Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

2 funkcyjny kociol z zasobnikiem?

Recommended Posts

2 funkcyjny kociol z zasobnikiem?

Slyszalem ze 2funkcyjny potrafi 'wirtulanie' zwiekszyc ilosc cieplej wody w zasobniki (pozwalajac jednoczesnie podgrzewac wode i brac ja z zasobnika - jak takie rozwiazanie sie sprawdza? - Chodzi o szereg z 2 lazienkami i kuchnia raczje pod uzytek w jednym czasie jednej lazienki... a nie chce zasobnika 120l tylko mniejszy.. chce miec cyrkulacje wody

moc okolo 25 kw

Przemek

..

Slyszalem ze 2funkcyjny potrafi 'wirtulanie' zwiekszyc ilosc cieplej wody w zasobniki (pozwalajac jednoczesnie podgrzewac wode i brac ja z zasobnika...

To samo uzaskasz w kotle 1funkcyjnym - gdy spadnie temp.do poziomu min. załącza się kocioł i grzeje c.w.u. Tylko że zasobniki te zazwyczaj mają większą pojemność i z tego co wiem ich wymienniki są większe niż w kotłach 2funkcyjnik czyli maja większy wydatek co przekłada się na większy confort przy duzym poborze.

..

Slyszalem ze 2funkcyjny potrafi 'wirtulanie' zwiekszyc ilosc cieplej wody w zasobniki (pozwalajac jednoczesnie podgrzewac wode i brac ja z zasobnika...

To samo uzaskasz w kotle 1funkcyjnym - gdy spadnie temp.do poziomu min. załącza się kocioł i grzeje c.w.u. Tylko że zasobniki te zazwyczaj mają większą pojemność i z tego co wiem ich wymienniki są większe niż w kotłach 2funkcyjnik czyli maja większy wydatek co przekłada się na większy confort przy duzym poborze.

Nie do końca wymienniki - tam jest zawór 3-d który przełącza się w zależności od potrzeb albo na CWU (priorytet) albo na CO. A gorącą wodę wtłacza w zasobnik poprzez wężownicę grzejąc wodę.

Co innego zasobnik warstwowy ,ale to bardziej w kociołkach 2f z funkcą szybkiego starty lub zasobnikiem wew (np vitopend222).

Mam Immergas Avio Maior 2-funkcyjny ze zintegrowanym zasobnikiem o poj. 60l.

Kotłownia w jednym pudełku.

Niestety wydatek c.w.u. jest poniżej danych zapisanych w instrukcji obsługi.

Próbuję dociec dlaczego ale nikt nie potrafi podać sensownego wytłumaczenia.

Produkt jest reklamowany jako mogący zasilać dwie łazienki jednocześnie. Bzdura!

Praktycznie kocioł zachowuje się jak zwykły 2-funkcyjny.

Zaleta to możliwość cyrkulacji i stały zapas kilkudziesięciu litrów ciepłej wody na wypadek przerwy w dopływie prądu.

Rozwazam rowniez zamontowanie pieca 2f z zasobnikiem okolo 50 litrowym (kondensata), mam pytanie czy taki piec kondensuje podczas producji c.w.u. jakie doswiadczenia maja osoby ktore korzystaja z takiego pieca czy jest wystarczajacy na korzystanie z 2 punktow jednoczesnie np wanna i prysznic, lub wanna i kran, jesli nie jakie sa tego konsekwencje, pozdrowienia.