jag_24 16.01.2006 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2006 Mam pytanie do wszystkich forumowiczów...czym sie różni geodeta przysięgły od no właśnie..od zwykłego???.Do tej pory myślałam, że geodeta, to geodeta nie ma żadnego znaczenia..a tu pani w urzędzie miasta mnie zaskoczyła... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oskar0259 16.01.2006 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2006 Może "geodeta uprawniony"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jag_24 18.01.2006 10:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2006 w urzędzie usłyszałam że w sprawie ponownego wytyczenia granic, gdy. sąsiad przekroczył swoją granicę- przekopał słupek graniczny- sprawę może ząłatwić tylko geodeta przysięgły( zaprzysiężony). A ja poprostu chciałabym się dowiedziać czym różni sie jeden od drugiego, jak to jest że jeden może coś a drugi nie...i oczywiście pewnie są tez koszty inne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oskar0259 18.01.2006 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2006 Nie ma "geodety przysięgłego" ani "mierniczego przysięgłego". Trwały (trwają?) prace nad rozdziałem na ten temat w prawie geodezyjnym i kartograficznym. Na razie jest tylko "geodeta uprawniony". Może jeszcze chodzić o "geo_upr." z uprawnieniami biegłego sądowego. Moim zdaniem nic więcej nie znajdziesz na ten temat. Porozmawiaj z jakimś geodetą (w żargonie geodezyjnym "jednostką wykonawstwa geodezyjnego") lub w wydziale geodezji lub PODGiK swojego starostwa powiatowego.Geodeci mają różne zakresy uprawnień - w zalezności od zdanych egzaminów - i może o to również chodzić.[/url] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
areq 19.01.2006 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2006 w urzędzie usłyszałam że w sprawie ponownego wytyczenia granic, gdy. sąsiad przekroczył swoją granicę- przekopał słupek graniczny- sprawę może ząłatwić tylko geodeta przysięgły( zaprzysiężony). A ja poprostu chciałabym się dowiedziać czym różni sie jeden od drugiego, jak to jest że jeden może coś a drugi nie...i oczywiście pewnie są tez koszty inne Nie każdy geodeta ma uprawnienia do wznowienia granic,mimo iż jest geodetą uprawnionym.Po prostu tak jak np. w innych zawodach , w geodezji są zakresy uprawnień. Uprawnienia do wznowień to bodajże zakres 2) rozgraniczanie i podziały nieruchomości (gruntów) oraz sporządzanie dokumentacji do celów prawnych, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jag_24 19.01.2006 12:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2006 Bardzo dziękuję za odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts