Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wycena mojego wykonawcy - co sądzicie?

Recommended Posts

Domek 100 m2 z poddaszem (pełne podpiwniczenie), sciany silka 18+15, stropy monolityczne, beton na ławy i stropy z gruchy.

Wycena obejmuje stan od wbicia pierwszej łopaty pod dach.

Nie obchodzi mnie sprzęt, jedzenie dla ekipy itd.

Fachowcy rzetelni ah i eh (sprawdzeni u rodzinki na budowie).

Robocizna:

Koparka, wywóz ziemi 1300

Ławy (zbrojenia i zalanie) 1000

Ściany piwnic 2800

Strop nad piwnicą 2000

Ocieplenie piwnicy (+izolacja) 500

Ściany parteru 3000

Strop nad parterem 2000

Komin 1400

Poddasze (scianki kolankowe, działowe) 1000

razem 15 000

Co Wy na to??

ja właśnie dostałem wycenę domu 140m - link: http://mtmstyl.pl/projekty/jednorodzinne_z_uzytkowym_poddaszem/bryza_2/default.asp?id=386

od kopania fundamentów po dach (więżba, ułożenie dachówek opierzenia i rynny) wstawienie okien i drzwi jedynie brak tynków wewnętrznych i zewnętrznych i za to wszystko 18tys

I co Ty na to?

Dość tanio.

Ale "koparka, wywóz ziemi - 1300"?

Po co wywozisz ziemię - nie można jej wykorzystać np. do zrobienia niewielkiej górki z której będzie spływał strumyk.

Za koparkę nie powineneś zapłacić więcej niż 500 zł

Zgadzam się z Tobą, na pewno sprawę dot. koparki i wywozu ziemi obetnę, pozostałość raczej sztywna.

ja w kaliszu

domek 140 m2 po podlogach(z garazem) + poddasze

sciany z max-a 2,70 wysokosci + sciana kolankowa na 0,50, strop teriva

od poczatku do konca tzn fundamenty wykop, zalanie, ocieplenie, chudziak, sciany, kominy wybudowanie + oblozone ponad dach klinkierem, taras, schody zewn, posadzki(wylewki+ocieplenie), tynki cementowo-wapienne

18.000 zl

Ciesla ok 2.000-3.000 zl

Dekarz za ulozenie dachowki 5.000 zl

za ulozenie blachy 3.000 zl

za podbitke, rynny (wykonczenie dachu) 2.000-2.500 zl

buduje firma, maja to zrobic w 3 m-ce, wszystkie narzedzia maja swoje.

Cena w sam raz. Ani za mało, ani za dużo.

Ja za prosty dom 116m2 pow uż (130m2 podłóg)+16m2 garaż, zapłaciłem:

- 3500zł fundament + 400zł za dwie wizyty koparki (jedna do zdjęcia humusu i wyrównania dzialki, druga do wrzucenia piasku i obsypania fundamentu)

- 500zł kanalizacja w przyziemiu

- 4000zł ściany parteru konstrukcyjne i działowe, 2 kominy systemowe

- 3000zł strop monolityczny z wieńcami, nadprożami i podciagiem

- 3000zł ściany piętra, wieniec, dokończenie kominów systemowych i obłożenie ich cegłą klinkierową

- 5500zł dach (więźba, dachówki, rynny)

- 800zł ściany garażu

- 1000zł dach garażu wraz ze stropem drewnianym

Razem robocizna 21300zł + 400zł - 1000zł (kara umowna za przekroczenie terminu o 40dni; wykonawca miał za to zrobić murowane ścianki poddasza (których nie było w umowie), ale że się nie pojawił, więc mu to przepada)

witam. z podanych cen wnioskuję że ekipa na pewno nie ma zarejestrowanej działalnosci , robią na czarno lub jest szef który zatrudnia z łapanki na czarno przypadkowych ,dobry fachowiec nie pracuje za marne wynagrodzenie ,co do koparki to transport sprzętu na(kołach to 160 zł , na naczepie 500 , ) sądzę że też na czarno lub na fuchę z innej budowy . Stawki żenująco niskie dostosowane do wiedzy i sztuki budowlanej . pozdrawiam

witam. z podanych cen wnioskuję że ekipa na pewno nie ma zarejestrowanej działalnosci , robią na czarno lub jest szef który zatrudnia z łapanki na czarno przypadkowych ,dobry fachowiec nie pracuje za marne wynagrodzenie ,co do koparki to transport sprzętu na(kołach to 160 zł , na naczepie 500 , ) sądzę że też na czarno lub na fuchę z innej budowy . Stawki żenująco niskie dostosowane do wiedzy i sztuki budowlanej . pozdrawiam

Nie wiem jak w przypadku Marcina, ale firma która mi stawiała dom działa legalnie i na pewno nie ma ludzi z łapanki. Facet ma wiele ekip murarskich, do tego osobno ciesli, 3 ekipy dekarskie, specjalistów od klinkieru, tynkarzy itp. Buduje od 25-40 domów rocznie, wiec zadowala się małym zyskiem jednostkowym. Dla niego najwazniejsze jest, aby nie miał przestojów. Dodatkowo stara się, aby wszystkie budowy miał obok siebie (jest absolutnym monopolistą w mojej okolicy), tak aby mógł szybko przesuwać ludzi z budowy na budowe w miare potrzeb. Ma również cały sprzęt jaki jest potrzebny (zageszczarki, wibratory, itp)

Budowa mojego domu zajeła mniej wiecej 45 dni roboczych po 8-9 godzin dziennie. Każda ekipa (murarze, cieśle, dekarze) pracowała w składzie 3 osobowym. Można więc łatwo policzyć, że nie zarabiają aż tak mało.

Co do maszyny. Moja była taka:

http://ksuchowerski.photosite.com/~photos/tn/201_348.ts1122108436000.jpg

Młody chłopak który ją obsługiwał zdjął humus i odłożył go na pryzme w pół godziny. W pozostałe 1,5 h wyrównał ok. 600m2 działki i wyrwał 12 korzeni drzew. Druga wizyta (w celu zasypania fundamentów) była dłuższa bo musiał czekac na zagęszczenie piasku. Godzina pracy takiej maszyny to 75-80 zł. Za dojazd nie liczyli, bo tylko kilka minut (ponizej 10).

Sie uśmiałem :p

Fakty:

1. Ekipa ma zarejestrowaną działalność (nie zbieram rachunków, nie liczę

na ulgę budowlaną - biore netto)

2. Nie ma rotacji w pracownikach

3. Szef nie ma doktoratu

Fakty II :

Nie płacę za sekretarkę, księgową, asystentkę, referentkę, za wystrój biura, czynsz, reklamę, za gaz pompowany do zestawu opon zimowych kochanki, za wakacje rodziny biznesmena w "egzotycznej" Tunezji , za najnowszy model komórki, za kolejne kino domowe z większym suboferem...etc

Sorki, naoglądałem się już ludzi co nie robią za "żenująco niskie stawki", a ich wiedza? no cóż - gdyby głupota umiała latać, nie byłoby miejsca dla ptactwa.

Witam

Zaczynamy budowę na wiosnę, ekipy z którymi rozmawialiśmy chciały

1. 34tyś

2. 36 tyś

3. górale 30 tyś

dom prosty 154 m2 powierzchni całkowitej , dach dwuspadzisty 185 m2.

skąd macie takie tanie ekity.Nie wiem czy już wybrać jakąś z tych ekip , czy szukać dalej ? nie chciałabym zostać na wiosnę na lodzie bo wszyscy będą mieli już zaklepane terminy

pozdrawiam

Jolla