Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Lepiej jednak moim zdaniem kupić specjalna folię na deskowanie zamiast papy. Kosztuje ona ok 10zł/m2 (albo moze nawet taniej) i wtedy nie musisz dawać tej paroizolacji od spodu deskowania ani zostawiać szczeliny wentylacyjnej. Eliminuje to możliwośc wykonania błedów przy ocieplaniu dachu przez "fachowców". Dziś gdynbym budowała jeszcze raz tak bym zrobiła prawdopodobnie.
https://forum.murator.pl/topic/46654-jakiej-grubosci-deski-na-deskowanie/page/2/#findComment-972157

Lepiej jednak moim zdaniem kupić specjalna folię na deskowanie zamiast papy. Kosztuje ona ok 10zł/m2 (albo moze nawet taniej) i wtedy nie musisz dawać tej paroizolacji od spodu deskowania ani zostawiać szczeliny wentylacyjnej. Eliminuje to możliwośc wykonania błedów przy ocieplaniu dachu przez "fachowców". Dziś gdynbym budowała jeszcze raz tak bym zrobiła prawdopodobnie.

Folia wyeliminuje co najwyżej szczelinę, ale to i tak dziwny wynalazek. Deski znacznie ograniczą powierzchnię paroprzepuszczalną więc taki wynalazek jest trochę dziwny. Można położyć deski ażurowo, ale wtedy istnieje większe ryzyko, że folia zostanie przetarta na krawędziach desek i może zaciekać.

To, że zastosujesz folię na górze nie zwalnia od stosowania paroizolacji od spodu. Nie wiem skąd ten pomysł :o

https://forum.murator.pl/topic/46654-jakiej-grubosci-deski-na-deskowanie/page/2/#findComment-972214

To, że zastosujesz folię na górze nie zwalnia od stosowania paroizolacji od spodu. Nie wiem skąd ten pomysł

Zaraz zaraz, bo chyba coś pomyliłam :)

Myslałam o takich warstwach:

-dachówka

-łaty +kontrłaty

- papa

-deskowanie

- szczelina

-folia wysokoparoprzepuszczalna

-wełna

Więc jeśli zastosujesz folię, o której wczesniej pisałam to rezygnujesz z papy, szczeliny i folii - myle się ?

Chyba, ze tej folii wysokoparoprzepuszczalnej się nie daje nigdy (to skąd mi się wzięło, ze należy ją dac ? :-? :-?

I jeszcze mam wątpliwośc taką :

Od spodu ocieplenia dajesz folie paroizolacyjną (dobrze mówię?) to skąd w wełnie pojawi się wilgoć, którą należy wentylowac szczeliną ?

Pogubiłam sie zupełnie... albo przestałam myślec.

Wyjaśnijcie jak krowie na rowie proszę...

https://forum.murator.pl/topic/46654-jakiej-grubosci-deski-na-deskowanie/page/2/#findComment-972247

To, że zastosujesz folię na górze nie zwalnia od stosowania paroizolacji od spodu. Nie wiem skąd ten pomysł

Zaraz zaraz, bo chyba coś pomyliłam :)

Myslałam o takich warstwach:

-dachówka

-łaty +kontrłaty

- papa

-deskowanie

- szczelina

-folia wysokoparoprzepuszczalna

-wełna

Więc jeśli zastosujesz folię, o której wczesniej pisałam to rezygnujesz z papy, szczeliny i folii - myle się ?

Ten układ jest pozbawiony logiki. Jeśli dajesz folię paroprzepuszczalną na wełnie pod deskowaniem to jaką ropę pełni deskowanie? Po co je dajesz? Jak będzie nawiewać śniegu pod dachówki to zawilgocieje Ci deskowanie i może zacząć gnić... Woda jeśli zacznie wykpaplać się na dachówce od spodu (a niekiedy może, o blasze nie wspomnę) będzie ściekać na folię która od dołu dochodzi do desek i deski namakają. Ty zakłądasz szczelinę między deskowaniem a folią na wełnie, ale po co ta szcelina ? przecież deski nigdy nie wychodzą idealnie na styk więc jakiś ruch powietrza będzie tym bardziej, że nie masz nic na tym?

Chyba, ze tej folii wysokoparoprzepuszczalnej się nie daje nigdy (to skąd mi się wzięło, ze należy ją dac ? :-? :-?

Też się nad tym zastanawiam...

I jeszcze mam wątpliwośc taką :

Od spodu ocieplenia dajesz folie paroizolacyjną (dobrze mówię?) to skąd w wełnie pojawi się wilgoć, którą należy wentylowac szczeliną ?

Też mnie to zawsze intrygowało, ale wszędzie się tak podaje...

https://forum.murator.pl/topic/46654-jakiej-grubosci-deski-na-deskowanie/page/2/#findComment-972362