Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pękniecia łączeń płyt g-k z murem - a miało być tak pięknie

Recommended Posts

Niestety, widac teraz dopiero niedoróbki moich "fachowców". Poddasze docieplane wiosną ub. roku, pod skosami płyty g-k. Prawie wsędzie na łączeniach sufitów ze ścianami są pęknięcia, mimo stosowania flizeliny i b. drogiego gipsu Vario z włóknem szklanym. co prawda panowie uprzedzali mnie, że więźba nowa i pęknięcia na pewno pojawią się w niektórych miejscach - ale żeby prawie wszędzie? I po jaką cholerę poszło tyle kasy na lepszy gips na łączenia? Profesjonalizm większości naszych ekip to gorzej niż dno.

Na szczęście dopiero teraz zaczynamy malować. I tu moje pytanie: czy w tej chwili pomoże delikatne wypełnienie pęknięć akrylem? Nie zamierzam wklejac od nowa siatki i szpachlować, nie mam już nerwów ani kasy na nowe ekipy. Myślę jedynie o załataniu tych pęknięc tak, by się tak bardzo nie rzucały w oczy. Czy ktoś tak robił i czy pomogło? Boję się jedynie pomazania ściany akrylem w okolicach szpachlowanych pęknięć - kiedys już przez to przechodzilem i usuwanie zaschniętego akrylu to była katorga.

Z wiekiem to sie będzie pogarszac i nawet jak teraz zalepisz, to za rok wylezie i wiecznie będziesz poprawiac.

U mnie bardzo sprawdzila się mata (tapeta?) z włókien szklanych, naklejona jak tapeta na calej powierzchni poddasza i pomalowana. Są takie maty w rolkach w marketach i hurtowniach budowlanych, kosztują od 6-11 Pln za metr kw. i dadzą Ci spokój na wieki wieków amen.

Mata ma do wyboru mniej lub bardziej delikatny wzorek, wynikający ze splotu włókien i mnie się to bardzo podoba. No, ale przede wszystkim to takie zbrojenie, które trzyma jak szatan.

Warto zainwestowac kase i czas, ale wyprowadzić to na prostą.

Z wiekiem to sie będzie pogarszac i nawet jak teraz zalepisz, to za rok wylezie i wiecznie będziesz poprawiac.

U mnie bardzo sprawdzila się mata (tapeta?) z włókien szklanych, naklejona jak tapeta na calej powierzchni poddasza i pomalowana. Są takie maty w rolkach w marketach i hurtowniach budowlanych, kosztują od 6-11 Pln za metr kw. i dadzą Ci spokój na wieki wieków amen.

Mata ma do wyboru mniej lub bardziej delikatny wzorek, wynikający ze splotu włókien i mnie się to bardzo podoba. No, ale przede wszystkim to takie zbrojenie, które trzyma jak szatan.

Warto zainwestowac kase i czas, ale wyprowadzić to na prostą.

mam w planach tapetowanie tapetw i jedno pytanie - czy połczenie ścian kolankowa a GK tapetowałeś równiez ? czy tapeta koćzy sie równo z połączeniem GK a ściana kolankowa ?

• 5 months później...

Wiezba rzecz jasna pracuje, i jezeli ruszt jest przymocowany do wiezby na sztywno to tez bedzie pracowal. Ja mam ruszt powieszony na takich wieszakach w ksztalcie odwroconego "T". Nie ma pekniec na powierzchni skosow/dachu, po 2 latach. Sa natomiast pekniecia na polaczeniach plyt ze scianami wykonczonymi tynkiem cem./wap. Pekniecia sa wszedzie, i wszedzie podobne, chociaz probowalem roznych technologii. Fizelina, siatka z wlokna, gipsar, gips szary, oczywiscie akryl w narozniku, malo lub duzo. W koncu peklo na wszystkich tych polaczeniach. Nie pekaja natomiast polaczenia regips/regips (mam tez kilka scianek regipsowych).

Nieprawda ze wykonczenia regipsowe musza pekac. W Stanach regipsy sa wszedzie, w wiekszosci na ruszcie drewnianym (w domkach) i nie pekaja, nawet te sprzed 50 lat.

Pozdrowienia i powodzenia,

Maciej