Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jaka moc kominka??

izat

Recommended Posts

a dlaczego :o

...no i zaczęłam jednak brać wkłady z płaszczem wodnym pod uwagę...po Twoich sugestiach... :lol:

Czym różni się płaszcz wodny od rusztu ?

Wymarzył mi się wkład z szybami vis a vis, ale tylko Makroterm takie robi i Spartherm z czymś, co nazywa Thermax-01 ( co to takiego?)

...wszelkie sugestie mile widziane... :D

• Odpowiedzi 73
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Chłopaki jak znajdziecie czas to powiedzcie mi jaki wkład wybrać do ogrzania 100 m/kw poddasza?

Chcę rozprowadzić ciepłe powietrze systemem DGP od kominka do 3 pomieszczeń. Kominek mam umiejscowiony centralnie na poddaszu.

Podoba mi się taki Seguin

http://allegro.pl/item181211255_wklad_kominkowy_kite_flam_firmy_seguin.html

11 kw będzie dobre dla mnie czy może kupić 14 kw? bo czytałam że jak się ma DGP to trzeba mocniejszy wkład.

...Że niby jak jest DGP to musi być więcej kW??? Sorry wymiękam... Sąsiedzi z Grodziska M ... zapraszałem wielokrotnie do mnie ... macie tylko 12 km . Nakładki wodne i kominki vis-a-vis mam dobrze opanowane . A ile tych kW wodą musicie mieć ? Darek B http://www.kafle-kominki.pl

• 3 years później...

Jaką moc kominka wybrać do ogrzania:

- parter 65 m2 podłogówki

- poddasze 51 m2 podłogówki

- piwnica ogrzewana słabiej niż reszta domu - grzejnikami - powierzchnia 33 i garaż 35 m2

Kominek z płaszczem wodnym w jakimś nowoczesnym stylu, ale ma przede wszystkim grzać, dopiero potem wyglądać.

Mam 133m2 z poddaszem i kominek 6-10kW. Dzisiaj wybrałbym jeszcze mniejszej mocy (chyba nie ma) bo chciałbym patrzeć na ogień a nie odsuwać się od niego.

O żadnych płaszczach wodnych nawet nie chciałem słyszeć. Salon to nie kotłownia. Kominek ostatni raz rozpalany we wrześniu.

Przepraszam ,że chodzę za tobą i ci dokuczam bo jestem natręt i powinienem dostać bana itd itd.Niestety znowu muszę powiedzieć publicznie i to bardzooooooo grzecznie ,że głupoty opowiadasz.

Mam 133m2 z poddaszem i kominek 6-10kW. Dzisiaj wybrałbym jeszcze mniejszej mocy (chyba nie ma) bo chciałbym patrzeć na ogień a nie odsuwać się od niego.

Przepraszam za to stwierdzenie ciebie."Dupa Jasio karuzela".To może bez mocy kominek bo takie są trendi???Wiem ,że innym to nie przeszkadza jak piszesz i jak oceniasz problem.Ja akurat odwrotnie w życiu dzikiusa bym się nie pokusił o napisanie czegoś takiego:

O żadnych płaszczach wodnych nawet nie chciałem słyszeć. Salon to nie kotłownia. Kominek ostatni raz rozpalany we wrześniu

No jasne ,że tak będzie wyglądał mebel do którego nikt się nie dotknie.Ja przepraszam czy wszyscy użytkownicy kominków szukają oszczędności na mocy kominka by w salonie nie mieć kotłowni???Czy wszyscy użytkownicy kominków mają takie podejście jak Pan liwko?Kupili kominek wstawili i służy im jako mebel?Pikny czysty,świecuncy itp.No tak to można cały czas wytrzansac sie nad tymi co hajcują by mieć z niego korzyść..........powiedział by li::::ja to mam taki co mi szyby nie smoli jest oki doki,palę sporadycznie a tak w ogóle to ja nie wiem po huk mi on jak i tak zysk cieplny czerpie z najlepszej opcji jaka jest obecnie na rynku. itp.mamuniu.

No dobra, to jaką moc do podłogówki do wyżej wymienionej powierzchni? :p

Jest kilku ekspertów zapewne ktoś za chwilę udzieli ci odpowiedzi której sam jestem ciekaw.

Kominek z płaszczem wodnym w jakimś nowoczesnym stylu, ale ma przede wszystkim grzać, dopiero potem wyglądać.

i bardzo brawo.

Czyli przede wszystkim kotłownia a dopiero potem komfort.

Brawo panie nikt za takie porady.

Weź popatrz na swoje rady..........Tak najpierw grzanie,dopasowanie do gabarytów domu,funkcjonalność a potem wygląd.Czy ty tak prostej rzeczy nie rozumiesz??? Przedmówczyni wyraźnie zaznaczyła .ja się tylko do tego ustosunkowałem i się pod tym podpisałem Poniał???Czy ty od czasu do czasu czytasz innych ze zrozumieniem.Kobieta napisała i prosi o poradę a ty jak głuchy przypinasz mi znowu łatkę.Oj li b/k

Edytowane przez niktspecjalny
li

Panie nikt, zarzuciłeś mi że znęcam się nad tymi co już coś mają i użytkują, ta kobieta jeszcze nie ma swojej kotłowni w salonie więc ją tylko przestrzegam że przez sezon dwa może to być nawet i fajne ale na starość przywieść drewno, pociąć, porąbać (można kupić takie ale drożej), przynieść, rozpalić, wynieść, wyczyścić i tak w kółko to już na bank nie będzie przyjemne. Kominki z płaszczem są upierdliwe i tyle. Pytanie czy będzie tylko ten kominek czy coś jeszcze.

Panie nikt, zarzuciłeś mi że znęcam się nad tymi co już coś mają i użytkują, ta kobieta jeszcze nie ma swojej kotłowni w salonie więc ją tylko przestrzegam że przez sezon dwa może to być nawet i fajne ale na starość przywieść drewno, pociąć, porąbać (można kupić takie ale drożej), przynieść, rozpalić, wynieść, wyczyścić i tak w kółko to już na bank nie będzie przyjemne. Kominki z płaszczem są upierdliwe i tyle. Pytanie czy będzie tylko ten kominek czy coś jeszcze.

Dobra Panie li.Do czego w twoim domu służy kominek???Skoro w nim od września nie palisz do dnia dzisiejszego, to znaczy się,że do niczego.Stoi mebel i finito.Pominąłem coś???Coś ty taki nagle miłosierny ,kurna obrońca uciśnionych.........Ty juz masz starośc zabezpieczoną ,zarobiony jesteś wiesz ,że za 30 lat wszystko będzie po staremu......Czy tobie to coś za bardzo nie przesłania oczu???

Edytowane przez niktspecjalny
miłosierny

Kominek służy do tego do czego powinien służyć kominek. W okresach przejściowych do dogrzania domku a zimą dla przyjemności. Od września nie paliłem bo miałem i tak w domu za ciepło. Teraz z temp. zjechałem do poziomu przy którym rozpalenie w kominku będzie po prostu przyjemne.

Skąd ty to wszystko czerpiesz???Ja pindole.No normalnie żyć nie umierać.Kur...oziębiasz dom ,żeby se w kominku napalić bo też będzie ci przyjemniej.W mor ciekawy z ciebie gostek.Wiesz co w moim systemie tej głupoty nie stosuje.Co innego eksperyment w którym chciałem sprawdzić ile czasu potrzeba by temp.wew spadla do np 18 stC a przy tym nie zużyć nic gazu.

Dyskusja z tobą jest bezcelowa. Jesteś widocznie samolubem bo jeśli ty masz źle zrobiony cały system i chcesz by inni tak robili to o czym tu z tobą dyskutować.

Pamiętajcie ludzie, dom się buduje po to by w nim mieszkać a nie po to by się z nim p...

Na jakiej podstawie tak sądzisz ,że mam system źle zrobiony.Kto i kiedy upoważnił cie by tak mówić???Cieszę się tym co mam ale jak popatrz jak ty ludziom jedno i to samo to ręce opadają.