Janussz 17.01.2006 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2006 Powierzchnia, a jaka kubatura? Co to w ogóle jest? Ciepłe to to, zimne?Mały podawał 40 godzin.Ja znam lepsze rekordy(72h), ale to nie ja je ustanawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 18.01.2006 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2006 Ja podawałem 43 godz,ale pamiętaj o różnej jakości węgla... No i zapomnij o węglu brunatnym ,bo Cię Monika z chałupy wyrzuci... PS jeszcze trochę a Grzesiek z Januszem wykombinują fexa z zamknietą komorą spalania....i komin przez ścianę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wbrat 18.01.2006 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2006 To ja jeszcze do gurów Poki co mam stan surowy i zadnego daszka na kominie nie mam, ale mimo wczesniejszych postow mam nadal watpliwosci - jak ostatnio bylem na dzialce, to w wyczystce mialem ok. 10 cm warstwe sniegu . To chyba niezbyt dobrze, nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomik_B 18.01.2006 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2006 To ja jeszcze do gurów ... Do, gór chyba? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 18.01.2006 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2006 To ja jeszcze do gurów Poki co mam stan surowy i zadnego daszka na kominie nie mam, ale mimo wczesniejszych postow mam nadal watpliwosci - jak ostatnio bylem na dzialce, to w wyczystce mialem ok. 10 cm warstwe sniegu . To chyba niezbyt dobrze, nie? Ale komin jest pracujący? Jeśli nie to normalka tym bardziej że mogło nawet wciągnąć z zewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wbrat 18.01.2006 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2006 Do, gór chyba? Do gór owszem, ale dopiero za 2 tygodnie i też nie na długo, więc póki co do gurów Ale komin jest pracujący? Jeśli nie to normalka tym bardziej że mogło nawet wciągnąć z zewnątrz Nie, no pracujący to on nie jest (choć pewnie "żadnej pracy się nie boi" ). Tak się tylko zastanawiam, co będzie jak będę używał go tylko sporadycznie. Wtedy czasem będzie mi tam się wilgoć zbierała a czasem nie? Ale skoro sugerujesz, że jak będzie pracujący, to problem zniknie, to wstrzymam się z jakimkolwiek zasłanianiem go daszkiem - w końcu można to zrobić w każdej chwili, więc wpierw wypróbuję bez - jak problem nie zniknie, to pomyślę co dalej. Dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 18.01.2006 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2006 Ten fex to dla znajomego, ja mam gazik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 18.01.2006 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2006 wbrat - śnieg to jeszcze nic - u mnie uzbierało się wody na wysokość dłoni... Teraz jest ok bo palę. Ale sprawdzę jeszcze komin od kominka - ten nie jest uzywany... A co do gurów - a co by było gdyby daszek był perforowany... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ubek 18.01.2006 12:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2006 wbrat - śnieg to jeszcze nic - u mnie uzbierało się wody na wysokość dłoni... Teraz jest ok bo palę. Ale sprawdzę jeszcze komin od kominka - ten nie jest uzywany... Chmmm, ja sobie zrobiłem odpływ do kanalizacji (takiej, która kończy się poza budynkiem - nie można skroplin wprowadzać do normalnej kanalizacji), dzieki temu wszelka woda swobodnie rurami fi 50 sobie odpływa. Co masz na myśli mówiąc "perforowany daszek"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 18.01.2006 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2006 wbrat - śnieg to jeszcze nic - u mnie uzbierało się wody na wysokość dłoni... Teraz jest ok bo palę. Ale sprawdzę jeszcze komin od kominka - ten nie jest uzywany... Chmmm, ja sobie zrobiłem odpływ do kanalizacji (takiej, która kończy się poza budynkiem - nie można skroplin wprowadzać do normalnej kanalizacji), dzieki temu wszelka woda swobodnie rurami fi 50 sobie odpływa. Kondensatu u mnie nie ma, więc odprowadzenia nie zrobiłem - obecnie miska jest ciągle zaślepiona. Z czego wynika, że nie można odprowadzać? Były na ten temat dyskusje, ale jeszcze nigdzie nie widziałęm, by ktoś to podparł wytycznymi lub przepisem. Co masz na myśli mówiąc "perforowany daszek"? Tu chciałem "urozmaicić" dyskusję... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomik_B 18.01.2006 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2006 wbrat - śnieg to jeszcze nic - u mnie uzbierało się wody na wysokość dłoni... Teraz jest ok bo palę. Ale sprawdzę jeszcze komin od kominka - ten nie jest uzywany... Chmmm, ja sobie zrobiłem odpływ do kanalizacji (takiej, która kończy się poza budynkiem - nie można skroplin wprowadzać do normalnej kanalizacji), dzieki temu wszelka woda swobodnie rurami fi 50 sobie odpływa. Co masz na myśli mówiąc "perforowany daszek"? A ta rura fi 50 nie będzie ci zakłócać ciągu w kominie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janussz 18.01.2006 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2006 Rafałku,nie może być perforowany, bo sadza, śnieg zlikwiduje perforację.Śnieg, deszcz mało kiedy pada równolegle do przewodu kominowego. Zazwyczaj zacina, a więc i tak kicha z tego daszku. Kilka razy zwalaliśmy siatkę położoną na kominie przeciw kawkom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 18.01.2006 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2006 Rafałku, nie może być perforowany, bo sadza, śnieg zlikwiduje perforację. Śnieg, deszcz mało kiedy pada równolegle do przewodu kominowego. Zazwyczaj zacina, a więc i tak kicha z tego daszku. Kilka razy zwalaliśmy siatkę położoną na kominie przeciw kawkom. Janussz nie mów nic o siatce - odpalałem gościowi kocioł ,zadyma na pół wioski a jak sie palić nie chce tak nie chce.Przelot niby jest ,klient twierdzi że dopiero czyścił...no i za chwilę jeden kretyn w białej koszuli stał na kominie z breszką i rozwalał zarosniętą siatkę wraz osłona górna komina.Ale drutu od piorunochronu to nie udało mi się wyrwać. A dziś u innego prawie bym przez "często czyszczony komin" owłosienie nagłowowe stracił (fex 30kW,komin cegła na pół,wysokość ok. 6,5mb)Ale to nie ja go tam sprzedałem, kolega podał mój namiar żebym coś z tym zrobił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ubek 18.01.2006 18:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2006 wbrat - śnieg to jeszcze nic - u mnie uzbierało się wody na wysokość dłoni... Teraz jest ok bo palę. Ale sprawdzę jeszcze komin od kominka - ten nie jest uzywany... Chmmm, ja sobie zrobiłem odpływ do kanalizacji (takiej, która kończy się poza budynkiem - nie można skroplin wprowadzać do normalnej kanalizacji), dzieki temu wszelka woda swobodnie rurami fi 50 sobie odpływa. Co masz na myśli mówiąc "perforowany daszek"? A ta rura fi 50 nie będzie ci zakłócać ciągu w kominie? Mi nie zakłóca. Sądzę że różnica przekrojów jest tak duża, że nie ma to znaczenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ubek 18.01.2006 18:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2006 A dziś u innego prawie bym przez "często czyszczony komin" owłosienie nagłowowe stracił (fex 30kW,komin cegła na pół,wysokość ok. 6,5mb)Ale to nie ja go tam sprzedałem, kolega podał mój namiar żebym coś z tym zrobił. Sadze się zapaliły? Co to jest fex 30kW (pewnie piec o mocy 30 kW ale jaki?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 18.01.2006 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2006 A dziś u innego prawie bym przez "często czyszczony komin" owłosienie nagłowowe stracił (fex 30kW,komin cegła na pół,wysokość ok. 6,5mb)Ale to nie ja go tam sprzedałem, kolega podał mój namiar żebym coś z tym zrobił. Sadze się zapaliły? Co to jest fex 30kW (pewnie piec o mocy 30 kW ale jaki?) Ferrum fex 30kW,a eksplodowały gazy kiedy stały się palne w komorze załadowczej a podmuch odbił od ściany m.w. na mnie(drzwiczki miałem lekko uchylone bo sie tego dokładnie spodziewałem). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 19.01.2006 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2006 A dziś u innego prawie bym przez "często czyszczony komin" owłosienie nagłowowe stracił (fex 30kW,komin cegła na pół,wysokość ok. 6,5mb)Ale to nie ja go tam sprzedałem, kolega podał mój namiar żebym coś z tym zrobił. Sadze się zapaliły? Co to jest fex 30kW (pewnie piec o mocy 30 kW ale jaki?) Ferrum fex 30kW,a eksplodowały gazy kiedy stały się palne w komorze załadowczej a podmuch odbił od ściany m.w. na mnie(drzwiczki miałem lekko uchylone bo sie tego dokładnie spodziewałem). No to się ładnie bawicie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 19.01.2006 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2006 No ba ...czasem trochę adrenalinki się przyda nie ? Zamiast kawy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 19.01.2006 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2006 Kawę na robocie to Ja piję. Mały chodź na odpały z pobliską OSP lub JRG. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JackD 19.01.2006 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2006 no to teraz rozumiem....Mały stracił by włosy.... aj onegdaj głowę... i w końcu sie dowiedziałem co mogło być przyczyną mego nieszczęścia... /niewyczyszczony komin/...hehe drzwiczki minęły mój nos o kilka cm... skończyło sie na stracie brwi i rzęs włosów już dawno nie posiadam w nadmiarze...heheh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts