kropi 14.02.2006 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2006 Hehe, uśmiecham się do ciebie Aida, bo widzę że przechodzisz tę samą drogę co i ja jeśli chodzi o wybór technologii (zresztą chyba spotkaliśmy się na "szkieletach", tych od obrzucania błotem ), ciekawe na czym skończysz? Ja wykonałem praktycznie pełen półobrót, od szkieleta poprzez różne prefabrykaty, porothermy, silikaty i inne HGW, skończywszy na starej poczciwej dwuwarstwówce z pustakiem U-220 jako elementem nośnym. Dlaczego prawie? Ano, pełen półobrót to byłby do ściany trójwarstwowej (co też zresztą jeszcze trochę rozważam, ale chyba jednak koszta przemówią...) Ponieważ jednak jest to wątek "kredytowy" to tak sobie pomyślałem, że budowa z niejakim bankiem GE w systemie szkieletowym byłaby zgoła niemożliwa, za pierwszą transzę nawet drewna na szkieleta bym nie kupił... BTW, napisał do mnie miły pan z Muratora, chciał rozmawiać i... znikł Czy do was też się odzywał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aida77 14.02.2006 21:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2006 kropi też byłeś na szkieletach? Nie kojarze... Te u220 to sa pustaki max? Czesto sprzedaja takie domy..zastanawiam sie czu to to samo, jeszcze nie doczytalam dokladnie w muratorze o tych scianach...A one są tanie? A ściany są ciepłe? Do nas się odzywał...i Był już Bardzo miły faktycznie. A srtesowałam się, że się bedę stresować...Pewnie się jeszcze odezwie. A swoja droga mialo mnie juz nei byc a do M sie telefony urywały jeszcze więc jeszcze nie jest gotowy. A swoja droga nawet w walentynki cięzko o więcej czasu...Samo życie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kropi 14.02.2006 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2006 Max to praktycznie to samo, trochę inne wymiary. Najważniejsze: technologia prosta jak machanie cepem, bloczki robi każda cegielnia, sprzedaje każdy skład budowlany... trudno to spaprać, byle majster z Wólki Dolnej nawet po ćwiartce postawi z tego ścianę jak ta lala (nie no ok, Polak potrafi - nawet spaparać ścianę z Maxa ) , jest to najbardziej standardowy, rzekłbym do obrzydzenia banalny materiał budowlany pod polskim słońcem, do tego jeszcze zaizolowany będzie najprostszym możliwym materiałem pt. styropian. Proste jest piękne. Co do ciepłoty czyli izolacyjności to lepsze są niewątpliwie ściany 3-warstwowe, no ale trochę bardziej kosztowne są. Chociaż kusi mnie ciągle dać 3-cią warstwę z klinkieru, nie trzeba wtedy tynkować itd. A na szkieletach byłem ale się zmyłem, chłopcy ewidentnie lubią się opluwać ale do rzeczowej dyskusji się nie nadają, a trochę zapracowany jestem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pineska 15.02.2006 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2006 Ech, ciężkie jest życie oszołoma... Kredyt owszem przyznali, ale za to w 11 transzach Niejaki bank GE stwierdził, że możemy nawiać z kaską i co oni biedaczki wtedy zrobią? Atutem tego banku jest 2,75% w CHF i prowizja i różne opłaty wrzucone w kredyt przy 100% finansowania, minusem absurdalna liczba transz - "kapiących" po 15-20 tys, oczywiście na początek te najmniejsze... nawet cegieł się za to nie kupi Kto dostał lepsze warunki i w jakim banku - bo jeszcze nie podpisaliśmy umowy? Kropi my również bierzemy kredyt w GE. Wniosek składaliśmy 30 grudnia, obecnie wniosek jest wstępnie zaakceptowany, a bank czeka na brakujące dokumenty, ale myślę, że w ciągu 2 tyg. powinniśmy dostać gotową umowę. W naszym przypadku oprocentowanie wyszło 2,05% CHF (marża stała), O za przewalutowania, wcześniejsze spłaty itp., prowizja 1%, przez jeden rok obowiązkowe ubezpieczenie na wypadek utraty pracy, ale podobno "na koszt banku". Wkład własny - 20% w tym działka + zobowiązanie doprowadzenia mediów oraz fundamentów na koszt własny. wysokośc kredytu to 210 tys. Nie wiem jeszcze w ilu transzach, ale podam, jak będę wiedziała. No i dopuki nie będę miała w ręku podpisanej umowy cały czas mam jakieś obawy, ze jak przyjdzie juz do jej podpisywania, to bank zaskoczy mnie jeszcze jakimiś zmianami ustaleń, dlatego powyżesze bęe mogła potwierdzić dopiero po podpisaniu umowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylvia1 15.02.2006 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2006 ja tez byłam na "szkieletach" ale rok temu... obecnie wiemy pustaki prawdopodobnei max lub u ew. porotherm + styropian. czemu nie szkieletowiec? powodów jest kilka jakos nei widze tych domów w naszym klimacie za x lat gdzie x>20; co do kretydu to gorzej bo nie planujemy zaczac budowy przed IV 2006 wiec obejmie nas ustawa o kredytach zobaczymy co bedzie ciekawe czy jesli mamy działke (z kredytu) to ona jest jako wkład własny czy nie? i czy te 100% to licza od wartoście nieruchomosci po zbudowaniu czy od kwoty inwestycji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maksiu 15.02.2006 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2006 Przywróciłem was do Klubu Budujących, ale w zamian prosze o to, o oddanie glosów na najlepsze dzienniki. Oczywiście to nie polecenie, a prośba... wkrotce zamykamy glosowanie a jest bardzo malo glosow...link -> http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=63251 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aida77 15.02.2006 22:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2006 /o maksiu dzieki, ale ja to kurcze moze przzejzalam ze 2 dzienniki....musialabym teraz jakes wybrane czytac nagle na gwalt, i tak potem oceniec to chyba nei bardzo w ostatniej chwili...no moze jednak byly ze 4, gora 5 ale czasami to po pare wpisow i tyle ale może inne oszołomy się wypowiedzą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olasa 16.02.2006 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2006 Oddałam swój głos na dziennik My chyba ruszymy daLej, dostaliśmy WZ, w przyszłym tyg. jedziemy do pani architekt porozmawiać o projekcie i jak uzna, że projekt pasuje na działke, to go zamówimy, chociaż prawdę powiedziawszy jestem tak przekonana do d06, że baaardzo będę zawiedziona, jak będzie coś nie tak. Nie wiecie czy cena podana przez Murator to już jest z Vat czy też jeszcze trzeba go dodać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beti555 16.02.2006 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2006 My chyba ruszymy daLej, dostaliśmy WZ, w przyszłym tyg. jedziemy do pani architekt porozmawiać o projekcie i jak uzna, że projekt pasuje na działke, to go zamówimy, chociaż prawdę powiedziawszy jestem tak przekonana do d06, że baaardzo będę zawiedziona, jak będzie coś nie tak. Nie wiecie czy cena podana przez Murator to już jest z Vat czy też jeszcze trzeba go dodać. My zamawialiśmy projekt z Muratora i zapłaciliśmy cenę, która była podana na stronie internetowej. Nic juz nie trzeba było doliczać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylvia1 16.02.2006 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2006 ja podobnie nie czytałam wszystkich dzienników wiec mój wybór nie byłby uczciwy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylvia1 16.02.2006 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2006 a własnie... jade dziś odebrac projekt jutro lub w sobote odbieram mapki i pani architekt obiecała, że zmiany w projekcie zrobi bardzo szybko... wiec jak tylko dostanę pozowlenie i kopię oddam do ZEWT to mnie przestaną ścigac... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aida77 16.02.2006 13:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2006 Kurcze mala mi zachorowala ma 39 nie wiem co jej jest, martwie sie idziemy po poludniu do lekarza, sorki ze nie na temat...A w temacie to gratuluje postępów,pomyslalam ze mimo ze nie jest nas tu bardzo duzo, to ja kojarze kilka osob razem z projektami a co do reszty to czytam i nie pamietam juz co buduja....moze załoze na pierwszej stronie w pierwszym poscie spis oszołomów z linkami do projektów..zgadzacie się? Byłoby bardziej jesne wszystko..Ja to kojarze tylko D06 olasy i Chaberka Cyli..a tak to kurcze nei pamietam juz kto co buduje...Aha i że Agamuza to w maire prosty projekcik dwurodzinny ale nie widze juz tego projektu;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylvia1 16.02.2006 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2006 Aida a poza gorączka małej cos sie dzieje? mogą to być zęby, uszy lub układ moczowy z reguły jak nie ma kataru, kaszlu itp to jedna z w/w podaj jej cos przeciwgoraczkwego paracetamol lub lepszy nurofen w syropie dla dzieci ( działa tez przeciwzapalnie) i to zanim pójdizesz do lekarza... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olasa 16.02.2006 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2006 Aida, a może córeczka ma trzydniówkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aida77 16.02.2006 14:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2006 Sylvia, Olasa dzieki za rady, podałam jej juz wcześni9ej Ibum też działa przeciwzapalnie, myślałam też , że 3 dniowka albo właśnie uszy....No bo podobno dziecko wtedy nie chce pic z butelki, ale herbatke i soczek pije, tylko że mkleko to ma geste4 z kaszka prze taki smoczek specjalny a herbatki to z kubeczka niekapka, moze to jest roznica,Teraz jest lepsza chyba gorączka spadla, ale nie spi od rana a przecież w nocy do 6.30 rano niespała. Dziwne to jest. Nie ma kataru i kaszlu, ale to moze byc jakis początek, zobaczymy co powie lekarka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ich_troje 16.02.2006 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2006 Ja stawiam M03a - oczywiscie z Muratora A wlasciwie dlaczego wszyscy stawiaja domy z serii D ? Nie to zebym sie martwil, przynajmniej bede mial niepowtarzalny w tych okolicznosciach przyrody domek z drobnymi przerobkami. mam nadzieje ze wyjdzie jak z obrazka. Poki co walcze z kwitologia na dzialke. Ps. Aida - nie przejmuj sie szkieletami. Tez tam bylem, tez trabilem ze stawiam szkieleta ale jak to w zyciu - pewna jest tylko smierc - wiec zmienilem technologie i stawiam w Ytongu. Wiec ze szkieltami spoko, nie lam sie. Przy okazji biegania po urzedach wpadlem do jednej hurtowni - mily pan zrobil ksero projektu (mam juz nabyty droga kupna) i obiecal policzyc koszty dla wariantu sciany jednowarstwowej z bloczka 36,5 oraz dla waraianu sciany 24+12 ocieplenia tez w dwoch waraiantach: styro i wlokna. Jestem ciekaw co we wtorek powie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beti555 17.02.2006 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2006 Ja stawiam M03a - oczywiscie z Muratora A wlasciwie dlaczego wszyscy stawiaja domy z serii D ? Nie to zebym sie martwil, przynajmniej bede mial niepowtarzalny w tych okolicznosciach przyrody domek z drobnymi przerobkami. mam nadzieje ze wyjdzie jak z obrazka. Poki co walcze z kwitologia na dzialke. A właśnie, ze nie wszyscy My stawiamy M 09 W dobrym guście http://www.projekty.murator.pl/projekt?IdProjektu=340&IdKolekcji= Nasz też będzie nipowtarzalny:) Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iwona_b 17.02.2006 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2006 A ja stawiam C 101. Troche duży wyszedł po przeróbkach - 212 m pow. użytkowej, no ale zachciało się mojemu mężowi wysyłać mnie na prawo jazdy, mi się zachciało zdać ten egzamin, no to teraz garaż musi mieś stanowiska na 2 samochody. A co tam... Pozdrawiam, oszołom Iwona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cyla 17.02.2006 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2006 Aida[/b I jak córeczka?Mam nadzieje ,że lepiej? Znikłaś! Kto nam teraz pomatkuje Bez Ciebie pusto jakoś i smutno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aida77 17.02.2006 14:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2006 Cyla nie znikłam, chciałam pozbierać infa o członkach klubu oszołomów;) ale akurat nie działały projekty na stronie muratora..., teraz mala spi więc nie moge siedziec na forum tylko pracowac...tak sobie postanbowilam...zerkac moge jak nie soi a pisac wieczorem jak skoncze to co musze;) Ewentualnie w dzien jak mala pozwoli, ale oszołomy to wyjatek i jest gdzies w tle otwarty zawsze prawie... Z mala nie iwadomo co , lekarka nie wie, dzis gorączka znikla..a powinna byc gdyby to była 3 dniowka, ale sa inne przesłanki - pisac nie bede tutaj Zeby nie odstraszac innych - ktore pozwalają miec nadzieję ze to moze był brzuszek... dzieki za namairy na projektym, poprosze inych o wypowiedzenie zebym mogla wrzucic liste na pierwsza strone;) aha i jeszcze moze planowana kwota inwestycji;) Samej budowy bez dzialki.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts