areq 19.03.2006 15:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2006 spróbuj tutaj znależć odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga - Żona Facia 22.03.2006 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2006 Przeczytałam Twoje uwagi nt. więźby i jednak zostaniemy przy normalnym tartaku tu w naszych okolicach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
areq 22.03.2006 18:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2006 Przeczytałam Twoje uwagi nt. więźby i jednak zostaniemy przy normalnym tartaku tu w naszych okolicach. Tzn.przy normalnej więźbie mam rozumieć? Jeśli tak to dobry wybór. BTW wcześniej nie pisałaś nic o scianach nośnych wenętrznych ,a ja nie zwróciłem na to uwagi w Waszym projekcie..bardziej zwracałem uwagę na rozkład pomieszczeń.Mea Culpa. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga - Żona Facia 29.03.2006 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2006 areq co u Ciebie słychać? Jak prace budowlane? Napisz co teraz robisz?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
areq 06.04.2006 17:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2006 Sezon budowlany trwa w najlepsze!Oto pare zdjęć z budowy..Domek powoli nabiera kształtów.http://images2.fotosik.pl/47/v18rftutkw37lp8g.jpgTaras już wylanyhttp://images1.fotosik.pl/47/ulvfg9u9yaray7u7.jpgSchody wejściowehttp://images1.fotosik.pl/47/l82rkor0yn352yiv.jpgDrzwi zewnętrzne docelowehttp://images2.fotosik.pl/47/v4jape918e1kwepu.jpgWidok z tyłu ..domek ocieplony już prawie w całościhttp://images1.fotosik.pl/47/ndlt7ipp523sa4th.jpgA tu już ganek z ociepleniem.... Obecnie: elektryka położona ,chłopaki jadą z tynkami,tynk zewnętrzny mineralny w przyszłym tygodniu..potem przerwa technologiczna ze 3 tygodnie na schnięcie tynku.Na razie skupie się na :podłączeniu rynien do studni kontrolnych -wykonanie drenażu z odprowadzeniem wód do studni chłonnej-później będą wykorzystane do podlewania ogródka.Mam zamiar pomału robić ogrodzenie z boku ,no i w końcu rozplantuje ziemie rodzimą którą już mam na działeczce /ca. 80Ton/.Jak przeschną tynki i posadzki będzie jazda z wykończeniówką.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga - Żona Facia 06.04.2006 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2006 areq ja jako Twoja Fanka jestem zachwycona. Jak będą kolory to w ogóle będzie super. Czekam na dalsze etapy.Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
areq 06.04.2006 19:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2006 Dzięki :Aga jest mi niezmiernie miło!!!!Kolory już wkrótce..może już pod koniec przyszłego tygodnia,jak pogoda na to pozwoli.Pozdrowionka śle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alekspo_mug 07.04.2006 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2006 Na razie skupie się na :podłączeniu rynien do studni kontrolnych -wykonanie drenażu z odprowadzeniem wód do studni chłonnej-później będą wykorzystane do podlewania ogródka. AREQ wytłumacz mi, proszę, czy studnia kontrolna i studnia chłonna to to samo? Czy planowałeś je już na etapie projektu i jak one u Ciebie wyglądają? Moje pytania stąd, że nie mamy pomysłu, gdzie odprowadzać wodę odpadową. Chcemy to zrobić tak, aby później można ją było wykorzystywać do podlewania ogródka. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
areq 07.04.2006 08:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2006 Na razie skupie się na :podłączeniu rynien do studni kontrolnych -wykonanie drenażu z odprowadzeniem wód do studni chłonnej-później będą wykorzystane do podlewania ogródka. AREQ wytłumacz mi, proszę, czy studnia kontrolna i studnia chłonna to to samo? Czy planowałeś je już na etapie projektu i jak one u Ciebie wyglądają? Moje pytania stąd, że nie mamy pomysłu, gdzie odprowadzać wodę odpadową. Chcemy to zrobić tak, aby później można ją było wykorzystywać do podlewania ogródka. Pozdrawiam Studnia kontrolna,to studnia na podłączeniu np. rur spustowych z rynien do drenażu.Służy jak nazwa wskazuje do kontroli,czy na przykład nie zaszlamił nam się drenaż.Taka studnia jest konieczna np. przy załamaniu trasy drenażu. A więc system w Twoim przypadku mógłby wyglądać tak. Odprowadzenie z rynien do studni kontrolnych /tu dowolność betonowe od średnicy 60cm,mogą być typu Vawin 315mm też/ Ze studni kontrolnych rurami drenażowymi np średnicy 113mm w obsypce ze żwiru grubego 8-16mm oraz z owinięciem geowłókniną /owinięcie całej warstwy żwirowej wraz z rurą/ oraz dalsze odprowadzenie do studni chłonnej. Studnie chłonną najlepiej wykonywac w gruntach piaszczystych.Przy gruntach słaboprzepuszczalnych jej pojemność /średnica,głębokość/ musi być dobrana do powierzchni dachu i ewentualnego terenu dwadnianego.Moim zdaniem minimum to głebokość 4m średnica kręgów 1,0m.Czym więcej tym lepiej,z tym ,że niestety drożej:(. BTW Studnia chłonna nie ma dna!!! To tak na szybko... Po szczegóły pisz na priv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga - Żona Facia 07.04.2006 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2006 areq mam pytanie. Widzę, że Tobie przykryli skrzynkę (kasetę) z roletami styropianem. A teraz jak zrobić to w przypadku kiedy ściana jest jednowarstwowa (np. 42 cm) i nie będzie ocieplana w ogóle? Jak zrobić żeby nie było widać tej kasety? Czy nie robić NIC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
areq 07.04.2006 10:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2006 areq mam pytanie. Widzę, że Tobie przykryli skrzynkę (kasetę) z roletami styropianem. A teraz jak zrobić to w przypadku kiedy ściana jest jednowarstwowa (np. 42 cm) i nie będzie ocieplana w ogóle? Jak zrobić żeby nie było widać tej kasety? Czy nie robić NIC. Oj to nie wiem. Dobrym rozwiązaniem byłoby schowanie kasety w murze,czyli nie licowanie ze ścianą wenętrzną/zewnętrzną.Wiem ,że chyba był taki wątek w "wymianie doświadczeń" jak znajde to linka podam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
willdseahorse. 07.04.2006 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2006 rybymoglbys zmienic awatarek? pol ekranu zajmujesz! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga - Żona Facia 09.04.2006 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2006 areq jak będziesz miał już kolorowy domek to poproszę o zdjęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga - Żona Facia 09.04.2006 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2006 Jeszcze odnośnie okien. Jaki to kolor i czy one wewnątrz też mają taki sam kolor? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
areq 09.04.2006 21:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2006 Jeszcze odnośnie okien. Jaki to kolor i czy one wewnątrz też mają taki sam kolor? Okna tylko w okleinie zewnętrznej "złoty dąb". Co do koloru tynku zewnętrznego to na razie zluzowałem z kolorem /cena!!!/. Zrobią mi "baranka" z tynku mineralnego Atlasa i jak mi starczy kasy na koniec to pomaluje silikatową lub silikonową farbą w kolorze żółtawym:) Paleta barw dla tynków mineralnych jest ograniczona-musiałbym wziąść akryl,a po przeliczeniu tynk akrylowy wyszedłby mnie 4tys ,dla porównania tynk mineralny 1tys.Do tego dojdzie drugi tys. zł za farbę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom_kam 25.04.2006 05:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2006 Na razie skupie się na :podłączeniu rynien do studni kontrolnych -wykonanie drenażu z odprowadzeniem wód do studni chłonnej-później będą wykorzystane do podlewania ogródka. AREQ wytłumacz mi, proszę, czy studnia kontrolna i studnia chłonna to to samo? Czy planowałeś je już na etapie projektu i jak one u Ciebie wyglądają? Moje pytania stąd, że nie mamy pomysłu, gdzie odprowadzać wodę odpadową. Chcemy to zrobić tak, aby później można ją było wykorzystywać do podlewania ogródka. Pozdrawiam Studnia kontrolna,to studnia na podłączeniu np. rur spustowych z rynien do drenażu.Służy jak nazwa wskazuje do kontroli,czy na przykład nie zaszlamił nam się drenaż.Taka studnia jest konieczna np. przy załamaniu trasy drenażu. A więc system w Twoim przypadku mógłby wyglądać tak. Odprowadzenie z rynien do studni kontrolnych /tu dowolność betonowe od średnicy 60cm,mogą być typu Vawin 315mm też/ Ze studni kontrolnych rurami drenażowymi np średnicy 113mm w obsypce ze żwiru grubego 8-16mm oraz z owinięciem geowłókniną /owinięcie całej warstwy żwirowej wraz z rurą/ oraz dalsze odprowadzenie do studni chłonnej. Studnie chłonną najlepiej wykonywac w gruntach piaszczystych.Przy gruntach słaboprzepuszczalnych jej pojemność /średnica,głębokość/ musi być dobrana do powierzchni dachu i ewentualnego terenu dwadnianego.Moim zdaniem minimum to głebokość 4m średnica kręgów 1,0m.Czym więcej tym lepiej,z tym ,że niestety drożej:(. BTW Studnia chłonna nie ma dna!!! To tak na szybko... Po szczegóły pisz na priv Areq, Piszesz wyżej że wodę z studni chłonnej chcesz wykorzystywać do podlewania ogródka, jeżeli to jest studnia chłonna to ta woda z niej zniknie prędzej czy poźniej zależy to od gruntu czy ja się mylę? ja muszę zrobić zbiorniki na deszczówkę bo nie mam kanalizacji burzowej i do tego grunt iłowo-gliniasty ale dno tej studni chcę zabetować żeby mieć te wodę do wykorzystania na poźniej, zastanawiam się tylko jaka pojemność musi tego być. Podrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 25.04.2006 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2006 Okna firmy PCV Dobroplast ,o dziwo jak na "dolny pułap cenowy" wyglądają ciekawie.Kolor okleiny złoty dąb Zdradź tajemnicę ile kosztowały(szczególnie te tarasowe, no i ile masz +/_ sztuk okien), bo muszę przyznać że na fotkach są bbbaaaarrrrdddzzzooo ładne . Czy na dzień dzisiejszy masz jakieś hmm negatywne odczucia co do nich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
areq 25.04.2006 11:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2006 Okna firmy PCV Dobroplast ,o dziwo jak na "dolny pułap cenowy" wyglądają ciekawie.Kolor okleiny złoty dąb Zdradź tajemnicę ile kosztowały(szczególnie te tarasowe, no i ile masz +/_ sztuk okien), bo muszę przyznać że na fotkach są bbbaaaarrrrdddzzzooo ładne . Czy na dzień dzisiejszy masz jakieś hmm negatywne odczucia co do nich. Co do cen to za : okno tarasowe na ruchomym słupku 3*0,9*2,1 + 5* okna typowe RU+R 1,8*1,3 +1 nietypowe 1,2*1,8+ jeden duży fix 1,8*1,7 + 2 małe fixy 1,8*0,6+ 2 R+RU 0,9*0,9 zapłaciłem coś koło 7,5tys z montażem. Co do negatywnych uczuć hmmm na razie nie mam bo nie eksploatuje ,natomiast wydają się jakieś takie mocno plastikowe:):) :tom_kam studnia chłonna ma to do siebie,że odprowadzi nadmiar wód opadowych /na przykład z powierzchni dachu/ do gruntu.Jednak w takiej studni ,przy gruntach niespoistych /gliny/iły/ infiltracja jest na tyle powolna,że zostanie tej wody na podlewanie ogródka.Fakt-mój błąd-ja rozpatrywałem sprawę dla warunków na mojej działce.Tam gdzie dominują grunty piaszczyste może się zdarzyć,że wody w studni nie będzie..ale za to jakie super odwodnienie terenu:):) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
areq 26.04.2006 08:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2006 A teraz pare zdjęć już po ociepleniu i tynkach zewnętrznych. Jeszcze tylko podbitka i dom nabierze ładniejszych kształtów:). Bo cały efekt będzie dopiero jak obniży się "wzrokowo" dach poprzez zamocowanie podbitki,oraz nadsypany zostanie teren przy budynku.Obecnie wykonywany będzie sufit podwieszany z płyt GK na równi z ogrodzeniem no i w długi weekend mam zamiar porozprowadzać drenaż i oświetlenie po ogrodzie,zasilanie bramy,domofonu itp... http://images2.fotosik.pl/56/pzgs1w29295xk2s2.jpg Od fronta http://images3.fotosik.pl/56/awny9wn8n80gy85n.jpg Od tylca - na pierwszym planie zewnętrzne-otwarte pomieszczenie do spożywania napojów,niekoniecznie -li tylko alkoholowych tudzież smażenia grilla zwane potocznie tarasem http://images4.fotosik.pl/19/bjrfr4n1xh3hrc7j.jpg Elewacja zachodnia http://images1.fotosik.pl/56/lynzxzdqsofgt312.jpg Elewacja wschodnia + zachód słońca nad wsią:)Na pierwszym planie wzgórza dąbrowskie :):) Do dnia dzisiejszego skarbonka uszczuplona na kwotę 165tys.Tynki i instalacje gotowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga - Żona Facia 26.04.2006 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2006 Brak mi słów jak zajefanie wygląda Twój (WASZ!) domek! Zdjęcia są troszkę za ciemne, ale i tak widać. Co do tej kwoty jeszcze musisz dodać ażeby zamieszkać??? areq Ty masz ściany z BK 24 + styropian 12??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts