Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kredyt i transze wypłat

pauls

Recommended Posts

Cześć.

Chciałbym podzielić kredyt na 3 transze (20%, 40%, 40%) i brać je tak co pół roku.

Mam w związku z tym parę wątpliwości jak to jest.

1. Czy prowizję za przyznanie kredytu ( 0-3%) - płacę odrazu przed pierwszą transzą ?

2. Czy odsetki i kapitał od kredytu spłacam od wypłaconej mi kwoty tzn (przez 1/2 od 20%, po roku od 60% ,

po półtora roku od całości) ? Czy golą mnie już od całości ?

3. Czy muszę się zdeklarować na konkretne terminy odbioru transz - czy jest to płynne

(przyjmuje opóźnienia i zatwierdzenie przez bank wykonanie robót).

Pozdrowienia

Witam!

Właśnie jestem na etapie załatwiania kredytu na budowę, trochę po bankach pochodziłem i rozwiazywałem podobne watpliwości jak twoje.

1. Czy prowizję za przyznanie kredytu ( 0-3%) - płacę odrazu przed pierwszą transzą ?

Prowizję płaci się zazwyczaj za przyznanie kredytu, więc albo zaraz na poczatku, albo można ja skredytować. Wtedy spłacasz prowizję razem z ratami kredytu. Warto tak zrobić, żeby nie mieć wielkich kosztów na początku budowy. Oczywiście nie każdy bank na to sie zgodzi (np. GE sie zgodzi).

2. Czy odsetki i kapitał od kredytu spłacam od wypłaconej mi kwoty tzn (przez 1/2 od 20%, po roku od 60% ,

po półtora roku od całości) ? Czy golą mnie już od całości ?

Spłacasz tylko to, co w danym momencie pożyczyłeś. Dopiero jak pożyczysz wszystko co miałeś do pożyczenia, zaczynasz spłacać pełne raty.

3. Czy muszę się zdeklarować na konkretne terminy odbioru transz - czy jest to płynne (przyjmuje opóźnienia i zatwierdzenie przez bank wykonanie robót).

Z tego co sie orientowałem, kolejne transze odbierasz jak zakończysz robote, która miałes do wykonania za pieniądze z poprzedniej transzy. Dokumentujesz to w banku, wg. jego wymagań (faktury, dziennik budowy, zdjęcia).

Mam nadzieję że coś pomogłem

Pozdrawiam - Tomek