Senser 17.01.2006 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2006 Jak w temacie...chodzi oczywiście o taras na parterze...Zwykły taras czy to z kostki czy wylewka i na tym gres w obu przypadkach na gruncie...dość w sumie spory jest ten projektowy taras bo ma ok 60 m2. W każdym bądź razie zamiast tego tarasu jest na razie kupka piachu z ziemią no i tu właśnie pytanie, czy nie jest to istotną przeszkodą do pełnego oddania domu do zamieszkania, czy też w takiej sytuacji będzie sie musiało to skończyć częściowym odbiorem ?? A tak przy okazji...co jest teraz wymagane (jakie dokumenty i gdzie złożyć) do oddania domu do zamieszkania?? Chyba kominiarz, protokół odbioru wentylacji i kominów, to mam. Umowa z ZE na pobór prądu, to zaraz będe miał, umowa na wywóz nieczystość stałych/płynnych to też mam....a, podpisany i "skończony" dziennik budowy z tym to wiadomo...no i chyba jeszcze geodeta, inwentaryzacja... Czy wszystko?? Gdzie i co muszę złożyć?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thalex 17.01.2006 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2006 Z PINB pobierz druki (2szt) tam wszystko pisze ale nie wszystkich dokumentów tam wymienionych wymagają, najlepiej udaj się tam osobiście (po te druki) i omów z nimi co będzie konieczne. Tarasu nie muszisz mieć całkowicie ukończonego. Acha i nikomu nie oddawaj domu a tylko zgłoś zakończenie prac budowlanych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inż. Mamoń 17.01.2006 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2006 Senser - oczywiście, że możesz zgłosić zakończenie budowy. Zgłasza się to w PINB na drukach, które pobierasz w urzędzie lub drukujesz z internetu. Na żaden odbiór raczej nikt nie przyjdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inż. Mamoń 17.01.2006 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2006 A tak przy okazji...co jest teraz wymagane (jakie dokumenty i gdzie złożyć) do oddania domu do zamieszkania?? Chyba kominiarz, protokół odbioru wentylacji i kominów, to mam. Umowa z ZE na pobór prądu, to zaraz będe miał, umowa na wywóz nieczystość stałych/płynnych to też mam....a, podpisany i "skończony" dziennik budowy z tym to wiadomo...no i chyba jeszcze geodeta, inwentaryzacja... Czy wszystko?? Gdzie i co muszę złożyć?? Musi być jeszcze oświadczenie kierownika budowy o zakończeniu robót budowlanych i uporządkowaniu terenu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 18.01.2006 15:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2006 Senser - oczywiście, że możesz zgłosić zakończenie budowy. Zgłasza się to w PINB na drukach, które pobierasz w urzędzie lub drukujesz z internetu. Na żaden odbiór raczej nikt nie przyjdzie To czy przyjdzie czy nie to zależy raczej od gorliwości Powiatowego Inspektoratu...mój podobno należy i do gorliwych i upierdliwych... Dziś jak byłem tam w urzędzie, to nawet nie specjalnie chciał mi powiedzieć co takiego jest wymagane do "oddania" budynku...strzelił minkę na takiego co to nie wiem....kazał mi się zapoznać z ustawą...dał mi ją nwet i powiedział o art. 54 i 55... A o gorliwości, poza zasłyszanymi historiami może świadczyć też i ta, że jak studiowałem tą "ich" ustawę to było podkreślone przez nich i wytłuszczone "....obowiązek przeprowadzenia kontroli" czy jakąś tak... Z tego co pamiętam to ustawa mówi o: 1. Oświadczeniu kier. bud. o buowie prowadzonej zgodnie z projektem. 2. Dokumenty odbiorcze dostawców mediów. 3. Inwentaryzacja geodezyjna powykonawcza 4. Oryginał dziennika budowy I to w zasdzie wszystko... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
holusio 18.01.2006 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2006 oczywiscie chetnie wezme nawet bez tarasu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 18.01.2006 16:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2006 oczywiscie chetnie wezme nawet bez tarasu A ty łapserdaku jeden Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbicha 18.01.2006 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2006 INFORMACJA O DOKUMENTACH POTRZEBNYCH DO: • POTWIERDZENIA PRZYJĘCIA OBIEKTU BUDOWLANEGO DO UŻYTKOWANIA LUB Zgodnie z art. 54 ust.1 i 2 ustawy z dnia 07.07.1994 r. – Prawo budowlane 1) do użytkowania obiektu budowlanego na którego wzniesienie jest wymagane pozwolenie na budowę, można przystąpić z zastrzeżeniem przepisów ust. 3 oraz art. 55 i 57 po zawiadomieniu właściwego organu o zakończeniu budowy, jeżeli organ ten w terminie 21 dni od dnia doręczenia zawiadomienia, nie wniesie sprzeciwu w drodze decyzji, 2) zawiadomienia* o którym mowa w ust. 1 , dokonuje się co najmniej 21 dni przed zamierzonym terminem przystąpienia do użytkowania. I. Potwierdzenie przyjęcia obiektu budowlanego do użytkowania:1 ) zawiadomienie o zakończeniu budowy ( druk* 2x ) 2 ) kserokopię ostatecznej decyzji pozwolenia na budowę budynku wraz z infrastrukturą tj. przyłączem elektr., przyłączem gazowym + instalacja wewnętrzna, przyłączem wod.-kan, zbiornik na nieczystości (szambo) , studnia, przydomowa oczyszczalnia ścieków itp.3 ) oryginał dziennika budowy ( w przypadku braku – orzeczenie techniczne dotyczące wykonanych robót wraz ze sprawdzającymi obliczeniami statycznymi lub oświadczenie osoby posiadającej odpowiednie uprawnienia budowlane iż roboty wykonano zgodnie z zatwierdzonym projektem technicznym wraz z kserokopią obliczeń statycznych).4 ) Oświadczenie* Kierownika budowy o: a) zgodności wykonania obiektu budowlanego z projektem budowlanym i warunkami pozwolenia na budowę oraz przepisami, b) doprowadzeniem do należytego stanu i porządku terenu budowy, a także w razie korzystania z ulicy , sąsiedniej nieruchomości , budynku lub lokalu, c) właściwym zagospodarowaniu terenów przyległych jeżeli eksploatacja wybudowanego obiektu jest uzależniona od ich odpowiedniego zagospodarowania( art.57 ust.1 pkt.2 PrBud)5 ) oświadczenie o właściwym zagospodarowaniu terenów przyległych6 ) aktualne protokoły badań i sprawdzeń ( instalacji gazowych - ważny 1 rok od dnia badania - sprawdzenia, przewodów kominowych - ważny 1 rok , wewnętrznej instalacji elektrycznej - ważny 5 lat , protokół z przeprowadzenia próby szczelności zbiornika na nieczystości ciekłe - ważny 1 rok lub przyłączenia do kanalizacji lub wykonaniu przydomowej oczyszczalni ścieków – pozwolenie na eksploatację oczyszczalni z Gminy , o przyłączeniu do sieci wodociągowej lub innego źródła korzystania z wody, protokół z odbioru przyłącza gazowgo).7 ) Inwentaryzację geodezyjną powykonawczą ( budynku wraz z przyłączami wody, prądu, gazu, kanalizacji lub oczyszczalni ścieków, zbiornika na nieczystości ciekłe, studni oraz innych obiektów i urządzeń )8 ) Kopie rysunków z naniesionymi zmianami 9 ) Zawiadomienie o nadaniu numeru wydane przez Wydział Geodezji Gminy ( kserokopia)10 ) Inne dokumenty wynikające z warunków pozwolenia na budowę 11 ) Pełnomocnictwo* ( dla osoby działającej w imieniu Inwestora ) + opłata w znaczkach opłaty skarbowej 15 zł. 12 ) Opłata skarbowa 5 zł od zawiadomienia + 0,50 zł od każdego załącznika ( nie dotyczy budownictwa mieszkaniowego)Dokumenty wymienione w pkt. 2 – 8 winny być sporządzone przez osoby posiadające odpowiednie uprawnienia. • UZYSKANA DECYZJI POZWOLENIA NA UŻYTKOWANIE OBIEKTU BUDOWLANEGO W celu uzyskania decyzji pozwolenia na użytkowanie oprócz dokumentów wymienionych w pkt. 1- 11 należy dołączyć zawiadomienia z potwierdzeniem odbioru poniższych instytucji.Zgodnie z art. 56 Prawa budowlanego inwestor w stosunku do którego nałożono obowiązek uzyskania pozwolenia na użytkowanie obiektu budowlanego, jest obowiązany zawiadomić, zgodnie z właściwością wynikającą z przepisów szczególnych, organy: a) Inspekcji Ochrony Środowiska, b) Państwowej Inspekcji Pracyc)Państwowej Straży Pożarnej, d) Państwowej Inspekcji Sanitarnej o zakończeniu budowy obiektu budowlanego i zamiarze przystąpienia do jego użytkowania. Organy zajmujące stanowisko w sprawie zgodności wykonania obiektu budowlanego z projektem budowlanym.Nie zajęcie stanowiska przez organy w/w w terminie 14 dni od dnia otrzymania zawiadomienia traktuje się jako nie zgłoszenie sprzeciwu lub uwag. Inwestor składa oświadczenie * lub protokół odbioru . W przypadku istotnego odstępstwa od projektu ( warunków decyzji o pozwoleniu na budowę) należy przedłożyć:1) inwentaryzacją architektoniczno – budowlaną sporządzoną zgodnie z przepisami dotyczącymi formy projektu budowlanego określającą zakres odstępstw i spełnienie warunków miejscowego planu oraz warunków technicznych wraz z określeniem spełnienia warunków obiektu do użytkowania.2) Orzeczenie techniczne o prawidłowości wykonanych robót wraz z obliczeniami statycznymi kontrolnymi. W przypadku przekroczenia nośności elementów konstrukcyjnych, należy dołączyć projekt wzmocnień.3) Inwentaryzacja geodezyjna powykonawcza uzgodniona w ZUDP ( w odniesieniu do przyłączy i urządzeń związanych z budynkiem) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbicha 18.01.2006 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2006 Zawiadomienie o zakończeniu robót budowlanych http://www.wieliczka.pl/gfx/zawzakonczenie.doc Oświadczenie kierownika budowy http://www.wieliczka.pl/gfx/oswkierownika2.doc Oświadczenie o braku sprzeciwu lub uwag ze strony organów wymienionych w art. 56 PrBud http://www.wieliczka.pl/gfx/braksprzeciwu.doc Tego ostatniego oswiadczenia odemnie nie wymagali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 19.01.2006 16:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2006 Dziękuje bardzo mojemu przedmówcy za wreszcie konkretną pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbicha 19.01.2006 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2006 Ciesze sie ze moglem pomoc , przypomnialo mi sie jeszcze ze wymagali odemnie kserokopi uprawnien elektryka ktory dokonywal odbioru WLZ oraz protokolow odbioru zewnetrznych lini zasilajacych (woda elektryka itd) gdyz nastapila zmniana w przepiach i obowiazek przedstawienia PINB przeszedl na inwestora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pattaya 19.01.2006 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2006 Mam pytanie w tejże kwestii.Mój kierownik budowy rozróżnił odbiór techniczny budynku i zgłoszenie odbioru.Ponoć ma być to zapisane w WZ.O co konkretnie chodzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 20.01.2006 12:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2006 Ciesze sie ze moglem pomoc , przypomnialo mi sie jeszcze ze wymagali odemnie kserokopi uprawnien elektryka ktory dokonywal odbioru WLZ oraz protokolow odbioru zewnetrznych lini zasilajacych (woda elektryka itd) gdyz nastapila zmniana w przepiach i obowiazek przedstawienia PINB przeszedl na inwestora Ja to się zastanawiam o co chodzi z tymi protokołami odbiorów. Ja nic takiego nie ma i nikt nic takiego mi nie dawał. To nie wystarczy umowa?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 20.01.2006 12:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2006 Ponoć ma być to zapisane w WZ. O co konkretnie chodzi? WZ to warunki zabudowy??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbicha 20.01.2006 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2006 Jesli chodzi o protokol odbioru zewnetrzej lini zailajacej wystarczy wstapic do zakladu energetycznego z ktorym podpisales umowe i poprosic, umnie w ciagu tygodnia przyslali do domu a straszyli ze potrwa to okolo trzech Protokul od przylacza wodnego otrzymalem po dostarzeniu mapki z pomiarow powykonawczych budynku Z gazem nie wiem jak jest bo niemam jak narazie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jayer 21.01.2006 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2006 Senser. Z tarasem czy bez oddawaj jak jest. Tym ze Ci taras wyrosnie za rok czy dwa sie nie przejmuj. Pozdr.J Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thalex 21.01.2006 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2006 Ciesze sie ze moglem pomoc , przypomnialo mi sie jeszcze ze wymagali odemnie kserokopi uprawnien elektryka ktory dokonywal odbioru WLZ oraz protokolow odbioru zewnetrznych lini zasilajacych (woda elektryka itd) gdyz nastapila zmniana w przepiach i obowiazek przedstawienia PINB przeszedl na inwestora Ja to się zastanawiam o co chodzi z tymi protokołami odbiorów. Ja nic takiego nie ma i nikt nic takiego mi nie dawał. To nie wystarczy umowa?? Kiedy robione jest przyłącze spisywany jest przez komisję protokół przekazania przyłacza. Inwestor często jest w komisji ale nie zawsze, Do zawiadomienia o zakończeniu budowy potrzebne są kopie tych protokołów. Jeśli nie masz tych protokołów to uzyskasz ich kopie u dostawców mediów. Dotyczy to głównie prądu, wody i gazu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thalex 21.01.2006 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2006 poczytajcie może jeszcze to;http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?p=947873&highlight=#947873i może tohttp://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=33666&highlight=oddanie+domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 23.01.2006 17:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2006 A czy ten protokół odbioru ZE da gratis?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thalex 23.01.2006 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2006 Kopie wszystkich protokołów otrzymałem gratis i bezzłocznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts