Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

2tys zł za metr pod klucz - czy to możliwe?

Tuasia

Recommended Posts

Witam,

w niedługim czasie mam zamiar budować dom. Pomimo tego, że sporo osób nie poleca budowania w szkielecie ja nie wyobrażam sobie budowania metodą tradycyjną. Wprawdzie niektórzy forumowicze piszą że cena tradycyjna i w szkielecie jest porównywalna to jednak tradycyjna trwa dłużej i jak dla mnie za długo.

Mam pytanie do osób które niedawno ukończyły budowę domu w szkielecie budowanego przez firmę pod klucz np. domy i domki lub damir. Czy rzeczywiście budowa pod klucz kosztuje ok. 2000 zł brutto za 1m2 :D ???? Jak dla mnie to wydaje mi się ta cena dość niska. Chcę zbudować dom ok. 120 m2 w szkielecie i mam kasy na styk - 240-250 tys. i obawiam się że może nie starczyć :o . Boję się że jeszcze dojdzie koszt ogrodzenia, koszt przyłączy, koszt nie wiadomo czego i dom będzie kosztować 300 tys. :o :o :o Czy ktoś może ma doświadecznie w tej sprawie i wie ile więcej potrzeba kasy na dodatkowe wydatki?

tak ku przestrodze:

Co do tanich firm budujących pod klucz. Mam w mojej okolicy takie dwie i nawet jeśli by koszt budowy wychodził 1000 zł za m2 to bym się nie skusił. Za oknem mam teraz -2 stopnie i pada śniej. Jedna z tych firm właśnie ciągnie mury z PH. Druga firma stawia domki i niewielkie bloczki (takie na 4-6 rodzin, każdy ma włąsny kawałęk ogrodu, garaż itp.) Jak na razie to jeszcze nie słyszałęm dobrek opinii o tych domach. Budowane są po najmniejszej linii oporu, byle myło taniej. Pewien hydraulik opowaiadał, jak się przekuwał przez ścianę fundamentową. Mówi, że byłą to czysta przyjemność i nie potzreba było nawet specjalnych sprzętów - wystarczył młotek 500g i przecinak. Przy wylweaniu posadzek by zaoszczędzić na ociepleniu w beto dodawano rozdrobniony styropian - to było całe ocieplenie. Ogólnie wszystko robione dla obniżeznia kosztów. I co... i można mieć tam mieszkanko w granicach 100 m2 za ok 100 tys. tylko, że ja nigdy bym się na to nie skusił. Prawda jest taka, że nie można mieć dobrego domu za malutkie pieniądze. W systemie gospodarczym możemy jeszce obniżyć koszty wykonując wiele prac samemu, przesuwając pewne sprawy na inny termin, ale w przypadku firmy trzeba opłacić ludzi, nadzór no i sama firma (mają śliczne autka itp) też się przecież utrzymuje z tego. Tak więc jestem sceptykiem i już takim pozostanę.

Rafałek

Dziennik budowy i jak mieszkamy

Komentarze

GG 165590

Powrót do góry

jabko

DOMOWNIK FORUM (min. 500)

Wysłany : Sro, 28 Grudzień 2005 10:09 Temat postu :

--------------------------------------------------------------------------------

rafałek jak sobie sam nie zbudujesz porządnie to nikt za Ciebie tego nie zrobi.

A jak robi to firma to trzeba ich pilnować ...i to bardzo.

Nie ufać nikomu. Nawet sobie.

Dzienik JABKA

Komentarze

Powrót do góry

kropi

FORUMOWICZ to brzmi dumnie (min. 100)

Wysłany : Czw, 29 Grudzień 2005 19:44 Temat postu :

--------------------------------------------------------------------------------

Z czystej logiki wynika, że nie ma prawa być nic tańszego od systemu gospodarczego (aż się rymło ) . Jedno na czym firma jest w stanie urwać koszty to hurtowo kupując materiały, co w dzisiejszych realiach może dać korzyści rzędu 10% może, a może nie. Resztę oszczędności robią tnąc po jakości ("panie, fto by to jodł, dyć to lo letników"), przecież sami w tym nie będą mieszkać a gwarancja kończy się po 2 latach i hulaj dusza, szukaj wiatru w polu...

Jeśli powszechnie wiadomo, że cena 1 metra w sensownej jakości wykończenia wynosi co najmniej 1700 zł a firma X buduje za 1000 i jeszcze na tym zarabia - to osobiście wietrzę tu jakiś podstęp.

Swego czasu podchodziłęm do budowy domu szkieletowego i znalazłem firmę, która takowe domy buduje "pod klucz" w cenie 1200. Hmm, pomyślałem sobie, a nuż widelec? Po sprawdzeniu (przez fachowca w zakresie budowy takich domów) okazało się, że stan "pod klucz" od stanu "do zamieszkania również zimą" dzieli co najmniej kilkanaście tysięcy (a tak żeby było z sensem to kilkadziesiąt): dach miał być z papy, ogrzewania brak, ocieplenia całe 14 cm wełny, wyposażenia brak, nawet kontaktów czy gniazdek zero, okna stolbud z wichurką gratis, bez rynien, odgromnika i też co do schodów wewnętrznych panienka nie była na 100% pewna czy dają Natomiast była pewna, że zewnętrzne tarasy i schodki płatne dodatkowo... a, w standardzie była jeszcze boazeria świerkowa nielakierowana of kors.

Zatem podpisując umowę z wykonawcą stanu "pod klucz" warto poddać ją weryfikacji przez kogoś, kto ma choć blade pojęcie o budowlance w danej technologii, oraz uzyskać na piśmie szczegóły, zwłaszcza w co bardziej kluczowych kwestiach

pozdrawiam

t

... to jednak tradycyjna trwa dłużej i jak dla mnie za długo.

Dłużej o ok. 2-3 miesiące, tyle mniej więcej trwa tynkowanie i wylewkowanie. Instalacje są te same, nic nie oszczędzisz, dach, okna... TO SAMO! Oszczędzasz tylko na tempie stawiania ścian, a w zasadzie nie oszczędzasz bo one się stawiają pod twoją nieobecność w fabryce.

Mam pytanie do osób które niedawno ukończyły budowę domu w szkielecie budowanego przez firmę pod klucz np. domy i domki lub damir. Czy rzeczywiście budowa pod klucz kosztuje ok. 2000 zł brutto za 1m2 :D ???? Jak dla mnie to wydaje mi się ta cena dość niska.

Sprawdź co za to dostaniesz 8)

Chcę zbudować dom ok. 120 m2 w szkielecie i mam kasy na styk - 240-250 tys.

Za tyle to postawisz dom dwuwrstwowy i elegancko go wykończysz, więc lepiej popracuj nad wyobraźnią bo potem będzie żal...

i obawiam się że może nie starczyć :o . Boję się że jeszcze dojdzie koszt ogrodzenia, koszt przyłączy, koszt nie wiadomo czego i dom będzie kosztować 300 tys. :o :o :o Czy ktoś może ma doświadecznie w tej sprawie i wie ile więcej potrzeba kasy na dodatkowe wydatki?

Zawsze są dodatkowe koszta niezależnie od technologii, zakładaj budżet z 20% marginesem a nie będzie przykrych niespodzianek. Najwyżej zostanie na oczko wodne ;-)