Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jaka moc kominka??

izat

Recommended Posts

Dyskusja z tobą jest bezcelowa. Jesteś widocznie samolubem bo jeśli ty masz źle zrobiony cały system i chcesz by inni tak robili to o czym tu z tobą dyskutować.

Pamiętajcie ludzie, dom się buduje po to by w nim mieszkać a nie po to by się z nim p...

Skończyły się argumenty.Przepadłeś z kretesem a mocy koleżance nie dopasowałeś.Szkoda.Nie wiem czy ludzie to zapamiętają.A to "p" to jakie bo w inny wątky także na nie wskazujesz tyle ,że z większą jego częścią.

• Odpowiedzi 73
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Kominek z płaszczem wodnym w jakimś nowoczesnym stylu, ale ma przede wszystkim grzać, dopiero potem wyglądać.

kobieta konkretnie pyta.KZPŁW.

Ty ,że :

Ale tak małą powierzchnię domu ogrzeje ci zwykły kominek bez płaszcza. Na bank ogrzeje, wiem bo użytkuję. Zrób wentylacje mechaniczną to ci te ciepełko trochę przepchnie po domu.

Od września nie użytkujesz..... jest 13.01.2011 a kobiecie wciskasz kit ,że użytkujesz???Ty zlituj się.Co ona sobie pomyśli??? Schładzasz domek żeby włączyć kominek......to jest według ciebie bardzo dobre rozwiązanie???Jakoś o mocy kominka się nie wypowiedziałeś.Pani pyta.

Kurcze ale pan nikt mnie ciągnie za język:)

Nie wiem czy wiesz chopie że jest to moja druga zima więc po pierwszej mam jakieś doświadczenia z kominkiem i wiem że taki dom ogrzeje. Popytaj ludzi co mają podobnie jak ja bez płaszcza i podobną kubaturę a się nie wymądrzaj.

A z tą wysoką temperaturą, no cóż w grudniu przesadziłem i palenie w kominku przy +23,5oC i podłogówce nie było by zbyt przyjemne a takie ma być bo takie zadanie ma spełnić kominek panie nikt.

Kurcze ale pan nikt mnie ciągnie za język:)

Nie wiem czy wiesz chopie że jest to moja druga zima więc po pierwszej mam jakieś doświadczenia z kominkiem i wiem że taki dom ogrzeje. Popytaj ludzi co mają podobnie jak ja bez płaszcza i podobną kubaturę a się nie wymądrzaj.

A z tą wysoką temperaturą, no cóż w grudniu przesadziłem i palenie w kominku przy +23,5oC i podłogówce nie było by zbyt przyjemne a takie ma być bo takie zadanie ma spełnić kominek panie nikt.

To przestań pisać o czymś czego tak do końca nie sprawdziłeś.Po jasnego juhasa ci kominek jak on stoi i patrzy ,czy życzliwy Pan li da mu papu.Nie wiesz co to moc kominka a jedziesz w temacie po bandzie,Co to nie ty..........Na dom mój magda gl 312 studia -atrium z zapotrzebowania na ciepło wynikło ,że KZPŁW musi być co najmniej mocy 24 kw (180 m2 pow użytk,800 m3 kubatury z projektu,obliczeniowej 650 m3.)do układu dobrany wymiennik płytowy by to obsłużyć 26 kw.Grzeje kominkiem CO i CWU.Dwie pompki Grunfosa ,które radzą sobie wyśmienicie.Już się pogubiłes i nie wiesz jak z tego wybrnąć.Pisz może ci się uda.....Jak dla mnie nie masz bladego pojęcia o mocy kominka a co dalej za tym idzie w ogóle nie wiesz co to moc skoro chcesz z nią zjeżdżać do ......prawie do zera.

Zapotrzebowanie na moc grzewczą kominka względem powierzchni przyjmuje się na poziomie 75-100 W/m2 co dla powierzchni np. 100 m2 wynosi od 7,5 do 10 kW mocy nominalnej (przy typowej wysokości pomieszczeń i właściwej izolacji cieplnej) budynku.

Należy pamiętać o tym, że precyzyjne określenie mocy na podstawie współczynnika strat jest dla kominka mylące z uwagi na duże wahania kaloryczności paliwa związanej z jego wilgotnością oraz niewłaściwą regulacją (np. pozostawiając otwarte wloty powietrza do spalania lub uchylone drzwiczki oraz otwarty szyber ogrzewamy głównie wyrzucane przez komin spaliny i warto zauważyć, że w takim przypadku łatwo o uszkodzenie paleniska przez tzw przegrzanie co na ogół nie podlega gwarancji).

Myślałem że eksperci ci pomogą ale chyba są zapracowani .

No nie powiem, zrobiło się interesująco :popcorn:

Czytając wypowiedzi Darka B. odnoszę wrażenie ,że ma cóś nie po kolei ...

Natomiast wkład z płaszczem firmy Romotop z jego strony ,robi dużo lepsze wrażenie

Nie przepadam za nachalnie reklamującymi się tutaj palantami ,ale co tam,

wam to jest "rybka", a wkład w sam raz dla was...:)

Jaką moc kominka wybrać do ogrzania:

- parter 65 m2 podłogówki

- poddasze 51 m2 podłogówki

- piwnica ogrzewana słabiej niż reszta domu - grzejnikami - powierzchnia 33 i garaż 35 m2

Kominek z płaszczem wodnym w jakimś nowoczesnym stylu, ale ma przede wszystkim grzać, dopiero potem wyglądać.

Aby określić moc wkładu możesz skorzystać z tego wzoru:

N[kW] = F(m2) x w(W/m2) x 0,001(kW/W)

gdzie:

N - moc (źródła ciepła) w [kW],

F - powierzchnia domu [m2],

w - wskaźnik zapotrzebowania mocy [W/m2]. - Można przyjąć w=100 [W/m2] albo:

- nowy i docieplony budynek z nowoczesną instalacją c.o. w = 70 [W/m2],

- budynek z lat 80 - 90, docieplony z nowoczesną instalacją c.o. i c.w.u. w = 90 [W/m2],

- budynek z lat 80 - 90 niedocieplony (bez izoalacji) z tradycyjną instalacją c.o. i c.w.u. w = 130 [W/m2],

- budynek z lat 80, niedocieplony (bez izoalacji) z nowoczesną instalacją c.o. i c.w.u. w = 110 [W/m2],

- budynek z lat 70, docieplony z tradycyjną instalacją c.o. i c.w.u. w = 100 [W/m2],

- budynek z lat 70 lub starszy, niedocieplony (bez izoalacji) z tradycyjną instalacją c.o. i c.w.u. w = 130 [W/m2],

Oprócz mocy, bardzo ważnym parametrem jest sprawność, im wyższa tym lepiej.

Aby określić moc wkładu możesz skorzystać z tego wzoru:

N[kW] = F(m2) x w(W/m2) x 0,001(kW/W)

gdzie:

N - moc (źródła ciepła) w [kW],

F - powierzchnia domu [m2],

w - wskaźnik zapotrzebowania mocy [W/m2]. - Można przyjąć w=100 [W/m2] albo:

- nowy i docieplony budynek z nowoczesną instalacją c.o. w = 70 [W/m2],

- budynek z lat 80 - 90, docieplony z nowoczesną instalacją c.o. i c.w.u. w = 90 [W/m2],

- budynek z lat 80 - 90 niedocieplony (bez izoalacji) z tradycyjną instalacją c.o. i c.w.u. w = 130 [W/m2],

- budynek z lat 80, niedocieplony (bez izoalacji) z nowoczesną instalacją c.o. i c.w.u. w = 110 [W/m2],

- budynek z lat 70, docieplony z tradycyjną instalacją c.o. i c.w.u. w = 100 [W/m2],

- budynek z lat 70 lub starszy, niedocieplony (bez izoalacji) z tradycyjną instalacją c.o. i c.w.u. w = 130 [W/m2],

Oprócz mocy, bardzo ważnym parametrem jest sprawność, im wyższa tym lepiej.

To są fajne tabelki i warto je sobie w ramce nad łóżkiem powiesić (przynajmniej do końca budowy) .

Warto wiedzieć jeszcze jedną ważną rzecz , która dla Margoda czy dla mnie nie stanowi tajemnicy.

Tabliczka znamionowa wkładu na której producent podaje m.in. moc jest.....jak by to ująć - w wielu wypadkach twórczością radosną ,dowolną i dość abstrakcyjną. Mimo,ze wkłady mają badania (:)), które tę moc miały również sprawdzić ,wygląda to tak : WKŁAD A - moc na tabliczce 18KW , w rzeczywistości radzi sobie doskonale z domem 250 m2 ; WKŁAD B - na tabliczce 19 KW ,w rzeczywistości ogrzanie domu 160 m2 to zadanie ponad jego siły.

Pisałem już wcześniej ,powtórzę. Nie zgadzam sie z producentami ,którzy dwie identyczne skrzynki z blachy oznaczają różną mocą (różnice dochodzą do 5kW !).Tłumaczą .że jeden z nich ma większą moc , bo ma kilka lub kilkanaście litrów większą pojemność wody w płaszczu. Nic bardziej mylnego czy pokrętnego dla kupujących .Fajnie by było gdyby moc z wody się brała ( a nie z "Danio" :( )

• 2 weeks później...