Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

nakrycie komina

ubek

Recommended Posts

• Odpowiedzi 56
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam Szanowne Grono Forumowiczów. Mam takie małe pytanko: czy trzeba na końcu komina robić jakieś zakończenie w stylu daszku? Chodzi mi o komin dymowy do kominka. Komin wykonany z rury kamionkowej firmy Leier, sklejany zaprawą szamotową d dodatkiem szkła wodnego.

Na zakończeniu komina dymnego dla kotła na paliwo stałe nie powinno być nic - chyba że jest słaby cišg to można zastosować strażaka.

Grzesiek, jeszcze ja Cię dorwę. To kwestia czasu :lol: .

Jeszcze w nie tak odległych czasach, popularnym materiałem do krycia dachów była blacha ocynkowana. Dwóch moich kuzynów postawiło obok siebie domki pokryte właśnie tą blachą. Do ogrzewania zastosowali kotły z podajnikiem trocin. Jeden zrobił sobie na kominie właśnie daszek. W ciagu dwóch lat, dach miał rudego koloru od rdzy. Wyrzucił ten daszek po fakcie.

Chyba każdemu powinno zależeć na tym, aby dym wyrzucał komin jak najwyżej. Powinniśmy dążyć do tego, aby w miarę możliwości jak najbardziej go rozcieńczyć.

Druga sprawa, to daszek taki zakłóca pracę komina.

Wg mnie komin powinien być zakończony wstawką stalową, ceramiczną o możliwie cienkich krawędziach. Powinno to wystawać z komina przynajmniej z 15cm. Chodzi o to, aby dym nie przyklejał się do czapki kominowej i nie pełzał sobie po dachu. Daszek można dać, ale na przewodach wentylacyjnych.

Dzięki! Taką właśnie odpowiedź chciałem usłyszeć. Pierwotnie martwiłem się, ze nie zdążyłem przed zimą zrobić owych kapeluszy, tak jak było w projekcie. Teraz mamy środek zimy, na budowie palę w obu kominach, były gigantyczne wiatry (u na w górach potrafi nieźle wiać) i paliło się bez zarzytu. Stąd ten wniosek, że czapki są mi niepotrzebne. Poza tym niewyobrażałem sobie największej z nich - komin ma 16 cm długości i koło 60 szerokości. Przy mocniejszym porywie wiatru mogło by być nieciekawie. W tej sytuacji cieszę się,ze tego nie zrobiłem. Dzięki za radę. Pytanie do guru kominowego: Specjaliści mowią, że taka czapka chroni komin przez zamakaniem i wytrącaniem się kwasów. Rozumiem, że takie zjawisko nie dotyczy wkładów kamionkowych?

Posłuchaj Ubeku i inni też, bo dwa razy nie będę powtarzał.

Zawsze na tym forum Guru kominowym był Grzesiek13. Raz odpowiedziałem na pytanie skierowane nie do mnie, a do Niego w sprawie komina i od tej chwili zaczęła go swędzieć gięba :lol: .

A wracając do Twoich Ubeku specjalistów. Jakie tam zamakanie, jakie kwasy? Kwasy powstają w kotle, a nie w kominie. One z kotła wędrują sobie do komina. Daszek przeszkadza w dobrej wentylacji komina, a więc mając go, masz więcej kwasu w ściankach i na ściankach komina.