Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Dokładnie tak - a co do wcześniejszego pytania to żaden serwisant nie ma prawa uruchomić kotła na propan stojącego poniżej poziomu gruntu.Mało tego jeśli kocioł stoi w pomieszczeniu nad gruntem musisz wykonać otwór wypływowy gazu ciekłego (oprócz wentylacji).

Kolega miał poparzone nogi przez taki wyciek właśnie z butli 11kg - pierwszy raz widział ogień płynący po podłodze...

Mały - jest to logiczne, ale ciagle nikt nie potrafi znaleźć na to paragrafu. Chyba odwiedzę mojego sąsiada strażaka i zapytam z czystej ciekawości...

A co do Twojej wypowiedzi. Piszesz, ze kotła nie wolno montować poniżej gruntu... mam 2 sąsiadów i obaj mają w piwnicy... Piszesz, że jeśli kocioł jest powyżej poziomu gruntu to to trzeba wykonać odpływ... ale przecież wg tego co piszesz kocioł nie może stać poniżej gruntu czyli to jeśli jest w takim razie zbędnę bo inna sytuacja nie ma prawa wystąpić.

Wszystko to trzyma się kupy o czym mówicie i to że ciężko jest zdetonować butę ale nie oznacza, że ulatniający się gaz z butli nie eksploduje. Przezież powodem wybuchów są w przewadze nieszczelności a nie uszkodzenia np. młotkiem.

Najbardziej jestem zawiedziony, że ciągle nikt nie potrafi podać na to paragrafu. Wychodzi, że sytuacja przypomina kotły na paliwo stałe i ukłąd zamknęty, tylko, że tam jest paragraf a i tak są "niewierni Tomasze..."

Pozdrawiam gorąco w ten mroźny dzień...

https://forum.murator.pl/topic/46626-gdzie-trzymacie-butl%C4%99-gazow%C4%85/page/2/#findComment-978231

Rafałek wszystko to dotyczy kotłow na gaz propan butan.

A czy parkujesz samochód z gazem w garażu z kanałem?? Na to jak wiem to jeszcze nie ma przepisów, ale zdrowy rozsądek nakazuje raczej wystrzegać się takiej sytuacji.

https://forum.murator.pl/topic/46626-gdzie-trzymacie-butl%C4%99-gazow%C4%85/page/2/#findComment-978261

O ile kojarzę, to nie wolno garażować samochodów na gaz w garażach podziemnych, ale wynika to chyba z wewnętrznych przepisów.

Ciągle się dziwię, że w kraju gdzie ludzie mają tak dziwne pomysły nie ma przepisu regulującego tak ważą sprawę. Pewnie nie da się na tym zarobić, inaczej jakieś lobby by ruszyło tą sprawę.

https://forum.murator.pl/topic/46626-gdzie-trzymacie-butl%C4%99-gazow%C4%85/page/2/#findComment-978282