Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co pod płotem? Beton czy krawężnik?

Recommended Posts

Kalkuluję koszty płotu - boki i tył działki. Do ogrodzenia mam 130mb. Koszt siatki, słupków itp + robocizna ma oscylować około 35 zł. Teraz pozostaje sprawa co dać pod tą siatkę? Wylać beton czy ułożyć duże krawężniki drogowe? Co ciekawe koszty materiałów wychodzą bardzo podobnie - nie wiem jak z robocizną. Nie wiem ku któremu rozwiązaniu się kierować?

Chyba lepiej beton, gdyż jak kiedyś przyjdzie Ci do głowy zamienić siatkę na np. sztachety lub przęsła metalowe itp podmurówka będzie jak znalazł, nie wspominając o klinkierze i słupkach klinkierowych.

Wszystko zależy od planów.

Pamiętaj, tylko, że planując fundament pod słupki klinkierow lub podobne trzeba fundament zapuścic głęboko, aby uniezależnić się od ruchów gruntu w przypadku zimy i mrozów.

Nie planuję klinkierów, to ogrodzenie z sąsiednimi działkami więc nie codzi o to by było wystawne. Drewniane sztachety też nie wchodzą w grę, bo nie są aż tak trwałe, a wizualne sprawę załatwi zywopłot.

Jeśli beton to trzeba go bedzie zrobić solidnie, krawężniki zawsze będzie można poprawić, do tego nie trzeba będzie tak głęboko kopać...

toomas zastanawiałęm się nad takimi cienkimi krawężnikami o jakich piszesz, ale czy to nie będzie zbyt delikatne? Włąśnie dla tego jestem skłonny bardziej ku solidnym drogowym.

sprawdziłęm ceny i różnica jest duża - 50% (duże krawężniki a obrzeża). Jeszcze trochę policzę, ale już wiem, że albo będzie wariant najtańszy, albo lejemy beton czyli ten droższy. Jednak ciągle mnie ciągnie ku tym obrzeżom trawnikowym...

czekam na dalsze opinie.

Pozdrawiam

Rafałek, mam obrzeżami zakończony fragment podjazdu. Jest to fragment wyłożony płytami ażurowymi (za granicą działki).

Codziennie, przejeżdżają po nim klika razy samochody osobowe.

Dostawcze, też się zdarzały. Do tej pory nie zauważyłem żadnych problemów.

Myślę, że na podmurówkę ogrodenia się nadają.

Rafałek,

ja zrobiłem "podmurówkę" z obrzeży. Wysokość 20 lub 25 cm, grubość 8 cm., długość 100 cm., kupione w "Jadarze". te o wys. 20 cm są na "P-W". Na części pod siatką, na części pod płotem ze sztachet. Dla mnie efekt estetyczny bardzo zadowalający. Przycinane były tarczą do betonu.

Dlaczego się zdecydowałem:

1. widzę jak lane podmurówki czezną z upływem lat - nie są wibrowane. obrzeża są bardziej estetyczne, równiutkie i delikatniejsze.

2. niższy koszt obrzeży, bo materiału min. 5 razy mniej.

3. jeśli gmina kiedyś zacznie budować drogę i wyegzekwuje ode mnie zarezerwowany pas działki, to będę musiał przesuwać ogrodzenie. Usuwanie wylanej podmurówki trochę mnie przeraża a obrzeża mogę "przesadzić". kłopot ze słupkami będzie większy bo są zalane, ale może je też się da jakoś przesadzić.

4. takie obrzeża nie zostaną porozsadzane przez mróz, bo nie są łączone na sztywno (podsypane żółtym piaskiem).

Jestem zadowolony z tego rozwiązania i je polecam.

to wystawanie z ziemi jest niestety nierównomierne, bo dojazd wzdłuż działki to taka grobla usypana przez sąsiadów...

generalnie tam gdzie to jest prawidłowo, to 10 cm - i jest OK. ale uchodzi też i tam gdzie jest 5 cm. Myślę, że przedział 5-10 cm. w zależności od indywidualnych warunków terenu będzie w sam raz.

Siatka nie wisi za wysoko - jakieś 2 cm ponad - jakby "sflaczała" po latach (mimo solidnego naciągnięcia) to się zgrabnie oprze na obrzeżu. Z tego też powodu obrzeża idą po zewn. stronie słupów.

u mnie kolejność:

1. złapanie wymiarów działki, wytyczenie narożników.

2. ustalenie poziomu "rurką wodną"

3. zabetonowanie słupków

4. wkopanie obrzeży

5. naciągnięcie siatki/przykręcanie sztachet.

Do Rafałka:

odległość sztachet od obrzeży jest większa - ca. 10 cm ale tutaj sztachetki były ciut krótkie i musiałem je jakoś ustawić, żeby płot nie był zbyt niski.

Bardzo dla mnie na czasie temat - na wiosnę też się grodzimy docelowo - teraz siatka na żerdziach, których czas wyraźnie dobiega końca...

A moje pytanie brzmi: czy rzeczywiście jeżeli się zalewa tylko słupki - to i tak idzie betonu porównywalnie, jak przy podmurówce po całości - bo te słupki trzeba znacznie głębiej wkopać? Bo takie opinie słyszałam...

Słupki mogą być zalewane razem z podmurówką (tak wygodniej bo jeden szalunek) lub osobno, i później wylewana podmurówka między słupkami.W przypadku krawężników to warto na ich łączeniu pod ziemią zrobić zakładkę z betonu z jednej i drugiej strony ktora uniemożliwi ich przesuwanie.