Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gaz ze zbiornika jaki dostawca?

Recommended Posts

Musisz zrobić konkurs "piękności" :wink: .

W moim do finału dotarły Shell i BP.

A wygrał ..... Shell.

Trzeba negocjować i podpuszczać konkurencją.

Niestety, czego byś nie robił, to i tak przy tankowaniu portfel Cię zaboli. :cry:

Jeżeli masz jakieś widoki na gaz ziemny, to możesz zapisać sobie w umowie klauzulę, o nie płaceniu kary za wcześniejsze rozwiązanie umowy w przypadku podłączenia się do rury. I shell i BP w moim przypadku szli na taki układ. :) Gaz ziemny będę miał do końca czerwca br. 8)

Z własnego doświadczenia:

1. Wpisać aneks o przerwaniu korzystania z butli gdy podłączą gaz ziemny.

2. Wykaz wszystkich kosztów ( cennik - dowozu, odwozu, spuszczania gazu, dozoru technicznego itd.).

3. Reszta jest zmienna i możliwa do negocjacji.

4. zawsze pytaj czy cena podawana jest brutto.

5. Popatrz też w okolicy jakie butle stoją bo czasami może się okazać że ktoś sprzedaje regionalnie i dobrze a nikt z nas o tym nie wie.

A czy nie możesz palić olejem opałowym. Jest on tańszym źródłem niż gaz z butli ale droższy niż ziemny. Jeśli jesteś pewny że nie ma szans na gaz ziemny to bym się zastanowił nad taką opcją. Tam gdzie mieszkam ludzie wiedzieli że są duże szanse na gaz ziemny ale wybrali olej opałowy, teraz żałują, ale kiedy ja korzystałem z butli to im zazdrościłem.

U mnie konkurs wygrał BP; Shell odpadł w przedbiegach z uwagi na ceny i podejście do klienta; potem był Gaspol, ich poważną zaletą jest możliwość odczytu telemetrycznego i płacenie za zużyty faktycznie gaz a nie za cały zbiornik z góry, ale to akurat mi nie przeszkadzało; Gaspol na wejście wycenił instalację na 2.000 zł ( projekt, montaż zbiornika z płytą fundamentową, generalnie całokształt przed nalaniem zbiornika ); BP oferowało za ok.800 zł ( 500 zł projekt, 300 zł płyta pod zbiornik ); każda firma oferuje na rok do półtora zwolnienie z opłaty dzierżawnej za zbiornik; wyszło, że oszczędzając na Gaspolu będę miał w BP na kilka lat na opłaty ( co prawda nieco wyższe niż w Gaspolu ); umowa z BP na okres zakupu 15.000 l ( myślę,że ok. 5 lat ).; ceny gazu zbliżone u różnych dostawców.

Oczywiście wolałbym gaz ziemny, bo tańszy i może przez te 5 lat doczekam się rozbudowy sieci.

a ja wybrałe NEN, instalacja wewnetrzna, zewnętrzna 920 zł, projekt 600, bez limitu zużyciagazu, zwolnienie z dzierżawy, ceny gazu nie pamiętam ale też była konkurencyjna, przedstawiciel znał się na żeczy, dostępny o każdej porze. Gaspol wychodził najdrożej, BP i SHELL nie odpowiedziały na moje pytanie ( olali mnie )

Leszek

Pamiętajcie żeby f-a instalująca i napełniająca odpowietrzyła zbiornik (jeśli go zaazotują to odazotować) bo możecie nieefektywnie wywalić powietrze kupę gazu (nawet kilkaset l).

Kocioł (czy tez kuchenka) na takiej mieszance nie będzie chciał zaskoczyć .