j-j 21.07.2009 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2009 Drzwi szerokości 90 cm, podcięcie 1cm to daje pole powierzchni 90 cm2 jest to znacznie więcej niż przekrój czynny anemostatu. Skoro anemostat ma pracować bezgłośnie to tym bardziej przepływ pod drzwiami będzie niesłyszalny. Dokłądnie a bez podcinania takie szpary są pod drzwiami więc nie ma sensu się nad tym zastanawiać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piwopijca 22.07.2009 05:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2009 No nie do konca, jak nie zamierzasz miec dywanow etc. to nie musialbys takich szpar dawac. Monter potrafi duzo mniejsze szpary pozostawic po sobie jesli tylko zechcesz Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 22.07.2009 05:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2009 No nie do konca, jak nie zamierzasz miec dywanow etc. to nie musialbys takich szpar dawac. Monter potrafi duzo mniejsze szpary pozostawic po sobie jesli tylko zechcesz Pzdr. Co do dywanów masz rację, nie pomyślalem choć raczej ich pod drzwiami nie dajesz ale fabrycznie np. moje drzwi mialy już ok 1 cm. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daro_K 22.07.2009 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2009 No nie do konca, jak nie zamierzasz miec dywanow etc. to nie musialbys takich szpar dawac. Monter potrafi duzo mniejsze szpary pozostawic po sobie jesli tylko zechcesz Pzdr. Co do dywanów masz rację, nie pomyślalem choć raczej ich pod drzwiami nie dajesz ale fabrycznie np. moje drzwi mialy już ok 1 cm. pzdr No to powodzenia przy szybkim wietrzeniu na najwyższym biegu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurek_Z 22.07.2009 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2009 No nie do konca, jak nie zamierzasz miec dywanow etc. to nie musialbys takich szpar dawac. Monter potrafi duzo mniejsze szpary pozostawic po sobie jesli tylko zechcesz Pzdr. Co do dywanów masz rację, nie pomyślalem choć raczej ich pod drzwiami nie dajesz ale fabrycznie np. moje drzwi mialy już ok 1 cm. pzdr No to powodzenia przy szybkim wietrzeniu na najwyższym biegu Nawet jeżeli przez szczelinę pod drzwiami o powierzchni 90 cm2 miało by przepłynąć 100m3/h to prędkość wyniesie ok 3 m/s czyli ok 11 km/h. Na prawdę przy tych prędkościach nie będzie słychać szumu powietrza. Jeżeli miało by być słychać szum powietrza pod drzwiami to anemostat ustawiony na szczelinę ok 1 cm wył by jak fagot. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barti44 28.12.2009 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2009 Witajcie!!! Pół roku minęło, czas coś napisać Ja dostałem wycenę od Bartosza na 16 000 netto z centralą Vena 4 (dom ok 160 m2 użytkowej [ M 02a z muratora dla dociekliwych:) Byłem też w firmie REKUPERATORY.pl , zobaczymy co da za ofertę. W ich SHOW ROOM'ie wszystko bardzo ładnie wygląda. Dwa plusy po ich stronie (w stos. do Bartosza): 1. Całość instalacji na rurach sztywnych, wg pana sprzedawcy jest to lepsze rozwiązanie, bo trwalsze (ważne głównie przy ewentualnym czyszczeniu rur). Bartosz stosuje też takie sztywne, ale każdy "zakręt" ma już z takiej giętej, aluminiowej- sprzedawca z REKUPERATORY.pl twierdzi, ze może się tam syfek zbierać. Marny plus, ale zawsze plus 2. Podoba mi się funkcja w ich reku, ze na czas lata można włączać jedynie wentylator wyciągowy, a powietrze wpuszczane jest do domu "tradycyjnie", czyli przez pootwierane okna-jak to w lecie na wsi Łazienki i kuchnia oczyszczana na bieżąco, a chodzi tylko jeden wentylator- upatruję tu oszczędności na zużyciu prądu, które może po części zrekompensują zwiększone zużycie prądu w zimie- ta cholerna nagrzewnica prądowa :[ Jutro idę do Bartosza, zobaczymy jak oni się sprzedadzą A co sądzicie generalnie o tych z REKUPERATORY.pl?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kurt76 28.12.2009 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2009 widzisz ja ta droga ide w przeciwnym kierunku, mi po wycenie w rekuperatory.pl "cenka opadla" i ide do Bartosza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 29.12.2009 01:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2009 ZBAWCO!!!Znalazłeś kogoś, co czyścił instalację za filtrami EU3 w domu jednorodzinnym!!! NAMIAR!!! DAJ NAMIAR!!!Od lat takiego szukam!!!Chcę go zapytać CZEMU musiał za tymi filtrami czyścić!Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 29.12.2009 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2009 ZBAWCO!!! Znalazłeś kogoś, co czyścił instalację za filtrami EU3 w domu jednorodzinnym!!! NAMIAR!!! DAJ NAMIAR!!! Od lat takiego szukam!!! Chcę go zapytać CZEMU musiał za tymi filtrami czyścić! Adam M. Parafrazując angielskie "where there's a will, there's a way" można powiedzieć "daj mi rurę, znajdę brud". Wygląda na to że da się żyć z czyszczenia tego co czyste. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barti44 29.12.2009 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2009 Adam_mk -> namiar- Krakowski oddział REKUPERATORY.pl Byłem dzisiaj u Bartosza. Cena za istalacje (wspomniane wcześniej 16 k PLN) to cena za rury flexy. Dodatkowo pan nie był w stanie powiedzieć gdzie (i czy) będą przepustnice-powiedział "GDZIE BĘDĄ NIEZBĘDNE" Może ktoś wie, gdzie to jest? Cena za wentylacje na full wypasie, czyli na sztywnych, gładkich rurach, z przepustnicami (tu pan wiedział gdzie mają być), z elektronicznym by-pass'em, z ładnym, podświetlanym na niebiesko strerownikiem to juz 19.500 zł. Ewentualnie nagrzewnica wodna to +1500 zł. Natomiast sama VENA 4, to naprawde potwór-wielki, nie zgrabny i szpetny. Już chyba wiem, gdzie tkwi sekret w jego skuteczności- w wielkości. Wszystkie pozostałe reku wyglądają jak piecyki gazowe :/ Tylko gdzie go zmieścić?? Ceny z rekuperatory.pl jeszcze nie dostałem, poki co wiem tyle, że cholernie drogie to wszystko i coś czuję, że mi też CENKA OPADNIE Swoją drogą co powiecie o instalacjach w rurze flex a normalnej, gładkiej? Gładka ma napewno mniejsze opory... Opłaca się dopłacić? Czy może nie?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 29.12.2009 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2009 A nie poczytałbyś sobie tak z 3000 postów na ten temat od ręki... Zadaj pytanie w to forum googlem dostaniesz może i więcej odpowiedzi... Natychmiast dostaniesz... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 29.12.2009 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2009 dużo czytania o rurce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ciasteczka 29.12.2009 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2009 hej ludziska...podpowiedzcie prosze czy ktoś z Was ma jakies doświadczenia z centralą rego 400[/img] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daro_K 30.12.2009 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2009 Barti44 - a czy analizowałeś Nikol ? to cenowo lepsze rozwiązania od Bartosza i Rekp....pl.No i już nawet dobrze wyglądają.Ja mam Nikol - sprawna maszynka, ale nie powiem o korzyściach, bo jeszcze sezon nie minął. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daro_K 30.12.2009 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2009 ZBAWCO!!! Znalazłeś kogoś, co czyścił instalację za filtrami EU3 w domu jednorodzinnym!!! NAMIAR!!! DAJ NAMIAR!!! Od lat takiego szukam!!! Chcę go zapytać CZEMU musiał za tymi filtrami czyścić! Adam M. HAHAHa - czujny jesteś Adamie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 30.12.2009 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2009 Barti44 - a czy analizowałeś Nikol ? to cenowo lepsze rozwiązania od Bartosza i Rekp....pl. No i już nawet dobrze wyglądają. Ja mam Nikol - sprawna maszynka, ale nie powiem o korzyściach, bo jeszcze sezon nie minął. robiłem wstępną wycenę samego reku w bartoszu i nikolu: wygrywa bartosz ok. 10% niższą ceną przy takim samym wyposażeniu, do tego na maila oferta profesjonalnie przygotowana, wymiennik wydaje się być solidniejszy niż nikol, więcej opcji do wyboru (sterowanie, siłownik, wentylatory) niż jeden model wyposażenia nikola, bartosz chyba też ma większe doświadczenie w zakresie rekuperacji i wentylacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katarzynap3 30.12.2009 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2009 Witajcie, robiłem wstępną wycenę samego reku w bartoszu i nikolu: wygrywa bartosz ok. 10% niższą ceną przy takim samym wyposażeniu, do tego na maila oferta profesjonalnie przygotowana, wymiennik wydaje się być solidniejszy niż nikol, więcej opcji do wyboru (sterowanie, siłownik, wentylatory) niż jeden model wyposażenia nikola, bartosz chyba też ma większe doświadczenie w zakresie rekuperacji i wentylacji a to ciekawe, bo mi wyszło dużo taniej, za reku Nikol 320 z przesyłką od firmy zapłaciliśmy cenę netto (specjalny prezent od właściciela, bo stwierdził, że skoro sama do niego trafiłam to dostanę taki "prezent" - nie wiem, może to u nich tylko taka marketingowa "ściema" ). Za instalację zapłaciliśmy 5 tys. a przy Bartoszu wycena była na prawie 20tys. Więc w sumie zyskaliśmy jakieś 6 tys. Reku jest ok. Nawet nie bardzo głośny, a każdym razie cichszy od mojego jeszcze nie obudowanego legalletu. Pozdrawiam noworocznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am76 30.12.2009 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2009 Co do bartosza to oni oferują różne wersje wykonania ale oczywiście handlowiec wciska wersję najdroższą wskazując jakie to ona ma bardzo ważne zalety. Bartosz nie wykonuje sam instalacji tylko robią to podwykonawcy. I tutaj oczywiście można się już domyslić co należy zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 30.12.2009 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2009 właśnie nie wycena bartosza była na model podstawowy a do tego dalsza część opracowania to wybór opcji, z nikola dostałem cenę za chyba max wyposażenia i tylko w tej konfiguracji a jeśli mowa o właścicielu to mam jakiś odrzut od gościa dwa razy na targach się z nim widziałem i zbyt nachalny sposób próby sprzedaży centrali mnie do gościa zniechęca (ale może to dlatego ze swego czasu byłem dość silnie prosprzedażowo szkolony, do tego lata praktyki, i teraz na kilometr wyczuwam kogoś kto zbyt mocno chce mi coś wcisnąć ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barti44 07.01.2010 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2010 No i przyszła oferta od reku pl. 26 000 netto Nie uważam, żeby to było warte tych pieniędzy. Gdyby ten BARTOSZ nie był taki wielki, to bym miał problem z głowy, a tak to poszukiwania trwają. Za cholere mi się nigdzie nie zmieści. A wogóle to coś czuję, że przewody rozprowadze sobie sam- im więcej o tym czytam, tym bardziej wszystko robi się jasne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts