Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy wy tez zglupieliscie na punkcie tego forum?

wbrat

Recommended Posts

• Odpowiedzi 65
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Czy wy tez zglupieliscie na punkcie tego forum?

Jestem od tego stanu bardzo daleki.[/b]

Skoro tak - to lepiej czym prędzej z niego wychodź i nie pojawiaj się więcej :wink: :wink:

A ja tam zgłupiałem :wink:

A tak na marginesie: poza pracą i forum muratora, nie jestem maniakiem komputera, np. nie mam nawet żadnej gry 8)

wilcza75 napisał:

niestety tak...

do nałogu już blisko, jak sądzę...

pocieszam się, że na wiosnę mi przejdzie...

naiwna....

cześć wbrat, mam na imię tomasz :roll:

a co do meritum, to rzeczywiście jestem naiwny, nie tylko w zw. z forum...

Przy okazji wątku komputerowego, dodam swoje 3 grosze.

PC-ta porównuję do młotka 8) . Ma działać i nie wnikam z jakiego drewna jest trzonek i z jakiego metalu reszta. Podobnie komputer ma mieć arkusz kalk., edytor tekstów, no i przeglądarkę i jako tako działać, reszta kompletnie bez znaczenia.

Dzień w dzień od 15lat po min. 8 godz walę w klawiaturę i PC nie ma dla mnie żadnej magii - jak młotek :-?

A dlaczego by nie? Tak jak moi "przedpiszcy" ja także jestem przekonany, że tu można uzyskać sensowną poradę w tym temacie. Jak widać jest tu trochę "uświadomionych" w temacie forumowiczów.

Co do mnie - elektronika, informatyka, elektryka, krótkofalarstwo...

...i wielkie marzenie by w końcu ruszyć z własną budową i wynieść się z bloku :)

Pozdrawiam

ja ma athlona xp 2400+, Athlon 64+ (robiony pod 64bitowe aplikacje) to juz polka wyżej. Na dzień dzisiejszy do normalnego uzytkowania i normalnego pogrania w wiekszośc nowych tutyłow wystarczy Athlon XP. Osobiście radziłbym poczekac jeszcze rok na dwurdzeniowe procesory. Bedzie to fizycznie jeden procesor w którego bebeszki będa wbudowane dwa rdzienie pracujące wspóldzielnie (analogicznie jak przy pamięciach Dual chanel ) CO do pamięci to radze zainwestowac własnie w dwukanałowy zasys pamięci - Min 512 mb w dwóch kościach po 256 ale oczywiście lepiej 2 kosteczki po 512. Do tego dołozyłbym min Geforca 5700 (obsług już na dobrym poziomie DirectX9) wpędzanie się w wyższe polki to juz marnotrastwo kasiorki

...osobiscie uwazam, ze karta 5700 to kompletne nieporozumienie dla gracza...do reszty zabawy wystarcza..jesli ktos chce pograc nie musi wydawac duzych pieniedzy na duzo lepsze karty od 5700..pod warunkiem ze zakupi plyte pod zlacze PCIe..co ciekawsze taka plyta gl nie jest wcale droga, a zeby bylo ciekawiej karty na PCIe sa tansze i wydajniejsze od kart na agp i rokuja szanse na pozniejsza rozbudowe sprzetu...tak wiec inwestycja w nowsza i wydajniejsza plyte to nie marnotrawienie pieniedzy a przeciwnie- ich zaoszczedzenie...

ale nie kupuje się wózka przed narodzinami!!

Cześć, a wracjąc do wózka, ja Wam polecam wózeczek pt. Inglesina Magnum, naprawdę, wjedziecie nim wszędzie, żadne dziury w drodze i piaszczyste drogi niestraszne :D jest super, a i spacerówkę potem można z niego zrobić, obejrzycie go sobie, ja polecam szczerze :wink:

pozdrawiam

...osobiscie uwazam, ze karta 5700 to kompletne nieporozumienie dla gracza...do reszty zabawy wystarcza..jesli ktos chce pograc nie musi wydawac duzych pieniedzy na duzo lepsze karty od 5700..pod warunkiem ze zakupi plyte pod zlacze PCIe..co ciekawsze taka plyta gl nie jest wcale droga, a zeby bylo ciekawiej karty na PCIe sa tansze i wydajniejsze od kart na agp i rokuja szanse na pozniejsza rozbudowe sprzetu...tak wiec inwestycja w nowsza i wydajniejsza plyte to nie marnotrawienie pieniedzy a przeciwnie- ich zaoszczedzenie...

Napisz dlaczego sadzisz że 5700 to nieporozumienie - to pierwszy z najnizszej pólki który oferuje obsluge DX 9. Uzasadnij swoje myslenie ???

Zwykły nap GF MX 440 nie ma przeciez DX 9 co uniemożliwia odpalenie nowszych tutyłów - chyba że mam do czynienei z miłośnikiem Ati ???

sebo8877

Eeeeeeeetam :)

A kiedy, po porodzie? Wolę wtedy siedzieć z żoną i córą (bo jak to określił pan doktor na USG "widać cipkę" :D) niż biegać po sklepach po wózek, łóżeczko itp. A przesądy, czarne koty, czarne myśli itp. - gdybym w to wszystko wierzył to chyba bym się położył i umarł ze strachu :)

Pozdrawiam serdecznie :)

Brzuzens

I bardzo dobrze! My mieliśmy pecha i na wózek czekaliśmy jakieś 3 miesiące :o a co jeślibyśmy się za to zabrali po narodzinach :wink:

Eeeeeeeetam :)

A kiedy, po porodzie? Wolę wtedy siedzieć z żoną i córą (bo jak to określił pan doktor na USG "widać cipkę" :D) niż biegać po sklepach po wózek, łóżeczko itp. A przesądy, czarne koty, czarne myśli itp. - gdybym w to wszystko wierzył to chyba bym się położył i umarł ze strachu :)

Pozdrawiam serdecznie :)

Brzuzens

I bardzo dobrze! My mieliśmy pecha i na wózek czekaliśmy jakieś 3 miesiące :o a co jeślibyśmy się za to zabrali po narodzinach :wink:

A my po prostu dostaliśmy wózek od teściów i nie zawracaliśmy sobie głowy zakupem. Jedno jest pewne - wózek powinnien mieć duże koła.

Napisz dlaczego sadzisz że 5700 to nieporozumienie - to pierwszy z najnizszej pólki który oferuje obsluge DX 9. Uzasadnij swoje myslenie ???

Zwykły nap GF MX 440 nie ma przeciez DX 9 co uniemożliwia odpalenie nowszych tutyłów - chyba że mam do czynienei z miłośnikiem Ati ???

ATI to ja :wink: a tak na poważnie mam takiego ładnego stwora R8500 z 125 DDR i jestem ciągle z niego zadowolony, jednak to już chyba długo nie potrwa... :cry:

Wbrat, dobry procesor musi być tak wielowątkowy, jak ten wątek na forum

Tak, byleby sie w tym wszystkim polapal ;). A tak na serio, to jasne, ze marzy mi sie procesor dwurdzeniowy, ale taki kosztuje wiecej niz najdrozszy.... wózek ;). No, moze troche przesadzilem, ale cos w tym jest...

ATI to ja a tak na poważnie mam takiego ładnego stwora R8500 z 125 DDR i jestem ciągle z niego zadowolony, jednak to już chyba długo nie potrwa...

Ja mam GF6600GT i tez jestem bardzo zadowolony,ale niestety chcialem ostatnio pograc w Black&White2 i za bardzo sie nie da. A co gorsze, to wina procesora a nie grafiki - niezaleznie od rozdzielczosci i jakosci grafiki "skacze" dokladnie tak samo. Ale jak pisalem wczesniej zmiana procka pociaga za soba wiele problemow, w tym wlasnie zmiane karty graf. na jakas na PCI Express :-?.

ps1. a czy ktos myślał może o kupnie wózka używanego, np. na allegro? W sumie jest to sprzęt, który przydaje się pare lat a potem można go spokojnie oddać. Problem tylko, że wózek używany jest... używany... i to przez obce osoby. Ciekaw jestem co myślicie na ten temat.

ps2. ciekawe kiedy mnie czeka taki problem... :o :o :o

ps1. a czy ktos myślał może o kupnie wózka używanego, np. na allegro? W sumie jest to sprzęt, który przydaje się pare lat a potem można go spokojnie oddać. Problem tylko, że wózek używany jest... używany... i to przez obce osoby. Ciekaw jestem co myślicie na ten temat.

Dla małęgo dziecka to bym się mocno zastanowił, ale spaceróka dla starszego to czemu nie. Inna sprawa, że wózki dobrze się rozbiera i pierze więc sprawy czystościowe można dobrze załatwić przez pranie w wyższej temperaturze i dobre wyczyszczenie reszty. Sami mamy kojec chyba jako trzeci w kolejce i przyznam, że nie widzę przeciwskazań przed takimi praktykami.

A kiedy Ciebie to dopadnie? - może za 9 miesięcy? :lol: ale to przyjemna robota, i potem też bywa przyjemnie :wink:

Tak, myśleliśmy o tym i nawet obserwujemy odpowiednie kategorie na allegro. Czystość jak napisał rafałek nie jest problemem, bo można uprać. Pytanie tylko czy po kilku latach "bujania" wózek nie jest rozklekotany. Przed kupnem trzeba go dokładnie obejrzeć, więc sprzedającego trzeba znaleźć w najbliższej okolicy. Pozatym u nas na "singlu" napewno się nie skończy :), więc dobrze by było jakby pojazd starczył na ładnych pare lat.

A co do Twojego "problemu" :)... im szybciej tym lepiej :D

Pozdrawiam

Brzuzens

...Pozatym u nas na "singlu" napewno się nie skończy :), więc dobrze by było jakby pojazd starczył na ładnych pare lat.

To jest ważna sprawa tym bardziej jeśli ma służyć dla więcej niż jednego dziecka. U nas pod koniec przy drugiej latorośli zaczęły odpadać kółka. Jakoś dociągniemy na nim tym bardziej, ze zapotrzebowanie jest już bliskie zeru...

I jeszcze coś:

Dla czego warto mieć dzieci:

- Dzieci są przyszłością świata

- Dzieci otwierają wiele drzwi

- Wprawdzie wszystkie dzieci są nasze, ale w kapitalizmie liczy się tylko to, co własne

- Lepiej mieć źle wychowane dziecko niż dobrze wychowanego psa

- Im więcej dzieci poczniesz, tym lepiej bo one są czwartym, najważniejszym filarem twojej emerytury

- Udowodnisz, że życie poczęte to nie tylko domena księży

- Zrozumiesz, co to znaczy ponosić długotrwałe konsekwencje krótkotrwałej przyjemności

- Mając dzieci, może zaczniesz wreszcie być dorosły

- Kiedy twoja kobieta powróci po porodzie do smukłej figury, odkryjesz na nowa jej urodę

- Kiedy twoja kobieta już urodzi, zajmie się dzieckiem i wreszcie przestanie zajmować się tobą

- Skończą się nocne balangi z kolegami, co tylko wyjdzie ci na zdrowie

- Zacznie się czuwanie nad łóżeczkiem, co uczyni z ciebie lepszego człowieka

- Znowu będziesz mógł bawić się kolejką

- Nauczysz się chować przed dziećmi lekarstwa, prezerwatywy i wiertarki, nauczysz się porządku

- Będziesz dumny, gdy jajko okaże się mądrzejsze od kury

- Poznasz uczucie szczęścia, gdy dziecko dostanie w szkole szóstkę, co tobie nigdy się nie zdarzyło

- Poznasz uczucie nieszczęścia, gdy dowiesz się, że za szkody wyrządzone przez dzieci odpowiadają rodzice

- Rosnące lawinowo wydatki na dzieci wybawią cię od udręki, jak zainwestować oszczędności

- Posiadanie dzieci to najlepsza szkoła przetrwania

- Dorosłe córki i dorośli synowie mają w porządku koleżanki

sebo8877

po pierwsze najnizszy z dolnej polki obslugujacy dx9 to gef fx5200...ktory tez jest totalna porazka..wracajac do 5700 po prostu i krotko: karta jest malowydajna, ale na szczescie nie jest produkowana, wiec nikomu nei zagraza..co do cen faktycznie ati proponuje wydajniejsze karty w przedziale do 350zl..powyzej tej kwoty juz jest 50/50 w zaleznosci od konfiguracji..jesli ktos chce zainwestowac, zmodernizowac na cos co rokuje szanse rozbudowy to proponuje: amd sempron 2800(jak wiecej kasy o athlon 2800), plyta msi lub biostar na chipsecie nf4 ze zlaczem PCIe, do tego minimum atix550 128mb i 128bit(b. wazne!!) i przynajmniej 512mb ddr 400mhz...gwarantuje, ze wielu bedzie z tego zadowolonych, a co wazne nie wyda duzo kasy i rokuje szanse na pozniejsza modernizacje....a do tego dojdzie nowy zasilacz (elektronik moze sobie przerobic stary)...