Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

jak patrze na cene porothermu ktora rosnie w oczach

No to czuję się trochę lepiej 8), bo myślałem, że drożeje tylko BK i zbliża się niebezpiecznie do ceramiki.

ale mnie to jakos nadal nie pocziesza , genralnie widze ze trzeba bedzie braci szybki kredy bo COOOOOOOOO , BO SIE oplaci NORMALNIE

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

kurcze chciałam wkleic działkę ale nie wiem jak.

Na zasadzie kopiuj - wklej ani ctrl c- ctrl - v nic.

Pewniue jakas głupia jestem..

Tak z komputera sie nie da. Musisz je umieścić na jakiejś stronie ze zdjęciami - Superfoto czy innej i wtedy kopiujesz adres zdjęcia i nam pokazujesz :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

A tak naprawde to tu wszystko znajdziesz!!! :p :p :p

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=63615

Dzięki Cyla - spróbuje...

p.s. ale jak Ty tak ciągle idziesz w miejscu do przodu to ja sie męczę :D :wink:

i jescze kurcze pod górke :o

Witajcie!

Skoro odnalazłam swojego nicka na liście Oszołomów (a dawno się już nie odzywałam, oj dawno) to jako córa marnotrawna chciałam się pochwalić, że w KOŃCU udało nam się znaleźć działkę, która spodobała nam się na tyle, że już wpłaciliśmy zadatek i podpisaliśmy wczoraj umowę przedwstępną :)

Teraz już tylko do banku po kredycik i mam nadzieję, że będzie ok. Póki co z oczywistych względów przyjdzie nam się wstrzymać z budową, ale co tam, to już i tak duży krok na przód:)

Aida, zapomnialaś o mnie.

Choc ja ostatnio nie udzielam się na forum, bo zdobywamy kredyt i humor nie dopisuje.

Sąsiad w tym samym banku (mBank) czekał 2 m-ce od wniosku do uruchomienia. A tu budowa powoli idzie do przodu.

Nie mniej czytam Was nieustannie :lol:

Jasne ewik, pamnietam

Cie nawet, juz dopisuje;) Ale wiesz sporo tegp można przeoczyć dla tego mówie krzyczeć ! :)

Ale wieje u nbas ostatno :o porazka jakaś ..wszędzie tak? Sorki że nei na temat ale ajurat o tym pomyślałąm...

Aida77 a ja poprosze o dopisanie linku do mojego projektu juz zakupionego i po adaptacjach (bez bocznej wiaty, powiekszonym garazem i z tarasem (21m2 :) ) nad garazem)

M03a - Moje miejsce - wariant I (etap II)

Dopisałam:)

Zopafisa śliiiczny domeczek, bomba:):) Ale już bym chcuiałą mieć przynajniej jakiś etapza sobą, jest początek to wiadomo że będzie jakiś koniec;) A na razie nic nie ma, no ale kurcze odbajdziemy to nasze miejsce wkońcu:)

Zraja no gratulacje, widzę że Ty juz odnalazłaś, super.

No i problemy z sąsiadami...tak , znam to między innym z tego powodu odpuściliśmy sobie dwie działko...

Zender, cemik witajcie, cemik super rady a Twoj znajomy chcacy się budować ając 1500 złotych jest przykadem idealnego oszłomstma, mógłby zostać prezesem ;)

A skoro mu się udało to bomba:)

260 m :o Faktycznie duużo a ile ostatecznie do tej pory wydałeś na domek? Bo chba tego nei pisałeś tylko to jakie były plany...Takie jak nasze:) ;)

Aha jeszcze jedno...ten ceglasty baaardzo mi sie podoba zanczy jego ukald centraln y kominek , podzial na strefe dla dzieci i dorosłych no wszystkjo wszsystko...tylko kurcze brakuje mi pokoiku na gabinet;) No i obawiam się że byłby za drogi. Ale sliczny ejst :)

Ewik_1 - mala rada ode mnie - zrezygnujcie poki czas z tego banku. Tez walczylismy z nimi o kredyt na dzialke - trwalo to cos kolo 3 mies. a kwota w sumie byla smieszna 32k PLN. Teraz od 1,5 mies. walczymy o wydanie 1, slownie: jednego kwitka z informacja o wysokosci zadluzenia (bo chcemy zrefinansowac i s....ac do innego banku (padlo na PKO BP - ktory notabene wydaje takie zaswiadzcenie w ciagu 14 dni kalendarzowy; mBank daje sobie na to 20 dni - roboczych)).

Zawsze maja to samo tlumaczenie: nawal wnioskow.

W mBanku jak wiesz nie rozpoczna rozmowy poki nie bedzie uprawomcnionego pozwolenia na budowe i kompletu kwitow - w PKO nie mialem polowy a rozpatrzyli wniosek w ciagu 4 (wszystkie kwity beda potrzebne dopiero w momecie uruchamiania kredytu), slownie czterech dni, przyznali kredyt i pomogli z kilku kwestiach (jakozem golec kompletny, szukali rozwiazan jak by tu zrobic ... itd)

Dwa w mBanku (chyba sie pomylili - powinni miec z przodu k albo p ale napewno nie m) do konca nie sa jasne zasady wyplacania transz, rzeczoznawcow itp itd. W wybranym przez nas obecnie banku wszysko jasne i czytelne - uruchomienie kolejnej transzy NAJPOZNIEJ w ciagu trzech dni.

Trzy - i byc moze najwazniesze - nawet jesli jest troche drozej, ale zawsze masz z kim pogadac fizycznie; w mBanku tylko dzwonisz i to wszystko co mozesz zrobic. Nas odsylaja co chwila (oczywiscie telefonicznie) od konsultanta do eksperta i vice versa. O ilosci straconych nerwow i nastoju chyba nie musze mowic - sama to teraz przechodzisz.

Po tych doswiadczeniach wiem, ze do prowadzenia konta osobistego to moze dobra rzecz ale do powazniejszych rzeczy o tylko tylko banki z siedziba, w ktorych namiejscu wszystko zalatwisz.

Słuchajcie.... ten MBank, to jedno i to samo co Multibank.

Wyliczyli nam na początku wspaniałą zdolność kredytową - dużo powyżej tego, co chcieliśmy dostać. Czekaliśmy 4 tygodnie na decyzję. W ogóle nie braliśmy pod uwagę tego, co nam powiedziano w decyzji.

Ponieśliśmy dużo kosztów, jak dla nas, bo na własny koszt zrobiliśmy operat szacunkowy, kosztorys budowlany wydany przez uprawnionego człowieka, poszliśmy dalej z formalnościami - kosztownymi.

Dzisiaj dostaliśmy decyzje i okazało się, że nie mamy zdolności kredytowej! Prowizja znacznie wyższa od wcześniej proponowanej, a na dokładkę poprosili o 100 000 wkładu własnego już teraz udokumentowanego. :o

Przestrzegam wszystkich przed Multibankiem!!!!

Nie ma co sobie zawracać nimi głowy. Dobrzy są w zwodzeniu, to trzeba im przyznać, a ja załamana takim obrotem sprawy.

Niech to szlag!

Wyliczyli nam na początku wspaniałą zdolność kredytową - dużo powyżej tego, co chcieliśmy dostać. Czekaliśmy 4 tygodnie na decyzję. W ogóle nie braliśmy pod uwagę tego, co nam powiedziano w decyzji.

Ponieśliśmy dużo kosztów, jak dla nas, bo na własny koszt zrobiliśmy operat szacunkowy, kosztorys budowlany wydany przez uprawnionego człowieka, poszliśmy dalej z formalnościami - kosztownymi.

Dzisiaj dostaliśmy decyzje i okazało się, że nie mamy zdolności kredytowej! Prowizja znacznie wyższa od wcześniej proponowanej, a na dokładkę poprosili o 100 000 wkładu własnego już teraz udokumentowanego.

Nie ma co sobie zawracać nimi głowy. Dobrzy są w zwodzeniu, to trzeba im przyznać, a ja załamana takim obrotem sprawy.

Niech to szlag!

grazia111 jak pisalem Ewik_1 - do powaznych rzeczy trzeba rozmaiwac z powaznymi bankami. A jak czytalem wczoraj forum mBanku utwierdzilem sie w tym przekonaniu. Ale wierz mi: Bedzie dobrze!!! Zawsze w takich chwilach zwatpienia powtarzam sobie ze Ten u gory wie co robi. Moze w ten sposob uchronil cie przed jeszcze wiekszymi przejsciami z tym bankiem

:roll: :D ?

Czasami miotamy sie bezsensownie bo wydaje nam sie ze tak musi byc jak chcemy - a tak naprawde powinnismy przystanac, usiasc na chwile i okaze sie ze nie jest wcale tak dramatycznie jak nam sie wydaje.

Wiem, troche to filozoficzne przynudzanie :D ale jakos tak wlasnie dzis przekonalem sie kolejny raz ze cos jest na rzeczy. W koncu, po 1,5 miesaca (wow co za tempo) otrzymalismy upragniony dokument :D, na dodatek CHF nieco spadl i w najblizszym czasi e ma miec tendencje spadkowa :), w czwartek ma ekipa wejsc z ciezkim sprzetem itd.

Wiec chyba Ten u Gory naprawde wie co robi :) I w Twoim wypadku bedzie podobnie. Moze po to byly te przejscia zebys wiedziala czego spodziewac sie po bankach, nabrala jakiegos doswiadczenia ?

Znajdziesz ten wlasciwy bank, bedzie kasa, wszystko pojdzie jak trzeba. Zobaczysz!!! Co nas nie zabije, to nas wzmocni. Glowa do gory, bedzie OK.

Dzisiaj dostaliśmy decyzje i okazało się, że nie mamy zdolności kredytowej! Prowizja znacznie wyższa od wcześniej proponowanej, a na dokładkę poprosili o 100 000 wkładu własnego już teraz udokumentowanego.

Niech to szlag!

grazia111 jak pisalem Ewik_1 - do powaznych rzeczy trzeba rozmaiwac z powaznymi bankami. A jak czytalem wczoraj forum mBanku utwierdzilem sie w tym przekonaniu. Ale wierz mi: Bedzie dobrze!!! Zawsze w takich chwilach zwatpienia powtarzam sobie ze Ten u gory wie co robi. Moze w ten sposob uchronil cie przed jeszcze wiekszymi przejsciami z tym bankiem

:roll: :D ?

Czasami miotamy sie bezsensownie bo wydaje nam sie ze tak musi byc jak chcemy - a tak naprawde powinnismy przystanac, usiasc na chwile i okaze sie ze nie jest wcale tak dramatycznie jak nam sie wydaje.

Wiem, troche to filozoficzne przynudzanie :D ale jakos tak wlasnie dzis przekonalem sie kolejny raz ze cos jest na rzeczy. W koncu, po 1,5 miesaca (wow co za tempo) otrzymalismy upragniony dokument :D, na dodatek CHF nieco spadl i w najblizszym czasi e ma miec tendencje spadkowa :), w czwartek ma ekipa wejsc z ciezkim sprzetem itd.

Wiec chyba Ten u Gory naprawde wie co robi :) I w Twoim wypadku bedzie podobnie. Moze po to byly te przejscia zebys wiedziala czego spodziewac sie po bankach, nabrala jakiegos doswiadczenia ?

Znajdziesz ten wlasciwy bank, bedzie kasa, wszystko pojdzie jak trzeba. Zobaczysz!!! Co nas nie zabije, to nas wzmocni. Glowa do gory, bedzie OK.

Hej kochane oszołomki!!!

ich_troje masz 100% racji. Sam niejednokrotnie tego doświadczyłem że TEN u góry wie co robi, choć czasami trudno w to uwierzyć. Wydaje się nam że to właśnie tak ma być, że tylko to będzie dobre a tu nieprawda. Wtedy mówimy - wszystko się powaliło - a jak popatrzeć na to wszystko z boku i to dalekiego to wychodzi na jedno - TAK MIAŁO BYĆ I TAK JEST LEPIEJ.

Dobrze że mamy siebie oszołomki :lol:

Smile, jutro będzie lepiej!!!

kurcze zaskoczyliscie mnie ja mam kredyt w mbanku i w sumie całośc załatwiania trwała od pierwszych rozmów do podpisania max 1,5 mies

probelmow nie mam -jest pani która nas obsluguje. II transza na czas bez problemow... wszsytko w miare ok. ale mamy do dsypozycji konrketna osoba w konkretnym miejscu kotra jest naszym opiekunem ( fakt ze godzine do niej jade ale to inna inszosc) :roll:

Widzę, że nadal jestem na liście oszołomów, choć dawno tu nie pisałam. To dobrze, bo na pewno tu pasuję. :D

Zaledwie rok temu kupiliśmy działkę. Taką, której nikt nie chciał. :wink: Domek stoi, a odwiedzający nas mówią, że ładna działka, kto by pomyślał... :lol:

W sierpniu zaczęliśmy wykończeniówkę i już wiem, że nie starczy nam pieniędzy, tych z kredytu. Po sprzedaniu mieszkania musimy popłacić jeszcze parę długów, zostanie niewiele. Ale teraz wydaje mi się, że to jakoś musi się dać. :D

Najbardziej aktualne zdjęcie. Ten wykop to pod przyłącze do kanalizacji.

http://www.konarzyny.edu.pl/my/206.jpg

Z rozliczaniem transz nie mieliśmy żadnych problemów (PKO BP), ale teraz jesteśmy trochę już mądrzejsi. Trzeba było w kosztorysie zawyżyć początkowe etapy (wykopy, fundamenty, ściany). Wtedy wydaliśmy więcej niż byliśmy w stanie przewidzieć.

Stan surowy zamknięty kosztował nas ok. 100 tys. i wciąż mamy nadzieję, że najwyżej drugie tyle potrzebne jest do zamieszkania. :roll:

….. a ja troszkę z innej beczki od niedawna jestem w posiadaniu działeczki i następnym krokiem który chcę wykonać jest posadzenie drzewka a w zasadzie dwóch bo moja żoneczka posadzić chce wierzbę a ja dąb może ktoś z was się zna na zasadach sadzenia takich drzewek (czy trzeba jakiś torf użyć może coś innego, jaki dołek trzeba wykopać :roll: ?)…. z tego co wiem to akurat jest pora na „prace ogrodowe”…….