Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak zmieścić zmywarkę kompaktowa na dnie szafki zlewozmywako

Recommended Posts

Czy ktos juz moze przerabial powyzszy temat i moze pomoc/podpowiedziec?

Chce do szafki zlewozmywakowej wstawic w dolnej polowie zmywarke kompaktowa o wysokosci 45cm tyle, ze mam obawy, ze ciezko bedzie znalezc tak krotki syfon, zeby pasowal. Blat pewnie bedzie na wysokosci 90cm, cokoly mozna dac nizsze (lub w ogole nie bo zlewozmywak bedzie na skraju bardzo krotkiej czesci ciagu przy lodowce), czy na jakis 35cm da sie zmiescic i zlewozmywak i syfon? Zakladam, ze syfon bedzie prosty (bez czesci do zmywarki) a odplyw zmywarki zrobiony w scianie przy odplywie zlewu.

dzieki

Ola

https://forum.murator.pl/topic/46753-jak-zmie%C5%9Bci%C4%87-zmywark%C4%99-kompaktowa-na-dnie-szafki-zlewozmywako/

Nie bardzo to rozwiązanie.

W szafce zlewozmywakowej jst mało miejsca. Syfon to po pierwsze, a poza tym to jest miejsce na przyłącze wody do baterii i zmywarki, jak również miejsce na umieszczenie gniazda 200v do podłączenia zmywarki.

Błędem jest planowanie gniazda zasilającego zmywarke za zmywarką bo nie można jej wyłączyć bez demontażu, a poza tym może po prostu nie wejść zmywarka (głębokość szafki - wystające gniazdo > głębokość zmywarki.

Gdzie trzymać kosz na podstawowe odpadki?

Jak sięgać do tak nisko umieszczonej zmywarki, chyba na kolanach.

Juz mi sie rozjasnilo :). Zmywarka ma 48cm na glebokosc wiec nawet za nia byloby miejsce na gniazdko i przylacza z tym, ze wszystko trzeba bedzie zrobic w gornej czesci szafki. Odplyw zmywarki damy wyzej, syfon trzeba bedzie przerobic - podocinac rurki, poprowadzic tak zeby zagiecie bylo wyzej niz standardowo lub przeniesc zagiecie pod sciane tak zeby zmiescilo sie w przestrzen za zmywarka, jesli sie nie bedzie miescic. Pokombinujemy, powinno sie udac :)

Kosz na smieci bedzie w innej szafce. Z tym sieganiem to prawda ale do normalnych zmywarek tez sie trzeba nisko schylac. Tu bedzie raptem pare centymetrow nizej. Poza tym - chyba nie ma innego wyjscia :(

Jak korzystać z takiej zmywarki w okolicach podłogi? :-? Ja mam pełną 60-tkę i nie lubię roz- i załaduknu, a do takiej małej, żeby otworzyć trzebaby kucać! Może nie mam racji, ale może lepiej byłoby zamontować ja pod blatem, a poniżej szufladę? Nie wiem czy tak się da, ale moim zdaniem pionowa 45 byłaby wygodniejsza.
Ciezko sie korzysta ale Tesciowie rozwazaja albo Candy C3 Trio albo zmywarke kompaktowa + piekarnik i plyte. W Candy tez trzeba nisko sie schylic. Do normalnej zmywarki zreszta tez.
  • 1 month później...
Juz mi sie rozjasnilo :). Zmywarka ma 48cm na glebokosc wiec nawet za nia byloby miejsce na gniazdko i przylacza z tym, ze wszystko trzeba bedzie zrobic w gornej czesci szafki. Odplyw zmywarki damy wyzej, syfon trzeba bedzie przerobic - podocinac rurki, poprowadzic tak zeby zagiecie bylo wyzej niz standardowo lub przeniesc zagiecie pod sciane tak zeby zmiescilo sie w przestrzen za zmywarka, jesli sie nie bedzie miescic. Pokombinujemy, powinno sie udac :)

Kosz na smieci bedzie w innej szafce. Z tym sieganiem to prawda ale do normalnych zmywarek tez sie trzeba nisko schylac. Tu bedzie raptem pare centymetrow nizej. Poza tym - chyba nie ma innego wyjscia :(

Kiciu, co to za zmywarka taka płytka? szukam i szukam, a najpłytsza jaką znalazłam ma 55 cm głębokości

U nas w obecnym mieszkaniu taka mała zmywarka działa, właśnie pod zlewem. Rzeczywiście trzeba się schylać, no i musiałem przedłużyć szafkę o 12 cm. Oczywiście nie wygląda to najlepiej i w docelowej kuchni na pewno się na to nie zdecydujemy.
Zmywarka to Electrolux, ale Tesciowie juz kupili C3 Trio. Wiem, ze schylanie sie nie jest wygodne ale jak sie ma malo miejsca i do wyboru jedna szafka 45cm/60cm wiecej przy ogolnej bardzo malej liczbie dolnych szafek to nie bardzo jest wybor. Stawianie na blacie zmywarki nie wchodzi w rachube bo niewiele tego blatu go zostalo. W zasadzie jedyne sensowne wyjscie to zrezygnowac ze zmywarki. Ale chcieli miec jakakolwiek. NAjwyzej nie beda uzywac.