Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Znajdź swój dom na zdjęciach satelitarnych

Trini

Recommended Posts

elvis - dzięki za namiary na ortofotompę W-wy. Nie masz może jeszcze np. okolic Grodziska Mazowieckiego (na zachód od W-wy jakieś 20 km od granic zachodnich podanej ortofotomapy)?

Pozdrawiam

Sorry ale raczej nie. Mam namiary na miejsce gdzie można kupić te zdjęcia ale nie polecam bo strasznie drogo. Są to zdjęcia z 2004 roku. Jak będziesz zainteresowany to daj znać,

• Odpowiedzi 63
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A może posiadasz zdjęcia rejonu Starogardu Gdańskiego - byłbym bardzo zobowiązany ;)

Starogard Gdański - nie jestem pewien gdzie to jest ale chyba mam to. Jeśli nadal jesteś zainteresowany to daj znać na priva który dokładnie fragment potrzebujesz to sprawdzę. Generalnie zwróć uwagę jaka jest rózenica pomiędzy staelitą a zdjęciami lotniczymi :-)

elvis - widać jesteś oblatany w temacie ;)

Ja natomiast jestem rozczarowany rozdzielczością Gdyni w GE. Gdybyś miał i był tak uprzejmy:

http://cptq.photosite.com/Album1/chart.html

ze szczególnym uwzględnieniem wskazanej pozycji.

Nie wiem dlaczego Gdynia jest tak po macoszemu potraktowana, na plaży w Sopocie można rozróżnić pojedyncze postacie...

a jest jedno zdjęcie z Madagaskaru, wręcz powalające rozdzielczością, jak się nauczę, to zamieszczę link (Man on the bicycle), zresztą do znalezienia w Google Earth Community.

Pozdrawiam -Q

Wreszcie jestem. Co do rozdzielczości to masz racje, tragedia, ja też jestem rozczarowany. Gdynia - są zdjęcia z 2005 roku ale cholernie drogie. Jeśli bardo chcesz to mogę Ci dać namiary na sklep. Ja będę miał Gdynie ale dopiero około maja - czerwca za to z kwietnia 2006. Jeśli będziesz nadal zainteresowany to daj znać. Co do rzodzielczości to jeszcze raz - satelita 70 cm do 100 cm. Już są 40 cm a ja będę miał: 30 cm - oczywiście chodzi o wielkośc terenową piksela.

Co prawda to jest zdjęcie lotnicze...

Hmm, nie wiem dlaczego, ale sie tak jakoś od początku sugerowałem, że

wszystkie foty na GE są z satelitów :o

Faktem jest, że można nad tym programem spędzić dłuugie godziny (kosztem Forum :wink:

Z tego co ja wiem to rzeczywiście są tam tylko zdjęcia satelitarne. Ale może się mylę. A temat naprawdę jest interesujący więc nie dziwię się iż wciąga was tak bardzo. Mnie tak wciągnęło iż zawodowo sie tym zajmuję.

Pozdrawiam

Oto zdumiewające w swoich detalach zdjęcie satelitarne (trzeba mieć zainstalowane Google Earth).

http://bbs.keyhole.com/ubb/showthreaded.php/Cat/0/Number/326104/an/0/page/0

trzeba kliknąć "open placemark".

A swoją drogą zastanawiające, dlaczego taka jedna klatka w tak mało ciekawym terenie. Może chodzi o ten obiekt strategiczny - przeprawa przez rzekę :wink:

Edziu pozdrawiam i dziękuję, album będę wkrótce uaktualniał, zapraszam zawsze :D Miło być czasem pomocnym... :wink:

Q

A co do tego to rzeczywiście jest to zdjęcie lotnicze a bardziej klasyczne zdjęcie tylko zrobione z samolotu (helikoptera).

Nie wiem czy wiesz iż dwa najdokładniejsze satelity pracują dla firm amerykańskich. Trzeci stalita ti Izrael - też Ameryka. Jakiekolwoek zdjęcia dostępne są dopiero po 48 h a w przypadku klęsk zywiołowych - 24 h - cenzura. Czyli ci nasi Kaczyńscy nie są tacy źli :-))

... Jeśli bardo chcesz to mogę Ci dać namiary na sklep. Ja będę miał Gdynie ale dopiero około maja - czerwca za to z kwietnia 2006. Jeśli będziesz nadal zainteresowany to daj znać.

Witaj elvis - taak jestem zainteresowany niezmiennie :D

Wprawdzie nie będzie mnie kwiecień-maj, ale w czerwcu powinienem się pojawić z powrotem i chętnie wrócę do tematu...bardzo to wszystko ciekawe - zwłaszcza dla nawigatora ;)

Hmm - namiary na sklep powiadasz - nie wiedziałem, że jest coś takiego - pokaż pokaż, zobaczymy jak się cenią :wink:

Miłej niedzieli!

... Jeśli bardo chcesz to mogę Ci dać namiary na sklep. Ja będę miał Gdynie ale dopiero około maja - czerwca za to z kwietnia 2006. Jeśli będziesz nadal zainteresowany to daj znać.

Witaj elvis - taak jestem zainteresowany niezmiennie :D

Wprawdzie nie będzie mnie kwiecień-maj, ale w czerwcu powinienem się pojawić z powrotem i chętnie wrócę do tematu...bardzo to wszystko ciekawe - zwłaszcza dla nawigatora ;)

Hmm - namiary na sklep powiadasz - nie wiedziałem, że jest coś takiego - pokaż pokaż, zobaczymy jak się cenią :wink:

Miłej niedzieli!

http://www.codgik.waw.pl - gdybyś miał problemy z dogadaniem się z nimi to daj znać - pomogę.

A co do ceny to drobne sprostowanie - drogie są zdjęcia przetworzone do postaci mapy (ortofotomapy), natomiast surowe zdjęcia (pewnie Ci wystarczą) nie są drogie - kilkadziesiąt złotych za zdjęcie.

• 1 month później...
  • 2 weeks później...
  • 3 months później...
  • 1 month później...

Nieśmiało pragnę polecić serwis

http://www.geoportal.gov.pl/mapy

trzeba zaznaczyć opcję ortofotomapa - zdjęcia wielu okolic bardzo dokładne, niestety czarno-białe.Aby obejrzeć zdjęcie należy po zaznaczeniu interesującego nas województwa i potem gminy, nacisnąć i przytrzymać środkowy klawisz myszy.Pozdrawiam