Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Proszę o kilka rad do projektu - dzięki

Recommended Posts

Witam

Mam prośbę do osób z pewnym doświadczeniem w etapie projektowania domu lub domku :-).

Otóż wybraliśmy już projekt gotowy, który nie będzie poddawany szczególnym przeróbkom, jednak nie zapadła decyzja na temat wielu innych szczegółach (dość ważnych) mianowicie technologii i materiałów.

Oto projekt

http://www.studioarcis.pl/product_info.php?cPath=20&products_id=28

Proszę o podpowiedzi jakich zmian można w nim dokonać, aby obniżyć koszty budowy. np blachodachówka itp.

Pytam Was ponieważ tylko w praktyce mozna to łatwo ocenić, bo np jakiś materiał może być tani ale za to odbije się na robociźnie.

Oczywiście proszę tylko w sprawdzone sposoby oszczędzania.

Czy ktos jest mi stanie określić koszt surowego zamkniętego, ponieważ chciałbym mieć Wasze zdanie a nie tylko biura projektowego. Proszę nie liczcie drewna w dachu, szalunkach, stęplach ponieważ mam swój las.

Czy możecie wskazać biuro z którego adaptacji byliście zadowaoleni. W rejonie zachodnich obrzeży Waw-y np Pruszków, Stare Babice.

Z góry dziękuję

Pozdrawiam

Link

• 2 weeks później...

Witam

To będzie tani dom. radzę trzymac się tradycyjnych rozwiązan - ściana z ceramiki plus styropian. Pokrycie dachu, w zależności od portfela. Koszt stanu surowego najlepiej określi przyszły wykonawca - wrzuc projekt kilku majstrom, będziesz miał kosztorys...

Wedle życzenia, nie policzyłem drewna w stemplach i szalunkach... bo masz swój las.

Życzę abys miał także swój dom

pozdrawiam

Czy ktos jest mi stanie określić koszt surowego zamkniętego, ponieważ chciałbym mieć Wasze zdanie a nie tylko biura projektowego. Proszę nie liczcie drewna w dachu, szalunkach, stęplach ponieważ mam swój las.

Ryzykowna jest taka ocena, ale będąc dopiero co po zakończeniu stanu surowego powiedziałbym, że materiały (bez więźby) będą kosztować ok.40tys, robocizna za stan surowy z więźbą ok.20tys, blachodachówka z montażem ok.18tys, okna (bez dachowych), drzwi zewn. ok.12tys - razem ok. 90tys. To taka moja porównawcza wycena, nie traktuj jej jakoś zobowiązująco, może jeszcze ktoś się wypowie :-? A na ile wycenia budowę biuro projektowe ?

A oszczędności można szukać w zlikwidowaniu balkonu, a jednocześnie zmniejszeniu okien przy balkonie, w zamianie jednych z drzwi tarasowych na zwykłe okno, w likwidacji lukarny. Ogólnie to chyba jeden z najtańszych projektów w realizacji.