Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa "OSZOŁOMÓW"- budowa bez wkładu,na kredyt ;)

Aida77

Recommended Posts

Chdziło Ci o ten projekt?

taaa... zobacz rozrzut wod-kanu, wentylacji i brak pomyslu na rozsadne ogrzewanie - piec 2f nad wanna ? to sie nie uda :-? A wiesz kiedy bedziesz miala wtedy ciepla wode w kuchni ? Ewentualny koszt trzech podgrzewaczy (eksploatacja) tez zabija .....

btw - ale myslisz w dobrym kierunku - my tez budujemy obore ... przepraszam - stodole :lol:

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

ale myslisz w dobrym kierunku - my tez budujemy obore ... przepraszam - stodole :lol:

No dobra - to kolejna stodoła (NABOROWO). :) Trochę bym ją poprzerabiała (zadaszenie nad drzwiami wejściowymi, podwójne drzwi balkonowe, szerszy taras, dostawienie garażu, kolorystyka elewacji), ale generalnie jest OK i chyba prościej już się nie da? Są w tym projekcie jakieś "haki"?

http://www.kbprojekt.pl/projekt.php?pro=0&swyr=20

Koszt budowy też prezentuje się ciekawie. W 150 tys. powinnam się zmieścić?

witam nowych oszołomów oraz stałych bywalców.

dagag pytasz co jest drogie w wybranym przez ciebie projekcie.

Expertem nie jestem, ale buduję równiez dom (obecnie jesteśmy na etapie deskowania dachu) i to co ja zauważyłam, podpowiem. Spójrz na kosztorys. Wg niego 96 tys to koszt samych materiałaów netto bez robocizny na stan surowy. Jeśli przyjrzysz sie cenom i spróbujesz je porównać z cenami bierzacymi, na moje oko porównując z cenami, które ja płaciłam są sporo zaniżone. jeśli chcesz sprawdzić koszt materiałow, przyjmij obecne ceny, a zobaczysz o ile zwiększy ci sie juz tylko ta suma. Dolicz robociznę, bo nawet planujac budowę systemem gospodarczym, pewnie nie jesteście w stanie zrobic sami wszystkiego - no chyba że macie i murarza, i cieślę itp. Podana na stronie cena za stan surowy to 115 tys netto. W cenie tej nie ma instalacji i wykończeniówki. My własnie zbieramy oferty i wyceny c.o. Z opini tych, co ten etap mają za sobą są to kwoty rzedu 20 tys. Stan surowy to domek bez elewacji, bez tynków, bez posadzek. bez płytek, podłóg etc. Koszt robocizny nie jest aż tak wielki, by jakoś znacząco wpływał na koszt budowy, a domek wcale nie jest mały (ma przecież 14x11).

Weź też pod uwagę dodatkowe koszty, o które nie sa uwzględnione w kosztorysie. Przyłączy, woda, kanalizacja. Weź pod uwagę koszt projektu, wszystkich zezwoleń, adaptacji. To nie są małe koszty. My dokładnie zapisujemy wszystkie wydatki związane z nasza budową i jak ostatnio je przeglądałam, podliczyłam, ze same materiały dodatkowe typu łopata, taczka, stemple, piach do wyrównania terenu czy zasypania fundamentów itp. a więc materiały pomocnicze wyniosły nas do tej pory ok. 8 tys.

Nie zniechęcam cię do budowy, bo sama jestem oszołomem i uważam, że mozna próbować wybudowac dom za 150 tys, ale raczej nie Zosię

Nie zniechęcam cię do budowy, bo sama jestem oszołomem i uważam, że mozna próbować wybudowac dom za 150 tys, ale raczej nie Zosię

ZOSIA już odpadła. Nie jesteś pierwszą osobą, która mnie próbuje odwieść od jej budowy. Mam też opinie specjalistów z http://www.forumbudowlane.pl (coś jest nie tak z wentylacją) i kilka osób wypowiedziało się wyżej. Mam jeszcze inne typy, np.:

http://www.lipinscy.pl/project.xmlid=54140&keys=1&offset=22&backcmd=Collection

i

http://www.kbprojekt.pl/projekt.php?pro=0&swyr=20 (tu byłoby parę drobnych zmian)

pineska masz pełna racje!!!

zanim przystąpiliśmy do załatwiania wszystkiego i zaczeliśmy marzyć o domu, to własnie pod uwagę braliśmy taką kwote - 150tys. na domek 100m kw z własnym murarzem. Realia sa jednak takie, że tak kwota musiała się zwiększyc prawie 2 razy.

Trzeba też brac pod uwagę to że bank nie udzieli kredytu jeżeli stwierdzi na podstawie innych wniosków - że za taką sume nie wykończysz domu - bo bankowi nie chodzi o jego postawienie tylko postawienie i wykończenie do zamieszkania. było juz na forum kilka podobnych wątków wiec proponuje jeszcze poszperać na forum - bo czytałem taki post dom za 100tys :)

Wiec jak widać możne i nie chce tez zniechęcać ale najpierw się upewnijcie co na to bank - jeżeli mówimy oczywiście o 100% kredycie na budowe

pozdrawiam

ale myslisz w dobrym kierunku - my tez budujemy obore ... przepraszam - stodole :lol:

No dobra - to kolejna stodoła (NABOROWO). :) Trochę bym ją poprzerabiała (zadaszenie nad drzwiami wejściowymi, podwójne drzwi balkonowe, szerszy taras, dostawienie garażu, kolorystyka elewacji), ale generalnie jest OK i chyba prościej już się nie da? Są w tym projekcie jakieś "haki"?

http://www.kbprojekt.pl/projekt.php?pro=0&swyr=20

Koszt budowy też prezentuje się ciekawie. W 150 tys. powinnam się zmieścić?

Jak dla mnie projekcik zacny, ale ...

Moze zanim przejde do tego ale powiedz jak duza masz dzialke i jaki jest/byl jej koszt.

Nastepnie pomnoz wartosc dzialki x 10 a otrzymasz przyblizona wartosc budowy domu - to taka pobiezna zasada liczenia ale cos jest na rzeczy.

Wychodzi na to ze bede tu wrednym czarnowidzem ale chcialbym pomoc i przestrzec Cie przed wpakowaniem sie w patrzenie przez rozowe okulary na kwestie budowy domu - bo mimo ze jeszcze sam nie zaczalem (ale juz, juz),juz mam to i owo za soba.

Wiec teraz poczepeiam sie troche :) :)

1. jak pisalem projekcik zacny

2. " Cena uwzględnia: (...) 2. najtańsze materiały budowlane, najtańszy sprzęt budowlany oraz najniższe koszty robocizny" - mury i dach to najwazniejsze elementy domu. Oznacza to ze sugerowane najtansze rozwiazania moga w przyszlosci owocowac problemami z ogrzaniem domu, wentylacja, odychaniem murow, wilgocia itp. Moga ale nie musza. Co do kosztow robocizny i sprzetu - podano tez bardzo optymistyczny wariant.

A co jesli nie uda sie znalezc tych najtanszych, a co z rzetelnoscia takich tanich maszyn czy kosztow robocizny. Z wlasnych doswiadczen wiem ze nie ma czegos takiego jak najtansze koszty maszyn i robocizny

IMHO nie liczylby za bardzo na to tanie rozwiazanie - chyba ze po rodzinie znajdzesz kogos z koparka, spychaczem i zatrudnisz najblizsza rodzine.

3. (...)wykonawstwo budowy systemem tzw. "półgospodarczym" (...) - jw. pozostaje kwestia nadzoru - kierownikowi budowy czy inspektorowi tez trzeba zaplacic. Koszty zakupu materialow - placisz pelna stawke VAT, odliczenie mozesz odzyskac ale co z tego skoro na poczatek i tak musisz wylozyc kase w pelnej kwocie.

4. w cenniku nie podano kosztów: przylaczy (wody - wykonanie robot ziemnych, zakup rur i osprzetu, haracz dla gminy za przylaczenie wody i sciekow; pradu - umowa z ZE, wykonanie przylaczy, szafki i inne duperele, gazu - umowa z ZG; albo baniak, wykonanie przylaczy gazu, szafki itp), elewacji, kosztów zwiazanych z pozwoleniem na budowe (geodeta, posadowienie budynku na dzialce, zmian i zatwierdzenia projektu itp, itd)

5. pozostaje jeszcze kwestia wyposazenia wnetrza domu, zakup pieca CO/CWU, bialego montazu, gniazdek, drzwi wewnetrznych, posadzek, malowania i calej masy innych rzeczy o ktorych czlowiek przed nie zdaje sobie sprawy (zwlaszacza jak mieszka w blokowisku i nigdy nie mial okazji mieszkac w domu wolnostojacym)

6. pozostaja kwestie na pozniej - jak i za ile urzadzic ogrod, gdzie wytyczyc sciezki, czym wylozyc i ile to bedzie kosztowalo, gdzie postawic samochod - rzeczy drugorzedne ale tez kosztujace, niestety.

Dlatego uwazam ze cena 150 000 - tak ale do stanu deweloperskiego i to przy sprzyjajacych okolicznosciach. Na wariant pod klucz - jak sugerowalas w jednym z peirwszych postow - bym nie liczyl.

Nie oznacza to ze masz zrezygnowac Ceny mieszkan tak leca w gore ze chyba faktycznie lepiej budowac niz kupowac chociaz znacznie wiecej z tym zachodu.

Glowa do gory, przemysl to jeszcze raz dokladniej, poszukaj po znajomych pomocy i na pewno sie uda. Wierz mi - warto !!!!

:)

Będę budować podobny domek do tego, który Ty planujesz, a mianowicie d06 z muratora http://www.projekty.murator.pl/projekt?IdProjektu=20&IdKolekcji=

Mam jedną uwagę do tego projektu. W projekcie ściany wewnętrzne są szkieletowe: płyta gipsowo-kartonowa obustronnie na ruszcie stalowym. Mieszkam od trzech lat w mansardzie, gdzie ściany działowe zrobione są w taki właśnie sposób. Traaagedia!! Aby zamontować na ścianie coś ciężkiego (np. szafkę kuchenną, półkę na książki) trzeba wszystko montować do stalowego rusztu. Poza tym wystarczy lekko puknąć w taką ścianę, a już robi się wgniecenie albo dziura. Jest też problem z pierwszym malowaniem takich płyt (przynajmniej ja miałam). Wchłaniają dużo farby i trzeba malować kilka razy. Jeśli wybiorę ostatecznie ten projekt, to napewno zmienię ściany wewnętrzne na coś innego.

Dagmara

Ściany działowe na pewno będą normalnie murowane, z kart.gipsu będzie tylko sufit, oczywiście z oszczędności, a mianowicie nie będzie terriwy, tylko strop drewniany, a konkretnie do dolnego wiązara będzie załączony podwieszany sufit

Włączę się, bo dyskusja typowo oszołomiasta :wink:

Wcześniej się nie wychylałem, ale mam taką cichą nadzieję zmieścić się w 150 tyś (lub blisko tej sumy), z tym że kwota ta nie zawiera:

- działki 8) - wiem, wiem, nikt tego nie liczy

- przyłącza elektrycznego

- wod-kan

- gazowego

- ogrodzenia

- papierkologii

- projektów

- pozwoleń, itp, itd

- może fundamentów, ale pożyjemy, zobaczymy

Projekt wybrałem typowo stodolasty (http://www.dom-parterowy.pl/ -->domy parterowe z mieszkalnym poddaszem --> projekt pm 03), a oprócz tego poszedł do cięcia. Został przez kolegę projektanta zmniejszony :o , a podczas tych prac jedno było tylko ważne. Funkcjonalność i koszt budowy. Na dachu będzie blachodachówka, a wykonczenie góry z założenia nie obejmuje kwota tych 150 patyków. Dam radę? :roll:

Co to jest stan deweloperski? Czego nie zawiera? To to samo co stan surowy zamknięty?

Masz z zewnątrz wykończony dom, są okna, drzwi zewnętrzne, ale musisz wykończyć wnętrza i zrobić "biały" montaż. Więc teoretycznie (i praktycznie w sumie też), trochę sianka trzeba do takiego stanu włożyć. A gdzie meble, wyposażenie kuchni, plazma, klimatyzacja, he he? Żeby nie było tak, że wprowdzisz się, a spać będziesz dalej na mataracach :wink:

Marzin masz rację.. oprócz kosztów samej budowy domu trzeba liczyć rzeczy okołodomowe typu wodociąg/ studnia kanalizacja/ szambo, prąd, ogrodzenie, jakieśuporządkowanie terenu (nie da się mieszkac na kosmicznej działce a taka po budowie zostaje) że juz nie wsponę o kosztach papierkologii- adaptacaj budynku plan zagospodarowania działki itp itd...

myślę,że 150 tys to tak ledwo ledwo na dom ok 100 m2 bez instalacji bez wykończenia wewn. albo tylko częściowo wykończony o ile jest działka..

a czemu blachodachówka? my tez takowa zakładaliśmy ale okazało się, ze różnica w cenie między blachodachówką a dachówka cementowa wynosi całościowo ok 2 tys więc róznica nieduza a ponoc duzo lepszy komfort...

No i stało się - wczoraj kupiliśmy dom!! :D

Koszty notarialne, sądowe i bankowe doprowadziły mnie prawie do zawału, ale nareszcie mamy swój kawałek świata!!!

Teraz dopiero się zacznie ...

Postaram się wstawić zdjęcie naszego domu, ale nie wiem, czy się uda.

http://img157.imageshack.us/img157/8633/dsc04952rr0.th.jpg

Projekt wybrałem typowo stodolasty (http://www.dom-parterowy.pl/ -->domy parterowe z mieszkalnym poddaszem --> projekt pm 03), a oprócz tego poszedł do cięcia. Został przez kolegę projektanta zmniejszony :o , a podczas tych prac jedno było tylko ważne. Funkcjonalność i koszt budowy. Na dachu będzie blachodachówka, a wykonczenie góry z założenia nie obejmuje kwota tych 150 patyków. Dam radę? :roll:

Wśród kilku projektów, nad którymi zastanawiamy się z mężem jest i ten. Jeśli mógłbyś napisać, co zmieniłeś w projekcie, na czym zaoszczędziłeś, co zmniejszyłeś, byłabym wdzięczna. Ja bym chciała taki sam tylko z garażem (dg 08 ), ale ma trochę za dużo metrów. Ewentualnie - dg 24, dg 26.

A i jest jeszcze jeden problem - podatek katastralny. Czy ktoś z Forumowiczów wie, kiedy będzie wprowadzony. Wiem co to, ale jestem przeciw :)

Pozdrawiam

Dagmara

A i jest jeszcze jeden problem - podatek katastralny. Czy ktoś z Forumowiczów wie, kiedy będzie wprowadzony. Wiem co to, ale jestem przeciw :)

Pozdrawiam

Dagmara

Czytalem kilka dni temu - chyba w Gazecie Prawnej - ze jest silne lobby anty w tej sprawie i prawdopodobnie uchwalony bylby nie wczesniej niz po 2008 r. Prozpozycje stawek sa w widelkach 0,1 - 1,8 wartosci nieruchomosci; z tym ze dolna granica mialaby dotyczyc domow mieszkalnych zas gorna uzytecznosci publicznej itp

Wśród kilku projektów, nad którymi zastanawiamy się z mężem jest i ten. Jeśli mógłbyś napisać, co zmieniłeś w projekcie, na czym zaoszczędziłeś, co zmniejszyłeś, byłabym wdzięczna.

Podaj maila, puszczę Ci szkice mojego domku. 8)

No i stało się - wczoraj kupiliśmy dom!! :D

No to gratulacje! A w jakich rejonach kupiliście, jeśli można wiedzieć

Ja bym chciała taki sam tylko z garażem (dg 08 ), ale ma trochę za dużo metrów. przeciw :)

No, tego za tanie pieniążki i jeszcze z garażem nie postawisz. Ja wogóle zrezygnowałem z garażu, z biegiem czasu postawię wiatę.

a czemu blachodachówka? my tez takowa zakładaliśmy ale okazało się, ze różnica w cenie między blachodachówką a dachówka cementowa wynosi całościowo ok 2 tys więc róznica nieduza a ponoc duzo lepszy komfort...

Aaaaa, bo wiesz Sylvia, tak sobie ubzdurałem, nie licząc właściwie czy jest taniej, czy drożej. Przyjdzie czas, policzymy, i jak będzie niewielka różnica, to zrobię tak jak Ty :wink:

Witam Wszystkich bardzo serdecznie, bo jako córa marnotrawna pewnie powrócę do szacownej grupy:)

Bardzo dawno mnie tu nie było, postanowiłam sobie na jakiś czas odpuścić z działką, budową itd, więc pewnie nikt mnie nie pamięta, ale jeśli wszystko potoczy się po mijej myśłi, będę zaglądać częściej.

Aktualnie powróciłam do punktu wyjścia - szukam działki, a właściwie już znalazłam - w przystępnej cenie, piękna widokowo i na terenie o znacznym nachyleniu. Rozważamy zakup, a co za tym idzie kredyt, ale trochę mnie niepokoi to nachylenie. W przypadku decyzji na TAK, zawitam tu na dłużej, a póki co pozdrawiam.

Aśka

Ja bym chciała taki sam tylko z garażem (dg 08 ), ale ma trochę za dużo metrów. przeciw :)

No, tego za tanie pieniążki i jeszcze z garażem nie postawisz. Ja wogóle zrezygnowałem z garażu, z biegiem czasu postawię wiatę

To budowa garażu tak bardzo podnosi koszty budowy? Myślałam, że garaż nie jest dużą inwestycją. O ile to może wyjść drożej? Bo przecież reszta projektu, to dokładnie ten sam dom, który Ty wybrałeś.

A, przesłałam Ci maila i dzięki za pomoc

Dagmara

Czytalem kilka dni temu - chyba w Gazecie Prawnej - ze jest silne lobby anty w tej sprawie i prawdopodobnie uchwalony bylby nie wczesniej niz po 2008 r. Prozpozycje stawek sa w widelkach 0,1 - 1,8 wartosci nieruchomosci; z tym ze dolna granica mialaby dotyczyc domow mieszkalnych zas gorna uzytecznosci publicznej itp

Drugim powodem, dla którego podobno szybko go nie wprowadzą jest fakt, że wszystkie posiadłości musiałyby zostać wycenione przez rzeczoznawców. A to spore pieniądze.

Pomyliłam się o oglądała dm 03 zamiast pm 03. To zupełnie inne domy. Przepraszam za zamieszanie. Ale i tak chętnie zobaczę, co zmieniłeś.