Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gres polerowany ułożony w jodełkę?

KonAn

Recommended Posts

Moja żona jest fanką podłóg drewnianych, ja wolę raczej ceramikę.Ma ona być na całym parterze, ogrzewanie podłogowe.Żeby pogodzić te dwa upodobania wymyśliłem, że ułożę gres polerowany, prostokątny w kolorze zbliżonym do drewna, w jodełkę.Podłoga powinna być wtedy ciepła fizycznie i optycznie.Wydaje się też być łatwiejsza w ułożeniu.Co o tym sądzicie, może widzieliście takie realizacje?

Widziałem super gres polerowany w kolorze sosny(wym.60x30).Zamierzam sam ułożyć go w pokoju dziennym.Wydaje mi się, że układanie w jodełkę jest dużo łatwiejsze, nie trzeba tak pilnować kątów i linii(mam już pewne doświadczenie w tej dziedzinie).Tak mi się ten sposób spodobał, że wrzuciłem go na forum, by usłyszeć ewentualne głosy przeciw.Jeżeli takowych nie usłyszę to jestem zdecydowany wcielić swój pomysł w życie.

Akurat polerowany jest najtrudniejszy do położenia. Każde minimalne złe ułożenie w poziomie zemści się innym załamaniem lub odbiciem światła i bedzie od razu widać żę jest nierówno. Inna kwestia to dbałośc o równe fugi. Jeżeli płytki w jodełkę to na pewno będzie łatwo ukryc niedoskonałości ale też nie do końca.

Życzę powodzenia, choć osobiście nie gustuję w jodełkach. Nawet parkiet który kupiłem o szer 12cm i długościach od 60 do 120cm położony został podobnie jak panele podłogowe. Wygląda super.

Dodam jeszcze że gresy polerowane sa zawsze rektyfikowane, co wymusza również dbałość o równe układanie.