fikol 17.01.2006 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2006 Witam Mam pytanie jak w temacie. Kupilem dzialke pare miesiecy temu i caly czas w rejestrze gruntow jest poprzedni wlasciciel. Panie w urzedzie mowia ze one robia zmiane dopiero po informacji z ksiag wieczystych o zmianie wlasciela. Jednak slyszalem tez wersje, ze ta informacja trafia do gminy z innych zrodel (od notariusza?). Ktos sie orientuje jak to jest? Drugie pytanie: czy inny wlasciciel w rejestrze gruntow przeszkadza cos w robieniu mapy do celow projektowych? Bo tu tez slyszalem, ze moga byc problemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stuk 18.01.2006 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2006 Ja kupiłem w sierpniu. We wrześniu geodeta robił nam mapę do celów projektowych i w ewidencji nie były ujawnione ostatnie dwa podziały gruntu, w tym jeden z przed roku (!!). Po jego interwencji podziały zostały wprowadzone, ale nadal figurował na mojej działce poprzedni właściciel (ja miałem już pismo z ksiąg wieczystych o wpisaniu). Do wykonania mapy inny właściciel nie przeszkadza, ale potem do pozwolenia na budowę itp. zaczyna to być problem. Ja poszedłem po wypis z ewidencji dla mojej działki w styczniu (pół roku po zakupie) i już tam figurowałem ja na szczęscie.ZTCW to informacja w ewidencji pochodzi od notariusza, ale może się mylę. Mapę do celów projektowych można wykonać, a w sprawie danych to próbuj interweniować -pokaż im akt własności itd. Najczęściej jest tak, że oni mają już papiery, tylko nie chce im się wprowadzac na bieżąco. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jag_24 18.01.2006 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2006 Taką informację powinien przesłać notariusz, jesli on tego nie zrobi można samemu ( ja tak zrobiłam) wysłać pismo z załączonymi dokumentami a więc albo z aktem notarialnym albo z wpisem do księgi wieczystej. Po około 2-3 tygodniach dostałam pismo z Wydziału Geodezji i Katastru Miejskiego z aktualnymi juz danymi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts