Wełna 18.01.2006 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2006 Zauważyłem że na kominie ( i tylko tam) pęka mi swieżo nałozony szary gips (dolina nidy). Nie wiem co jest grane? Poprzednią warstwę po zauważeniu peknięcia kazałem usunąć i zatopic w gipsie siatke celem wzmocnienia. Ale i tak pęka. W miejscu pekniecia nie kładłem nowych tynków wiec skurcz raczej odpada. Temperatura jest raczej stała w granicach 12 -16 stopni. Nie wiem co moze byc przyczyną. Czy ktoś soptkał się z czyms takim ? Jak można temu zaradzić? Słyszałem że fachowcy mieszają gips z klejem do tapet celem uelastycznienia. Będę wdzieczny za wszelkie opinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 20.01.2006 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2006 A uzywasz kominka lub pieca? Czym przewody kominowe sa zabezpieczone przed woda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wełna 20.01.2006 11:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2006 Faktycznie, w kominie osadzony jest co prawda wkład z kwasówki ale przy dłuzszej pracy pieca moze się nagrzać. Czyli sa to skurcze termiczne. Nie przypuszczałem bo na tynkach nie było pęknięć no ale gips to co innego. Pytanie czy można temu zaradzić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 20.01.2006 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2006 Jesli nie ma pekniec na cegle czy pustaku ktora jest nosnikiem dla tynku to wsytarzy nie grzac w okresie kiedy tynk osiaga swoja wytrzymalosc. Mozna stosowac zbrojenie w postaci siatki lub wlokien propylenowych. Ewentualnie na tym fragmenie wykonac wykonczenie z plyt g.-k. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts