mały.majster 18.01.2006 23:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2006 przepraszam wiem że moge znaleść, ale ja zawsze wszystko na ost. minute !!! idą srogie mrozy -700 st.C chyba lada dzien będzie:) a ja mam kupić szybko wkład kominkowy a mam na to max 4,5tys pln dom użytkowej ogrzew. 150 m2 a ogólnej 200m2 ma to byc główne ogrzew. wspomagane elekt. co moge wybrać i gdzie znaleść ... szukam od kilku dni na internecie , po sklepach jezdze i kazdy specjalista ma inne zdanie ... jest godz. 00:48 a ja ku... spac nie moge POMOCY balzanek? jotul? tarnava? itp.. itp... ps. DGP jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KonAn 19.01.2006 02:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2006 U mnie na placu boju pozostały dwie firmy;Tarnava i Dovre.Blanzek z tego co wyczytałem jest nieekonomiczny(sporo idzie w komin), a Jotul jest przydrogi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lonly 19.01.2006 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2006 KonAn ma rację. Ja na 160 m kw. zafundowałem Tarnave 16 Kw. Mimo że nie mieszkam jeszcze a na poddaszu nieocieplony dach, przepalam raz na dobę i trudno mi powiedziec jak będzie docelowo ale na razie jestem zadowolony Na dole mam od 3 - 4C po 14 godzin od przepalenia a nie buzowania na full. A wczoraj bardzo miło mnie zaskoczył bo okazało się, że po 14 godzinach od włożenia 4 balików brzozy(wilgotnej) i grabu był jeszcze żar który umożliwił bez rozpalania na nowo dalej palić. Cena wkładu 3,3Kpln Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mały.majster 19.01.2006 08:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2006 dzieki za odp. podnosze temat moze ktoś jeszcze cos mi doradzi prosze !!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jeż 19.01.2006 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2006 Lonly - nie pal wilgotnym drewnem. To nie ma sensu - szyba szybciej sie brudzi, komin szybciej się zanieczyszcza i niszczy jakbyś palił gazem, tracisz energię na odparowanie wody z wilgotnego drewna. Mały.majster - jeśli dziś masz tylko 4,5 tys. kasy i boisz się mrozów, to aby zdążyć przed nimi, kup jakiś wklad firmy Elkom. Zapłacisz ok. 2 tys. zł a poza tym wydasz ok. 500 zł na rurę dymową, rurę doprowadzjącą powietrze i parę innych drobiazgów (jakaś blacha cenkowana zmiast izolacji ściany przy której ustawisz komnek, jaks glinka do zrobienia wejscia do komina itp). Bo na obudowę kominka, 2 wentylatory min. 600m3/h = min. 1200 m3/h (jeden to na 200m2 za mało), filtr, kanały, kratki nawiewne, kratki wywiewne, może jakiś tłumik hałasu itp. pozostałe 2 tys. na pewno nie wystarczy.Na razie: kup wkład, rurę dymową z kolankiem i rurę dla powietrza, zrób projekt obudowy z grubsza, posadow wkład, wejdź rurą dymową w komin pod kątem maks. 45 stopni od pionu, zamuruj to wejście, następnie w ciągu paru dni (aby wejście wyschło) doprowadź rurę doprowadzjącą powietrze. Po tych czynnościach możesz palić w kominku jak kozą i w jednym pokoju będziesz miał ciepło ja w ulu. Czynności te mogą zająć Ci maksimum tydzien jak się sprężysz. Ostatnią czynność (rura z powietrzem) możesz sobie darować, jeśli w pokoju z kominkiem masz jakiś lufcik, ktory stale będzie otwarty. Potem zainstaluj w tym pokoju komputer i ściągnij z internetu różne informacje niezbędne do prawidłowego zaprojektowania i wykonania wymuszonej DGP. Te czynności zajmą Ci najwięcej czasu. Zacznij od http://www.sobkowiak.prv.pl i http://www.kominek.info.pl. Potem kup jakąś książkę o wentylacji i ogrzewaniu. i przypomnij sobie parę wzorów z fizyki ze szkoły podstawowej. To pozwoli Ci zaprojektować dobrą instalację przed kolejną zimą oraz zmontować obudowę kominka i instalację wymuszonej DGP taką że będzie ogrzewała Ci cały dom od podłogi po sufit równomiernie i na piętrze też, powietrze w mieszkaniu nie będzie zapylone, a hałas wentylatorów nie będzie Cię denerwował. Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek63 19.01.2006 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2006 Według mnie kup sprawdzoną firmę, polecam Tarnavę sam ją mam jest ekonomiczna, nie ma uszczelki w drzwiach i jest trwała (10 lat gwarancji). I super się nią ogrzewa (mam 200 m do ogrzania). Jak kupisz byle co, to za parę lat do wymiany, a obudowa sporo kosztuje. Nie wiem czy warto na wkładzie oszczędzać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiaterwiater 19.01.2006 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2006 Mam dokładnie 150m2 powierzchni do ogrzania i Tarnawę 14 kW z DGP i pierwszy sezon palę i kaloryfery zimne i 20-24 stopnie w domu i tylko popołudniami palę i 7 metrów drewek zeszło i o czym tu mówić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrysztofik 19.01.2006 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2006 Ja mam Tarnavę 18 kw,jest super, długo trzyma ciepło,polecam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mały.majster 19.01.2006 18:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2006 dzieki wszystkim za szybką odpowiedz ,,,, no i kupiłem DOVRE 2900 RGD za 5000,- okazuje sie ze sąsiad z ulicy obok ma salon kominków i ogrzewa takim dom 260m2 i działa !!! jak nie zadzaiała to mu powiedziałem ze go znajajde i ......... ogrzeje, przytule i takie tam !!! dzieki za szybką odpowiedz, pozdrowionka !!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts