Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mozaikowy problem

Eluś

Recommended Posts

Kochani piszę ten wątek ku przestrodze .Mam problem z mozaiką. I jestem zła na siebie tak bardzo, że powinnam chyba umieścić ten wątek w dyżurnym psychologu. Otóż postanowiłam zakupić mozaikę do łazienki, jednak najbardziej podobało mi się połączenie mozaiki z normalną płytką. Nie ukrywam, że koszt również nie był bez znaczenia. Mozaika kosztuje dwa razy tyle. W sklepie pytałam o płytkę która do mozaiki by najbardziej pasowała. Skorzystałam z podpowiedzi. Problem powstał przy układaniu. Otóż okazało się, że mozaiki nie da się połączyć z tradycyjną płytką z uwagi na fakt, że jest od niej dużo cieńsza. Gdybym kupiła ją w tym sklepie w którym mi ją doradzono, może udało by się jeszcze coś z tym zrobić. Niestety kupiłam ją zupełnie gdzie indziej na dodatek sprawa wyszła dopiero w trakcie układania.

Mogę jedynie mieć pretensję do siebie, że pozwoliłam sobie na chwilę słabości zaufałam i nie sprawdziłam sama dogłębnie tematu do końca.

Dlatego kochani pamiętajcie jak zapragniecie mozaiki w swojej łazience

1)sprawdzić grubość płytki i mozaiki.

2)Układać z samej mozaiki od dołu do góry ścianki żadnego łączenia poziomego pionowego chyba, że będzie to idealnie ta sama grubość.

3)Użycie mozaiki na zasadzie dekora bardzo kłopotliwe

Eluś pogon Ty tego fachowca. Owszem jest pewien problem , kiedy plytki sa niekalibrowane, ale jak sie chce ukladac hale magazynowe w Krzemowej Dolinie a nie w lazience. Sposob takiego laczenia plytek i mozaiki stosuje sie od dziesiatek lat i nikt jakos nie narzeka, tylko Twoi "fachofcy". Pewnie , ze sie fajnie kladzie jak wszystko jest skalibrowane, ale nikt nie bedzie zmienial technologii produkcji, zeby sie plytkarzowi latwiej ukladalo..

cytuje Eluś

1)sprawdzić grubość płytki i mozaiki.

2)Układać z samej mozaiki od dołu do góry ścianki żadnego łączenia poziomego pionowego chyba, że będzie to idealnie ta sama grubość.

3)Użycie mozaiki na zasadzie dekora bardzo kłopotliwe

ad.1 zawsze mozaika ma inna grubosc niz plytka - plytka od 8-18mm mozaika od 3-8 /wyjatkiem moze byc mozaika z kamienia. Plytki tez roznia sie miedzy soba gruboscia

ad.2 normalny, zdrowy glazurnik ryczy ze smiechu

ad.3 :lol: :lol: tak , bo trzeba sie troche przylozyc

Spokojnie, to nie Twoja wina , ktos ma pretensje , ze garbaty ma normalne dzieci :p

pozdrawiam

ad.1 zawsze mozaika ma inna grubosc niz plytka - plytka od 8-18mm mozaika od 3-8 /wyjatkiem moze byc mozaika z kamienia. Plytki tez roznia sie miedzy soba gruboscia

ad.2 normalny, zdrowy glazurnik ryczy ze smiechu

ad.3 :lol: :lol: tak , bo trzeba sie troche przylozyc

Spokojnie, to nie Twoja wina , ktos ma pretensje , ze garbaty ma normalne dzieci :p

pozdrawiam

jak zwykle zgadzam sie z Wojtkiem, a dodam jeszcze, ze u siebie mam mozaike pomiedzy plytkami , nie wyrownywalam roznicy grubosci i bardzo ladnie to wyglada. Taki wklesniety dekor:)

Wiecie co może i macie rację.

Tyle, że u mnie miało być następująco normalne płytki układane poziomo 5 warstw do wysokości 1,50 m następnie mozaika 10 cm i na tym koniec. Czyli wychodziło by, że mozaika miała być takim paskiem który miał wykańczać całość. Jednak ten pasek z mozaiki odstaje od ściany .Gdybym kładła znowu normalne płytki do samego sufitu to nie był by problem, bo ta różnica nie była by widoczna.

Elus ale to normalne ze jak sie nie kladzie plytek do gory, obojetnie czy to sa plytki czy mozaika, to beda odstawac od sciany :wink: Ja tez nie mam plytek do samego sufitu, polozone sa na 2m do gory, ale na reszcie mam narzucony dodatkowy tynk, od plytek do sufitu, ktory wyrownuje wlasnie ten skok utworzony przez plytki.

u mnie fachowcy - żeby wyrównać grubości płytek i mozaiki najpierw pod mozaikę przykleili odpowiedniej grubości szybę i na to nakleili mozaikę. Mozaika jest łączona z płytkami w wielu miejscach i miejsca łączenia nie stanowią problemu...

pozdrawiam,

gaga2

u mnie fachowcy - żeby wyrównać grubości płytek i mozaiki najpierw pod mozaikę przykleili odpowiedniej grubości szybę i na to nakleili mozaikę. Mozaika jest łączona z płytkami w wielu miejscach i miejsca łączenia nie stanowią problemu...

pozdrawiam,

gaga2

Gaga, a co rozumiesz przez szybe? To znaczy co oni tam wetkneli? I czym to zamocowali? Czym najlepeij powinno sie takie roznice 'wypelniac'?

Kochani jak zwykle jesteście niezawodni. Odesłałam pracownika niech wypocznie. Sama próbuję uratować resztki mojej koncepcji i jakoś wykorzystać tą mozaikę. Dzięki wam spojrzałam na temat zupełnie inaczej.

Pomóżcie mi usystematyzować pomysły co zrobić.

Stan obecny w łazience mam położone płytki w następujący sposób od podłogi do już przyklejonych płytek jest 30 cm przerwa potem 5 warstw płytki w górę i tak dookoła na wszystkich ścianach w samej kabinie jest dwie płytki dodatkowo w górę.

Teraz pomysły:

1) Dół zagospodarować tak że 10 cm mozaiki wklęsłej i 20 cm płytka przy samej podłodze. Tak samo zrobić na górze przykleić 10 cm mozaiki wklęsłej i zakończyć 20 cm paskiem z podstawowej płytki.

2) Dołem zrobić z mozaiki 30 cm opaskę. Tylko czy równać do płytek czy może być wklęsła.

3) A może już dać spokój i zrezygnować z mozaiki w ogóle.

4) A może cała podłoga z mozaiki .

Jak macie cierpliwość będę bardzo wdzięczna.

Eluś: moi fachowcy właśnie tak się przygotowali do kładzenia mozaiki: pozostawili odpowiednie miejsca puste między kafelkami - tam gdzie miała być mozaika. Żeby wyrównać grubości: zamówili szklane płyty (szyby) o grubości będacej różnicą między grubością płytki a grubością mozaiki, te kawałki szkła przykleili do sicany na tym samym kleju co mozaika (jest to specjalny klej do moizaiki szklanej) i potem na to przykleili mozaikę. Zdaje się że ten pomysł ze szkłem był ich własną inwencją, ale zadziałało... :)

ja mam mozaikę dookoła luster, jak wypełnienie między luksferami wbudowanymi po 1 sztuce w ścianie, jabo bordery i kolorowe szerokie pasy w kabinie prysznicowej i przy obudowie WC.

pozdrawiam,

gaga2

Elus

Ze szklem nie widzialem rozwiazania, ale pewnie moze byc i takie , jesli tylko masz mozaike szklana. Taka mozaike nalezy kleic na kleje epoksydowe. Pytanie tylko czym przykleic szklo do sciany?. Tez epoksydem ? Nie wiem , to pewnie tajemnica fachowcow gaga2.

Natomiast standardowy sposob, to polozenie szpachli wyrownawczej.

Optymalna powinna byc EE 771 jesli masz mozaike szklana, grubosc jednorazowej warstwy bez uzycia piasku 4-20mm. Jest to szpachla epoksydowa o wyjatkowej trwalosci i przyczepnosci. Wiaderka 25 i 10 kg, .

Zastosowac mozna tez np. Sopro AMT 468 , szpachla do pomieszczen mokrych , grubosc warstw od 2 do 30mm, spokojnie wyrownasz roznice grubosci.Dostepny w workach 25kg.

Zamiennikiem moze pewnie byc takze RS 462 i jest dostepne takze w malych opakowaniach 5kg. Nie mam przy sobie katalogu wiec strzelam tutaj.

W sklepie powinni wiedziec dokladniej lub podac Ci zamienniki z innych firm.

Wojtku

Dzięki za podpowiedź w temacie.

Póki co nie kontynuuję prac.

Wszystko tak leży w nieładzie.

Już tak mam, że zanim zabiorę się za temat ponownie wolę przeczekać uspokoić emocje. Człowiek wtedy zupełnie inaczej myśli jestem też mądrzejsza o wasze sugestie.

Do pierwotnej koncepcji nie ma już powrotu.

Teraz skupiam się na pomyśle wykorzystania mozaiki. Trochę mi szkoda z niej zrezygnować całkowicie. Mam jej wystarczająco na całą podłogę.

gdy mozajka układana jest na ścianie w postaci pasów od samej góry do dołu to można między płytki a mozajkę wstawić listwy do glazury ( najlepiej płaskie). mozaika w ten sposób jest jeszcze bardziej wyeksponowana stwarzając pewnego rodzaju obrazy. ostatnio kładłem taką glazurę w łazience i klientowi bardzo się ten pomysł spodobał, wyglądało naprawdę fajnie.

pozdrawiam.

• 6 months później...