przemekk74 16.01.2006 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2006 2 funkcyjny kociol z zasobnikiem? Slyszalem ze 2funkcyjny potrafi 'wirtulanie' zwiekszyc ilosc cieplej wody w zasobniki (pozwalajac jednoczesnie podgrzewac wode i brac ja z zasobnika - jak takie rozwiazanie sie sprawdza? - Chodzi o szereg z 2 lazienkami i kuchnia raczje pod uzytek w jednym czasie jednej lazienki... a nie chce zasobnika 120l tylko mniejszy.. chce miec cyrkulacje wodymoc okolo 25 kwPrzemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SławekD 16.01.2006 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2006 .. Slyszalem ze 2funkcyjny potrafi 'wirtulanie' zwiekszyc ilosc cieplej wody w zasobniki (pozwalajac jednoczesnie podgrzewac wode i brac ja z zasobnika... To samo uzaskasz w kotle 1funkcyjnym - gdy spadnie temp.do poziomu min. załącza się kocioł i grzeje c.w.u. Tylko że zasobniki te zazwyczaj mają większą pojemność i z tego co wiem ich wymienniki są większe niż w kotłach 2funkcyjnik czyli maja większy wydatek co przekłada się na większy confort przy duzym poborze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 16.01.2006 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2006 .. Slyszalem ze 2funkcyjny potrafi 'wirtulanie' zwiekszyc ilosc cieplej wody w zasobniki (pozwalajac jednoczesnie podgrzewac wode i brac ja z zasobnika... To samo uzaskasz w kotle 1funkcyjnym - gdy spadnie temp.do poziomu min. załącza się kocioł i grzeje c.w.u. Tylko że zasobniki te zazwyczaj mają większą pojemność i z tego co wiem ich wymienniki są większe niż w kotłach 2funkcyjnik czyli maja większy wydatek co przekłada się na większy confort przy duzym poborze. Nie do końca wymienniki - tam jest zawór 3-d który przełącza się w zależności od potrzeb albo na CWU (priorytet) albo na CO. A gorącą wodę wtłacza w zasobnik poprzez wężownicę grzejąc wodę. Co innego zasobnik warstwowy ,ale to bardziej w kociołkach 2f z funkcą szybkiego starty lub zasobnikiem wew (np vitopend222). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 16.01.2006 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2006 kociołek 2f z zasobnikiem warstwowym jest wydajniejszy porównując wydatek cwu z kotłem 1 f ze standardowym zasobnikiem, ale też i droższy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemekk74 16.01.2006 14:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2006 kociołek 2f z zasobnikiem warstwowym jest wydajniejszy porównując wydatek cwu z kotłem 1 f ze standardowym zasobnikiem, ale też i droższy. czy czasem wolf lodowka nie ma zasobnika warstwowego? A moze cos wiszacego z zamknieta komora spalania? (ok 24kw) Przemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 16.01.2006 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2006 Wolf lodówka kondensat ma taki zasobnik, poj. 90 l. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andre59 16.01.2006 22:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2006 Mam Immergas Avio Maior 2-funkcyjny ze zintegrowanym zasobnikiem o poj. 60l.Kotłownia w jednym pudełku.Niestety wydatek c.w.u. jest poniżej danych zapisanych w instrukcji obsługi.Próbuję dociec dlaczego ale nikt nie potrafi podać sensownego wytłumaczenia.Produkt jest reklamowany jako mogący zasilać dwie łazienki jednocześnie. Bzdura!Praktycznie kocioł zachowuje się jak zwykły 2-funkcyjny.Zaleta to możliwość cyrkulacji i stały zapas kilkudziesięciu litrów ciepłej wody na wypadek przerwy w dopływie prądu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario1 16.01.2006 23:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2006 Rozwazam rowniez zamontowanie pieca 2f z zasobnikiem okolo 50 litrowym (kondensata), mam pytanie czy taki piec kondensuje podczas producji c.w.u. jakie doswiadczenia maja osoby ktore korzystaja z takiego pieca czy jest wystarczajacy na korzystanie z 2 punktow jednoczesnie np wanna i prysznic, lub wanna i kran, jesli nie jakie sa tego konsekwencje, pozdrowienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 17.01.2006 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2006 Kondensat z zasobnikiem warstowym - TAK - do 106% sprawności znormalizowanej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek R 17.01.2006 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2006 jak kupiłem Vallianta Aqua Plus montować będę w kwietniu przeprowadzić chce się w lipcu i wtedy zdam pełną relacje ( w nim jest zasobnik 20l, wg producenta wydajność 164l/10min , czas ładowania zasobnika 3,5 min ) szukając opinii o tym kotle znalazłem parę osób bardzo zadowolonych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dominik1719499811 17.01.2006 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2006 ja mam kondensata 1-funkcyjnego z zasobnikiem i po wypływie skroplin wydaje mi się, że podczas podgrzewania wody na c.w.u. również kondensuje on podobnie jak na potrzeby c.o., jednak temperaturę wody ustawioną mam na ciepłą, ale nie gorącą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts