Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dlaczego piec w?glowy TAK, a koza na drewno NIE?

Gość

Recommended Posts

Witam!

Czytam Forum od dłuższego czasu. Mam nadzieję, że także ten problem nie pozostanie bez odpowiedzi Szanownych Forumowiczów.

Jestem świeżo po wizycie kominiarskiej. Mieszkanie w starym budownictwie - ogrzewanie na piece węglowe. Rozumiem, że instalacja ogrzewania gazowego mogło budzić zastrzeżenia, chociaż przy 5 używanych do tej pory kominach wydaje mi się to dziwne. Dlaczego jednak nie mogę wymienić pieca węglowego na żeliwną kozę? Kominiarz stwierdził, że przekrój komina jest za mały. Wydaje mi się, że węgiel rozpala się do wyższej temperatury i w efekcie spalania powstaje więcej zanieczyszczeń. O co więc chodzi? Czy są jakieś argumenty, którymi mogłabym się podeprzeć w pertraktacjach?

Dziękuję

kamila

Dzięki za zainteresowanie.

Parter, 3 piętra i strych. Budynek z 1905r. Jestem po rozmowie z gazownikami - kominy na klatce, piec droższy raptem o jakieś 1.5 tys. Wybieram się do kominiarzy jeszcze raz popytać o tę kozę. Nadal nie wiem, jak to możliwe, że ktoś pode mną może wszystko zainstalować bez problemów, a ja nie.

Tragedia

Mimo wszystko z uśmiechem

kamila

Według obowiązujących przepisów do jednego przewodu kominowego o przekroju 14/14 cm można podłączyć trzy pice węglowe (kaflowe) oprócz ostatniej kondygnacji.

Piec węglowy typu "koza" niestety musi być podłączony do indywidualnego przewodu kominowego.

Być może brak jest już wolnych przewodów i dlatego nie można podłączyć "kozy"

W przypadku odpowiedniej ilości przewodów kominowych ( przewód dymowy + przewód wentylacyjny ) oraz prawidłowego stanu technicznego przewodów kominowych nie ma przeszkód do podłączenia w/w urządzenia grzewczego.