Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

docieplenie poddasza

dabdarek

Recommended Posts

Tak by bylo najlepiej, ale to juz jest i ciezko to zmienic.

Probujac docieplic ten dach chce dac pod plyte GKart. ten styropian 2cm.

Dokladnie miedzy plyte, a folie paroizolacyjna.

Teraz nie wiem czy to nie bedzie bledem, czy cos dziwnego nie bedzie sie dzialo - skraplac sie bedzie para czy jakie tam inne badziewie :roll:

pozdrawiam

Darek

nie zastanawiam się tutaj na technologia czy skraplaniem się pary na czy pod styropianem

15 cm wełny to stanowczo za mało dla ocieplenia postarałbym sie jednak dołozyc min 5 cm, jezeli planujesz dac łaty drewniane 4 cm moze lepiej pomiędzy łaty dac dodatkową wełnę i na to folie i płyte GK

dabdarek czy poddasze jest uzytkowe ?

przy proponowanym rozwiązaniu tragedii nie będzie , ale jest to trochę rozwiązanie z cyklu leczenia zdechłego kota kremem nivea.

lepij zerwać łaty folię, położyć min. 5 cm wełny prostopadle do krokwi, łaty na wieszakach, folię i płyty. nie ma co oszczędzać - zwruci się na kosztach ogrzewania, a późniejsze poprawki to duży remont.

Mi też fachowcy mówili, że 15 cm wystarczy. Ja niepokorny :wink: do 15 cm dałem jeszcze 10 cm w poprzek i jeszcze będzie 2 cm styropianu właśnie na "wypełnienie". Ktoś na forum już pisał, że tak ma od dłuższego czasu i jest ok. Jeszcze jedno paroizolacja w moim przypadku jest między wełną, a styropianem.

to jest blad i to powazny !!

nie chodzi tutaj o wentyacje (czy jej bark), a o fakt ze dales tam styropian. Material ktory jest palny, a przy tym wydzielna trujace zwiazki. Druga sprawa to gryzonie. Styropian to ulobiona dla nich rzezc, jak sie tylko dostanie tam jakas mysz czy cos innego moment, obroca to w granulat.

invx, styropian materiał palny, ale jeśli zamiast płyt gipsowych robię panele mdf to już nie ma znaczenia palność styropianu. Co do gryzoni, myślę, że się nie zapuszczą w to miejsce, bo po prostu nie będą miały którędy wejść. Moim skromnym zdaniem lepiej mieć w tym miejscu styropian niż pustkę powietrzną.

pozdro

przy scianie 3W obydwie warstwy sa niepalne, wiec sprawy zwiazane z ogniem odpadaja, podobnie przy scianie 2W (ocieplenie styropianem z zewnatrz)

Z gryzoniami w scianie 3W tez problemy ogulnie nie ma.

natomiast w 2W problem z gryzoniami jest !. Stosuje sie listwy startowe, gore sie odpowiednio zakancza. Kazda niedorobka i mamy grabulat. Mojemu znajomemu myszy wlazly wlasnie w ocieplenie z styropianu, i poszly jakies 8m do gory, az na strych ! mial tam cale stado!. A i doszlo do tego ze siedzac w pokoju mozna bylo uslyszec jak kolo okna myszy wzeraja styropian!. Wytepic tego nie mogl. Okazalo sie ze nie bylo listwy startowej ... :roll:

teraz ma prawdopodobnie pelno mostkow.

Witam,

jestem na tym samym etapie, powoli wykonuję samodzielnie izolacje poddasza. Pierwsza warstwę mam juz za sobą - Rockwool MegaRock 15 cm.

Nie wyobrażam sobie na tym przestać, czy uzupełniać styropianem. Czym sugerujesz się w podejmowaniu decyzji: Ceną?, czy co?

Planuję ułożyć 5 cm Rockwool Rockmin między stelaż metalowy (środek stelaża również dociętą wełną) eliminujemy wówczas mostki termiczne.

Dlaczego stelaż? - moim zdaniem tylko metalowy, bo nie wierzę w jakość oraz możliwość pracy drewna czyli łat. Pod wpływem wilgotności dreno pracuje co może powodować pękanie na łączeniach płyt. Poza tym stelaż mocować na specjalnych uchwytach, aby można było wypoziomować płaszczyznę sufitu - stropu. W przypadku stosowania paneli MDF panel może pracować dodatkowo co może powodować wstawanie ściany - paczenie, wybrzuszenie panela.

Rockwool jest materiałem nie palnym styropian niestety nie. Nie mieszałbym tych dwoch produktów tak na wrazie czego - odpukać pożaru, bo robie dla siebie. Fachowcom nie ufaj. Przekonałem się, że często doradzają "pod siebie" nawet jeżeli dana praca niezgodna jest z procesem technologicznym, dobieranymi materiałami itd.

Zrób to dobrze bo robisz dla siebie i oby nie bylo jak w tym powiedzeniu jak sobie pościlesz tak się wyśpisz czyli nieuważałeś jak robisz to teraz rób jak uważasz.

• 2 weeks później...

jak zrobiłem u siebie:

Ściana szczytowa:

-5mm tynk

-5cm styropian

-22mm płyta OSB

-wiatroizolacja

-15cm wełna

-paroizolacja

-łaty metalowe

-regips

Ściany skosy pod dachem

- łupek

-papa

-poszycie pełne 3cm

-wiatroizolacja jako osłona przed ew, zaciekiem

-wełna 16cm

-paroizolacja

-łaty drewniane 4cm

-panele i miejscami regipsy

Na chwilę obecną mrozy -22 'C ściany nawet nie są chłodne, chodź na piętrze musze dołożyć jeszcze grzejniki bo 1 na 40m2 to nieco za mało.

Witaj, dzięki za informacje, ja mam na górze grzejnik na 22 żeberka ale też muszę docieplić, czy na docieplenie kładziecie tylko płyty KG czy może ktoś dawał coś innego, mnie KG nie odpowiada i szukam czegoś innego, lżejszego a poza tym u mnie poddasze dosyć niskie, podpowiedzcie coś, pozdrawiam

Tak jak napisałem, duża część skosów pokryta jest PANELAMI, świetny efekt może dam foty przy okazji kolejnego postu jak coś przygotuję.

Dodatkowa zaleta, o czym nikt nie raczy wspomnieć, nawet w naszym kochanym pisemku ;). Czasem sa wypadki losowe, dziura w dachu, pęknięcie dachówki, zaciek od dachu. Dzięki panelom zawsze można zdemontować, wełnę wysuszyć i zrobić na nowo bez konieczności rozwalania pół domu.

Znam co najmniej 2 przypadki gdzie, zamknięte na głucho regipsami skosy trzeba było rozwalać.

PS. Jeśli chodzi o urodę, to akurat u mnie zarówno sufit jak i skosy są pokryte panelami, wszystkie ściany pionowe regipsami, słupy lite drewno lakierowane. Efekt jest śliczny, (jak w leśniczówce;), dom musi mieć duszę, a nie jak wypacykowane laboratorium.