Justkow 24.09.2007 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2007 A ja myślałam, że to tylko my takie głupoty robimy i bez żadnych oszczędności zabieramy się za budowę domu W grudniu 2006 kupiliśmy działkę w 100% finansowaną przez BPH, a nawet w 110%. Teraz załatwiamy kredyt na budowę domu, fundamenty już mamy ale wszystkie materiały kupiliśmy za pożyczoną kasę jak dostanę kredyt to będe spłacać długi... Fakt, że wykopki pod fundamenty w 90% zrobiliśmy sami i dużo rzeczy jak staną mury też będziemy robić sami, ale już wydaliśmy koło 30.000 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aguś1982 10.10.2007 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2007 Dzień dobry wszystkim. Mam pytanie czy tu już nikt nie buduje na kredyt.? My własnie kupilismy działeczkę małą ale własną 720 m koszt 45 tyś (za gotówkę), projekt zamówiony słoneczny z mg projekt z poddaszem do adaptacji a póżniej papierki, licze na to że znajdziemy kogoś kto w rozsądnej cenie zajmie się tym wszystkim . Myśle, że wtym roku weżmiemy jeszcze kredycik na budowe domu, aby w marcu rozpocząć budowę . Chcemy wziąść 150 tyś kredyciku , ale strasznie się martwimy czy dostaniemy taką kwotę., Działka jest rolna, ale ponoc niema problemu bo ma warunki zabudowy, i włascicielka, która nam ją sprzedała obok wybudowała się , wystarczy tylko odrolnić kawałek pod dom , ale zobaczymy. Jestem ciekawa czy ge money daje na takją działkę kredyt. Strasznie boję się tego wszystkiego ale nie mogę się doczekać już budowy, choć wszystko bedzie na mojej głowce dwa psy, córcia , budowa , ponieważ mąż pracuje za granicą , ale co tam dam radę, muszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
viamedia 11.10.2007 06:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2007 Dzień dobry wszystkim. Mam pytanie czy tu już nikt nie buduje na kredyt.? My własnie kupilismy działeczkę małą ale własną 720 m koszt 45 tyś (za gotówkę), projekt zamówiony słoneczny z mg projekt z poddaszem do adaptacji a póżniej papierki, licze na to że znajdziemy kogoś kto w rozsądnej cenie zajmie się tym wszystkim . Myśle, że wtym roku weżmiemy jeszcze kredycik na budowe domu, aby w marcu rozpocząć budowę . Chcemy wziąść 150 tyś kredyciku , ale strasznie się martwimy czy dostaniemy taką kwotę., Działka jest rolna, ale ponoc niema problemu bo ma warunki zabudowy, i włascicielka, która nam ją sprzedała obok wybudowała się , wystarczy tylko odrolnić kawałek pod dom , ale zobaczymy. Jestem ciekawa czy ge money daje na takją działkę kredyt. Strasznie boję się tego wszystkiego ale nie mogę się doczekać już budowy, choć wszystko bedzie na mojej głowce dwa psy, córcia , budowa , ponieważ mąż pracuje za granicą , ale co tam dam radę, muszę. Na razie utknąłem na architekcie, muszę czekać aż upora się z bieżącymi zleceniami. Działka kupiona już w ubiegłym roku (70% kredyt w BPH) a od wiosny tego roku w miarę wolnego czasu załatwiam papierki. Do końca roku złożę wniosek o pozwolenie. Gdy będę miał już pozwolenie, dopiero wtedy ruszam na banki po 100% kredytu na dom. Myślę że na 300 tyś się nieskończy. Andrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgocha 11.10.2007 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2007 witam wszystkich mam ta strone z forum dysk. ludzikow budujacych melodie mam zamiar kupic tez ten plan mamy dzialke i 1300 pustakow ok. 20 tys oszczednosci chce wziac 150 tys kredytu postawic tak zeby na dole zamieszkac potem sprzedac mieszkanie i spokojnie wykonczyc mam pytanie do was jako doswiadczonych w mojej miejscowosci jest poko bp pko sa i bank spoldzielczy wewloclawku mg monej bank wedlug was ktory z nich ma najkorzystniejsze kredyty hipoteczne? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Prince 22.10.2007 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2007 My również zaliczamy się do grupy oszołomów Wynajmujemy mieszkanie, nie mamy oszczędności... Rok temu kupiliśmy działkę w 100% finansowaną przez bank. Właśnie dostaliśmy pozwolenie na budowę i "zabieramy" się za zwiększenie kredytu do kwoty ok. 350 tys. A na wiosnę 2008 rozpoczynamy budowę naszego domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
viamedia 22.10.2007 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2007 My również zaliczamy się do grupy oszołomów Wynajmujemy mieszkanie, nie mamy oszczędności... Rok temu kupiliśmy działkę w 100% finansowaną przez bank. Właśnie dostaliśmy pozwolenie na budowę i "zabieramy" się za zwiększenie kredytu do kwoty ok. 350 tys. A na wiosnę 2008 rozpoczynamy budowę naszego domu. Jakbym czytał o sobie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aguś1982 22.10.2007 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2007 Ja też jestem oszołomem, może tylko w troche lepszej sytuacji, ponieważ działka została kupiona za gotówkę 50 tyś, przyłącza i projekt też bedziemy finalizować za gotówkę Stan surowy zamknięty na kredyt mamy nadzieje zmieścimy się w 150 tyś i tyle bierzemy kredytu, a wykończeniówkę całą robi mąż z pracownikiem więc poniesiemy koszty tylko materiałów, no i ta część pieniędzy zdobędziemy ze sprzedaży mieszkania . Zapomniałam powiedzieć , że wybraliśmy projekt http://www.mgprojekt.com.pl/domki/slonecznyp/index.php , oczywiście robimy tylko parter a góre może kiedyś za pare lat narazie bedzie tam schowek. Obecnie dałam wszystkie dokumenty do adaptacji nic nie zmieniamy, trochę się martwie bo mamy małą działkę , i jest w kształcie trójkąta i za domem nie zostaje dużo . Działka jest w kształcie trójkąta i ma wymiary u podstawy 40,8m przyprostokątna 35,03m a przeciw prostokątna ma 53,83m co daje razem 720m i do tego ogrodzenie betonowe które szpeci wszystko , ale co tam ważne , że bedzie domekhttp://images22.fotosik.pl/182/90d8266d3e9b974am.jpg' alt='90d8266d3e9b974am.jpg'>[/img]http://images22.fotosik.pl/182/427938134dadc2bfm.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aguś1982 25.10.2007 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2007 własnie zamówiłam winobluszcz na tem moje okropne ogrodzenie, dziś mam spotkac z panem od adaptacji projektów, ale dziś dopatrzyłam się, że potrzebne są mapy do celów projektowych ja ich niemam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
viamedia 25.10.2007 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2007 własnie zamówiłam winobluszcz na tem moje okropne ogrodzenie, dziś mam spotkac z panem od adaptacji projektów, ale dziś dopatrzyłam się, że potrzebne są mapy do celów projektowych ja ich niemam Nic nie chciałem mówić, ale zastanawiałem się czy to ze względu na sąsiadów czy to stan zastany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aguś1982 25.10.2007 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2007 takie ogrodzenie było wliczone w cene działki wiec jest jak jest szkoda teraz kasy na zmiane ogrodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oleniek 02.11.2007 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2007 Oj oj W końcu wątek dla mnie!!!! To ja się chcę dopisać na listę oszołomów! - tak niecierpliwie Ola żonka Adasia i mamusia dwóch chłopaczków Marka i Matusia Mój pomysł na dom własny ale ciasny: 1. kupujemy działkę na kredyt (tak ze 100 000) 2. sprzedajemy mieszkanie (250 000 zł gotówki) 3. wprowadzamy się do mojem mamy ( a latem i tak mieszkamy w domku w ogródkach działkowych POD) 4. budujemy z gotówki coś małego (hmmm pytanie jak małego ) 5 dobieramy kredytu ze 100 000zł - 150 000 zł - zdolność jest 6. sprzedajemy domek w ogródkach działkowych - jakieś 35000 Szalone? Wieczorkiem sobie przeczytam ten wątek od początku do końca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aguś1982 02.11.2007 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2007 pomysł świetny i wcale nie szalony, wybieraj projekt i do roboty bo ceny szaleją Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oleniek 04.11.2007 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2007 To ja mam pytanie do tych z oszołomów, którzy kupowali działkę na kredyt - na czym banki chciały u Was ustanawiać zabezpieczenie? Bo mi GE money powiedziało, że działka zabezpieczeniem nie jest, i chcą na hipotekę mojego mieszkania, ale my właśnie mieszkanie chcemy sprzedać żeby było się z czego budować. Jaki bank w związku z tym polecacie? acha i zeby nie było weksla jako zabezpieczenia, bo mąż prawnik i ABSOLUTNIE się na weksel nie zgadza - bronił już klientów tracących dorobek życia przez bank (co z tego że bank wypełniał weksel niezgodnie z deklaracją weklsową - do klient musiał iść do sądu i już) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aga1401 12.11.2007 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2007 sliczne kruszynki.gratuluje.dzielne malenstwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Justkow 12.11.2007 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2007 To ja mam pytanie do tych z oszołomów, którzy kupowali działkę na kredyt - na czym banki chciały u Was ustanawiać zabezpieczenie? Bo mi GE money powiedziało, że działka zabezpieczeniem nie jest, i chcą na hipotekę mojego mieszkania, ale my właśnie mieszkanie chcemy sprzedać żeby było się z czego budować. Jaki bank w związku z tym polecacie? acha i zeby nie było weksla jako zabezpieczenia, bo mąż prawnik i ABSOLUTNIE się na weksel nie zgadza - bronił już klientów tracących dorobek życia przez bank (co z tego że bank wypełniał weksel niezgodnie z deklaracją weklsową - do klient musiał iść do sądu i już) My braliśmy kredyt w BPH, dali 100% wartości działki wpisali się na hipotekę działki, weksla chyba nie było, bo nie pamiętam, ale głowy nie dam sobie uciąć... Polecam ten bank, było szybko i bez problemów, ale to pewnie od ludzi zależy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikita1 22.11.2007 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2007 Po roku poszukiwań znalazłem wreszcie działkę i zostaliśmy z żoną szczęśliwymi nabywcami (!). Działka 20ar, prostokąt , mały spadek , wjazd od pólnocy, prąd 5m od działki, dojazd droga służebną Cena ok. 6500/ar. 10 km od granic Krakowa, dobry dojazd. Cena do przemyślenia? Lepiej nie czekajcie na podwyżki. Za darmo nic nie ma. Kredyt na działkę we frankach. Wybraliśmy PKO BP. Mielismy juz kredyt na mieszkanie spłacony . Procedura szybka, bez weksla, zabezpieczenie tylko działka (budowlanka). Nie ma się co łudzić i wierzyc w reklamy (przyjeżdżacie? przyjeżdzają!) bank jest poto żeby zarabiać jak najmniejszy ryzykiem. W przyszłości kredyt na dom. Projekt dość drogi (szmaragd z ign).Coś na początek własnymi siłami (moje marzenie to zrobienie bez kredytu stanu zero) a potem kredyt (plan 200 tys.). Szybka budowa (rok do wprowadzenia od wzięcia kredytu z 3miesiecznymi wakacjami w spłacie) i wynajęcie mieszkania. Czynsz akurat pokryje ratę a sprzedawac mieszkanie to głupi pomysł , przeciez to najlepiej procentuje a poza tym dla córy bedzie..Taki w skrócie plan. Może ktos ma podobny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikita1 23.11.2007 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2007 Wszyscy już się wprowadzili i leżą przed kominkiem z kobitą i winem na skórze z tygrysa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mathiasso 05.12.2007 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2007 Wszyscy już się wprowadzili i leżą przed kominkiem z kobitą i winem na skórze z tygrysa? pewnie tak, też kupiłem działkę pod Krakowem i też za kredyt, a przed tygoniem w GE wziąłem większy kredyt coby tamten spłacić i reszta na budowę - 30lat spłacania A więc jestem kolejnym oszołomem....jak to ładnie brzmi Do Oleniek: u mnie GE bierze hipoteke na działke z rozpoczętą budową Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnetkaS 14.12.2007 23:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2007 Banki nie dają kredytów hipotecznych na działki, które w aktualnym planie zagospodarowania są dziłakami rolnymi. Natomiast jeśli są warunki zabudowy, albo działka jest budowlana to nie powinno być problemu. A weksel obowiązuje do momentu ustanowienia hipoteki. Potem bank go anuluje i odsyła. Tyle się dowiedziałam pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katerina 04.01.2008 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2008 Witam wszystkich oszołomów Niewątpliwie jestem jedną z was. Jeszcze 2 lata temu budowa domu była dla mnie tylko w sferze marzeń . Ale gdy ceny mieszkań osiągnęły pułap 200 000 zł, stwierdziłam, że nie kupię klatki w bloku za kredyt, który będę spłacać do końca życia, bo gdy blok się np. zawali (teoretycznie możliwe) zostanę z niczym. W przypadku inwestycji w ziemię, jest odwrotnie, zawsze mogę postawic namiot, szałas albo wybudować ziemiankę i nikomu nic do tego, bo na własnej ziemi. No, więc w ubiegłym roku kupiliśmy działkę budowlaną, co prawda na wsi, ale za to, za gotówkę. Właśnie czekamy na zamówiony projekt domku Codzienny, budowę chcemy zacząć na wiosnę. Oczywiście na kredyt, zakładam że 250 tys wystarczy. Jeszcze nie wiem w jakim banku, (ale od czego są doradcy) Jestem dobrej myśli i zamierzam się wprowadzić do mojego domku za rok Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts