cez 23.01.2003 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2003 Będę zobowiązany za wszelkie informacje na temat doświadczeń z eksploatacji kominka z wkładem wodnym, niekoniecznie f-my CTM (choć - zdaje się - konkurencję mają skromną...). Planuję taki kominek (24 kW) jako podstawowe żródło ciepła dla domu 160 m2, z rezerwowym kotłem elektrycznym; c.o - część podłogowo, część - grzejnikowo; ciepła woda z zasobnika ogrzewanego:- zimą - z kominka;- latem - z kolektora słonecznego.Bardzo jestem ciekaw opinii forumowiczów na ten temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paj 23.01.2003 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2003 w opcji "szukaj" znajdziesz dosc duzo na ten temat, ze swojej strony moge dodac, ze wybieram turbokominek z firmy http://www.makroterm.com.pl bo maja komkleksowa obsluge, tzn: kominek z plaszczem, kociol olejowy i ogrzewanie solarne, poszukaj w archiwum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 23.01.2003 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2003 FonteFlamme 830 z płaszczem wodnym jest ciekawym pomysłem,Taki kominek to jednak nic innego niż druga kotłownia (niezależny obieg), dodatkowo trzeba pamietać o hydraulice !!, osoba w rodzinie bez znajomości instalacji może zrobić kłopot uruchamiając taki kominek,latem praktycznie nie powinieneś z niego korzystać, bezpieczniej jest rozprowadzić ciepłe powietrze rurami,pozdr, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paj 23.01.2003 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2003 Trzeba byc szalencem, zeby samemu probowac podlaczyc kominek do obiegu CO, a co z gwarancja?? U mnie bedzie robic to ekipa sprzedajaca kominek, wazna rzecza w tym wszystkim jest pozniejszy serwis!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cez 23.01.2003 21:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2003 Dzięki paj^,odświeżyłem sobie informacje korzystając z zasobów forum.Makroterm to aż Zakopane, a ja akurat po drugiej stronie...W dalszym ciągu "wołam" o ewentualne doświadczenia z CTM (dobry marketing, polska gałązka włoskiego producenta, ale - poza Majką, która w wielu miejscach forum chwali, nikt inny się nie wychyla.Czekam z nadzieją Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paj 24.01.2003 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2003 moj przyjaciel ma kominek CTM i jest bardzo zadowolony, pali w nim od jesieni non stop, zanych problemow, ja jednak stawiam na makroterm, wspomniany serwis i profesjonalna obsluga, wizualnie zaden z tych kominkow nie jest piekny, ale cos za cos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cez 24.01.2003 08:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2003 U mnie akurat serwis CTM jest bliski i - wydaje się - kompetentny. Jak ceny makroterm-u ? Wkład CTM 24 kW bez wodotrysków (drzwi 2-działowe, bez rożna, wężownicy cwu itp.) ma kosztować 4.800 zł brutto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paj 24.01.2003 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2003 CTM jest troche tanszy, u mnie wyjdzie za 24 kw z calym osprzetem i pompami okolo 5,5 k PLN, montaz 800-1000 PLN Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 24.01.2003 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2003 U nas instalatorzy montowali jednocześnie kocioł i kominek, więc była "jedna cena" za montaż = 800zł. I mogliśmy przy nich od razu sprawdzić działanie /serwis Buderusa przyjechał też w tym samym czasie/. My przy kominku nie mamy elektronicznego sterowania poborem powietrza! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paj 13.02.2003 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2003 Wlasnie odebralem wycene kominka z plaszczem wodnym z makrotermu, a wiec nie jest tak wesolo:kominek 24 kw, wszystkie elementy z automatyka, komputerowym sterowaniem, zestaw pomp razem z pompa obiegowa, montazem i uruchomieniem wynosi 8500 PLN.Plusem w tym kominku jest to, ze nawet jak wylacza prad i woda sie zagotuje w plaszczu to maja takie ustrojstwo, ktore wypuszcza goraca wode do kanalizacji i wpuszcza zimna az do skutku i ma dwusystemowy uklad pracy.Jezeli podpisze z nimi umowe do konca marca to mam 10% rabatu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 14.02.2003 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2003 Dlatego wybraliśmy CTM, był o 3tyś. tańszy /razem z tym "ustrojstwem" spuszczającym wodę/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paj 14.02.2003 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2003 Majka, mozesz wyszczegolnic ile zaplacilas za CTM a ile za pompki i inne dodatki? z gory wielkie dzieki [ Ta wiadomość była edytowana przez: paj^ dnia 2003-02-14 11:32 ] [ Ta wiadomość była edytowana przez: paj^ dnia 2003-02-14 11:33 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 14.02.2003 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2003 Raczej nie. Na jednej fakturze mieliśmy buderusa i kominek + wszystkie szpeje. Faktur w pracy nie mam a w domu brak dostępu do netu /i brak czasu na szukanie/. Sorry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cez 14.02.2003 11:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2003 Miło,że wątek jeszcze żyje.Paj^ - wejdź na http://www.ctmpolonia.pl - mają dość dużą sieć przedstawicieli - bez problemu uzyskasz informację o cenach.W moich (trójmiejskich) terenach widzę, że (w związku z zimową zapaścią na rynku chyba) można wynegocjować niezłe ceny, np. 24 kW za ok.4.000 brutto (sam wkład, wersja podstawowa).Ja się jeszcze muszę wstrzymać - z przyczyn niezależnych - brak pewności przyłączy w najbliższym czasie, bandyctwo (kradzieże) na potęgę.Majka - napisz coś o eksploatacji CTM.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 29.04.2003 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2003 Bardzo ciekawe pytanie. Ale dalej nie ma opowiedzi jak na wstępie. Kominek z płaszczem wodnym i ogrzewanie kombinowane: podłogowe (lub wyłącznie podłogowe)z grzejnikami. Do tego piec co elektryczny. Kto powie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts