ewa6 14.11.2006 23:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2006 ja tez jestem nowym Oszołomem,właśnie załatwiam kedyt na działkę.Bedę sie budować w Kielnie-trójmiasto. Biorę kredyt w Kredyt banku.Po 2ch dniach powiedzieli ,iż mam zdolnoność kredytową tylko musze doniesc niezbedne papiery działki:odpis ksiegi wieczystej ,umoew przedwstepna kupna,decyzje,że jest to działka budowlana,operat wartosci dzialki,a i dokument jak ja nabył poprzedni właściciel.wiem ,że prowizja 1%,a reszta do negocjacji.Jak już zalatwie to napisze wiecej[/b] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magalena 15.11.2006 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2006 Dorbi - tak samo jak u nas Też chcieliśmy nie sprzedawać mieszkania (bo to w tym przypadku nieopłacalno-skomlikowane) tylko wynajmować. Budujemy już bite 2 lata - za miesiąc stuknie druga rocznica - dom miał być gotów na 1 września - bo dzieci od nowego roku szkol. do nowej szkoły...Ale fachowcy no lekki obsuw mieli. Tera zdylemat czy od nowego półrocza czy czekać wiosny Dobrze, że mieszkania nie sprzedawaliśmy - nadal jest gdzie mieszkać... Nadal dylemat czy potem wynajmować istnieje. Wynajmować trzeba porządnie albo wcale. Frank na łeb na szyję w dół - niby dobrze, bo większość naszych franków już w murach, ale chcieliśmy dobrać końcówkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorbie 15.11.2006 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2006 Dorbi - tak samo jak u nas Też chcieliśmy nie sprzedawać mieszkania (bo to w tym przypadku nieopłacalno-skomlikowane) tylko wynajmować. Budujemy już bite 2 lata - za miesiąc stuknie druga rocznica - dom miał być gotów na 1 września - bo dzieci od nowego roku szkol. do nowej szkoły...Ale fachowcy no lekki obsuw mieli. Tera zdylemat czy od nowego półrocza czy czekać wiosny Dobrze, że mieszkania nie sprzedawaliśmy - nadal jest gdzie mieszkać... Nadal dylemat czy potem wynajmować istnieje. Wynajmować trzeba porządnie albo wcale. Frank na łeb na szyję w dół - niby dobrze, bo większość naszych franków już w murach, ale chcieliśmy dobrać końcówkę To fakt ze mieszkanie jest dobre jak jest obsuw...I mozna je zawsze sprzedac jak juz sie nie chce wynajmowac. Jestem dobrej mysli. N adizalke bralismy kredyt we frankach, jak podpisywalismy umowe kredytowa byl po 2,51, a jak wyplacili kredyt to 2,37, teraz zaczyna rosnac, tez zle... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cyla 15.11.2006 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2006 Heloł U nas robota wre ,chłopaki pracują aż furczy. Już naprawde widac nasz dom Troche mnie przeraza ,że to wszystko takie małe się wydaje.......... A tak to wygladał dziś około 15-tej! http://www.superfoto.pl/zdjecia/foto/h/4/2/2/19843383_d.jpg Trochę chyba w dołku stałam gdy to zdjęcie robiłam I na dokładkę http://galerie.superfoto.pl/zdjecia/foto/h/galerie/6/3/5/238007_d.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olasa 16.11.2006 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2006 Cyla małe?, to dobrze, że nie widzisz mojego maleństwa, to dopiero wydaje się małe Faktem jest, że gdybym przed rozpoczęciem budowy nie widziała wykończonego domku wg projektu, który buduję (d06 dla przypomnienia) to poważnie zaczęłabym się martwić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewasm 16.11.2006 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2006 Hej jestem tu nowa. Mam kupioną działkę (Kruszwica - ta od Popiela co go myszy zjadły), projekt w adaptacji (LMB 27 LIPIŃSKIch) i przymierzamy się z mężem do kredytu. Czy macie może jakieś uwagi i rady co do banków oferujących kredyty? Które banki stanowczo odradzacie a które można brać pod uwagę? Czy ktoś bierze pod uwage zaciągnięcie kredytu, którego część odsetek ma spłacać państwo? (Kredyt na pierwsze lokum w zł). To tyle na początek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amigokoktajl 16.11.2006 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2006 Witojcie Oszołomki !!! Ja właśnie zakończyłem etap grodzenia naszego kawałka ziemii Praktycznie w pojedynkę i jesienną porą, bez zaplecza nie jest to sprawa najprostsza. Ale efekt jest taki: http://www.kppsp.puck.pl/moje/ogrodzenie.jpg Fakt nie powala na ziemię ale zawsze widać co nasze W przyszłym roku może się uda ruszyć z murami, choć parter. Szykuje się szansa ale nic nie powiem aby nie zapeszyć. Pozdrowienia dla wsjech oszołomków. Cyla, nie martw się. Stan surowy chyba zawsze wygląda maluśki. Pamiętam jak szukaliśmy mieszkanka na wynajem i trafiliśmy do poprzedniego naszego gniazda w trakcie budowy to się zastanawialiśmy czy damy radę wstawić do pokoju łóżko i szafkę. Jak juz było wykończone i zaczeliśmy się wprowadzać to w pokoju zmieściła się meblościanka, łóżko, łóżeczko córci, telewizor, zestaw zabawek itp. Warto wspomnieć że był to nasz jedyny pokój Tak było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
flamenco108 17.11.2006 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2006 No to ja też po miesiącach milczenia pochwalę się, co i jak Papiery leżą w powiecie w oczekiwaniu na pozwolenie na budowę. Ale to nie koniec prac projektowych - te trwają. Kiedyś mówiłem, że pociąga mnie idea projektowania domu - zamiast projektu gotowego, projekt indywidualny. Mam na tym polu kilka przemyśleń: 1. Rzeczywiście jest to niesamowite, kiedy trzeba przemyśleć dom od fundamentu aż po dach i przedstawić swoją wizję architektowi, żeby ją narysował. 2. Bariera komunikacyjna pomiędzy architektem a klientem to mordęga. Inną sprawą są osobiste poglądy projektanta na kwestie typu: naświetlenie, kompozycja, człowiek typu zwierzę w przestrzeni... 3. Denerwowało mnie zwłaszcza w projektach gotowych to oszukańcze położenie okien - ładnie wkomponowane w bryłę budynku, ale miałem poważne wątpliwości, czy, kiedy zadam poprzestawianie ścian, dalej to będzie takie ładne. Uważam, że więcej czasu spędzam w domu, więc ważniejsze jest, jak okno komponuje się w pokoju, a zewnętrzna kompozycja ma znaczenie drugorzędne - okazało się, że wyznaję poglądy jakiejś moderny. Znakiem tego zapewne, cokolwiek nie powiesz, wyznajesz jakieś poglądy architektoniczne, nawet, kiedy mówisz, że chodzi ci o to, żeby było praktycznie. 4. Ostatecznie, kiedy projekt zaczął się klarować jako całość, okazał się niezwykle podobny do jednego projektu gotowego... To mię trochę zdeprymowało. W ten sposób mogę powiedzieć, a przecież już mam parę tysięcy złotych poza portfelem, że dalej nie wiem, czy lepiej kupić projekt gotowy, czy robić indywidualny. 5. Dalej uważam, że jeżeli chodzi o budowanie domu jako o przygodę (bo życie trwa zbyt krótko, żeby tracić dwa lata na bycie dorosłym i poważnym, z tego też da się ulepić coś ciekawego, dowodem na to forum muratora), polecam jednak projekt indywidualny. Mimo, że droższy. Koniec przemyśleń. TAK WYGLĄDA NA RAZIE PLAC BUDOWY, mam zamiar na pamiątkę co jakiś czas pstrykać zdjęcia i będzie widać, jak się zmienia. TUTAJ OSTATNIE RYSUNKI PROJEKTOWE, jak ktoś chce sobie popatrzeć. Trochę je pochlastałem podczas eksportu, ale co najważniejsze, to widać. Ostatnie, ale nie ostateczne - poprawki dalej trwają, po prostu czasu nie wystarczyło, żeby wszystko zrobić po bożemu, czyli zwieńczyć prace projektowe pozwoleniem na budowę. Jeżeli okaże się, że poprzestawiałem zbyt istotne elementy domu, trzeba się będzie zwrócić o ponowne pozwolenie Teraz, w trakcie poszukiwań wykonawcy tego domu, zajęty jestem sporządzaniem możliwie szczegółowego arkusza kalkulacyjnego, pozwalającego wycenić każdy element. To tyle, pozdrawiam Cylę, Olasę, Aidę, śledzę Was i życzę postępów! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cyla 17.11.2006 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2006 Witaj flamenco Gdzie byłeś , jak Cię nie było???? Witam tez moją ziomalkę ewasm Kruszwica niedaleko mnie ,mam tam nawet kilku znajomych. Ja mieszkam kilka kilometrów za Inowrocławiem,tyle,że w przeciwna stronę niz Kruszwica U nas budowa idzie pełną parą Jutro zakładaja strop na garażu. Pozdrawiam wszystkie Oszołomki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 17.11.2006 22:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2006 Czesc Cyla nie przejmuj sie na prawde masz bardzo fajny projekt i dom wcale nie jest mały, mój jest troche podobny, a juz na pewno niebedziemało jakbedziesz hulała z odkurzaczem i mopem uwierz mi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cyla 17.11.2006 22:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2006 Dzięki gawel To ponoć normalny objaw,że w na tym etapie budowy wszystko wydaje sie tycie Ale i tak serce rośnie jak się ogląda swój własny rosnący (choćby najmniejszy) domek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cyla 18.11.2006 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2006 OSZOłOMKI Muszę Wam się czym prędzej pochwalić stanem na dziś Prace idą naprawdę expresowo. http://www.superfoto.pl/zdjecia/foto/h/1/3/4/19928856_d.jpg I prawie widać już mój wykusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cyla 18.11.2006 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2006 Hej jestem tu nowa. Mam kupioną działkę (Kruszwica - ta od Popiela co go myszy zjadły), projekt w adaptacji (LMB 27 LIPIŃSKIch) i przymierzamy się z mężem do kredytu. Czy macie może jakieś uwagi i rady co do banków oferujących kredyty? Które banki stanowczo odradzacie a które można brać pod uwagę? Czy ktoś bierze pod uwage zaciągnięcie kredytu, którego część odsetek ma spłacać państwo? (Kredyt na pierwsze lokum w zł). To tyle na początek Już Cię powitałam ,ale zapomniałam napisać o kredycie Ciężko coś doradzić .Te propozycję,które otrzymaliśmy w banku w maju teraz juz sa bardzo nieaktualne. My braliśmy kredyt w Millenium w CHF ,ale zaczęliśmy od wizyty w Expanderze w Bydgoszczy. I to właściwie oni znaleźli najlepszą dla nas ofertę. Całe załatwianie papierków do momentu podpisania umowy z bankiem oni z nami załatwiali itd itd.I potem gdy mieliśmy mały poślizg z wypłata I transzy to tez u nich monitowałam . Tu na forum jest cały dział poświęcony kredytom i bankom : Prawo i pieniądze...chyba Życzę pomyślnego załatwienia wszystkich kredytowych spraw cyla Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorbie 20.11.2006 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2006 Donosze jak u nas z postepem "prac" oczywiscie papierkowych jak na razie.Projekt czeka do odebrania na poczcie (dzisiaj mam nadzieje) 1560zl.Zadzwonilam do geodety oby sie zajal mapka - 500-600zlZadzwonilam do architekta - jeden polecany na forum- zajety do lutego, zadzwonilam w drugie miejsce- maja wolny czas- mamy przyjechac z projektem plus mapki jak bedziemy mieli - adaptacja z malymi zmianami w projekcie 1200zl, jesli wieksze zmiany np ze zmaina dachu - u nas bedzie zmiana dachu nad garazem - do 2000zl. Jesli chcemy przez nich pozwolenie na budowe 1200zl - chyba sie na to zgodzimy bo nie usmiecha sie nam jedzic do gminy, starostwa, do Glincza do wodociagow itp. Czas projektowania plus pozwolenie na budowe - 3mce.Zadzwonilam do poleconego wykonawcy- na sierpien jest wolny, hurrrra! Wykonuja prace pod klucz, material sami zalatwiaja, dla nas dobrze, moze troche drozej. mamy sie z nim spotkac w tym tygodniu. teraz musze sie wywiedziec ile kosztuje robocizna stanu surowego otwartego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asz 20.11.2006 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2006 Donosze jak u nas z postepem "prac" oczywiscie papierkowych jak na razie. Projekt czeka do odebrania na poczcie (dzisiaj mam nadzieje) 1560zl. Zadzwonilam do geodety oby sie zajal mapka - 500-600zl Zadzwonilam do architekta - jeden polecany na forum- zajety do lutego, zadzwonilam w drugie miejsce- maja wolny czas- mamy przyjechac z projektem plus mapki jak bedziemy mieli - adaptacja z malymi zmianami w projekcie 1200zl, jesli wieksze zmiany np ze zmaina dachu - u nas bedzie zmiana dachu nad garazem - do 2000zl. Jesli chcemy przez nich pozwolenie na budowe 1200zl - chyba sie na to zgodzimy bo nie usmiecha sie nam jedzic do gminy, starostwa, do Glincza do wodociagow itp. Czas projektowania plus pozwolenie na budowe - 3mce. Dorbie Jeśli mogę Ci coś doradzić, uważam że 1200zł za samo załatwienie pozwolenia to dużo za dużo (chyba że masz jakieś specyficzne okoliczności). U mnie cena za adaptację (bardzo małe zmiany) wyniosła 1200zł i w tym miałem już złożenie wniosku o pozwolenie. Ze swojej strony musiałem dostarczyć mapki, wypis i wyrys z MPZP, warunki dostawy prądu, gazu i wody. Załatwienie tego wymagało dwóch dni urlopu (dałoby się w jeden, nie miałem samochodu). Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewasm 20.11.2006 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2006 Hej! To ponownie ja. Dzięki Cyla za powitanie i wskazówki kredytowe. dziś w Dziennkiku jest jakieś zestawienie więc moż miał dokonać zakupu takowej gazetki no i lektura do poduszki gotowa . A z nowości u nas to dziś byli geolodzy zrobili odwiert i lada dzień będę wiedziala na czym będę stawiała mój mały domek (ale rymuję). Robimy rozeznanie cen materiałów i już prawie mamy wybranego wykonawcę ale jeszcze się nie chwalę żeby nie zapeszać. Cyla gdzie budujesz na Pałukach? Może nie jest to "rzut beretem" ale bywa się tam bywa. Może polecisz jakąś hurtownię? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorbie 20.11.2006 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2006 Donosze jak u nas z postepem "prac" oczywiscie papierkowych jak na razie. Projekt czeka do odebrania na poczcie (dzisiaj mam nadzieje) 1560zl. Zadzwonilam do geodety oby sie zajal mapka - 500-600zl Zadzwonilam do architekta - jeden polecany na forum- zajety do lutego, zadzwonilam w drugie miejsce- maja wolny czas- mamy przyjechac z projektem plus mapki jak bedziemy mieli - adaptacja z malymi zmianami w projekcie 1200zl, jesli wieksze zmiany np ze zmaina dachu - u nas bedzie zmiana dachu nad garazem - do 2000zl. Jesli chcemy przez nich pozwolenie na budowe 1200zl - chyba sie na to zgodzimy bo nie usmiecha sie nam jedzic do gminy, starostwa, do Glincza do wodociagow itp. Czas projektowania plus pozwolenie na budowe - 3mce. Dorbie Jeśli mogę Ci coś doradzić, uważam że 1200zł za samo załatwienie pozwolenia to dużo za dużo (chyba że masz jakieś specyficzne okoliczności). U mnie cena za adaptację (bardzo małe zmiany) wyniosła 1200zł i w tym miałem już złożenie wniosku o pozwolenie. Ze swojej strony musiałem dostarczyć mapki, wypis i wyrys z MPZP, warunki dostawy prądu, gazu i wody. Załatwienie tego wymagało dwóch dni urlopu (dałoby się w jeden, nie miałem samochodu). Pozdrawiam Wlasnie sie tez zastanawiam czy warto. Nie, nie mamy jakichs okolicznosci trudnych. mamy prad i wode, gazu nie, czyli trzeba by pojechac do wodociagow i do zakladu energetycznego. Dlugo tam sie czeka na to? Co trzeba tam ze soba wziac? Ile to kosztuje? Jakie jeszcze dokumenty trzeba do pozwolenia? Projekt, adaptacja, mapa geodezyjna, wyrys i wypis z planu zagospodarowania, warunki zabudowy, warunki dostawy pradu i wody. A tym bardziej ze mam czas do kwietnia, maja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aida77 21.11.2006 16:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2006 Wotajcie, brawo ale posteoy, jestem pod wrażeniem, nowe płoty, no i nowe mury Cyli, super Ciesze się,że robota wrze, że coś się dzeje u oszołomów. U nas pólo co chyba wreszcie decyzja, że jednak Bielsko. Oby wkońcu coś się ruszyło bo nei moge się doczekać. Na razie wertuje ogłoszenia tym razem w Bielsku i pod Bielskiem no i zastanawiam się jak wykończyć dól - mieszkanie 2 -pokojowe z kuchnią łązienka i ubikacją - w domu u rpodzoców na dole. Myśle, że sytuacja dobra, wiem że chcieliśmyz acząc na wiosne, ale ni9e kniecznie się uda, a zamiast tu płacic za wynajem, tam zainwestuje w proste wykonczenie. a o tak inaczej bo rodzicom a nie obcemu, no i dla nas na teraz...Do zamieszkania w nowym domku Wierze, że nam się uda, bedzie łątwiej wszystkiego dopilnowac, bo dzieci z rodzicami moga zastac na chwilke a my sru na budowe i gonić Plan jest taki, że teraz wstepne rozeznanie dzialkowe i przez internet i rodzice, jak przyjezdzamy to cos oglądamt, pod koniec lutego w ferie przeprowadzka do tego czasu bedzie wykonczony jeden pokoj zeb gdzies nasze meble przewiesc ale bedziemy mieszkac w innym mom starym pokoju jak bylam jeszcze mala, zanczy mloda bo to licu7m bylo A po 2, 3 meisiacach bedzie gotowy dół i wtedy na dól...No i jeski do marca nei znajdziemy niczego to wtedy juz szukanie ostre 3majcie kciuki zeby si ę z firma udalo poprzenosci i zeby wspolnik nei robil problemu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pineska 21.11.2006 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2006 Aida super, gratuluje wyboru i podjęcia napewno niełatwej decyzji, mam nadzieje, ze teraz wszystko juz bedzie u was z górki, powodzenia, trzymam kciuki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zopafisa 22.11.2006 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2006 AIDA ! SUPER !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts