Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zawiadomienie o zakończeniu inwestycji a zwrot VAT

zyto1967

Recommended Posts

Jestem nowym forumowiczem, Witajcie!

Czy może mi ktoś powiedzieć co to jest "zawiadomienie o zakończeniu inwestycji"? Figuruje toto na liście załączników do wniosku o zwrot vat.

Zrobiłem remont w chałupie (kafelki, panele, krany, malowanie itp.) nikogo nie zawiadamiając o "rozpoczęciu inwestycji", no i co teraz? :(

Żyto1967

Jestem nowym forumowiczem, Witajcie!

Czy może mi ktoś powiedzieć co to jest "zawiadomienie o zakończeniu inwestycji"? Figuruje toto na liście załączników do wniosku o zwrot vat.

Zrobiłem remont w chałupie (kafelki, panele, krany, malowanie itp.) nikogo nie zawiadamiając o "rozpoczęciu inwestycji", no i co teraz? :(

Żyto1967

dotyczy to tylko tych sytuacji, gdy Twoja inwestycja wymagała pozwolenia na budowę... remont nie wymaga pozwolenia na budowę, więc nie musisz dołączać do wniosku "zawiadomienia o zakończeniu inwestycji"

zawiadomienie o zakończeniu inwestycji jest związane z uzyskiwaniem pozwolenia na budowę...

nie musisz tego mieć... składaj wniosek śmiało...

zajrzyj też tu:

http://www.sygnatura.net/40410301977KS.towar;jsessionid=A90506FB243E4A4E91B08464F3731B81

pozdr

A co z nieukończoną budową? Czy w trakcie budowy można starać się o zwrot VAT czy dopiero po zakończeniu budowy?

możesz raz do roku (obojętnie na jakim stanie jest budowa; byle byś miał pozwolenie na budowę w momencie składania wniosku) ; albo wniosek końcowy (po zakończeniu budowy)

moim zdaniem korzystniej jest składać raz do roku:

1) po pierwsze dostejesz szybciej część kasy (wydatki ujęte w danym wniosku rocznym)

2) po drugie - jeśli masz dużo wydatków, to masz szansę wykorzystać fakt, że w danym kwartale, może być wyższy limit zwrotu niż w roku poprzednim (pamiętaj, że limity zwrotu w każdym kwartale są różne); wtedy można wcisnąć do wniosku w następnym roku, wydatki, które nie zmieściły Ci się w poprzednim wniosku, dlatego że przekroczyłem limit

więcej informacji tutaj