Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa "OSZOŁOMÓW"- budowa bez wkładu,na kredyt ;)

Aida77

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ale mam stracha ,że kupię coś bez zastanowienia a potem się okaże ,że z działką jest coś nie tak . A jak już kupię to co dalej , nie mam pojęcia jakie papierki mam załatwiać . Jestem tym przerażona .

Na tej działce która jutro jadę oglądac jest tylko prąd a skąd mam wziąć gaz , kanalię , wode . Boże , to wszystko wydaje się takie skomplikowane . Zazdroszczę tym którzy juz przez to przeszli i maja z głowy

Kochani powiedzcie czy jestem w stanie postawić taki mały prosty domeczek

http://www.projekty.ign.com.pl/?p=detail&id=222

za 250 tyś ???? Tylko tyle mogę miec . Boję się ,że zabraknie i zostane bez podłóg , kaloryferów i okien .... i co wtedy ? :roll:

Czy ktoś może mnie pocieszyć ? Przed chwilą czytałam artykół w Muratorze , ludzie chwalili sie ,że tak tanio i oszczędnie wybudowali dom 150 mkw .....za 590 tys . Załamałam się .

Wprawdze dopiero szukam działki ale jak na Oszołoma przystało martwię sie już o kolor tapety na ścianie :lol:

Kochani powiedzcie czy jestem w stanie postawić taki mały prosty domeczek

http://www.projekty.ign.com.pl/?p=detail&id=222

za 250 tyś ???? Tylko tyle mogę miec . Boję się ,że zabraknie i zostane bez podłóg , kaloryferów i okien .... i co wtedy ? :roll:

Czy ktoś może mnie pocieszyć ? Przed chwilą czytałam artykół w Muratorze , ludzie chwalili sie ,że tak tanio i oszczędnie wybudowali dom 150 mkw .....za 590 tys . Załamałam się .

Wprawdze dopiero szukam działki ale jak na Oszołoma przystało martwię sie już o kolor tapety na ścianie :lol:

Sie martwisz? My mamy taki projekt

http://www.inwestprojekt.com.pl/projekty/proj_w-0708.html

zalatwione zezwolenie i uzbrojenie dzialki z wlasnych środków, mamy zamiar pozyczyc 215 tys i zbudowac ten dom

To ze ludzie wydaja 500, 600 tys lezy w wykonczeniu, w tym etsapie jest straszna rozbierznosc cenowa, mozna kupic panele za 20zl za m2 ale sa i po 100zl za m2, jest to jeden tylko przyklad, roznica 5 krotna.

Wiec nie przejmuj sie takimi postami.

pozdrawiam i powodzenia

Sie martwisz? My mamy taki projekt

http://www.inwestprojekt.com.pl/projekty/proj_w-0708.html

zalatwione zezwolenie i uzbrojenie dzialki z wlasnych środków, mamy zamiar pozyczyc 215 tys i zbudowac ten dom

To ze ludzie wydaja 500, 600 tys lezy w wykonczeniu, w tym etsapie jest straszna rozbierznosc cenowa, mozna kupic panele za 20zl za m2 ale sa i po 100zl za m2, jest to jeden tylko przyklad, roznica 5 krotna.

Wiec nie przejmuj sie takimi postami.

pozdrawiam i powodzenia

Nie zawsze Leeonq. Wystaczy skok cen materiałó jak w zeszłym roku i za stan zero płacisz + 100 %. To nie tylko kwestia "rozrzutności" ale i farta.

Bezpiecznie liczyć 2500 za metr.

• 2 weeks później...
my też działka na kredyt i domek na kredyt. Mamy już pozwolenie na budowę.Woda i prąd we własnym zakresie + jeszcze wycinka drzew. Może starczy nam też na fundamenty, ale nie jestem pewna. Budujemy dom Lmp133 o- 180 pow. Użytkowej. Teraz mam nadzieję, że daczą nam kredyt i ruszamy z budową. Chcielibyśmy wybudować się w rok, a potem sprzedać mieszkanie albo wynająć, no i jakoś spłacać ten kredyt.

Witam!

Śledziłam wasz wątek już jakiś czas temu. Kupiliśmy działkę w Częstochowie. Potem przeprowadzka do Poznania i znowu będziemy szukać działeczki, aby tutaj zrealizować to czego nie udało się zrealizować w Częstochowie. Plany mamy zamiar finansować za pieniądze banku więc jak najbardziej się do Was zapisuję. :)

Coś tu tak cichawo ;) Słyszałam, że chwilowy zastój w kredytach ale czy to prawda?? Ja korzystając z tego, że Wy juz przebrnęliście przez etap wyboru banku mam do Was Oszołomy drogie pytanie. W pysk przecież nie dostanę, co nie? :D W kwietniu dostanę umowę na stałe, bo zmieniłam pracę przerywając wychowawczy i będziemy się orientować ile możemy dostać kredytu. Podobno po skokach stóp i spadku cen mieszkań banki zaostrzyły kryteria i teraz sporo osób odchodzi z kwitkiem z banku. Ale do rzeczy. Mamy juz jedną działkę w Częstochowie, rolną, bez warunków zabudowy gdyż brak sąsiedztwa. Razem z nami wpakowało się w zakup kilkanaście osób, bo jest to ulica która jest na mapach (szkoda, że tylko na nich) każdy z nas ma kupioną część gruntu na którym ma stanąć słup z prądem czy cos tam, prestiżowa dzielnica, piekna okolica, ... Niemniej rolna

Ale do rzeczy. Wpadła mi w ręce ulotka, że banki zaczynają kredytować działki rolne jeśli te spełniają szereg warunków a nasza spełnia. Nie chcemy się jej pozbywać, bo podobno mają wejść jakieś nowe przepisy, że wszystkie działki rolne w obrębie miasta automatycznie mają byc przekształcone na budowlane a wtedy oczywiste, że więcej za nią dostaniemy. Czy jest bank, który da nam kredyt hipoteczny na działkę budowlaną traktując tamtą działkę którą spłacamy (kredyt na 5 lat) jako wkład własny i łącząc te dwa kredyty w jeden hipoteczny?? A jeśli jest to jaki polecacie?

Czy jest bank, który da nam kredyt hipoteczny na działkę budowlaną traktując tamtą działkę którą spłacamy (kredyt na 5 lat) jako wkład własny i łącząc te dwa kredyty w jeden hipoteczny?? A jeśli jest to jaki polecacie?

ciężko będzie z takim lewarem.... miałem problem żeby dostać kredyt na działkę nazywaną siedliskową, i póki co mam mocno większe szanse kiedy się okazało się że plan zagospodarowania obejmuje jej 2/3 jako docelowo pod zabudowę :)

myślę że pośrednik powinien dużo powiedzieć, wiadomo że sprzedaje swoje ale może coś doradzi....