Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jakiej grubosci deski na deskowanie

maudi

Recommended Posts

generalnie moga miec 2 cm tylko ciezko takie kupic....najczesciej najtaniej mozna dostac calowe (ok.2.5cm) i takie wystarczaja w zupelnosci....deskowanie nie przenosi obciążen z lat i kontrłat od pokrycia, bo prawidlowo przybite laty powinny znajdowac sie tam gdzie grzbiety krokiew...wg mnie mozna nawet odeskowac płyta pilsniowa i bedzie ok...byleby pokrycie bylo szczelne i papa na deskowaniu nie za ciezka...

a ta papa jest konieczna ? bo to strasznie duzy koszt :-? wiem ze mozna zastosowac folie ale moze by tak nie stosowac niczego ? deski beda w miare szczelne, nad deskami w miare szczelna blacha ;-) od srodka moze by tez nie stosowac folii przeciez przy wentylacji mechanicznej tej wilgoci nie bedzie chyba wiele ? :oops: 8)

a ta papa jest konieczna ? bo to strasznie duzy koszt :-? wiem ze mozna zastosowac folie ale moze by tak nie stosowac niczego ? deski beda w miare szczelne, nad deskami w miare szczelna blacha ;-) od srodka moze by tez nie stosowac folii przeciez przy wentylacji mechanicznej tej wilgoci nie bedzie chyba wiele ? :oops: 8)

A deski to konieczne?Jak chcesz zaoszczędzić do daj tylko kontrłaty,łaty i folię.

Czy Ty nie chcesz przekombinować?

Jesli decydujesz się na deskowanie to daj papę (to taki zestaw standardowy i do tego sprawdzony przez długie lata). Jeśli robisz po tym ocieplenie skosów to zrób szczelinę wentylacyjną między deskowaniem a wełną i nie bądź skąpy i daj od spodu paroizolację. Dla manie to też niby trochę bez sensu, ale lepiej spać spokojnie niż się ciągle martwić dla oszczędzenia np 1000 zł.

dach bedzie mial niecale 200m2, przy deskach grubosci 2 cm wyszlo by ich okolo 4m3, drzwa zywego kupic bym musial okolo 5,7 m3 zanalazlbym taki po 200 pln/m3 wychodzi 1140 pln, przetarcie okolo 50pln/m3 czyli 285 pln razem niecale 1500 za deskowanie, niby nie tak duzo a same plusy :), ale 200m2 papy po 14 pln/m2 to jest 2800PLN.... :o :cry: chyba zrezygnuje z deskowania :cry:

Maudi - masz bardzo niskie koszty przetarcia. Poszukaj może lepij tańszego drewna. Na deskowanie nie potrzebujesz nic extra. Poszukaj gdzie by kupić samo WC0 1 lub S10 (kopalniak) ale gruby. To powinno Ci jeszcze obnizyć koszty. Jednak do kalkulacji dodaj transport.

A papa coś Ci strasznie drogo wyszła, może coś pokreciłem ale na dach ponad 300 m2 płaciłem ok 2000 zł ale może coś mi się pomieszało.

dach bedzie mial niecale 200m2, przy deskach grubosci 2 cm wyszlo by ich okolo 4m3, drzwa zywego kupic bym musial okolo 5,7 m3 zanalazlbym taki po 200 pln/m3 wychodzi 1140 pln, przetarcie okolo 50pln/m3 czyli 285 pln razem niecale 1500 za deskowanie, niby nie tak duzo a same plusy :), ale 200m2 papy po 14 pln/m2 to jest 2800PLN.... :o :cry: chyba zrezygnuje z deskowania :cry:

14 zł/m2 za papę to przy podwójnej - przy jednej warstwie zmieścisz sie w 7zł/m2

cene sprawdzalem narazie tylko na allegro, faktycznie nie zwrocilem wczesniej uwagi, ze papa ktora tam widzialem to jakas modyfikowana/wzmacniana :oops:

Żeby nie wyszło, że w hurtowni za płotem kupisz przyzwoitą papę z transportem za przyzwoite pieniądze... Do tego zawsze możesz się dogadać co do zwrotu jeśli zostanie.

a jaka grubośc według Was powinna być płyty OSB przy pełnym poszyciu. Rozważam takie rozwiazanie , gdyż z uwagi na planowany niski kąt nachylenia połaci dachu (dostawiam bliźniaka do już stojacego i choć styl domu sąsiada niezbyt mi sie podoba to chyba będę musiał się trochę dostosować , by razem to jakoś wygladało) nie chciałbym ryzykować z dachówką i wobec tego planuję porządne "deskowanie" z OSB pod gont bitumiczny lub dachówki włókno-cementowe (te ostatnie w Polsce to nie tylko z Euronitu - jest jeszcze dość tani wytwórca z Wielkopolski , bodajże w Biskupcu Wlkp. , nazwy dokładnie nie pamiętam "immerys" ? czy coś podobnego , mam jej adres gdzieś zapisany , cena zbliżona do blachy ze średniej "półki") . Dodam , że w moim przypadku wielkośc pokrycia dachu nie bedzie duża około 120-130 m/kw (dokładnie jeszcze nie wiem , bo dopiero co zleciłem wykonanie projektu) i dlatego nawet przy osb (wiem że droższe niż zwykłe deskowanie) nie powinno być dużo drożej niż przy deskach pióro - wpust

Papa to nie termozgrzewka za 7 czy 14zł, ale zwykła papa asfaltowa. Lepiej wziąc taką na włókninie, ona jest nieco drozsza niż na tekturze, ale i tak koszt to ok 34zł nett za rolke 15m2, więc 1 metr za 2,27 netto. Trzeba dodać troche na zakładki, ale i tak wyjdzie nie więcej niż 3zł/m2. To raptem 600zł przy Twoich 200m2