VPS 27.01.2003 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2003 Znalazłem ciekawy artykuł pasujący do tego wątku.Oto on przeczytajcie. Szczególnym przypadkiem są domy jedno- dwurodzinne lub małe energooszczędne budynki wielorodzinne. W obiektach tych zapotrzebowanie ciepła do potrzeb c.w.u. może być większe od zapotrzebowania do potrzeb c.o. O doborze mocy cieplnej kotła decydują wówczas potrzeby c.w.u. Jednocześnie bardzo ważna jest odpowiednio dobrana pojemność podgrzewacza pojemnościowego c.w.u. W obiektach tych stosuje się całkowity priorytet podgrzewu c.w.u. Jednocześnie przerwa w ogrzewaniu powinna być jak najkrótsza, max. 0,5 h, tak aby nie była uciążliwa dla mieszkańców. Przewiduje się, że temperatura wewnątrz ogrzewanych pomieszczeń, przy mrozach, może spaść wówczas o 0,5C-1C. Przy takim założeniu, program minimum wystarczający dla rodziny 3 osobowej, pozwalający na jedną kąpiel w wannie (150 dm3) to podgrzewacz o pojemności 120 dm3, 130dm3 i kocioł o mocy cieplnej około 12kW. Natomiast program komfortowy, w tym również dla rodziny 4-ro osobowej, pozwalający na dwie następujące po sobie kąpiele, to podgrzewacz o pojemności około 200dm3 i konieczna moc cieplna kotła około 20kW. Moc ta może przewyższać zapotrzebowanie mocy cieplnej do potrzeb c.o. Nie zapewnia natomiast odpowiedniego komfortu zaopatrzenia w c.w.u. stosowanie, w takich przypadkach, kotłów dwufunkcyjnych z (nawet szybkodziałającymi) przepływowymi podgrzewaczami c.w.u. Rozwiązanie to jest bardzo "nęcące" ze względów cenowych i z uwagi na oszczędność miejsca. Spełniać jednak może swoją funkcję jedynie w przypadku rodziny dwu- trzyosobowej korzystającej głównie z prysznica. Natomiast chcąc napełnić wannę w czasie nie przekraczającym 10 minut, wymagana jest moc trwała w tzw. trybie przepływowym ok.30kW. Stosując kocioł o mocy np. około 15kW czas napełniania wanny wynieść może ok. 20 minut, co cały cykl kąpieli wraz z czynnościami towarzyszącymi znacznie wydłuży. Następująca po tym druga kąpiel może spowodawać zbyt długą przerwę w działaniu c.o. Dodatkowo mogą być trudności z jednoczesnym poborem c.w.u. w kilku punktach rozbioru, oraz odległość od najdalszego punktu nie może zazwyczaj przekraczać 7; 8m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 29.01.2003 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2003 WitamPrzeczytałem wszystkie posty. Wniosek mój jest taki że do domów jednorodzinnych najlepszym rozwiązaniem jest kocioł jednofunkcyjny z zasobnikiem. Janusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bela 29.01.2003 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2003 VPSWidzę, że jestes specem, a ja jestem na etapie rozmyślania/ wyboru kotła.Jak będziesz miał chwilkę, to może możesz odpowiedzieć, jakie rozwiązanie wdług Ciebie byłoby dla mnie najlepsze:- dom 230 m2 (na dole 100 m2 ogrzewanie wodne podłogowe + 2 grzejniki w garażu i 4-5 na poddaszu),- ilość osób: 2 - 3.- duże zpotrzebowanie na wodę (przy takiej ilości osób), bo: wanna z hydromasażem + natrysk, w kuchni: zlew, zmywarka, dodatkowo zaplanowane na poddaszu: druga mała kuchenka i łazienka,- najważniejsz dla mnie rzecz: kocioł będzie się mieścił w łazience (więc musi być mały i ładny!).Czyli w skrócie - potrzebuję małego, ładnego kotła (chyba lepiej z zasobnikiem), który zmieściłby się w łazience i "nie szpecił okolicy", który byłby w stanie obsłużyć równocześnie ogrzewanie podłogowe, jak i standardowe (grzejniki).Cena nie jest najważniejsza, tylko własnie jego wydajność, możliwośc podłączenia dwóch obiegów i wygląd...B Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek13 29.01.2003 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2003 Piec zawsze będzie szpecił łazienkę. A może piec na strychu, albo na poddaszu, masz 230 mkw to jest naprawdę sporo? Czy nie masz jakiegoś pomieszczenia gospodarczego, suszarni itp. W łazience piec pracuje w trudnych warunkach - duża wilgotność, i jeżeli będzie miał otwartą komorę spalania to dodatkowo powstaną przeciągi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek13 29.01.2003 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2003 [ Ta Wiadomość była edytowana przez: marek13 dnia 2003-01-29 14:29 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VPS 29.01.2003 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2003 Zgadzam się z Markiem.Jeśli możesz wygospodarować inne pomieszczenie będzie lepiej. Jeśli koniecznie w łazience to poleciłbym De Dietrichhttp://www.dedietrich.com.pl/katalog/3/58-59.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek K 29.01.2003 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2003 cytat:Nadal jednak nie rozumiem różnicęy pomiędzy ustawieniem mocy kotła a modulacją. Czy z tego wynika, że jeżeli ręcznie (elektronicznie) ustawiam moc kotła np. na 10KW (bo taki jest mniej więcej zakres mocy (10-21KW) to on dalej ustawia modulację (w zależności od warunków pogodowych) w zakresie 40-100%. Co znaczyłoby, że będzie powiedzmy pracować z mocą 5KW w razie potrzeby? Pozdrawiam jzNie uzyskałeś odpowiedzi- to może ja:Na kotle nie uzyskasz mniej niż min., czyli 10kW. Jak ustawisz 10kW na CO będzie pracował bez modulacji. Jak ustawisz 12kW, będzie modulował 12-10kW, przy 15kW- będzie modulował 15-10kW, itd.Przynajmniej jest tak u mnie. Oczywiście dotyczy to CO, inaczej dla CW- u mnie wtedy moduluje, ale mam piec dwuobiegowy.Marek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wladek 29.01.2003 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2003 Dzięki VPS (trochę mnie tu nie było).Rozumiem, że do w/w programu i interfejsu mają dostęp tylko serwisanci? Co do modulacji to chyba coś nie tak. To po co by miał serwisant ustawiać moc wstępną, jak sterownik modulował by w pełnym zakresie (np. 10-21kWh). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobiczek 29.01.2003 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2003 A ja optuję za zasobnikiem góra 70l.Przecież możemy dostosować nasze potrzeby do urzadzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek K 30.01.2003 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2003 Nie jestem zawodowo związany z instalacjami, CO, CW. Ale mogę się podzielić swoją wiedzą na ten temat, lecz też mogę się mylić!.Piec CO ustawia się na najniższą moc potrzebną do ogrzania mieszkania- żeby zmniejszyć ilość cykli pracy pieca (włącz- wyłącz). Jak instalowałem piec, to oferowano mi zbiornik buforowy (droższy od pieca), który miał służyć temu celowi.W moim przypadku: piec 11-24kW, pracował ustawiony na 16.5kW.Po załączeniu mocą min., po kilku sek. dochodził do max., kiedy osiągnął temperaturę zadaną, modulował w dół, i po krótkim czasie wyłączał się. Nie ogrzewałem wszystkich pomieszczeń, i stwierdziłem, że moc max. jest za duża. Zmieniłem ją do min.= 11kW. CO pracuje teraz na stałej mocy i wystarcza.Jakbyście mieli jakieś pytania- to proszę!Mój piec jest starego typu, już takich się nie produkuje- sterownik pieca jest analogowy. Wiem, bo go widziałem, był wymieniany- piorun!.Marek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bela 30.01.2003 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2003 Dzięki Marek 13 i VPS za odpowiedź i podpowiedź, ale na prawdę nie mam piwnicy, a poddasze ma być mieszkalne - poza tym komin do kotła mam właśnie przy łazience (albo sypialni - z drugiej strony)- to co lepsze? Mogłabym spróbowac w garażu, ale co z kominem? Garaż jest przy domu (prawie w bryle)i jest połowę niższy niż dom, więc jak wyprowadzić przewód dymowy?Widzę, że mam problem, skąd ja fizycznie znajdę takiego fachowca, który wynajdzie mi mały, ładny, nienajdroższy piec - aha i jeszcze jedno "na dobitkę" (tylko się nie śmiejcie) - ma to być kocioł w tej chwili na gaz płynny, ale z możliwością niedrogiego przystosowania do gazu ziemnego za 3-4 lata."...masz babo placek..."B Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek13 30.01.2003 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2003 Nie przejmuj się kominem. W kotłach z zamkniętą komorą spalania wyprowadzisz przewód powietrzno-spalinowy przez ścianę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 30.01.2003 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2003 Ale tylko taką, w której nie ma na poddaszu okien. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KarinaZ 30.01.2003 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2003 to prawda, są na to normy,myśleliśmy o piecu z zmkniętą komorą spalania, ale ponieważ mamy okna powyżej, gdzie mogłaby wychodzić rura, to musielibyśmy dać ją na inną ścianę - "długie koszty !" a rury te nie są tanie.Pozostaje więc komin, a piec może wówczas być jaki chcesz. Karina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek13 30.01.2003 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2003 Trzeba zachować tylko minimalną odległość od okien, jest to chyba 50 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KarinaZ 30.01.2003 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2003 Owszem Marek13,może tyle może więcej, ale jeden z sąsiadów ma taki piec i widzimy ja z tej rury bucha para, a i zapach jest jakiś dziwny coś jakby frytki smażyli na tym piecu.Nie chcę mieć tego wszystkiego pod oknem sypialni. Karina P.S im rura wychodzi z piwnicy pod schodami klatki wejściowej,jakoś niefortunnie - przy wejściu do domu ! [ Ta wiadomość była edytowana przez: KarinaZ dnia 2003-01-30 22:31 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zak 30.01.2003 22:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2003 Marek K & Władek:Moje pytanie dotyczace modulacji skierowalem do INFOLINII firmy Vaillant. Dowiedzialem sie, ze:Modulacja wystepuje w zakresie w jakim podawana jest moc kotla (w przypadku mojego kotlo - EKOCOMPACT: 10-21 KW). Ustawienie moc "pokretlem" (n.p. przes serwistanta przy uruchomienuiu) jest niczym innym jak ustawienie mocy maksymalnej kotla (do ktorej moze modulowac). Innymi slowami, jezeli ustawi sie moc na 10KW to pudlo nie moduluje. Ogolnie: Powierzchnia mojego domu to 230m kw. i taka moc minimalna powinna byc OK. Przestrzegam jednak osoby z mniejsza powierzchnia. Wydaje mi sie, ze powinny wybrac kociol, ktory moduluje w szerszym zakresie (np. 6-21). Dobierajaca sobie kociol, zalezalo mi na tym, zeby wymiennik byl ze stali nierdzewnej/szlachetnej. (Powod: znacznie wieksza trwalosc niz wymienniki "krzemowo-aluminiowe" i fakt, ze laczenie aluminium z miedzia jest niewskazane - wyczytalem w literaturze fachowej w kontekscie materialu, z ktorego jest wykonany wymiennik). Dokladnie sprawdzalem dane wielu firm. Wlasciwie ze stali szlachetnej wymiennik jest wykonany jedynie w nastepujacych firmach (przy kondensacyjnych o mocy do 21/24KW): Viessman (poczawszy od Vitodens 200, bo Vitodens 100 ma z krzem-alum.), Immergas i Vaillant. (Swoja droga, Immergas jest bardzo ciekawy, ponoc rowniez zasobniki i wezownice sa wykonane ze stali nierdzewnej, modulacje ma tez w bardzo szerokim zakresie (od 6 czy 7KW), ceny w miare OK ale kto wie czy beda tu za 10 lat jezeli im sprzedaz w Polsce nie wyjdzie. A co pozniej z czesciami?. Jasne ze, zawsze ktos bedzie sie zajmowal sprzedazy czesci zapasowych, ale jak szybko je dostarczy? - w srodku zimy!). Pozdr. jz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wladek 31.01.2003 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2003 Z tego co napisałeś wynika, że nikłe (przy dobrym sterowniku) zastosowanie ma wstępne ustawienie mocy kotła. Co do Immergas to moi znajomi mają, ale nie kondensacyjny (dwufunkcyjny wiszący). Narazie spisuje im się dobrze. Raz tylko w te największe mrozy oszronił się im wylot komina (rura w rurze przez ścianę) i się zbuntował, ale jak odszronili to zadziałał. Pozdr.Wladek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mic 31.01.2003 23:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2003 Ja mam pytanie bardzo podstawowe. Dostałem ofertę na kotłownię od Viessmana. W zestawie wymieniają "pojemnościowy podgrzewacz wody". Czy to jest to samo co zasobnik?W jakiej kolejności pod wzgledem jakości są Junkers, Viessmann i Vaillant? Mic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 01.02.2003 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2003 MicTak jest to zasobnik.Czytałem ostatnio ranking (TUV niemiecki) kotłów do 50kW obejmujący jakość/cena/serwis.1.Vaillant2.Junkers3.Viessman Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts