Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kominek z wkładem wodnym CTM

cez

Recommended Posts

Będę zobowiązany za wszelkie informacje na temat doświadczeń z eksploatacji kominka z wkładem wodnym, niekoniecznie f-my CTM (choć - zdaje się - konkurencję mają skromną...). Planuję taki kominek (24 kW) jako podstawowe żródło ciepła dla domu 160 m2, z rezerwowym kotłem elektrycznym; c.o - część podłogowo, część - grzejnikowo; ciepła woda z zasobnika ogrzewanego:

- zimą - z kominka;

- latem - z kolektora słonecznego.

Bardzo jestem ciekaw opinii forumowiczów na ten temat.

FonteFlamme 830 z płaszczem wodnym jest ciekawym pomysłem,

Taki kominek to jednak nic innego niż druga kotłownia (niezależny obieg), dodatkowo trzeba pamietać o hydraulice !!, osoba w rodzinie bez znajomości instalacji może zrobić kłopot uruchamiając taki kominek,latem praktycznie nie powinieneś z niego korzystać, bezpieczniej jest rozprowadzić ciepłe powietrze rurami,

pozdr,

Dzięki paj^,

odświeżyłem sobie informacje korzystając z zasobów forum.

Makroterm to aż Zakopane, a ja akurat po drugiej stronie...

W dalszym ciągu "wołam" o ewentualne doświadczenia z CTM (dobry marketing, polska gałązka włoskiego producenta, ale - poza Majką, która w wielu miejscach forum chwali, nikt inny się nie wychyla.

Czekam z nadzieją

U mnie akurat serwis CTM jest bliski i - wydaje się - kompetentny.

Jak ceny makroterm-u ? Wkład CTM 24 kW bez wodotrysków (drzwi 2-działowe, bez rożna, wężownicy cwu itp.) ma kosztować 4.800 zł brutto.

U nas instalatorzy montowali jednocześnie kocioł i kominek, więc była "jedna cena" za montaż = 800zł. I mogliśmy przy nich od razu sprawdzić działanie /serwis Buderusa przyjechał też w tym samym czasie/. My przy kominku nie mamy elektronicznego sterowania poborem powietrza!

• 3 weeks później...

Wlasnie odebralem wycene kominka z plaszczem wodnym

z makrotermu, a wiec nie jest tak wesolo:

kominek 24 kw, wszystkie elementy z automatyka, komputerowym sterowaniem, zestaw pomp razem z pompa obiegowa, montazem i uruchomieniem wynosi 8500 PLN.

Plusem w tym kominku jest to, ze nawet jak wylacza prad i woda sie zagotuje w plaszczu to maja takie ustrojstwo, ktore wypuszcza goraca wode do kanalizacji i wpuszcza zimna az do skutku i ma dwusystemowy uklad pracy.

Jezeli podpisze z nimi umowe do konca marca to mam 10% rabatu.

Miło,że wątek jeszcze żyje.

Paj^ - wejdź na http://www.ctmpolonia.pl - mają dość dużą sieć przedstawicieli - bez problemu uzyskasz informację o cenach.

W moich (trójmiejskich) terenach widzę, że (w związku z zimową zapaścią na rynku chyba) można wynegocjować niezłe ceny, np. 24 kW za ok.4.000 brutto (sam wkład, wersja podstawowa).

Ja się jeszcze muszę wstrzymać - z przyczyn niezależnych - brak pewności przyłączy w najbliższym czasie, bandyctwo (kradzieże) na potęgę.

Majka - napisz coś o eksploatacji CTM.

Pozdrawiam

• 2 months później...
Bardzo ciekawe pytanie. Ale dalej nie ma opowiedzi jak na wstępie. Kominek z płaszczem wodnym i ogrzewanie kombinowane: podłogowe (lub wyłącznie podłogowe)z grzejnikami. Do tego piec co elektryczny. Kto powie?