pauls 18.01.2006 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2006 Cześć.Chciałbym podzielić kredyt na 3 transze (20%, 40%, 40%) i brać je tak co pół roku. Mam w związku z tym parę wątpliwości jak to jest. 1. Czy prowizję za przyznanie kredytu ( 0-3%) - płacę odrazu przed pierwszą transzą ?2. Czy odsetki i kapitał od kredytu spłacam od wypłaconej mi kwoty tzn (przez 1/2 od 20%, po roku od 60% , po półtora roku od całości) ? Czy golą mnie już od całości ?3. Czy muszę się zdeklarować na konkretne terminy odbioru transz - czy jest to płynne (przyjmuje opóźnienia i zatwierdzenie przez bank wykonanie robót). Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fumfol 18.01.2006 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2006 Witam! Właśnie jestem na etapie załatwiania kredytu na budowę, trochę po bankach pochodziłem i rozwiazywałem podobne watpliwości jak twoje. 1. Czy prowizję za przyznanie kredytu ( 0-3%) - płacę odrazu przed pierwszą transzą ? Prowizję płaci się zazwyczaj za przyznanie kredytu, więc albo zaraz na poczatku, albo można ja skredytować. Wtedy spłacasz prowizję razem z ratami kredytu. Warto tak zrobić, żeby nie mieć wielkich kosztów na początku budowy. Oczywiście nie każdy bank na to sie zgodzi (np. GE sie zgodzi). 2. Czy odsetki i kapitał od kredytu spłacam od wypłaconej mi kwoty tzn (przez 1/2 od 20%, po roku od 60% , po półtora roku od całości) ? Czy golą mnie już od całości ? Spłacasz tylko to, co w danym momencie pożyczyłeś. Dopiero jak pożyczysz wszystko co miałeś do pożyczenia, zaczynasz spłacać pełne raty. 3. Czy muszę się zdeklarować na konkretne terminy odbioru transz - czy jest to płynne (przyjmuje opóźnienia i zatwierdzenie przez bank wykonanie robót). Z tego co sie orientowałem, kolejne transze odbierasz jak zakończysz robote, która miałes do wykonania za pieniądze z poprzedniej transzy. Dokumentujesz to w banku, wg. jego wymagań (faktury, dziennik budowy, zdjęcia). Mam nadzieję że coś pomogłem Pozdrawiam - Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pauls 18.01.2006 10:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2006 Dziekuje bardzo, o to mi chodziło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przekorek 19.01.2006 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2006 A w ogóle to sporo banków dopuszcza karencję - tzn zaczynasz spłacać dopiero po wzięciu i rozliczeniu całego kredytu - ale to trzeba zaznaczyć przed podpisaniem umowy - po prostu ustalacie date od kiedy zaczynasz splacac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts