Jasiu 05.02.2003 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2003 A wiesz jakie są marże na w/w towary ? Są branże, które już bardziej wciągnąć brzucha nie mogą. Oczywiście nie przyszłoby mi do głowy całkowicie pozbawić instalatora zarobku. Taki instalator (głupi jakiś) szybko by splajtował i zostałbym bez serwisu. Ale jak sie kupuje kotłownie za 10 tys. to kazdy 1% to stówka prywatnych, opodatkowanych pieniędzy - jest o co walczyć ;o) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zak 06.02.2003 00:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2003 Jezeli zwracam sie do instalatora o zalozenie mi instalacji CO to chce miec wycene pracy. Musi to byc oczywiscie dla niego oplacalne, ale nie na zasadzie, ze malo place za prace ale duzo za kociol (chce miec te koszty rozgraniczone). Kazdy powinien obliczyc swoj zysk od swojego wkladu. Nie ma wkladu pracy w zakupie kotla. Potrafie to zrobic samemu i wynegocjowac dobra cene. Mi instalator tez tlumaczyl, ze "on bedzie pozniej musial sie opiekowac kotlem, i dlatego nie moze dac duzego rabatu. Kiedy jednak wglebilem sie w temat, to okazuje sie, ze w moim miescie (wojewodzkim) jest tylko jedna firma uprawniona do pierwszego uruchomienia (Vaillant). Wiec instalator ten i tak nie dokonalby tego. Gwarancje trwa 2 lata, i niczyja tu jest laska ze sie "opiekuje" kotlem. A pozniej (po 2 latach) to po prostu place za naprawy i tyle. W koncu kupilem kociol ECOCOMPACT w hurtowni, ktora nie chcial normalnie dac wiekszego rabatu niz 22% (tlumaczac, ze byloby nie nie "fair" w stosunku do instalatorow) ale mialem akurat szczescie, bo ktos zamowil i zrezygnowal (ostatnie dni grudnia), wiec hurtownia dala mi 31% rabatu (sami ubolewali, ze zrobili kiepski interes). Pierwotnie chcialem kupic Viessmana Visodens 200. Od razu przedstawielem sprawe, ze chce miec 30% rabatu, powiedziano mi, ze to niemozliwe, ze 20% to gora. Po godzinnej rozmowie zaczeli mowic o 25% i skonczylo sie na 28%. Z informacji jakie uzyskalem na Vaillanta mozna spokojnie dostac 22-24% bedac upartym Jak bylem w miejscu w ktorym proponowano mi 24% i dowiedzieli sie, ze kupilem ten kociol na lepszych warunkach - powiedzieli tylko, ze jak bede robil instalacje to u nich mam 30% rabatu na grzejniki. Konkludujac, w gre wchodza niemale pieniadze. Chce znac faktyczna wartosc towaru i uslug. Sam potrafie kupic sprzet. Zamowic projekt u osoby, ktorej bedzie tylko zalezalo zeby instalacja byla optymalna a nie napakowana jak najwieksza ilosci materialu od ktorego bedzie miala swoja marze - a sposrod wykonawcow wylonie najlepszego (co do ceny, jakosci i wiarygodnosci). Wiem, ze kazdy chce zarobic - ale kazdy tez chce zaoszczedzic - to wlasnie jest wolny rynek!Moja argumentacja zapewne nie spodoba sie VPS - ale chetnie wysluchac kontr-argumentacje.Pozdr. jz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 08.02.2003 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2003 WASZE PIENIĄDZE I WY BĘDZIECIE UŻYTKOWAĆ.MOJA OPINIA I POTWIERDZONE LATAMI PRAKTYKI,ORAZ JAKO HANDLOWIEC STYKAM SIĘ Z TYSIACAMI KLIENTÓW ROCZNIE PYTAJĄC ICH O OPINIE Z UŻYTKOWANIA KOTŁOW .DOSZŁEM DO WNIOSKU,WZYSKIE KOTŁY PO SCIĄGNIECIU OBUDOWY SĄ TAKIE SAME TZ.ZŁOŻONE Z TYCH SAMYCH MARKOWYCH PRODUCENTÓW NIKT NIE PRODUKUJE PIECA OD PODSTAW.NATOMIAST RÓZNI ICH WYGLĄD , CENA I BAJERROZMAWIAMY O KLASIE SCIENNEJ SPRAWNOŚC 90%DO 93% MOŻLIWE BŁĘDY WYLICZENIOWE .FIZYKA NIE ZNA PERPETUM MOBILE .SUMUJĄC GAZ KTÓRYMA SWOJĄ KALORYCZNOŚĆ W CUDOWNYM PIECU NIE WIĘCEJ ENERGIENERGIA TO W KLIENCIE ZBIERA GDY MÓGŁ KUPIĆ PIEC ZA 2000 A NIE 10000 TYŚ ZŁ,POWRACAJĄC CO WYBRAĆPIEC 1 FUNKCYJNY Z ZASOBNIKIEM 60L BĘDZIE OPTYMALNY PONIEWAŻUSTAWIAMY GO NA CYRKULACJĘ I GDY WYCZERPIE WODĘ Z ZASOBNIKA DOPIERO PRZEŁĄCZY SIE NA TRYB PRACY 2 FUNKCYJNY. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorz2 08.02.2003 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2003 Czego pan tak krzyczysz? I do tego anonimowo??? nie pozdrawiam... Grzegorz PS. zak - o to mi właśnie chodziło. VPS - nie bądź taki wrażliwy, każdy z nas musi na te pieniążki ciężko zapracować (instalatorzy też ) pozdrawiam [ Ta wiadomość była edytowana przez: grzegorz2 dnia 2003-02-08 20:26 ] [ Ta wiadomość była edytowana przez: grzegorz2 dnia 2003-02-08 20:27 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VPS 08.02.2003 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2003 grzegorz2 zakNie twierdzę aby inwestor nie otrzymywał upustów nawet jestem za.Natomiast nie mogę zaakceptować faktu że klient indywidualny otrzymuje taki sam upust jak instalator. Pisząc o instalatorach mam na myśli instalatorów autoryzowanych danych firm. Przeciesz jeździmy na szkolenia (kilkudniowe)opłacane z własnej kasy, narzędzia serwisowe też musimy kupić za własne. Dlatego musi nam zostać ok 5-8% ceny kotła, gzrejników czy rodzaju systemu instalacyjnego. Takie jest moje zdanie. Również wielu innych instalatorów ma podobne zdanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 09.02.2003 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2003 Każda praca wymaga zapłaty. Jeśli instalator zaprojektuje, skompletuje, dostarczy, zainstaluje i uruchomi kotłownie to zapłata należy się jak psu kość. Wolałbym jednak żeby koszt usługi był oddzielony od kosztu materiałów. Sytuacja byłaby przejrzystsza. A wogóle to sytuacja w branży budowlanej jest chora. Ceny katalogowe tak są policzone, że na dzień dobry każdy kto się zapyta dostaje 20% rabatu. To znaczy, że gdyby się nie dopominał to zostałby oszukany. To firmy z branży są winne takiemu stanowi rzeczy. Same do tego doprowadziły więc ich przedstawiciele nie powinni się zżymać, że nauczony doświadczeniem inwestor pierwsze co robi to pyta się o rabat. BTW. Prowadzę sobie arkusz z wydatkami na budowę i liczę sobie koszt tego co robie po cenach katalogowych i rzeczywiście uzyskanych. Wychodzi mi ponad 20% różnicy. To znaczy, że jeślibym sie nie targował to za dom, który buduje zapłaciłbym (bez najmniejszej różnicy w jakości) 50-100 tys.więcej. Za te pieniądze mozna już kupić przyzwoity samochód. Chodzi o to, żebym to ja sobie kupił ten samochód Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ADAMOS48 09.02.2003 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2003 JEŻELI WEŻMIEMY KRYTERIA PODSTAWOWE TO WSZYSKIE MAJĄ TA SAMĄ JAKOŚC TYLKO Z CENĄ NIE BARDZIEJ SPECJALISTYCZNE TO MOŻNA DYSKUTOWAĆ CAŁA NOC JEST TRUDNO ODPOWIEDZIEC JEDNOZNACZNIE .POZA MOCA ,PRZEZNACZENIEM.BUDOWĄ ŻELIWNY WISZĄCY.ZASOBNIK Z NIERDZEWKI ,EMALIOWANY CZY Z ELETRONIKA ,POGODÓWKĄ I KONDESACYJNY.Z ZAMKNIĘTĄ KOMORĄ SPALANIA CZ OTWARTĄ OCZYWIŚCIE BAJEREM NIE PODEJMĘ SIE ICH USTAWIC W KOLEJNOŚCI JAKOŚĆ ZA CENĘ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ADAMOS48 09.02.2003 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2003 NIGDY KLIENT NIE DOSTAŁ RABATU TAKIEGO JAK INSTALATOR ,NATOMIAST INSTALATOR JAK SKLĘP CZY HURTOWNIA .MOŻĘ SĄ TAKIE HURTOWNIE ALE NIE DOMNIE NALEŻY OCENA TEGO STANU RZECZY Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ADAMOS48 09.02.2003 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2003 ZAWSZE BĘDĘ POWTARZAŁ ŻE NIE WIELKOŚC RABATU TULKO ZA ILE TO KUPIĘ NP.PANELA 100ZŁ 20% RABAT 80ZŁTA SAMA PANELA 200ZŁ I 50% RABAT GDZXIE TANIEJ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartt 09.02.2003 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2003 Prosiłem cię już jako anonima (bo jak sądzę to byłeś ty ), żebys przestał pisać drukiem. To się po prostu strasznie źle czyta. Wciśnij caps lock pleeease Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dar 11.02.2003 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2003 Z wielkością zasobnika nie przesadzajcie, do napełnienia wanny nie trzeba 300 litrów! Zasobnik "daje z zapasu" tylko początkowo, później dogrzewa jak przepływowy.Ja mam 120-litrowy dla czteroosobowej rodziny: dwie łazienki, dwa natryski, wanna, bidet, umywalki, kuchnia itp. i wystarcza. Dwubiegowych nie polecam, działają podobnie jak piecyk łazienkowy - spróbujcie wejść pod prysznic i niech w tym czasie ktoś inny pójdzie do kuchni umyć szklanki - fajne uczucie... Nadają się tylko do mieszkań, w domkach zupełnie bezużyteczne: jeden i drugi wariant sprawdziłem na sobie doświadczalnie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorz2 13.02.2003 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2003 Na klawiaturze, z reguły po lewej, jest takie coś z napisem "CapsLock". Ciśnij pan na to!!!pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ADAMOS48 16.02.2003 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2003 EUREKA już wiem gdzie to coś się znajduje . Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 16.02.2003 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2003 Do Dar: Zasobnik 120L, a jaka moc kotła ? A najlepiej - jaki to kocioł ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirek_m 13.03.2003 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2003 Chcialbym się czegos dowiedziec o kotle Immergas Avio 21 Maior. Może ktos z forumowiczów miał "kontakt".... z tym urządzeniem? Dziekuję i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts