Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

witam,

wcześniej nie wylany - planuje robić na wiosnę rozprowadzenie kanaliacji, ubić piach raz jeszcze i wylewać.

Czy robiliście podobnie?

I jak - dwa betonowozy rozwieźć taczkami (dość niewygodnie, betonowóz pod drzwi nie podjedzie) czy może praktykowane jest wyleanie chudziaka maszynowo, podobnie jak jastrych? (o tym nie słyszałem)

To byłoby bardzo wygodne....

jak wasze doświadczenia - pytam tych którzy ten etap prac odłożyli na potem:)

sb

https://forum.murator.pl/topic/46640-jak-wyla%C4%87-chudziak-gdy-jest-ju%C5%BC-stan-surowy-otwarty/

Trochę taczkowania i po prawie przy 8 m3 - pojemność taczki tak aby dało się wieźć to jakieś 75-85 dm3 czyli w najgorszym przypadku jakies 100 taczek :wink: - dwie taczki - powiedzmy 2 min. na kurs z załadunkiem to max około 4 godzin :wink: - tyle jednak to grucha czekać nie vędzie ,beton również - może pompa dało by radę przez jakieś większe okno - jak nie to samemu zrobicna budowie.

Oj, nawet jeśli rachunki wychodzą optymistycznie to jednak latanie z taczkami na akord to tylko w rachunkach wygląda ciekawie....ja bym wybrał każdy inny możliwy sposób....chyba że innego nie ma...

Pompa owszem, de beściarski pomysł....jedynie co się może nie spodobać to koszt :-)

Z drugiej strony to nie myślałeś aby zrobić coś a`la rynnę z desek?? Przełożyłbyś to przez okna....chyba, że nie dałoby rady podjechać z każdej strony...

Ja na wiosnę też zamierzam zalewać chudziak w domu w stanie surowym otwartym. Będzie mi to robiła firma z miksokretem :lol: Policzyli mi 8 zł za m2, chyba nie dużo, biorąc pod uwgę, że mnie nic nie obchodzi. Wszystko mi wypoziomują tak żeby póżniej nie było problemów z kolejnymi warstwami podłogi. Także moim zdaniem nie ma co się męczyć samemu. U mnie do zalania jest ok. 120 m2.

witam

i dlatego, żeby nie było takich "jajec", żeby murarzowi się rusztowanie nie wtapiało w piach, żeby, żeby... to powinno się chudziak wylewać przed ścianami.

No ale skoro jest tak, nie inaczej, to może zrobić koryto w domku, wywalić beton no i rozwozić.

pozdrawiam

cześć rodak :wink:

aleś mnie pocieszył 8)

mamy stan surowy bez podłóg ino piach

i wstyd się przyznać,ale kombinuję (ja sama :roll: )że mam za niskie ściany)i może by tak podłogijak najmniej podnosić ale styropianu jednocześnie dużo dać? Wymyślam wiem, ale mnie korci :oops:

pozdrawiam

cześć rodak :wink:

aleś mnie pocieszył 8)

mamy stan surowy bez podłóg ino piach

i wstyd się przyznać,ale kombinuję (ja sama :roll: )że mam za niskie ściany)i może by tak podłogijak najmniej podnosić ale styropianu jednocześnie dużo dać? Wymyślam wiem, ale mnie korci :oops:

pozdrawiam

HELLO WP :-)

A czemu za niskie,ile mają a jak jest w projekcie?

Ja na wiosnę też zamierzam zalewać chudziak w domu w stanie surowym otwartym. Będzie mi to robiła firma z miksokretem Policzyli mi 8 zł za m2, chyba nie dużo, biorąc pod uwgę, że mnie nic nie obchodzi. Wszystko mi wypoziomują tak żeby póżniej nie było problemów z kolejnymi warstwami podłogi. Także moim zdaniem nie ma co się męczyć samemu. U mnie do zalania jest ok. 120 m2.

Ale te 8 zł to cena z materiałem, czy za samą robotę? Bo jeśli tylko robota to nawet pompa wyjdzie dużo taniej. A jeśli z materiałem, to cena jest faktycznie niezła. A jaka grubość chudziaka?

dzięki wszystkim za dobre rady

opcje mam teraz dwie:

1. pompa przez dwa okna i drzwi, a dalej na salon i kuchnie i garaż korytko z desek; przy 110m2 i 10cm chudziaka to ok 1600 za beton z gruchy + 300 pompa=ok2000

2. ekipa VIP Jacka lub podobna cenowo = 880zł, jeśłi to cena z mataeriałem:)

Jacek - czy możesz podesłąc do nich kontakt jeśłi to cena za całość; moze są dobrzy też w wylewkach

tylko nurtuje mnie jakość tego chudziaka za 880; moze byc mocno chudy...

na szczęście taczki odpadają :)

sb

U mnie ekipa ma tasmociąg, więc beton z gruchy bedzie szedł po tasmociagu i na chudziak , podobno to najprostrze rozwiazanie. Bez pompy i podajnika z gruchy.

A co robią dalej? Czy też co chwilę przenoszą taśmociąg?

Cena 8 zł/m2 to jest oczywiście za samą robociznę. Ja kupuję tylko cement, bo piachu mam jeszcze dużo z budowy. Dlatego lanie z gruchy+pompa mi się nie opłaca. Poza tym oni to robią dokładnie, gdyż leją oni przede wszystkim wylewki końcowe. Widziałem ich robotę i wszystko jest równiutko. Mój szwagier chudziak robił sobie sam z betoniarki, to jak póżniej przyszło mu do wylewek końcowych to w jednym miejscu miał 15 cm wylewki, a w drugim 4 cm. :lol:

Jak od początku trzyma się poziom to póżniej nie mam problemu z końcową wylewką.

sb12 napisał:

Jacek - czy możesz podesłąc do nich kontakt jeśłi to cena za całość; moze są dobrzy też w wylewkach

Myślę, że ze znalezieniem dobrej ekipy nie będzie kłopotu. Trzeba tylko szukać firmy z "miksokretem". W każdym mieście powinna taka być (chodzi o koszty transportu). Jeśli chcesz mogę Ci wysłać na priva. :D

tylko nurtuje mnie jakość tego chudziaka za 880; moze byc mocno chudy...

Chudziak jest dobry i tłusty. :lol:
Ja lałem z gruchy pompą. Grucha objechała dom wokoło, wąż długi przez okna. Naciąłem się na jedno. W betoniarni zamówiłem B15, pytali mi się na co to ma być. Ja głupi odpowiedziałem że na chudziaka. Coś mi ten beton po wylaniu nie wyglądał na b15. Machnąłem już ręką.
Muszę się pochwalić, ale sam wwiozłem na 82m2 - 40 cm tłucznia, 20 cm piasku i obsługiwałem betoniarę do wwożenia 10 cm chudziaka - wszystko 4 dni roboty - ok 200 ton na taczce :D
Ja lałem z gruchy pompą. Grucha objechała dom wokoło, wąż długi przez okna. Naciąłem się na jedno. W betoniarni zamówiłem B15, pytali mi się na co to ma być. Ja głupi odpowiedziałem że na chudziaka. Coś mi ten beton po wylaniu nie wyglądał na b15. Machnąłem już ręką.

To po jaką cholere B15 na podkład :wink:

witam,

wcześniej nie wylany - planuje robić na wiosnę rozprowadzenie kanaliacji, ubić piach raz jeszcze i wylewać.

Czy robiliście podobnie?

I jak - dwa betonowozy rozwieźć taczkami (dość niewygodnie, betonowóz pod drzwi nie podjedzie) czy może praktykowane jest wyleanie chudziaka maszynowo, podobnie jak jastrych? (o tym nie słyszałem)

To byłoby bardzo wygodne....

jak wasze doświadczenia - pytam tych którzy ten etap prac odłożyli na potem:)

sb

Ja będę wylewał w ten sposób na wiosnę - ale beton nie z gruchy, tylko z betoniarki. Wyjdzie ok. 1500 zł taniej. Trzeba będzie zrobić kilkadziesiąt kursów taczką. Nie trzeba wszystkiego robić w jeden dzień.

Sam własnoręcznie ukręciłem beton w mieszalniku 80l i wylałem chudziaka. Nie powiem męska przygoda, ale i dużo satysfakcji i oczywiście nie było to jednorazowo. Między bloczkami fundamentowymi rozciągnąłem żyłkę do żyłki dopasowałem rury na kupkach betonu i po tych rurach wyrównywałem łatą. Wylewkę robiła mi już ekipa. :wink: