Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa "OSZOŁOMÓW"- budowa bez wkładu,na kredyt ;)

Aida77

Recommended Posts

Witam forumowiczów.

Cieszę się, że istnieje takie miejsce, gdzie spotykają się ludzie w podobnej sytuacji. Właśnie Was odnalazłem i niezmiernie się z tego powodu cieszę.

Sam jestem na etapie zbierania danych do podjęcia decyzji - nawet "nie budujemy" musi być podparte jakąś wiedzą. W rzeczywistości marzy mi się domek dla naszej rodzinki.

Rodzice zachęcają do budowania na ich działce - ponad 2000m2, miejsca dosyć dla 4 domów :-)

Jednak z powodu ogólnej niechęci do brania kredytów oraz chęci - co tu kryć - spróbowania własnych sił, chciałbym budować w dużej mierze samodzielnie.

Czy macie już doświadczenia w samodzielnym budowaniu? Ciężko jest?

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witaj flamenco108 , zapraszamy do naszego grona;) Tutaj są doiero poczatki budowania zwykle, ale ci budujacy tez sie pojawiali:) SAmemy bezapelacyjnie najwiecej zrobil chyba kodi_gdynia pewnie o nim nie raz czytales w muratorze, akle też jest sporo apalencow na wątku taniego budowania:

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?p=1017809#1017809

My tak calkiem, samemu to czasu nie mamy;) no i wydaje mi się ze czas potrzebny na opanowanie wiedzy i podstaw plus robocizna kosztowała by nas wiecej zwazywszy ze nie bedziemy w tym czasie pracowac niz wynajecie jakiejs ekipy budowlanej. Duze koszty samej budowy to materiały. Ale oczywiscie samemu może być taniej,, zalezy dla kogo chyba...Ja kilak dni temu przestalam gotować zupki dla 13 miesiecznej coreczki bo jak przeliczylam ile czasu mi to zajmuje i ile kosztuja skladniki, to do mnei dotarolo że taniej kupić Bobovite, Gerbera mam pewnosc ze skladniki sa dobrej jakosci;)

Więc wszystko jest względne...

A dzialak to juz jakis początek;) Calkiem niezly.

Witam... Znaleźliśmy wreszcie z żoną domek , który nam odpowiada... Jest to GL 118 z firmy projektującej ATRIUM... dla zainteresowanych stronka - http://www.studioatrium.pl/atrium.php - jest on w stanie surowym zamkniętym na działeczce ok 1000 metrów. Odpowiada nam pod każdym kontem wręcz wymarzony. Kredycik w trakcie załatwiania no i jest jedno ALE :( Pan chce przy spisaniu umowy przedwstępnej zaliczkę w wysokości 10.000 PLN!!! Bez tej umowy nie mogę uruchomić kredytu a jak wpłace zaliczkę to zabraknie mi pieniędzy na notariuszy przepisaniu pozwolenia na budowę i inne papierologie! Nie przekonuje go nawet fakt , że w ciągu tygodnia góra dwóch dostanie pieniążki na konto!!! Pomóżcie co robić? Czy to jest zaliczka normalnej wysokości? Znajomi jak kupowali dom to wpłacali 1500 PLN to jest znacząca różnica... :cry: Czy ktoś mógłby wyliczyć koszty po zakupie od wartości 170000 PLN? Działka jest już uzbrojona jakie koszty dochodzą oprócz notariusza? Czy ktoś mógłby to obliczyć i zsumować? PROSIMY....

Radi9, napisze co wiem tak prawie z autopsji - moja babcia właśnie sprzedała dom; po naradzie z jakims prawnikiem zażadała zaliczki w wysokosci 5 % (dom poszedl za 120 tys zł), kupujacy chcial podzielic koszty notarialne na pół, ale tenze sam prawnik rzekl, ze koszty notarialne powinny byc po stronie kupującego - nie sugeruj sie tym, ja tylko pisze jak to u nas wygladalo, mysle, że notariusz powinien ci udzielic takiej porady "w cenie", ze tak powiem. Jak juz bedziesz mial akt notarialny, ze wszystko jest twoje, to z nim udajesz sie do zakladu energetycznego (poprzedni wlasciciel nie jest ci potrzebny), wodociagow, gazowni etc. i podpisujesz nowe umowy o swiadczenie dostawy mediów.

Acha, i jeszcze cos - aby byly mniejsze oplaty notarialne, kupujący zaplacil babci przed spotakniem z notariuszem 50 tys zl (z ręki to reki), a przy notariuszu dał resztę.

rADI POPYTAJ GDZIEŚ NA WĄTKACH FINANSOWYCH CHYBA BARDZIEJ...TUTAJ BARDZIEJ cI CO ZACZYNAJĄ BUDOWAC I ZBIERAJA IN FORMACJĘ ja nie mam pojecia jakie z zsakupem wiąża sie koszty ale...gdzies Ty dorwal taki fajny domek w takiej cenie? Zaliczla wg mnie bardzo duża.... I dowiedz się jak to jest czy to ma być zaliczka czy ma się nazywać inaczej, bo w przypadku zerwania umowy to jedno sie zwraca a drugie nie >> nie oaietam niestety czy to chodzilo o zaliczke czy cos innego, a powaznie podasz jakis adres stronki gdzie znalazles taki domek?

Poszukaj gdzies tutaj w prawo i pieniadze;) POwodzenia

http://forum.muratordom.pl/viewforum.php?f=42

Ogłaszenie jest bez zdjęć a są jeszcze dwa takie w okolicach Łodzi Rąbień... tego samego właściciela... mam problem z tą cholerną zaliczką... całość kredytuje a to co jest muszę zostawić na zabezpieczenie i opłaty... muszę znaleźć ile mnie pochłoną opłaty konkretnie:

- opłata notarialna - od 170000

- przepisanie pozwolenia na budowę ( gm. Aleksandrów Łódzki )

- przepisanie umowy z zakładem energetycznym

i ewentualne inne zobowiązania o których nie mam najmniejszego pojęcia..

Żeby ten domek nie był naszym wymażonym ideałem i dość atrakcyjną ceną to bym sobie odpuścił z uwagi na olewatorskie podejście sprzedającego do mojej osoby... ale podoba się nam ta oferta i mieści się w naszych założeniach finansowych... zamieżamy zmieścić się w 300000PLN... i z tego co rozmawiałem z wieloma osobami jest to możliwe... a może jest ktoś z okolic kto by pożyczył taką kwotę ( 10000) na miesiąc? 8) :lol: a tak poważnie to będę próbował namówić nieugiętego sprzedawcę na weksel ( tak podpowiedziała teściowa ) w końcu jest to dokument i zabezpieczenie... nie mogę zostać bez grosza bo zabraknie mi na formalności a bez tego nie dostanę 1 transzy i wszystko stanie w miejscu a wynajmując mieszkanie za które płacę co miesiąc ponad 1000zł czas to pieniądz... Czyli jakby nie patrząc i tak i tak do d... :D

Hmmm, przypuszczam, że nie masz możliwości pozyczyć od rodziny...? Pewnie wolałabym tego uniknąć na twoim miejscu, ale może tak na chwilke...? Jakiś kredyt by np. mama albo rodzenstwo wzięło na siebie, aby było na tą cholerną zaliczkę? My tak zrobiliśmy w grudniu - potrzebna nam była kasa i moja mama wzięła z citibanku oprocentowane na 18 % (wynegocjowane :wink: ), a po 3 tyg jej spłacilićmy i po kłopocie :)

muszę znaleźć ile mnie pochłoną opłaty konkretnie:

- opłata notarialna - od 170000

- przepisanie pozwolenia na budowę ( gm. Aleksandrów Łódzki )

- przepisanie umowy z zakładem energetycznym

i ewentualne inne zobowiązania o których nie mam najmniejszego pojęcia..

Radi, takie info odnośnie opłaty notarialnej to notariusz ma obowiązek ci udzielic !!! Zakład energetyczny - bez opłaty, ja właśnie przepisałam na siebie; jedyna opłata jaką ponoszę to opłata za dodatkowe kw - 104 zl od 1 kw bo zwiekszamy z 3 kw do 7 kw. A jesli chodzi o przeniesienia pozwolenia na budowe - nie wiem, najlepiej zadzwon do starostwa swojego powiatu, do wydziału budownictwa i architektury i poprostu zapytaj: będą sie pewnie odysłać od annasza do kafjasza, ale nie daj sie :wink:

No właśnie nie bardzo możemy tego zrobić... taka sytuacja losowa... zastanawiam się czy samemu nie wziąć kredytu konsumpcyjnego bo i tak będę miał zdolność kredytową... problem mam taki , że w listopadzie skradziono nam autko i trzeba było zakupić drugie... i się wypstrzykaliśmy z kaski... coś mi pod górkę cały czas idzie ale jastem nieugięty... :lol: tylko po wała brać tyle kredytów i na tym tracić... a pozatym kredyt hipoteczny jest załatwiany przez znajomego i od skomletowania dokumentów (także umowa przedwstępna) do wypłaty pieniędzy dla sprzedającego to oktygodnia góra dwóch a załatwienie kredytu na zaliczkę może trwać dłużej... Facet zachowuje się tak jakby nie chciał tego sprzedać... drażni mnie strasznie ale bardzo nam się ten dom i okolioca podobają bo w innym wypadku bym go pogonił i szukał dalej... :evil:

Radi jak opzwolenie na budowę jest aktualne i nie będziecie wprowadzać zmian to chyba nie powinno być problemów z przepisaniem

Co do przepisywania umów z elektrownią czy wodociągami to my nie mieliśmy najmniejszych problemów załatwiliśmy to błyskawicznie tylko bodajże panowie od wody przyjechali cosik sprawdzać. Kosztowało to jakieś grosze. Jakbyś coś dokładniej chciał to zapytam ślubnego bo On to załatwiał.

Co do umowy i zaliczki to trafił Wam się jakiś nieużyty sprzedający. My kuopowaliśmy działkę na kredyt i żeby nie było np. wydawania z kieszeni na opłaty dogadaliśmy się ze sprzedającym, że o wartość ich podniesiemy wysokość kredytu, a jak kaska wpłynie na jego konto top nam przeleje, spisaliśmy między sobą umowę i po kłopocie.

A tak w ogóle to chociaż wiem że to ciężko ale nie można pokazać sprzedającemu jak bardzo coś nam się podoba i że bardzo nam zależy bo wtedy zaczynają to wykorzystywać. Niestety jak zaczniecie stawiać warunki to będzie ryzyko że Wam nie sprzeda... ale ja wychodzę z założenia że nic na siłę i (z doświadczenia własnego!!) jak coś ma do Was trafić to trafi to cobędzie najlepsze a problemy w trakcie same będą się rozwiązywały. Najgorzej zbyt mocno napierać, pakować się na siłę w jakieś np. obciążenia finansowe dodatkowe byle tyko kupić. Czasem trzeba złapać oddech i wyznaczyć warunki które Wam odpowiadają.

Powodzenia! Jak wywiem się coś o tych zaliczkach to dam znać

Aida - Damy, damy, nie ma mowy żeby się nie udało :D

Autko - fajna sprawa do szukania działki, ja twardo zamierzam po roztopach chwycić za rower. Macie już jakieś rozeznanie w ciekawych (czyt. tanich) okolicach podkrakowskich?

O kurcze:) Ja nei zauwazyłam, że Ty od nas;)

wiesz co my rozgladaliśmky się w konkretnym kiedunku, czyli w kierunku Bielska bo tam mam rodzinę...Taniej? No tam gdzie mniej znane tereny;) Jakis kryspinowy i liszki to wysoko stoją>> Tam chceilismy najpierw, teraz to szukamy dzialek w malych miasteczkach pod krakowem, no i tak chcemy się zmnieścic z dzialka w 50 000 gora, lepiej tak kolo 40 000, wielkosc 9-12 ar

Mniej więcej tak i najlepiej uzbrojona, jakis zabierzow np mógłby byc;)

Aida - coraz wiecej nasze rodziny łączy :D

Ja także z Bielska, z małym brzdącem i bez grosza na koncie :wink:

Celuję trochę bliżej - tak max do Skawiny, może się coś uda znaleźć.

Cytując za forum: grunt to dobra działka :p

A teraz już lecę, miłej nocy.

Pozdrawiam