ubek 17.01.2006 06:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2006 Witam Szanowne Grono Forumowiczów. Mam takie małe pytanko: czy trzeba na końcu komina robić jakieś zakończenie w stylu daszku? Chodzi mi o komin dymowy do kominka. Komin wykonany z rury kamionkowej firmy Leier, sklejany zaprawą szamotową d dodatkiem szkła wodnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 17.01.2006 06:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2006 Witam Szanowne Grono Forumowiczów. Mam takie małe pytanko: czy trzeba na końcu komina robić jakieś zakończenie w stylu daszku? Chodzi mi o komin dymowy do kominka. Komin wykonany z rury kamionkowej firmy Leier, sklejany zaprawą szamotową d dodatkiem szkła wodnego. Na zakończeniu komina dymnego dla kotła na paliwo stałe nie powinno być nic - chyba że jest słaby cišg to można zastosować strażaka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 17.01.2006 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2006 Ale masz nicka nie wiem czy jak Ci pomogę bardziej będzie to się nazywać pomoc czy donos? Spotkałem się z kominami otwartym i zakrytymi "czapką" tak i tak funkcjonują. Spytaj Janusza - to Guru tego Forum w sprawach kominowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 1950 17.01.2006 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2006 bez parasola Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janussz 17.01.2006 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2006 Grzesiek, jeszcze ja Cię dorwę. To kwestia czasu . Jeszcze w nie tak odległych czasach, popularnym materiałem do krycia dachów była blacha ocynkowana. Dwóch moich kuzynów postawiło obok siebie domki pokryte właśnie tą blachą. Do ogrzewania zastosowali kotły z podajnikiem trocin. Jeden zrobił sobie na kominie właśnie daszek. W ciagu dwóch lat, dach miał rudego koloru od rdzy. Wyrzucił ten daszek po fakcie. Chyba każdemu powinno zależeć na tym, aby dym wyrzucał komin jak najwyżej. Powinniśmy dążyć do tego, aby w miarę możliwości jak najbardziej go rozcieńczyć. Druga sprawa, to daszek taki zakłóca pracę komina. Wg mnie komin powinien być zakończony wstawką stalową, ceramiczną o możliwie cienkich krawędziach. Powinno to wystawać z komina przynajmniej z 15cm. Chodzi o to, aby dym nie przyklejał się do czapki kominowej i nie pełzał sobie po dachu. Daszek można dać, ale na przewodach wentylacyjnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ubek 17.01.2006 19:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2006 Dzięki! Taką właśnie odpowiedź chciałem usłyszeć. Pierwotnie martwiłem się, ze nie zdążyłem przed zimą zrobić owych kapeluszy, tak jak było w projekcie. Teraz mamy środek zimy, na budowie palę w obu kominach, były gigantyczne wiatry (u na w górach potrafi nieźle wiać) i paliło się bez zarzytu. Stąd ten wniosek, że czapki są mi niepotrzebne. Poza tym niewyobrażałem sobie największej z nich - komin ma 16 cm długości i koło 60 szerokości. Przy mocniejszym porywie wiatru mogło by być nieciekawie. W tej sytuacji cieszę się,ze tego nie zrobiłem. Dzięki za radę. Pytanie do guru kominowego: Specjaliści mowią, że taka czapka chroni komin przez zamakaniem i wytrącaniem się kwasów. Rozumiem, że takie zjawisko nie dotyczy wkładów kamionkowych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ubek 17.01.2006 19:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2006 Ale masz nicka nie wiem czy jak Ci pomogę bardziej będzie to się nazywać pomoc czy donos? Nic się nie martw, będzie dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janussz 17.01.2006 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2006 Posłuchaj Ubeku i inni też, bo dwa razy nie będę powtarzał. Zawsze na tym forum Guru kominowym był Grzesiek13. Raz odpowiedziałem na pytanie skierowane nie do mnie, a do Niego w sprawie komina i od tej chwili zaczęła go swędzieć gięba . A wracając do Twoich Ubeku specjalistów. Jakie tam zamakanie, jakie kwasy? Kwasy powstają w kotle, a nie w kominie. One z kotła wędrują sobie do komina. Daszek przeszkadza w dobrej wentylacji komina, a więc mając go, masz więcej kwasu w ściankach i na ściankach komina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 17.01.2006 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2006 Posłuchaj Ubeku i inni też, bo dwa razy nie będę powtarzał. Ja też ich nie lubiłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janussz 17.01.2006 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2006 Przyznał się!!!!!!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ubek 17.01.2006 20:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2006 Wielkie dzięki. Ładniejsze kominy będą bez tych badziewnych daszków .... Zawsze sceptycznie odnosiłem sie do rad specjalistów .... zakłócenie wentylacji komina - tak to jest argument. Ubeku .... Taaaaaa kurde gdzieś to słyszałem ..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ubek 17.01.2006 20:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2006 Przyznał się!!!!!!!!!!! No nie zupełnie. Zbyt młody jestem na ubeka .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janussz 17.01.2006 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2006 To nie było do Ciebie. To do Guru kominowego Grześka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 17.01.2006 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2006 Janusz wysłałem Ci e-maila i proszę o odpowiedź szczególnie co do średnicy komina, poradź GURU. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janussz 17.01.2006 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2006 Janusz wysłałem Ci e-maila i proszę o odpowiedź szczególnie co do średnicy komina, poradź GURU. Zrób fi 150 i kup u mnie hybrydkę Żartowałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 17.01.2006 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2006 Zwłaszcza na 800m2 i na 3 m wysokie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janussz 17.01.2006 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2006 Tutaj nie ma co się śmiać. Przecież to może za wędzarkę robić....., ale w samej kotłowni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 17.01.2006 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2006 Guru rzuć tego e-maila do mnie. Rzuć też i wymiary sprzętu, jak masz. Muszę jakiś projekt wytrzaskać na to ogrzewanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janussz 17.01.2006 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2006 Trzy sztuki rzuciłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 17.01.2006 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2006 Dzięki Guru.Mam jeszcze jedno pytanie jaką stałopalność (orentacyjnie na węglu) miałby fex (stosownej mocy) dla takiej powierzchni? Wiem, że Mały podawał coś około 40 godzin? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts