rafal9 17.01.2006 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2006 Czy są jakieś przeciwwskazania do montażu okien przy dużych mrozach? Jakiej minimalnej temperatury nie powinno się przekraczać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KAS01 17.01.2006 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2006 Każdy diler okien którego się o to pytałem stwierdza, że graniczną temperaturą jest -5. Bo do tej temperatury mozna uzywać niektórych pianek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Terska 17.01.2006 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2006 Wszystkich pianek należy używać w temperaturach dodatnich, bo nim sie rozpręży i wyschnie to zdąży już zamarznąć.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 17.01.2006 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2006 piany sa letnie i zimowe do minus 10 stopni ALE!!!! to nie oznacza iz mozna w "goly" mur przy minus 10 okna wstawiac. Co innego przy wymianie - mozna nawet, znajac patenty, montowac przy minus 18 (przetestowane ) Niebezpieczenstwo tkwi nie w pianie przy surowym montazu tylko w murze ktory jest zmrozony, barddo czesto pokryty niewidocznym golym okiem lodem powodujacym ze na wiosne piana odlazi od muru tworzac nieszczelnosc. Realnie tego rodzaju prace powinno wykonywac sie w temperaturze powyzej zera a zima jak sie ociepli a to oznacza ze musi byc kilka dni z calodobowa temperatura dodatnia by mur zdazyl sie na tyle sie rozgrzac by tego lodziku sie pozbawil. Inna sytuacja jest jesienia tuz przed zima - wtedy wyskoki nocne temperatur ujemnych nie sa grozne gdyz nie zmroza muru na tyle ale...... lod bedzie wiekszy (wiadomo - przejscie przez zero) i mmontowac z samego rana tez nie wypada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafal9 17.01.2006 14:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2006 piany sa letnie i zimowe do minus 10 stopni ALE!!!! to nie oznacza iz mozna w "goly" mur przy minus 10 okna wstawiac. Co innego przy wymianie - mozna nawet, znajac patenty, montowac przy minus 18 (przetestowane ) Niebezpieczenstwo tkwi nie w pianie przy surowym montazu tylko w murze ktory jest zmrozony, barddo czesto pokryty niewidocznym golym okiem lodem powodujacym ze na wiosne piana odlazi od muru tworzac nieszczelnosc. Realnie tego rodzaju prace powinno wykonywac sie w temperaturze powyzej zera a zima jak sie ociepli a to oznacza ze musi byc kilka dni z calodobowa temperatura dodatnia by mur zdazyl sie na tyle sie rozgrzac by tego lodziku sie pozbawil. Inna sytuacja jest jesienia tuz przed zima - wtedy wyskoki nocne temperatur ujemnych nie sa grozne gdyz nie zmroza muru na tyle ale...... lod bedzie wiekszy (wiadomo - przejscie przez zero) i mmontowac z samego rana tez nie wypada Czy to oznacza, że w zimę nikt nie montuje okien do stanów surowych? A jak nawet powstaną te nieszczelności to można na wiosnę spokojnie je chyba uzupełnić pianką, tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lajkonikk 17.01.2006 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2006 oczywiście,że mozna nową pianka!! najlepiej wszystko od nowa:(((jest pianka na minus 10 st Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafal9 17.01.2006 16:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2006 A może ktoś montował okna w niskich temperaturach?Jak to się później sprawuje? A może jeszcze inaczej:zamontować na kotwy/dyble z minimalną ilością pianki, żeby było w miaręszczelnie a jak się ociepli to uzupełnić pianką - np. od zewnątrz.Elewację będę robił jesienią więc można na wiosnę od zewnątrz wpuścić piankę. Co Wy na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 17.01.2006 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2006 tak sie sklada ze wiekszosc Inwestycji startuje jesienia i konczy sie wiosna jesli chodzi o montaz okien (na wiosne przetargi, potem wyniki i wybor wykonawcy a pozniej montaz) i to co powyzej napisalem jest praktyczna obserwacja zamontowanych kilku tysiecy okien w tym okresie w ciagu 10 latTwoje slowa cytujac: "...Czy to oznacza, że w zimę nikt nie montuje okien do stanów surowych?..."Tak, kazdy rozsadny zapomina o takich pracach i czeka na teperatury powyzej zera. rafal9 - to Twoj dom.... Twoja decyzja..... i ewentualnie Twoj klopot za jakis czasZrobisz jak chcesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 17.01.2006 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2006 ....A jak nawet powstaną te nieszczelności to można na wiosnę spokojnie je chyba uzupełnić pianką, tak? Ciekawe jak uzupelnisz szpare 1-3mm? Jak zupelnisz szpare ktorej nie zauwazysz a zima gdy okno ma wymiar najmnijeszy (mowimy o PVC) ta szpara sie powieksza i glif w takim oknie podejrzanie zimny Technologie mozna naginac ale nie nalezy zapominac o zdrowym rozsadku. Montowac okna w surowce, ocieplac chalupy....tez ocieplaja, nawet teraz gdy minus 10 i gdyby nie kolki to cala sciana obsypalaby sie na wiosne. Polecam wycieczke po warszawskiej Woli, jest tam kilka domow 3-5 lat ocieplanych zima 3-4 lata temu. Moze jak bede tamtedy kiedys przjezdzal fotki zrobie. Znany jest w srodowisku przypadek w Lomiankach gdzie Inwestor cisnal na termin bo kary itepe a wykonawca jak goopi zgodzil sie ale byl roztropny - mial te "wymuszenie" na papierze. Jedna sciana na wiosne po prostu odpadla.....poooooszla na ziemie. Maly dom to i nie bylo potrzeby stosowania kolkow )) Bo tak naprawde dobrze przyklejone plyty do dwu kondygnacji nie wymagaja kolkowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafal9 18.01.2006 11:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2006 Dzięki jareko!Faktycznie nie ma co się spieszyć i nie kusić losu. A już myślałem, że główne mokre roboty mam za sobą i teraz to z górki i że zima nie przeszkodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wodzio 18.01.2006 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2006 kiedyś wałkowałem podobny temat i choć nie jestem znawcą tematu to może rozwiązaniem twojego problemu może być wełna mineralna zamiast piany. Można ją powciskać jej temperatury nie zaszkodzą. Wrazie czego na wiosnę wełnę wypchasz i zrobisz pianą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafal9 18.01.2006 11:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2006 kiedyś wałkowałem podobny temat i choć nie jestem znawcą tematu to może rozwiązaniem twojego problemu może być wełna mineralna zamiast piany. Można ją powciskać jej temperatury nie zaszkodzą. Wrazie czego na wiosnę wełnę wypchasz i zrobisz pianą Ciekawe... Jareko, co Ty na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 18.01.2006 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2006 jako prowizorka do czasu ostatecznego montazu dobra rzecz ale...... oprocz klopotow zwiazanych z piana i murem pojawia sie jeszcze jeden. Montazysta - o zdrowych zmyslach montazysta - powinien juz teraz odmowic montazu lub miec na taki montaz przt tych temperaturach kwit od was (kwity sa ostatnio bardzo modne) gdyz istnieje niebezpieczenstwo pekniecie PVC w transporcie.... przy wyladunku..... w trakcie montazu. PVC robi sie kruche w temperaturach minusowych Tego nikt nie bierze pod uwage a kto pozniej za takie okno do wymiany placic bedzie? Ja swoich rozpuscilem na cztery wiatry by odpoczeli ale i tak jakis Hmmm....bez komentaza... uparl sie by mu jutro domek caly wstawic - jego klopot w razie jakby co. Ja gwarancji na taki montaz nie udzielam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafal9 25.01.2006 11:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2006 Przy dużych mrozy poniżej -5 montaż odrzucam,ale tak w temp. pomiędzy -5 a 0 to wciąż się zastanawiam. Czy ktoś wstawiał okna w stan surowy w zimie takich temperaturach, czyli (-5; 0)?Jak cała akcja się udała, czy są jakieś zastrzeżenia do okien? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pokar 25.01.2006 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2006 Jareko- w dniu, w którym pojawił sie Twój ostatni post w tym temacie mój Klient, a raczej ekipa monterska, wstawiali okna w całym budynku. Na termometrze - 17,5 st. C. sciany surowe, świezo postawione. Szef ekpiy nie podjał tematu temperatury, tylko się zawinął i rzucil jakiś tekst w stronę mojego składu...Kierownik budowy był ciężko zdziwiony, że mam jakieś ale, jak go zlapałem parę godzin później. Może dlatego, że raczej Klient będzie chłodził pomieszczenia, niz grzał, bo to zakład pogrzebowy ma być.Pozdrawiam!pokar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts