006 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2006 Czy te ćieńkie są solidne.. hmm.niewiem. Zależy jak pancerne potrzebujesz. Sąsiad te krawęzniki ma od ulicy i jakoś mu to nie przeszkadza. Ja też myślę poważnie na takimi, też od ulicy. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 17.01.2006 11:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2006 sprawdziłęm ceny i różnica jest duża - 50% (duże krawężniki a obrzeża). Jeszcze trochę policzę, ale już wiem, że albo będzie wariant najtańszy, albo lejemy beton czyli ten droższy. Jednak ciągle mnie ciągnie ku tym obrzeżom trawnikowym... czekam na dalsze opinie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomik_B 17.01.2006 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2006 Rafałek, mam obrzeżami zakończony fragment podjazdu. Jest to fragment wyłożony płytami ażurowymi (za granicą działki). Codziennie, przejeżdżają po nim klika razy samochody osobowe.Dostawcze, też się zdarzały. Do tej pory nie zauważyłem żadnych problemów.Myślę, że na podmurówkę ogrodenia się nadają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katerhasser 17.01.2006 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2006 Rafałek,ja zrobiłem "podmurówkę" z obrzeży. Wysokość 20 lub 25 cm, grubość 8 cm., długość 100 cm., kupione w "Jadarze". te o wys. 20 cm są na "P-W". Na części pod siatką, na części pod płotem ze sztachet. Dla mnie efekt estetyczny bardzo zadowalający. Przycinane były tarczą do betonu. Dlaczego się zdecydowałem:1. widzę jak lane podmurówki czezną z upływem lat - nie są wibrowane. obrzeża są bardziej estetyczne, równiutkie i delikatniejsze. 2. niższy koszt obrzeży, bo materiału min. 5 razy mniej.3. jeśli gmina kiedyś zacznie budować drogę i wyegzekwuje ode mnie zarezerwowany pas działki, to będę musiał przesuwać ogrodzenie. Usuwanie wylanej podmurówki trochę mnie przeraża a obrzeża mogę "przesadzić". kłopot ze słupkami będzie większy bo są zalane, ale może je też się da jakoś przesadzić.4. takie obrzeża nie zostaną porozsadzane przez mróz, bo nie są łączone na sztywno (podsypane żółtym piaskiem). Jestem zadowolony z tego rozwiązania i je polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 17.01.2006 13:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2006 katerhasser - a ile wystają u Ciebie nad ziemię i jaki masz odstęp między nimi a siatką? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katerhasser 17.01.2006 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2006 to wystawanie z ziemi jest niestety nierównomierne, bo dojazd wzdłuż działki to taka grobla usypana przez sąsiadów...generalnie tam gdzie to jest prawidłowo, to 10 cm - i jest OK. ale uchodzi też i tam gdzie jest 5 cm. Myślę, że przedział 5-10 cm. w zależności od indywidualnych warunków terenu będzie w sam raz.Siatka nie wisi za wysoko - jakieś 2 cm ponad - jakby "sflaczała" po latach (mimo solidnego naciągnięcia) to się zgrabnie oprze na obrzeżu. Z tego też powodu obrzeża idą po zewn. stronie słupów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bendzamin 17.01.2006 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2006 czy ktos zna stronke internetową aby mozna było rzucic okiem na te obrzeża. A tak na marginesie to kiedy jest lepiej wykonac podmurówke po załorzeniu siatki czy przed Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katerhasser 17.01.2006 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2006 u mnie kolejność:1. złapanie wymiarów działki, wytyczenie narożników.2. ustalenie poziomu "rurką wodną"3. zabetonowanie słupków4. wkopanie obrzeży5. naciągnięcie siatki/przykręcanie sztachet. Do Rafałka:odległość sztachet od obrzeży jest większa - ca. 10 cm ale tutaj sztachetki były ciut krótkie i musiałem je jakoś ustawić, żeby płot nie był zbyt niski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
abromba 17.01.2006 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2006 Bardzo dla mnie na czasie temat - na wiosnę też się grodzimy docelowo - teraz siatka na żerdziach, których czas wyraźnie dobiega końca... A moje pytanie brzmi: czy rzeczywiście jeżeli się zalewa tylko słupki - to i tak idzie betonu porównywalnie, jak przy podmurówce po całości - bo te słupki trzeba znacznie głębiej wkopać? Bo takie opinie słyszałam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bendzamin 17.01.2006 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2006 Chcemy wykonac ogrodzenie z siatki plecionej i podmurówke zrobic z lanego betonu czy słupki nalezy wczesniej zabetonowac w wykonanych dołkach czy wykonuje sie to jednoczesnie przy zalewaniu podmurówki? jesli jednoczesnie to jak je przymocować zeby byłu dobrze posadowione Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcelin 17.01.2006 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2006 Słupki mogą być zalewane razem z podmurówką (tak wygodniej bo jeden szalunek) lub osobno, i później wylewana podmurówka między słupkami.W przypadku krawężników to warto na ich łączeniu pod ziemią zrobić zakładkę z betonu z jednej i drugiej strony ktora uniemożliwi ich przesuwanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 18.01.2006 07:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2006 czy ktos zna stronke internetową aby mozna było rzucic okiem na te obrzeża. A tak na marginesie to kiedy jest lepiej wykonac podmurówke po załorzeniu siatki czy przed Proszę: http://www.zpbkaczmarek.com.pl/www/produkt.php?IdKat=15 Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts