Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

moc kotła Vitopend 100

Yaras

Recommended Posts

Pewnie juz gdzieś to było na forum, ale wybaczcie, nie mogę zbyt dlugo siedzieć przy kompie, dlatego pytam bezpośrednio.

Jak w warunkach domowych zmienić maksymalną moc kotlą Vitopend 100 WHO, obliczylem moc wszystkich grzejników, wyszło ok 15 kW, natomiast moc kotla została ograniczona przez serwisanta do chyba 14 kW, co wydaje mi sie zbyt malo. Chialem trochę poeksperymentować z tą mocą, żeby zobaczyć jak to wplynie na komfort cieplny i zużycie gazu (aktualnie 15 m3/ dobę)- mieszkanie 100 m2, kamienica - cegla, wys. 3m

Prosze o wasze opinie. Pozdrawiam

• Odpowiedzi 42
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

qrt96, maksymalną moc ustawil mi serwisant i stąd wiem jaka ona jest, wcześniej chodzil na maksymalnej możliwej czyli 24kW i wydaje mi sie że bylo lepiej, tzn po załączeniu szybko robilo się cieplo, kociol chodzil parenaście minut, a nie tak jak teraz ok, 40 min, zanim nagrzeje wode do ok 65 stopni. W instrukcji pisze ze tę moc reguluje się jakimś potencjometrem, ale po podłączeniu manomenta trzeba ustawić odpowiednie ciśnienie na dyszach. Jako ze nie mam manometra myślałem ze można troche pokręcić "na oko" i zobaczyć w praktyce jakie będą zmiany, nie mam zamiaru wolać za każdym razem serwisanta i płacić za uslugę, skoro nie wiadomo czy będzie lepszy efekt. W ogóle to dziwię sie że kocioł nie daje możliwości regulacji mocy użytkownikowi. Generalnie to nie jestem zadowolony z tego kotla i chętnie bym go sprzedal i to nie tylko z powodów o ktorych pisałem :( Pozdrawiam, i dzięki za odpowiedzi

Od kręcenia nie jest użytkownik, bo nie ma uprawnień, się na tym nie zna, może cos spieprzyć, na oko to chłop w szpitalu umarł.

Sorry, ale To powinien zrobić serwisant - nie kosztuje to majatku i może na gwarancji Ci to zrobi - bo źle kocioł ustawił.

Od kręcenia nie jest użytkownik, bo nie ma uprawnień, się na tym nie zna, może cos spieprzyć, na oko to chłop w szpitalu umarł.

Sorry, ale To powinien zrobić serwisant - nie kosztuje to majatku i może na gwarancji Ci to zrobi - bo źle kocioł ustawił.

No własnie uzytkownik se pokręci bo mu źle pracuje a potem w tv "następna ofiara zaczadzenia..."itp. Albo ten g...kocioł to shit bo ...

A to wystarczy zadzwonić do serwisanta żeby podjechał z u-rurką i pokręcił potencjometrem znajdującym sie wewnątrz sterownika.

Pewnie macie racje, też bym wolal żeby to zrobil fachowiec, ale jak powiedziałem w firmie instalatorskiej o co mi chodzi, to odpowiedzieli w skórcie, że tak ma być a moc jest ustawiona prawidłowo :( . Z tego co wyczytalem na forum to niekoniecznie, no ale przecież nie powiem im że na forum muratora są inne opinie, bo mnie wyśmieją. Co do możliwości zaczadzenia to chyba przesadzasz, raczej nie od ustawionej mocy to zależy (przecież CWU grzeje na maxa), poza tym wentylację mam sprawną, a ciąg w kominie bez zarzutu.

Chyba jednak spróbuję "na oko" :) , jak coś będzie na tak to wrócę do ustawień początkowych, albo wtedy wezwę serwisanta. Sorry panowie, możecie mnie skrytykować :D , albo poradźcie jak to najlepiej zrobić, ewentualnie gdzie kupić manometr i ile to kosztuje. Pozdrawiam

Dobrze, że pytasz o analizator i osprzęt, bo by Ci na merola brakło :lol: :lol: :lol: U-rurka w granicach 100 -300zł. Pytaj w hurtowniach instalacyjnych.

Tylko czy umiesz się nią posługiwać?

Musisz mieć ciśnienie 3.5 mbar dla mocy 15 kW dla vitopenda 100.

Pozdrawiam Grzesiek

U-rurka w granicach 100 -300zł. Pytaj w hurtowniach instalacyjnych.

Tylko czy umiesz się nią posługiwać?

eee, wszystkiego sie można nauczyć, przekonałem się o tym w czasie remontu, gdy musialem poprawiać po "fachowcach" :D, polowę instalacji CO zrobilem sam, wraz z powieszeniem kotła, więc z prostym przyrządem myślę że tez sobie poradzę. Dzieki za info

Wisisz flakon.

hehe, jak mi jeszcze napiszesz jak się poslugiwać u-rurką, żebym nie musial szukać po necie i operacja się powiedzie to jak najbardzie :)

A przy okazji, mam jeszcze w instalacji wodór, caly czas sie zapowietrza drabinka w lazience, przy odpowietrzaniu podpaliłem i były niezle fajerwerki. Nie wiem skąd - rury miedź, grzejniki plytowe stalowe, zero aluminium. Czytalem o inhibitorze korozji (na allegro mają jakiś kn coś tam). Czy to pomoże?

Hmmm..."większość instalacji zrobiłem sam; musiałem poprawiać po fachowcach; ciągle sie zapowietrza"... a może tu jest część przyczyny?

Co do u-rurki - przypomnij sobie fizykę ze szkoły podstawowej "co to jest ciśnienie" było to jakoś tak "ciśnienie oblicza się na podstawie wysokości słupa wody tzn 10m słupa wody to 1 bar" (dawno to było więc nie pamietam dokładnie).

PS - dość ciekawy wątek w stosunku do wątku o obliczaniu zapotrzebowania na ciepło chwilę wcześniej...

Hmmm..."większość instalacji zrobiłem sam; musiałem poprawiać po fachowcach; ciągle sie zapowietrza"... a może tu jest część przyczyny?

Co do u-rurki - przypomnij sobie fizykę ze szkoły podstawowej "co to jest ciśnienie" było to jakoś tak "ciśnienie oblicza się na podstawie wysokości słupa wody tzn 10m słupa wody to 1 bar" (dawno to było więc nie pamietam dokładnie).

PS - dość ciekawy wątek w stosunku do wątku o obliczaniu zapotrzebowania na ciepło chwilę wcześniej...

Chcialeś pomóc, czy sie tylko odezwać by mieć kolejnego posta? :evil:

Yaras wyluzuj, Mały Ci dobrze podpowiada o u-rurce. 10 m słupa to 1 bar, czyli czyli różnica dla ciebie 3,5 mbar(15 kW) to 3.5 cm różnicy wysokości pomiędzy ciśnieniem atmosferycznym a tym na dyszy po podpięciu

u-rurki. To już chyba wszystko wiesz, jak odczytać i zmieszyć. Nieważne ile wody nalajesz do u-rurki, liczysz tylko centymetry różnicy od poziomu.