tomek_2 18.01.2006 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2006 Niestety, widac teraz dopiero niedoróbki moich "fachowców". Poddasze docieplane wiosną ub. roku, pod skosami płyty g-k. Prawie wsędzie na łączeniach sufitów ze ścianami są pęknięcia, mimo stosowania flizeliny i b. drogiego gipsu Vario z włóknem szklanym. co prawda panowie uprzedzali mnie, że więźba nowa i pęknięcia na pewno pojawią się w niektórych miejscach - ale żeby prawie wszędzie? I po jaką cholerę poszło tyle kasy na lepszy gips na łączenia? Profesjonalizm większości naszych ekip to gorzej niż dno.Na szczęście dopiero teraz zaczynamy malować. I tu moje pytanie: czy w tej chwili pomoże delikatne wypełnienie pęknięć akrylem? Nie zamierzam wklejac od nowa siatki i szpachlować, nie mam już nerwów ani kasy na nowe ekipy. Myślę jedynie o załataniu tych pęknięc tak, by się tak bardzo nie rzucały w oczy. Czy ktoś tak robił i czy pomogło? Boję się jedynie pomazania ściany akrylem w okolicach szpachlowanych pęknięć - kiedys już przez to przechodzilem i usuwanie zaschniętego akrylu to była katorga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przekorek 18.01.2006 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2006 Z wiekiem to sie będzie pogarszac i nawet jak teraz zalepisz, to za rok wylezie i wiecznie będziesz poprawiac.U mnie bardzo sprawdzila się mata (tapeta?) z włókien szklanych, naklejona jak tapeta na calej powierzchni poddasza i pomalowana. Są takie maty w rolkach w marketach i hurtowniach budowlanych, kosztują od 6-11 Pln za metr kw. i dadzą Ci spokój na wieki wieków amen.Mata ma do wyboru mniej lub bardziej delikatny wzorek, wynikający ze splotu włókien i mnie się to bardzo podoba. No, ale przede wszystkim to takie zbrojenie, które trzyma jak szatan.Warto zainwestowac kase i czas, ale wyprowadzić to na prostą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawciol 18.01.2006 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2006 ja dalem na poddaszu w miejscach polaczen plyt k-g z sciana cwiercwalki styropianowe a na przelamaniu skosu regulowany kontownik z paneli sciennych.Lepiej wyglada jak bez i mam spokoj z polaczeniami,a i tak jak zaszpachlujesz to i tak popeka,dach pracuje i nie ma silnych na to.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rezi 18.01.2006 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2006 Z wiekiem to sie będzie pogarszac i nawet jak teraz zalepisz, to za rok wylezie i wiecznie będziesz poprawiac. U mnie bardzo sprawdzila się mata (tapeta?) z włókien szklanych, naklejona jak tapeta na calej powierzchni poddasza i pomalowana. Są takie maty w rolkach w marketach i hurtowniach budowlanych, kosztują od 6-11 Pln za metr kw. i dadzą Ci spokój na wieki wieków amen. Mata ma do wyboru mniej lub bardziej delikatny wzorek, wynikający ze splotu włókien i mnie się to bardzo podoba. No, ale przede wszystkim to takie zbrojenie, które trzyma jak szatan. Warto zainwestowac kase i czas, ale wyprowadzić to na prostą. mam w planach tapetowanie tapetw i jedno pytanie - czy połczenie ścian kolankowa a GK tapetowałeś równiez ? czy tapeta koćzy sie równo z połączeniem GK a ściana kolankowa ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przekorek 19.01.2006 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2006 Tapetowalem również.Jechałem pasami tapety wpoprzek płyt - u mnie płyty idą na skosie poziomo, więc ja jechałem tapetą szklaną pionowo - na całym suficie, skosie i scianach aż do podłogi. Wyszło extra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiaterwiater 19.01.2006 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2006 Można się albo przyzwyczaić, albo zwariować. Taka już natura gipskartonów. Ja zapaćkałbym te pęknięcia akrylem i na to farba. I cześć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek_2 19.01.2006 09:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2006 Tak tez zrobilismy (=moja luba) , ja sie troche balem efektow rozmazanego na scianie "gumowatego" akrylu. Wyglada nienajgorzej chyba, zobaczymy, czy nie bedzie pekac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Reńka1719500453 04.07.2006 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2006 I co pęka? Będe wdzieczna za informacje. Moi fachowcy tez od siedmiu boleści... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 04.07.2006 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2006 Tomek_2 a powiedz jaki masz ruszt pod plyty drewniany czy metalowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AldonkaS 04.07.2006 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2006 bladyy78 - jak zastosujesz ruszt drewniany, to tylko będziesz miał większe problemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 04.07.2006 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2006 O tym ze zastosowanie rusztu drewnianego powoduje wieksze klopoty to ja wiem znakomice dlatego pytam kolegi jaki ma ruszt? I czy te klopoty nie sa wlasnie z powodu tego rusztu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciej747 04.07.2006 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2006 Wiezba rzecz jasna pracuje, i jezeli ruszt jest przymocowany do wiezby na sztywno to tez bedzie pracowal. Ja mam ruszt powieszony na takich wieszakach w ksztalcie odwroconego "T". Nie ma pekniec na powierzchni skosow/dachu, po 2 latach. Sa natomiast pekniecia na polaczeniach plyt ze scianami wykonczonymi tynkiem cem./wap. Pekniecia sa wszedzie, i wszedzie podobne, chociaz probowalem roznych technologii. Fizelina, siatka z wlokna, gipsar, gips szary, oczywiscie akryl w narozniku, malo lub duzo. W koncu peklo na wszystkich tych polaczeniach. Nie pekaja natomiast polaczenia regips/regips (mam tez kilka scianek regipsowych).Nieprawda ze wykonczenia regipsowe musza pekac. W Stanach regipsy sa wszedzie, w wiekszosci na ruszcie drewnianym (w domkach) i nie pekaja, nawet te sprzed 50 lat.Pozdrowienia i powodzenia,Maciej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dr.opsik 04.07.2006 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2006 W Stanach regipsy sa wszedzie, w wiekszosci na ruszcie drewnianym (w domkach) i nie pekaja, nawet te sprzed 50 lat. Drewno do budowy tych domków jest pewnie też , tak jak u nas wysuszone komorowo, czterostronnie strugane i na pewno nie jest po "pięć stówek bez vatu panie". pzdrw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JANK 04.07.2006 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2006 Tak tez zrobilismy (=moja luba) , ja sie troche balem efektow rozmazanego na scianie "gumowatego" akrylu. Wyglada nienajgorzej chyba, zobaczymy, czy nie bedzie pekac. Nie bardzo rozumiem, przecież akryl bardzo dobrze rozpuszcza woda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts