marcin_budowniczy 18.01.2006 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2006 Domek 100 m2 z poddaszem (pełne podpiwniczenie), sciany silka 18+15, stropy monolityczne, beton na ławy i stropy z gruchy.Wycena obejmuje stan od wbicia pierwszej łopaty pod dach.Nie obchodzi mnie sprzęt, jedzenie dla ekipy itd. Fachowcy rzetelni ah i eh (sprawdzeni u rodzinki na budowie). Robocizna: Koparka, wywóz ziemi 1300Ławy (zbrojenia i zalanie) 1000Ściany piwnic 2800Strop nad piwnicą 2000Ocieplenie piwnicy (+izolacja) 500Ściany parteru 3000Strop nad parterem 2000Komin 1400Poddasze (scianki kolankowe, działowe) 1000 razem 15 000 Co Wy na to?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_budowniczy 20.01.2006 20:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2006 jak narazie 50 wyświetleń - zero odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ROBSON68 20.01.2006 22:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2006 ja właśnie dostałem wycenę domu 140m - link: http://mtmstyl.pl/projekty/jednorodzinne_z_uzytkowym_poddaszem/bryza_2/default.asp?id=386 od kopania fundamentów po dach (więżba, ułożenie dachówek opierzenia i rynny) wstawienie okien i drzwi jedynie brak tynków wewnętrznych i zewnętrznych i za to wszystko 18tys I co Ty na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
z8 22.01.2006 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2006 Dość tanio. Ale "koparka, wywóz ziemi - 1300"?Po co wywozisz ziemię - nie można jej wykorzystać np. do zrobienia niewielkiej górki z której będzie spływał strumyk.Za koparkę nie powineneś zapłacić więcej niż 500 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_budowniczy 22.01.2006 13:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2006 Dość tanio. Ale "koparka, wywóz ziemi - 1300"? Po co wywozisz ziemię - nie można jej wykorzystać np. do zrobienia niewielkiej górki z której będzie spływał strumyk. Za koparkę nie powineneś zapłacić więcej niż 500 zł Zgadzam się z Tobą, na pewno sprawę dot. koparki i wywozu ziemi obetnę, pozostałość raczej sztywna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chopinetka 22.01.2006 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2006 Witaj Myślę, że to dobra cena. Ja mam 126m2 i za stan surowy otwarty z dachem pod papą zapłaciłam 17tyś. Ekipę ściągnełam z pod Lublina (sprawdzona u znajomych). A jeżeli chodzi o ziemię, to absolutnie zgadzam się z poprzednikami. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janrenovate 24.01.2006 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2006 taniocha,gdzie tak tanio budują? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_budowniczy 24.01.2006 18:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2006 wielkopolska, Konin k/Lichenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Danielek 24.01.2006 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2006 ja w kaliszudomek 140 m2 po podlogach(z garazem) + poddaszesciany z max-a 2,70 wysokosci + sciana kolankowa na 0,50, strop terivaod poczatku do konca tzn fundamenty wykop, zalanie, ocieplenie, chudziak, sciany, kominy wybudowanie + oblozone ponad dach klinkierem, taras, schody zewn, posadzki(wylewki+ocieplenie), tynki cementowo-wapienne18.000 zlCiesla ok 2.000-3.000 zlDekarz za ulozenie dachowki 5.000 zl za ulozenie blachy 3.000 zlza podbitke, rynny (wykonczenie dachu) 2.000-2.500 zlbuduje firma, maja to zrobic w 3 m-ce, wszystkie narzedzia maja swoje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzch 24.01.2006 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2006 Za całą murarkę od wykopania fundamentów do poddasza bez dachu 12 tyś mam okazję zejść do 10 tys bez dachu jestem na etapie negocjacji dachu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomektz 24.01.2006 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2006 mam prośbę piszcie jaśniej (unas liczy sie od kondygnacji) ja płacę 6000 za kontygnację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_budowniczy 25.01.2006 10:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2006 mam prośbę piszcie jaśniej (unas liczy sie od kondygnacji) ja płacę 6000 za kontygnację przyznam, że pierwszy raz słyszę o takiej wycenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KAS01 25.01.2006 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2006 Cena w sam raz. Ani za mało, ani za dużo.Ja za prosty dom 116m2 pow uż (130m2 podłóg)+16m2 garaż, zapłaciłem:- 3500zł fundament + 400zł za dwie wizyty koparki (jedna do zdjęcia humusu i wyrównania dzialki, druga do wrzucenia piasku i obsypania fundamentu)- 500zł kanalizacja w przyziemiu- 4000zł ściany parteru konstrukcyjne i działowe, 2 kominy systemowe- 3000zł strop monolityczny z wieńcami, nadprożami i podciagiem- 3000zł ściany piętra, wieniec, dokończenie kominów systemowych i obłożenie ich cegłą klinkierową- 5500zł dach (więźba, dachówki, rynny)- 800zł ściany garażu- 1000zł dach garażu wraz ze stropem drewnianymRazem robocizna 21300zł + 400zł - 1000zł (kara umowna za przekroczenie terminu o 40dni; wykonawca miał za to zrobić murowane ścianki poddasza (których nie było w umowie), ale że się nie pojawił, więc mu to przepada) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirko43 25.01.2006 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2006 witam. z podanych cen wnioskuję że ekipa na pewno nie ma zarejestrowanej działalnosci , robią na czarno lub jest szef który zatrudnia z łapanki na czarno przypadkowych ,dobry fachowiec nie pracuje za marne wynagrodzenie ,co do koparki to transport sprzętu na(kołach to 160 zł , na naczepie 500 , ) sądzę że też na czarno lub na fuchę z innej budowy . Stawki żenująco niskie dostosowane do wiedzy i sztuki budowlanej . pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KAS01 25.01.2006 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2006 witam. z podanych cen wnioskuję że ekipa na pewno nie ma zarejestrowanej działalnosci , robią na czarno lub jest szef który zatrudnia z łapanki na czarno przypadkowych ,dobry fachowiec nie pracuje za marne wynagrodzenie ,co do koparki to transport sprzętu na(kołach to 160 zł , na naczepie 500 , ) sądzę że też na czarno lub na fuchę z innej budowy . Stawki żenująco niskie dostosowane do wiedzy i sztuki budowlanej . pozdrawiam Nie wiem jak w przypadku Marcina, ale firma która mi stawiała dom działa legalnie i na pewno nie ma ludzi z łapanki. Facet ma wiele ekip murarskich, do tego osobno ciesli, 3 ekipy dekarskie, specjalistów od klinkieru, tynkarzy itp. Buduje od 25-40 domów rocznie, wiec zadowala się małym zyskiem jednostkowym. Dla niego najwazniejsze jest, aby nie miał przestojów. Dodatkowo stara się, aby wszystkie budowy miał obok siebie (jest absolutnym monopolistą w mojej okolicy), tak aby mógł szybko przesuwać ludzi z budowy na budowe w miare potrzeb. Ma również cały sprzęt jaki jest potrzebny (zageszczarki, wibratory, itp) Budowa mojego domu zajeła mniej wiecej 45 dni roboczych po 8-9 godzin dziennie. Każda ekipa (murarze, cieśle, dekarze) pracowała w składzie 3 osobowym. Można więc łatwo policzyć, że nie zarabiają aż tak mało. Co do maszyny. Moja była taka: http://ksuchowerski.photosite.com/~photos/tn/201_348.ts1122108436000.jpg Młody chłopak który ją obsługiwał zdjął humus i odłożył go na pryzme w pół godziny. W pozostałe 1,5 h wyrównał ok. 600m2 działki i wyrwał 12 korzeni drzew. Druga wizyta (w celu zasypania fundamentów) była dłuższa bo musiał czekac na zagęszczenie piasku. Godzina pracy takiej maszyny to 75-80 zł. Za dojazd nie liczyli, bo tylko kilka minut (ponizej 10). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_budowniczy 26.01.2006 07:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2006 witam. z podanych cen wnioskuję że ekipa na pewno nie ma zarejestrowanej działalnosci , robią na czarno lub jest szef który zatrudnia z łapanki na czarno przypadkowych ,dobry fachowiec nie pracuje za marne wynagrodzenie ,co do koparki to transport sprzętu na(kołach to 160 zł , na naczepie 500 , ) sądzę że też na czarno lub na fuchę z innej budowy . Stawki żenująco niskie dostosowane do wiedzy i sztuki budowlanej . pozdrawiam Sie uśmiałem Fakty: 1. Ekipa ma zarejestrowaną działalność (nie zbieram rachunków, nie liczę na ulgę budowlaną - biore netto) 2. Nie ma rotacji w pracownikach 3. Szef nie ma doktoratu Fakty II : Nie płacę za sekretarkę, księgową, asystentkę, referentkę, za wystrój biura, czynsz, reklamę, za gaz pompowany do zestawu opon zimowych kochanki, za wakacje rodziny biznesmena w "egzotycznej" Tunezji , za najnowszy model komórki, za kolejne kino domowe z większym suboferem...etc Sorki, naoglądałem się już ludzi co nie robią za "żenująco niskie stawki", a ich wiedza? no cóż - gdyby głupota umiała latać, nie byłoby miejsca dla ptactwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jolla 27.01.2006 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2006 Witam Zaczynamy budowę na wiosnę, ekipy z którymi rozmawialiśmy chciały 1. 34tyś2. 36 tyś 3. górale 30 tyśdom prosty 154 m2 powierzchni całkowitej , dach dwuspadzisty 185 m2. skąd macie takie tanie ekity.Nie wiem czy już wybrać jakąś z tych ekip , czy szukać dalej ? nie chciałabym zostać na wiosnę na lodzie bo wszyscy będą mieli już zaklepane terminypozdrawiam Jolla Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
valdizet 28.01.2006 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2006 Witam Moj dom (obrys 12mx11m) ekipy wyceniły nastepujaco: firma - stan surowy otwarty (dach z papą) - 80tys z materialem 1.ekipa - sama rabocizna - od wykopania fundamentów do przykrycia dachem z papą - 25 tys 2.ekipa - j.w - 15 tys - gratis dobudowa garazu Zukowo k/Gdańska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts