Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa "OSZOŁOMÓW"- budowa bez wkładu,na kredyt ;)

Aida77

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

No tak, dziennik budowy jest moja piętą Alchilesową ostatnio :-?

Ścianki mam zrobione z 8cm suporexu gdyz wg projektu mialy byc z karton-gips, a dałęm jedno żebro więcej na strop i jest lepszej jakosci scianka :lol:

Domek juz jest ocieplony i zazbrojony w calosci. Teraz pozostaje podklad i tynk ktory zrobimy...z przyczyn finansowych nieco pozniej :-?

W srodku juz mamy rozprowadzona wode i kanalize, Od przyszlego poniedzialku wchodza elektrycy, a nastepnie tynk.

Mam nadzieje ze 31 marca bedzie tzw. stan developerski. Pozniej malowanko, plytki, deseczki, pierdołki i inne hanspizdelki 8)

Mam skromna nadzieje ze w czerwcu bedzie przeprowadzka :lol:

Na dzien dzisiejszy mielismy 3 opcje

1. cegła wapienno - piaskowa (silikaty? To to samo?) + wełna

2. Prefabrykiowane sciany z keramzytobetonu

3. Szkielet drewniany

No i rozzwazam wszystkie za i przeciw;)

Przed paroma minutami 2 wersja odpadla bo dostalam orientacyjna wycenę ponizszego rzutu w najprostrzej wersji bryly bez poddasza uzytkowego i nijak ma się do naszych przyjętych załozen, więc jednak nie tedy droga;)

I moze dodam ze budowac jak Kodi to nie bedziemy bo my oboje pracujacy mocno, ale z wykonczeniowka to chyhba predzej mozemy zaszalec;) Generlanie neich bedzie domek w stanie surowym otwartym + dach a reszte to juz mozemy ekipy po kawalku brac...

hmmm, chyba ze znajdziemy kogos kto za 130 000 zbuduje nam stan surowy zamkniety z dociepleniem i instalacjami w jednej z powyzszychb technologi, projekt o takim rzucie parteru prosty jak stodola ;)

Poddasze na potem...

http://karolinka.bajt.biz/forum/nasz2.jpg

Jesli nie ma, znajdziemy gdzie indziej albo sami postawimy;)

hmmm, chyba ze znajdziemy kogos kto za 130 000 zbuduje nam stan surowy zamkniety z dociepleniem i instalacjami w jednej z powyzszychb technologi, projekt o takim rzucie parteru prosty jak stodola ;)

Poddasze na potem...

Aida77

jesli chcesz moge dac ci namiar na ekipe ktora bedzie budowala u mnie. Nie wiem czy akurat bedzie to to czego szukasz ale pogadac mozna a wiem ze ekipa jest ok.

byl juz u Ciebie Sympatyczny Pan z wydawnictwa ? :)

Poddasze na potem...

Aida77

jesli chcesz moge dac ci namiar na ekipe ktora bedzie budowala u mnie. Nie wiem czy akurat bedzie to to czego szukasz ale pogadac mozna a wiem ze ekipa jest ok.

O czym Ty mówisz? Ja niczego niegdzie nie pisałam... A za ile wybudowali u Ciebie i za jaki metraż? no i ne wiem, czy to nie za daleko - Gdańsk :(

Zauwazylam, Aida, ze dyskutujesz w wątku o tanim domu, podczytuję ten wątek oczywiscie - osobiscie jestem mocno przygnebiona wizjami tam opisywanymi odnosnie taniego budowania :( My zakladamy na stan surowy otwarty z dachem 85 - 90 tys. zl (materialy + robota i w tej kwocie jest juz wyburzenie starego budynku), wszyskie instalacje samodzielnie moj Piotrek bedzie robil, wykonczenia rowniez, dochodzi koszt papierologii ok. 3.500 zl... Licze na to, że do stanu nadającego się do zamieszkania wyjdzie ok. 130 tys zł. Chyba boję sie tam napisać zakładany kosztorys - zestawienie materiałów (wstepnie wyliczony i caly czas sie tworzący przez Piotrka brata pracujacego w składzie budowlanym) aby nie zostać wyśmiana :oops: Budowa z suporexu, pewnie ocieplenie styropianem jako najtansze, blachodachówka (chyba ze dachówka ceramiczna będzie ładnie orabatowana :wink: ), wykonczenie tylko dołu i zamieszkanie na wiosne roku 2007... Myslicie, że realne? Bo ja nie odpuszcze :evil: Abym miała sie wykończyć to właśnie tak będzie.

PS. Swoją drogą nie wiem, jak ja przezyje tą budowę :wink: Nienawidze remontów !!!

Poddasze na potem...

Aida77

A jaka to ekipa? Możesz napisać coś wiecej? Jestem z Gdańska, może skorzystam?

Poddasze na potem...

Aida77

O czym Ty mówisz? Ja niczego niegdzie nie pisałam... A za ile wybudowali u Ciebie i za jaki metraż? no i ne wiem, czy to nie za daleko - Gdańsk :(

Nie mowie ze pisalas tylko ze do ciebie pisali - z muratora. Przynajmniej takie info dostalem od Pana z Muratora - ale moze mial kogos innego na mysli - niewazne.

Na razie wspomniana ekipa u mnie nie budowala - dopiero bedzie ale ale slyszalem o nich kilka dobrych rekomendacji. To moze najpierw zapytam czy Krakow tez wchodzi w rachube czy tylko lokalnie dzialaja.

A jaka to ekipa? Możesz napisać coś wiecej? Jestem z Gdańska, może skorzystam?

Na razie niewiel moge napisac - beda dopiero budowali. Na razie wiem tyle ze nikt z nich nie pije, jeden tylko pali i ze sa solidni :)

Firma jest partnerem Ytong Polska ale buduja tez w innch technologiach.

Jak bede wiedzial wiecej dam znac

Nie mowie ze pisalas tylko ze do ciebie pisali - z muratora. Przynajmniej takie info dostalem od Pana z Muratora - ale moze mial kogos innego na mysli - niewazne.

Na razie wspomniana ekipa u mnie nie budowala - dopiero bedzie ale ale slyszalem o nich kilka dobrych rekomendacji. To moze najpierw zapytam czy Krakow tez wchodzi w rachube czy tylko lokalnie dzialaja.

[/color]

Nie no zgadza się tylko sie zdziwilam skad wiesz skoro nic nei pisałam;)a spotkanie ma byc w piatek.

A wyceniali Ci już budowę? Wsumie to wątpie żeby budowali niestety...Gdzies widzialam kogos z okolic Krakowa i budowa byla za sensowna cene, musze poszukac:)

Agamuza, no nie wiem, niekoniecznie niemozliwe...skoro macie rodzine w hurtowni materiałow itd, a macie już ekipe do stanu surowego? A okna i dzwi jak szacujecie ksozty? N0o a na wątku o tanim budowaniu wycene mozesz przedsrawic, moze akurat powiedza cos co moze się przydac....

A cenę przyłączy liczyłaś?

Jak w tytule - zdecydowany ze mnie oszołom.

Jedyny plus, że mamy dzałkę - a to dużo. Gdyby nie działka nie rzuciłabym się na budowę.

W połowie lutego zaczynam rajd po bankach w celu kredytu. Myślę, że 300.000 wystarczy na stan surowy i zrobienie jednej kuchni i łazienki, może podłóg.... zobaczymy.

Dam Wam znać jak mi pójdą poszukiwania kredytu - będziecie mieli relację LIVE - jak w Eurosporcie :)

Oj, Gracz, fakt że działka jest uzbrojona ma baardzo duże znaczenie ;). Jeśli nie jest, czasem jest tak, że trzeba dociagać 100m wodociągu np na koszt własny :evil:, dobrze jesli na spółkę z sąsiadami...

No właśnie piszę, że nie ma, bo istotne są tylko odległości od istniejącej infrastruktury - a czy jest ona na Twojej działce (czyli jest ona uzbrojona), czy na działce sąsiada (a Twoja nieuzbrojona), to na koszty niespecjalnie wpływa. Ja mam działkę uzbrojoną - ma 2,5 ha, gdybym chciał budować na przeciwległym końcu w stosunku do położenia mediów, poszedłbym z torbami - a i tak kawałek sobie na swojej "uzbrojonej" działce pociągnę. No, ale nie chcę zaraz przu sąsiedzie mając taką przestrzeń :wink:

Agamuza, no nie wiem, niekoniecznie niemozliwe...skoro macie rodzine w hurtowni materiałow itd, a macie już ekipe do stanu surowego? A okna i dzwi jak szacujecie ksozty? N0o a na wątku o tanim budowaniu wycene mozesz przedsrawic, moze akurat powiedza cos co moze się przydac.... A cenę przyłączy liczyłaś?

Ekipy jeszcze nie mamy... :( Okna i drzwi - koło 8 tys zł, jak dobrze pójdzie. Przyłącza już mamy - gaz i prąd, z czego dopłacamy za 7 kw bo mamy tylko 3 kw na działce - ok. 700 zł. Póki co, na działce jest studnia, a w kwietniu maja nas włączyć do wodociągu gminnego - za to już nie płacimy praktycznie nic - oni dociągają do granicy działki, a my sobie sami dalej układamy rurki jak chcemy :)

A mi się wydawało, że to ja jestem niepoprawną optymistką :wink: , agamuza jakim cudem chcesz kupić oka i drzwi za 8 tyś. same okna to się zgodzę, ale już drzwi to takie zwykłe z płyty są za 400 zł. wewnętrzne, a najtańsze zewnętrzne to 1000 min, a nawet takich nie widziałam, z reguły jest to 1500 zł. Oczywiście życzę ci aby udało ci się zmieścić w tej kwocie, ale szczerze to wątpię.

Z drugiej strony jak tak patrzę na wasz optymizm to zaczynam fiksować i myślę, że d06 uda mi się wybudować za 100.000 tyś. :lol: , chociaż zdroworozsądkowo to naprawdę mało realne :cry:

Aida wieczorem myslałam o Twoim planie i naprawdę wydaje mi się możliwy do zrealizowania, czyli budowa 150 tyś, działka 50 i przyłącza 20 tyś. Spokojnie rozglądaj się za SWOIM KAWAŁKIEM ZIEMI.

Za mnie też trzymajcie kciuki, za dwa tygodnie okaże się czy będziemy mieć kasę na papierki i fundamenty.

Za 8 tys zl spokojnie kupie drzwi na cały dół i okna - nie planuje zbytków w tej kewstii, złotych klamek itp. Sprawdzałam, liczyłam i granica błędu to jakies 500 zł - cała rodzina po stronie mojego faceta jest mocno związana z rynkiem budowlano - wykończeniowym, gdybym miała budowac dom po cenach rynkowych, nigdy bym się na to nie zdobyła i nawet nie próbowała. Fakt, że nie liczę drzwi garażowych, ale to dlatego, że mamy kolegę, który prowdzi firmę zajmującą sie takimi rzeczami + ogrodzenia i bramy wjazdowe; więc pójdzie po kosztach mini.

Za 8 tys zl spokojnie kupie drzwi na cały dół i okna - nie planuje zbytków w tej kewstii, złotych klamek itp. Sprawdzałam, liczyłam i granica błędu to jakies 500 zł - cała rodzina po stronie mojego faceta jest mocno związana z rynkiem budowlano - wykończeniowym, gdybym miała budowac dom po cenach rynkowych, nigdy bym się na to nie zdobyła i nawet nie próbowała. Fakt, że nie liczę drzwi garażowych, ale to dlatego, że mamy kolegę, który prowdzi firmę zajmującą sie takimi rzeczami + ogrodzenia i bramy wjazdowe; więc pójdzie po kosztach mini.

AGAMUZA

jak się zapisać do Twojej rodziny? :lol:

(niestety jestem już mężatką... :cry: )

Olasa koszty okien latwo policzyc okna w maire prosto mozna zamontowac, myslę, ze ryzyko bledu w obliczeniach jest neiwielkie. Trudno jest nam stwierdzić czy Adzemuzie starczy, bo nie znamy Jej cen okien...Mozliwe że mają neiwiele wspolnego ze zwykłymi cenami. Jednak vaty itd, roznica moze byc spora...

Agamuza, no wsumie to juz i dzialka i przyłącza o to jestes do przodu:) Fajnie :)

Baba-Budowniczy, Gracz, dzieki za info, czyli wniosek jest jesden, tak naprawde najwieksze znaczenei ma odleglosc medii od przyszlego domu, ale z drugiej strony szansa ze przylacza beda tanie jest większa przy malej dzialce na której są te media albo ewentualnie gdzies na granicy jesli sa z odpowiedniej czesci dzialki ...

A tak wogole to jakies postępy na "froncie" Na jakich jestescie etapach?Bo my ciagle debatujemy nad projektem, szukamy dzialki, wybieramy technologie no i zarabiamy na autko ktore jestniezbedne do wyboru dzialki;)