link1 17.01.2006 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2006 Witam Mam prośbę do osób z pewnym doświadczeniem w etapie projektowania domu lub domku . Otóż wybraliśmy już projekt gotowy, który nie będzie poddawany szczególnym przeróbkom, jednak nie zapadła decyzja na temat wielu innych szczegółach (dość ważnych) mianowicie technologii i materiałów. Oto projekt http://www.studioarcis.pl/product_info.php?cPath=20&products_id=28 Proszę o podpowiedzi jakich zmian można w nim dokonać, aby obniżyć koszty budowy. np blachodachówka itp. Pytam Was ponieważ tylko w praktyce mozna to łatwo ocenić, bo np jakiś materiał może być tani ale za to odbije się na robociźnie. Oczywiście proszę tylko w sprawdzone sposoby oszczędzania. Czy ktos jest mi stanie określić koszt surowego zamkniętego, ponieważ chciałbym mieć Wasze zdanie a nie tylko biura projektowego. Proszę nie liczcie drewna w dachu, szalunkach, stęplach ponieważ mam swój las. Czy możecie wskazać biuro z którego adaptacji byliście zadowaoleni. W rejonie zachodnich obrzeży Waw-y np Pruszków, Stare Babice. Z góry dziękuję Pozdrawiam Link Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
link1 27.01.2006 12:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2006 czy nikt mi nie skrobnie czegokolwiek? Napewno widzicie coś czego ja nie widzę Pozdrowionka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stastny 27.01.2006 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2006 WitamTo będzie tani dom. radzę trzymac się tradycyjnych rozwiązan - ściana z ceramiki plus styropian. Pokrycie dachu, w zależności od portfela. Koszt stanu surowego najlepiej określi przyszły wykonawca - wrzuc projekt kilku majstrom, będziesz miał kosztorys...Wedle życzenia, nie policzyłem drewna w stemplach i szalunkach... bo masz swój las.Życzę abys miał także swój dompozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
acca5 27.01.2006 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2006 Dom naprawde tani w budowie, do rozwazenia tylko balkon- podobno podraza ale mysle ,że warto go tu mieć. Schody tylko drewniane nie wylewane betonowe. Do komina komin systemowy nie warto oszczedzać, na forum byly opisywane klopty ze zwykłym kominem. powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rocky 27.01.2006 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2006 Czy ktos jest mi stanie określić koszt surowego zamkniętego, ponieważ chciałbym mieć Wasze zdanie a nie tylko biura projektowego. Proszę nie liczcie drewna w dachu, szalunkach, stęplach ponieważ mam swój las. Ryzykowna jest taka ocena, ale będąc dopiero co po zakończeniu stanu surowego powiedziałbym, że materiały (bez więźby) będą kosztować ok.40tys, robocizna za stan surowy z więźbą ok.20tys, blachodachówka z montażem ok.18tys, okna (bez dachowych), drzwi zewn. ok.12tys - razem ok. 90tys. To taka moja porównawcza wycena, nie traktuj jej jakoś zobowiązująco, może jeszcze ktoś się wypowie A na ile wycenia budowę biuro projektowe ? A oszczędności można szukać w zlikwidowaniu balkonu, a jednocześnie zmniejszeniu okien przy balkonie, w zamianie jednych z drzwi tarasowych na zwykłe okno, w likwidacji lukarny. Ogólnie to chyba jeden z najtańszych projektów w realizacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
link1 27.01.2006 19:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2006 Dziękuję wam bardzo za podpowiedz.I za otuchę.Zazdroszczę a jednoczesnie podziwo\iam tych tych co już swój domek mają. Pozdrawiam Link Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts