Tuasia 17.01.2006 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2006 Witam, w niedługim czasie mam zamiar budować dom. Pomimo tego, że sporo osób nie poleca budowania w szkielecie ja nie wyobrażam sobie budowania metodą tradycyjną. Wprawdzie niektórzy forumowicze piszą że cena tradycyjna i w szkielecie jest porównywalna to jednak tradycyjna trwa dłużej i jak dla mnie za długo. Mam pytanie do osób które niedawno ukończyły budowę domu w szkielecie budowanego przez firmę pod klucz np. domy i domki lub damir. Czy rzeczywiście budowa pod klucz kosztuje ok. 2000 zł brutto za 1m2 ???? Jak dla mnie to wydaje mi się ta cena dość niska. Chcę zbudować dom ok. 120 m2 w szkielecie i mam kasy na styk - 240-250 tys. i obawiam się że może nie starczyć . Boję się że jeszcze dojdzie koszt ogrodzenia, koszt przyłączy, koszt nie wiadomo czego i dom będzie kosztować 300 tys. Czy ktoś może ma doświadecznie w tej sprawie i wie ile więcej potrzeba kasy na dodatkowe wydatki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wilcza75 17.01.2006 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2006 tak ku przestrodze: Co do tanich firm budujących pod klucz. Mam w mojej okolicy takie dwie i nawet jeśli by koszt budowy wychodził 1000 zł za m2 to bym się nie skusił. Za oknem mam teraz -2 stopnie i pada śniej. Jedna z tych firm właśnie ciągnie mury z PH. Druga firma stawia domki i niewielkie bloczki (takie na 4-6 rodzin, każdy ma włąsny kawałęk ogrodu, garaż itp.) Jak na razie to jeszcze nie słyszałęm dobrek opinii o tych domach. Budowane są po najmniejszej linii oporu, byle myło taniej. Pewien hydraulik opowaiadał, jak się przekuwał przez ścianę fundamentową. Mówi, że byłą to czysta przyjemność i nie potzreba było nawet specjalnych sprzętów - wystarczył młotek 500g i przecinak. Przy wylweaniu posadzek by zaoszczędzić na ociepleniu w beto dodawano rozdrobniony styropian - to było całe ocieplenie. Ogólnie wszystko robione dla obniżeznia kosztów. I co... i można mieć tam mieszkanko w granicach 100 m2 za ok 100 tys. tylko, że ja nigdy bym się na to nie skusił. Prawda jest taka, że nie można mieć dobrego domu za malutkie pieniądze. W systemie gospodarczym możemy jeszce obniżyć koszty wykonując wiele prac samemu, przesuwając pewne sprawy na inny termin, ale w przypadku firmy trzeba opłacić ludzi, nadzór no i sama firma (mają śliczne autka itp) też się przecież utrzymuje z tego. Tak więc jestem sceptykiem i już takim pozostanę. _________________ Rafałek Dziennik budowy i jak mieszkamy Komentarze GG 165590 Powrót do góry jabko DOMOWNIK FORUM (min. 500) Dołączył: 02 Maj 2003 Posty: 729 Skąd: Dolnośląskie Wysłany : Sro, 28 Grudzień 2005 10:09 Temat postu : -------------------------------------------------------------------------------- rafałek jak sobie sam nie zbudujesz porządnie to nikt za Ciebie tego nie zrobi. A jak robi to firma to trzeba ich pilnować ...i to bardzo. Nie ufać nikomu. Nawet sobie. _________________ Dzienik JABKA Komentarze Powrót do góry kropi FORUMOWICZ to brzmi dumnie (min. 100) Dołączył: 11 Lut 2004 Posty: 201 Skąd: Łódź Wysłany : Czw, 29 Grudzień 2005 19:44 Temat postu : -------------------------------------------------------------------------------- Z czystej logiki wynika, że nie ma prawa być nic tańszego od systemu gospodarczego (aż się rymło ) . Jedno na czym firma jest w stanie urwać koszty to hurtowo kupując materiały, co w dzisiejszych realiach może dać korzyści rzędu 10% może, a może nie. Resztę oszczędności robią tnąc po jakości ("panie, fto by to jodł, dyć to lo letników"), przecież sami w tym nie będą mieszkać a gwarancja kończy się po 2 latach i hulaj dusza, szukaj wiatru w polu... Jeśli powszechnie wiadomo, że cena 1 metra w sensownej jakości wykończenia wynosi co najmniej 1700 zł a firma X buduje za 1000 i jeszcze na tym zarabia - to osobiście wietrzę tu jakiś podstęp. Swego czasu podchodziłęm do budowy domu szkieletowego i znalazłem firmę, która takowe domy buduje "pod klucz" w cenie 1200. Hmm, pomyślałem sobie, a nuż widelec? Po sprawdzeniu (przez fachowca w zakresie budowy takich domów) okazało się, że stan "pod klucz" od stanu "do zamieszkania również zimą" dzieli co najmniej kilkanaście tysięcy (a tak żeby było z sensem to kilkadziesiąt): dach miał być z papy, ogrzewania brak, ocieplenia całe 14 cm wełny, wyposażenia brak, nawet kontaktów czy gniazdek zero, okna stolbud z wichurką gratis, bez rynien, odgromnika i też co do schodów wewnętrznych panienka nie była na 100% pewna czy dają Natomiast była pewna, że zewnętrzne tarasy i schodki płatne dodatkowo... a, w standardzie była jeszcze boazeria świerkowa nielakierowana of kors. Zatem podpisując umowę z wykonawcą stanu "pod klucz" warto poddać ją weryfikacji przez kogoś, kto ma choć blade pojęcie o budowlance w danej technologii, oraz uzyskać na piśmie szczegóły, zwłaszcza w co bardziej kluczowych kwestiach pozdrawiam t Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kropi 18.01.2006 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2006 ... to jednak tradycyjna trwa dłużej i jak dla mnie za długo. Dłużej o ok. 2-3 miesiące, tyle mniej więcej trwa tynkowanie i wylewkowanie. Instalacje są te same, nic nie oszczędzisz, dach, okna... TO SAMO! Oszczędzasz tylko na tempie stawiania ścian, a w zasadzie nie oszczędzasz bo one się stawiają pod twoją nieobecność w fabryce. Mam pytanie do osób które niedawno ukończyły budowę domu w szkielecie budowanego przez firmę pod klucz np. domy i domki lub damir. Czy rzeczywiście budowa pod klucz kosztuje ok. 2000 zł brutto za 1m2 ???? Jak dla mnie to wydaje mi się ta cena dość niska. Sprawdź co za to dostaniesz Chcę zbudować dom ok. 120 m2 w szkielecie i mam kasy na styk - 240-250 tys. Za tyle to postawisz dom dwuwrstwowy i elegancko go wykończysz, więc lepiej popracuj nad wyobraźnią bo potem będzie żal... i obawiam się że może nie starczyć . Boję się że jeszcze dojdzie koszt ogrodzenia, koszt przyłączy, koszt nie wiadomo czego i dom będzie kosztować 300 tys. Czy ktoś może ma doświadecznie w tej sprawie i wie ile więcej potrzeba kasy na dodatkowe wydatki? Zawsze są dodatkowe koszta niezależnie od technologii, zakładaj budżet z 20% marginesem a nie będzie przykrych niespodzianek. Najwyżej zostanie na oczko wodne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts