zyto1967 18.01.2006 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2006 Jestem nowym forumowiczem, Witajcie! Czy może mi ktoś powiedzieć co to jest "zawiadomienie o zakończeniu inwestycji"? Figuruje toto na liście załączników do wniosku o zwrot vat. Zrobiłem remont w chałupie (kafelki, panele, krany, malowanie itp.) nikogo nie zawiadamiając o "rozpoczęciu inwestycji", no i co teraz? Żyto1967 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barad 23.01.2006 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2006 Jestem nowym forumowiczem, Witajcie! Czy może mi ktoś powiedzieć co to jest "zawiadomienie o zakończeniu inwestycji"? Figuruje toto na liście załączników do wniosku o zwrot vat. Zrobiłem remont w chałupie (kafelki, panele, krany, malowanie itp.) nikogo nie zawiadamiając o "rozpoczęciu inwestycji", no i co teraz? Żyto1967 dotyczy to tylko tych sytuacji, gdy Twoja inwestycja wymagała pozwolenia na budowę... remont nie wymaga pozwolenia na budowę, więc nie musisz dołączać do wniosku "zawiadomienia o zakończeniu inwestycji" zawiadomienie o zakończeniu inwestycji jest związane z uzyskiwaniem pozwolenia na budowę... nie musisz tego mieć... składaj wniosek śmiało... zajrzyj też tu: http://www.sygnatura.net/40410301977KS.towar;jsessionid=A90506FB243E4A4E91B08464F3731B81 pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
erciu 28.01.2006 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2006 A co z nieukończoną budową? Czy w trakcie budowy można starać się o zwrot VAT czy dopiero po zakończeniu budowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barad 28.01.2006 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2006 A co z nieukończoną budową? Czy w trakcie budowy można starać się o zwrot VAT czy dopiero po zakończeniu budowy? możesz raz do roku (obojętnie na jakim stanie jest budowa; byle byś miał pozwolenie na budowę w momencie składania wniosku) ; albo wniosek końcowy (po zakończeniu budowy) moim zdaniem korzystniej jest składać raz do roku: 1) po pierwsze dostejesz szybciej część kasy (wydatki ujęte w danym wniosku rocznym) 2) po drugie - jeśli masz dużo wydatków, to masz szansę wykorzystać fakt, że w danym kwartale, może być wyższy limit zwrotu niż w roku poprzednim (pamiętaj, że limity zwrotu w każdym kwartale są różne); wtedy można wcisnąć do wniosku w następnym roku, wydatki, które nie zmieściły Ci się w poprzednim wniosku, dlatego że przekroczyłem limit więcej informacji tutaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts