Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Tak.....potraficie czlowieka zgnoic...dziekuje za takie forum.

chyba nie uważasz, że powinniśmy krzyczeć "banzaj" razem z Tobą, jako jedynie słuszna opcja odpowiedzi na Twój post

ja akurat widziałem fajne szkielety , na razie wszystko git,

co jakiś czas odwiedzam znajomych, którzy mają szkieletowca i jestem cały czas pod wrażeniem

mam parę fotek po których nawet nie poznasz, że to muszą być szkieletowce, chociaż dużo elementów drewnianych jest na zewnątrz

uważam, że dobrze zrobiony jest ok,

niestety zdażają się papraki, którzy narobią tylko kaszany

chcesz dyskutować na temat? proszę bardzo, ale nie każdy musi się z Tobą zgadzać i popadać z tego powodu w euforię jak Ty

i tak łatwo się nie zrażaj

sam też lubisz merytorycznie:

holusio......bzdety chyba gadasz....

więc, żeby nie dołować

Witamy Cię greg29 na forum

https://forum.murator.pl/topic/46648-domy-szkieletowe/page/2/#findComment-1945542

zamierzam budowac dom szkieletoy ,ale za duzo sie nasłuchalem i naczytalem na temat jakosci drewna ...jak mozna sprawdzic czy firma która buduje domy buduje z wlasciwego drewna ,bo przecierz popwiedziec mogą wszystko...i jak sprawdzic wiarygodnosc firmy

hmm.. dużo nie sprawdzisz. albo i dużo zależy jak na to patrzeć.

możesz patrzeć z perspektywy uczestnictwa w Stowarzyszeniu Dom Drewniany, chociaż wiele firm w SDD nie jest bo nic z tego nie mają a koszty uczestnictwa ponoć są i to niemałe.

Wszystko też zależy jakiego szkieletowca chcesz budować: on-site czy prefabrykowanego. My idziemy w kierunku prefabrykatu bo budowanie on-site mija się wg. mnie z celem (chyba, że ktoś buduje dla idei). Ja po prostu buduję bo potrzebuję szybko i raz dwa (dom powstanie w zimie w fabryce i stanie na wiosnę na fundamencie).

W przypadku prefabrykatu nie sprawdzisz jakości drewna bo dostaniesz gotowe ściany. Więc umowa, umowa i jeszcze raz umowa, wizyta w fabryce. żądaj dokumentacji, certyfikatów, sprawdź firmę czy nie jest w likwidacji, spróbuj znaleźć kogoś kto z nią budował (co bardzo często jest trudne). Skup się na znanych firmach: jest ich trochę, ale też bez przesady.

Kup sobie literaturę, pochodź po szkielet.com.pl (forum jest wprawdzie kiepskie ale artykuły okej).

W Polsce inwestor jest inwestorem, kierownikiem budowy, inżynierem, geodetą, murarzem, cieślą, dekarzem, kominiarzem, hydraulikiem, elektrykiem i glazurnikiem. Jeśli przynajmniej nim jest to powinien mieć teoretyczne przygotowanie 8) Bo jak i tego nie ma to musi liczyć na łut szczęścia, że mu ekipy(a) nie spartoli :roll:

https://forum.murator.pl/topic/46648-domy-szkieletowe/page/2/#findComment-1946290

• 5 months później...

Stawiamy szkieletowke-szalas..... :lol: :lol:

220m2 szkieletu, mam znajomego ma 260m2, dom wyglada swietnie z zewnatrz i ma swoj wspanialy klimat w sordku. Do tego widoczne bele, obity drewenm, cos pieknego i ten klimat.

Wielkie przeszklenia na styl skandynawski, antresola. To jest to co tygryski lubia najlepiej.

Pozdrawiam szkieletowcow. A tych co sa przeciwko tej technologii pozdrawiam rowniez.

Murowane murowanymi a szkielety szkieletowymi.

:lol: :lol: :lol: :lol:

https://forum.murator.pl/topic/46648-domy-szkieletowe/page/2/#findComment-2254056