Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

moc kotła Vitopend 100

Yaras

Recommended Posts

Hmmm..."większość instalacji zrobiłem sam; musiałem poprawiać po fachowcach; ciągle sie zapowietrza"... a może tu jest część przyczyny?

Co do u-rurki - przypomnij sobie fizykę ze szkoły podstawowej "co to jest ciśnienie" było to jakoś tak "ciśnienie oblicza się na podstawie wysokości słupa wody tzn 10m słupa wody to 1 bar" (dawno to było więc nie pamietam dokładnie).

PS - dość ciekawy wątek w stosunku do wątku o obliczaniu zapotrzebowania na ciepło chwilę wcześniej...

Chcialeś pomóc, czy sie tylko odezwać by mieć kolejnego posta? :evil:

Yaras coś taki nerwowy, Mały usłyszał o tym flakonie i ciągnie go ku niemu jak każdego faceta :wink: :lol:

Jakby co ja też mogę pomóć :lol: :lol: :lol:

• Odpowiedzi 42
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

To juz wisisz trzy flakony :lol:

a niby na forum muratora,

to tak za darmoszke można się czegoś dowiedzieć :o

mit prysł :lol:

A tak notabene najwyższy czas określić walutę tego forum.

Łatwiej bedzie rachunki na ( i tuż po ) spotkaniu forumowiczów regulować :lol:

Nikt przecież nie naciska :evil: wszystko dobrowolnie bez przymusu :evil:

Z drugiej strony trzy flakony to nie majątek :roll:

źle odczytałeś moją wypowiedź.

pisałem to w formie żartu, przekory, podciągnięcia tematu, no i ... ale cóż tam ..

Widocznie źle to ująłem.

A temat też mnie zainteresował, na ile można podregulować kociołek i czy nie lepiej zostawić to fachowcowi. Czy fachowic zrobi to raz i skutecznie ,czy wymaga to sprawdzania układu, doregulowania, sprawdzania, itd. aż do najlepszego, optymalnego punktu pracy.

Ale ja też pisałem dla jaj :lol: :lol: :lol:

no to gra gitara :p

a już się bałem, że straciłem poczucie smaku,

z kociołka i ustawień jestem bardzo zadowolony, aczkolwiek jak wielu nawiedzonych na forum szukam dziury w całym i czy jeszcze czegoś nie da się wycisnąć z biednego kociołka.

Generelnie sprawa wygląda tak. Pan Kaziu nie daj Boże elektronik albo złota rączka zaczyna przed żoneczką rytuał godowy, że niby kocioł to ma w jednym paluszku i że serwis to sie nie zna i on to ustawi tak jak ma być. Zaczyna więć kręcić, wbijać różne cyferki, bo czemu 1 jak nie 2, itp.

Po chwili zauważa, że kocioł nie pracuje wchodzi w stan awarii. Nastepuje chwila konsternacji i paniki, a po chwili telefon do serwisanta "kocioł się zepsuł, ale go Pan ustawił, ty taki owaki, itp. Natychmiast do mnie, za 5 minut Pan ma być".

hehe, widzę ze wątek sie rozwinął, flaszka podziałała jak magnes :D i trudno się dziwić w te mrozy.

Co do regulacji to sprawa wydała sie banalnie prosta i poradzilem sobie bez żadnego przyrządu ani za 1000 Euro ani za 100 zl. Zwiększyłem po prostu zakres modulacji potencjometrem, ktory jest z tyłu sterownika kotła (taka mala śrubka), nie ruszając w ogóle tej śruby co sie ustawia ciśnienie na dyszach. Zakres regulacji wynosi ok 3/4 obrotu, ustawilęm na maksa (maksymalnie w prawo) i kociolek mi chodzi z pelną mocą tzn po załączeniu grzeje na maksa a jak woda osiągnie temperature bliską ustawionej to płynnie moduluje, zmniejszając moc do minimum. W domu bardzo szybko robi się cieplo, kociol pracuje ok 25 min i nagrzewa pomieszczenia w tym czasie o 1 st C., zużywając przy tym ok. 0,9 m3 gazu. Zyżycie dobowe po jednodniowym eksperymencie nieznacznie mniejsze. Dzięki za wszystkie porady.

Grzesiek13, widzialem że handlujesz kotłami i mam takie pytanie. Chcialbym ten mój Vitopend 100 z otwartą komorą spalania zamienić na zamkniętą komorę. Pytanie czy układ przyłączeniowy jest w tych kotlach taki sam, tzn czy wystarczy ściągnąć jeden i powiesić drugi bez przerabiania instalacji? Czy można spaliny wypuścić przez istniejący komin a rurę dolotową wypuścic przez ścianę? Ile taki kociol u Ciebie kosztuje i czy myślisz że uda mi sie sprzedać ten co mam i za ile? Pozdrawiam

Grzesiek13

Widzę że handlujesz piecami to może również jesteś instalatorem i serwiantem Vieśków.

Wspomógłbys potrzebującego i wytłumaczył parę kodowań ktróre mi nie dają spokoju. Na swoje niszczęście :) serwisanci co montowali mój piec zostawili piękną instrukcję z adresami kodowymi i nie dają mi spokoju niektóre kodowania.

Dodaję że też mam Vitopenda 100 i z wielką ciekawością czytam o problemach Yaras'a. Chyba też otworzę swojego i sprawdę ten potencjometr.

Kocioł 1f ze sterownikiem pogodowym Vitotrol 200 i dodatkowo sterownikiem pokojowym.

Więc zaczynam

Pytanie 1.

Mam kodowania które w instrukcji montażowej (którą posiadam) są nie opisane.

Adresy kodowe

38:0

F8:-5

F9:-14

Fa:20

Fb:30

Pytanie2

Czy można sterować histerezą dla wymaganej temeperatury wewnętrznej

Pytanie3

Ponieważ ustawiłem adres b0:3 - CO całkowicie sterowane temperaturą pomieszczenia czy powinienem także zmienić kod b5:0. Jeżeli tak to najlepiej na jaki?

Wyłączyłem pogodówkę bo dużo gazu palił i ciągle miałem za ciepło mimo że ustawiłem krzywą na poziomie 0,8 a przy 0,7 było już za zimno. Może powinien jeszcze jakieś korekty zrobić co do poziomu ale jakoś nie widziałem efektu.

Pytanie 4

Jak działa współczynnik wpływu pomiesczenia kod b2 . Chodzi mi czy im wartość mniejsza ty większy wpływ temperatury pomieszczenia czy odwrotnie.

To chyba na razie tyle dzięki za każdą podpowiedź

Ja właśnie szukam, na razie wszystkie do vitodensów, jak znajdę to dam znać. Dziwne, że w vitodensach brak tych ustawień w kodowaniach. Sterownik taki sam i powinno być, tyle, że wtyczka kodująca inna.

Mały

Ma vitopenda 100.

Mam-oczywiście był prawie na wierzchu...faktycznie tych kodów nie ma,jednak są w kodach usterek.Prawdopodobnie są to ustawienia graniczne usterek,tzn że po przekroczeniu ich kocioł sygnalizuje usterkę.

Co do innych ustawień - histereza jest 1stC fabryczna , kod b5 dotyczy sterowania pompami (w uproszczeniu) , co do b2 -w poniedziałek skontaktuję się z pewnym viessmannowski inżynierem od elektroniki i postaram sie dopytać.

Dzięki panowie.

A teraz powiedzcie mi jak to się dzieje ostatniej nocy zauważyłem taką sytuację:

na noc mam ustawioną temperaturę obniżoną na 17 stopni a ostatniej nocy piec grzał całą noc ( temperatura zewnętrzna była -25) i nie zwracał uwagi na nastawę utrzywywał temperaturę wewnętzną na poziomie 20 tak jak ustawiona na pokrętle regulatora. Przypominam że b0 mam ustwione na 3.

PS. Acha piec to wisielec atmosferyk z vitotrole200