Gość 23.01.2003 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2003 Proszę o radę czy ekonomicznej grzać CWU przepływowo (grzejesz ile zużywasz), czy w zasobniku z cyrkulacją.Sytuacja u mnie wygladą nastepująco kocioł przewidziany mam w piwnicy, kuchnia na parterze 5 m od pieca oraz łazienka na piętrze 10 m od pieca. Instalacje mam wykonaną już jako trójrurową. Na razie skłaniam się do grzania CWU przepływowo. Jednak przy każdym odkręceniu ciepłej wody kocioł pracuje z mocą znamionową 24kW, czy to na dłuąszą metę się opłaca??? (Myślę o kotle f. Immergas, Vitrix-a) Jakie są wasze opinie na ten temat ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VPS 23.01.2003 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2003 W domkach takich jak Twój jestem zwolennikiem kotła z zasobnikiem CWU + cyrkulacja sterowana czasowo. Koszt takiego układu wiekszy niz dwufunkcyjnego. Nie mam pojęcia czy kotły dwufunkcyjne które wymieniłeś mozna wyposażyć w cyrkulację lecz są na rynku kotły dwufunkcyjne posiadające taka możliwość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Metal 23.01.2003 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2003 VPS ma rację.Koszty to jedna strona, a druga to komfort. Pomyśl ile będziesz czekać na ciepłą wodę w tej łazience 10m od kotła i ile razy dziennie będziesz nagrzewać te rury i chłodzić.W domku moim zdaniem tylko jednofunkcyjny z zasobnikiem i cyrkulacją. PozdrowionkaMetal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bren 23.01.2003 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2003 Polecam artykuł o kotłach w Muratorze 2/2003Całkiem nieźle jest to wyjaśnione Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bren 23.01.2003 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2003 Do VPSPrawdą jest że niektóre kotły dwufunkcyjne posiadają taką możliwość ale jest to wysoce nieekonomiczne. Dużo leprzym rozwiązaniem jest np, kocioł z wbudowanym zasobnikiem warswowym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VPS 23.01.2003 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2003 BrenZgadzam się sam je stosuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bren 23.01.2003 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2003 do VPSPodziel sę doświadczeniami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VPS 23.01.2003 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2003 Muszę teraz wyjechać na uruchomienie. Może później Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RomanP 23.01.2003 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2003 może być dwufunkcyjny z niewielkim zasobnikiem wstępnym. Można wtedy 3 rurowo i przepływowo. Podobno się sprawdza. Wiadomości z drugiej ręki, bo jestem też na etapie wyboru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartt 23.01.2003 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2003 Z moich poszukiwań teoretycznych wychodzi to co u VPS: jednofunkcyjny + zasobnik 150-300l + wymuszona cyrkulacja. Nie wiedziałem tylko, że może być programowana dobowo - b. interesujące VPS o ile taka wyjdzie drożej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dave 23.01.2003 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2003 No cos ty - to banalne - kupujesz dowolny programator czasowy w ksztalcie przedluzki z zegarem, ktory wkladasz do gniazda - i w zaleznosci od godziny bedzie on wlaczal lub wylaczal prad zasilajacy pompki. Taki programowany wlacznik (dobowy z dokladnoscia do 15min czy tygodniowy z dokladnoscia do 1h) kosztuje ok. 20zl. Jezeli chcesz dokladne programowanie do 10min w okresie tygodnia to bedzie to ok. 50zl. D. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VPS 23.01.2003 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2003 BarttCzemu taki duży zasobnik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VPS 23.01.2003 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2003 BrenZaletą warstwowego podgrzewacza zasobnikowego w porównaniu z podgrzewaczem konwencjonalnym jest to, że pierwszy z nich pozwala szybko i optymalnie podgrzać zadaną ilość wody. Podczas gdy podgrzewacz konwencjonalny nagrzewa równomiernie całą zawartą w nim wodę, to warstwowy podgrzewacz zasobnikowy nagrzewa do wymaganej temperatury już niewielką jej ilość. Dzięki temu już po upływie ok. 5 minut uzyskuje się wystarczającą ilość wody, aby skorzystać z jednokrotnego natrysku. Jest to czas czterokrotnie krótszy niż przy jej podgrzewaniu w podgrzewaczu z wężownicą.Dzięki tego rodzaju przygotowaniu ciepłej wody klient uzyskuje wyższy komfort użytkowania, niż przy korzystaniu ze 150 litrowego konwencjonalnego podgrzewacza zasobnikowego. Oprócz wzrostu komfortu poboru c.w.u. dodatkowymi zaletami są:- niższe postojowe straty energii zasobnika oraz- mniejsze wymiary niż klasycznego podgrzewacza przy zwiększonej wydajności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bren 23.01.2003 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2003 do VPSa co to za cudo ?gdzie można znaleść dokładne info ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radex 23.01.2003 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2003 VPS: niektórzy mają marzenia o wannie z hydromasażem. Wanny tego typu mieszczą około 300 litrów wody. I teraz pytanie - jaki wziąć zasobnik, aby napełnił tę wannę ciepłą wodą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VPS 23.01.2003 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2003 redexdobieram gdy poznam potrzeby i wymagania inwestora na potrzeby CWU. Ile bedzie osób, jaki duzy zasobnik, ile osób bedzie równoczesnie korzystało z kapieli po prostu jaki bedzie potrzebny wydatek CWU. Potem nastepuje dobór kotła i zasobnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VPS 23.01.2003 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2003 On 2003-01-23 15:29, Bren wrote: do VPS a co to za cudo ? gdzie można znaleść dokładne info ? http://www.vaillant.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przmslw 23.01.2003 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2003 VPS: to co napisałeś o zasobniku warstwowym to cytat z ulotki kotła ecoCompact Vailanta, nie? Pytanie: czy spotkał się ktoś z zasobnikiem warstwowym _wolnostojącym_ ?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bren 23.01.2003 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2003 VPS dziękiByłem widziałemCzy przypadkiem ten Ecocopmact nie jest także pokazany w ostatnim Muratorze ( przy artykule o kotłach ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VPS 23.01.2003 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2003 On 2003-01-23 16:05, Bren wrote: VPS dzięki Byłem widziałem Czy przypadkiem ten Ecocopmact nie jest także pokazany w ostatnim Muratorze ( przy artykule o kotłach ) Być może nie czytam (narazie) Muratora Na stronie vaillanta jest także kocioł wiszący dwufunkcyjny, atmosferyczny i z zamkniętą komorą, z zasobnikiem warstwowym o poj 20 litrów. Wydatek CWU 165l/10min. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts